Idézet: d n . r - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 12:21
Persze még egyik gyártó négymagosáról sem árasztanak el minket az infók (bár az Intel "első generációs", "hegesztett"jéről már azért lehet találni eredményeket, az AMD még be sem mutatta a sajátját), én a magam részéről biztosra veszem, hogy 1-2 socketnél ez nem lesz elég a teljesítménykorona visszavételéhez, 4 socketnél majd kiderül, milyen lesz az új inteles MP chipset, afölött meg hogy mit hoz pl. az IBM*, a HP, az SGI, stb.
(* mert hogy az IBM a Xeon-t sem fogja mellőzni, még ha igaz lesz is a fenti hír, az tutira vehető)
Ehhez fűznék némi kiegészítést.
Szóval pl. számomra egyértelmű volt, hogy egy dual socket single core Opteron _technológiailag_ "felsőbbrendű" egy Nocona-Xeonhoz képest (single core netburst, a két chip közös fsb-n osztozik), mégis jó darabig egést kiegyenlített volt a _teljesítmények_ alapján a verseny.
Csak aztán a Nocona megállt 3,6 ghz-nél, az Opteron meg ment fölfelé folyamatosan, így szép lassan minden bencharkban vezetni kezdett.
A dual core beköszöntével aztán az Intel helyzete még rosszabbra fordult: az elején brutális órajelvisszaesés a single core-hoz képest (míg az Opteron DC asszem 2,4gyel nyitott az addigi 2,6os SC-hez képest), plusz 4 magnál már nagyon kijött a chipset "inferior" volta. (mint azt sokszor leírtam, véleményem szerint emiatt nem volt nagyon sokáig DC Xeon, illetve ami volt, az is csak a "kirakatban")
Mindezt pusztán amiatt írom, hogy azért továbbra sem szabad elfeledkezni az elérhető "nyers"
órajelek szerepéről.
Szerintem is kétségtelen, hogy a K8L (illetve amit mi annak hívunk), tecnológiailag superior termék a 4 magos NGMA-hoz képest (a "barkácsolthoz" képest mindenképp, és hogy az "igazi" 4 magos mikor jön és milyen lesz, még nem tudom. De ha csak a soksocketes skálázódást nézzük, arra minden bizonnyal alkalmasabb lesz a K8L)
Igen ám, cskhogy ez a barkácsolt verzió még az idén megjelenik, és 2,6 ghz körüli órajelen, és úgy, hogy DC esetében clock-to-clock minimum 10% (de inkább több) az NGMA előnye (persze a "sima" K8hoz képest, hogy a K8L-lel szemben ez hogy alakul, azt még nem tudjuk, én a Matrox Parhelia (ami
papíron (és minden elemző ezt várta) egy elképesztő teljesítményű GPU lett
volna, ha az a "volna" ne lett volna...), szóval a Parhelia óta nem hiszek abban, hogy pusztán specifikációk alapján nagyon komolyan jósolgatni lehet )
Hát ezért írtam, hogy ha
két év múlva a négymagos K8L 2,6-2,8 körül jár (és szerintem ez egy teljesen reális becslés), az bizony single és duál socket esetében szvsz kevés lesz.
Márpedig az x86 szervereladások döntő része itt történik (és ahogy nő a magok száma, ez egyre inkább igaz lesz)
(Dual core-nál, 1-2 socketnél pedig egyenesen kizártnak tartom, hogy az AMD behozza a Core-t. Itt már most lehet látni a Core kitűnő skálázódását, és ezt a jelenlegi platformokon is tökéletesen ki tudja futni, hát még a továbbfejlesztetteken)
Hogy mi lesz a 4nél több socket esetében, ott a K8L technológiai előnye óriásinak tűnik, erre írtam, hogy sok múlik, milyen chipseteket hoznak ki a nagy rendszerépítők a Xeonhoz.
Meg persze hogy milyen lesz a CSI, és hogy mikor lesz (amúgy én meg pont úgy emlékeztem, hogy az Itanium csúszása miatt a Xeon vonalon lesz végül korábban bevezetve, de könnyen lehet, hogy tévedek, és igazad van, hogy az IDF után majd tisztábban fogunk (elvileg) látni.
Mindenesetre elég vicces lenne, ha azt "kellene" majd azt mondani az Opteronról, hogy "fölfelé szorul a piacon"...