HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#1721 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 23. 00:04

Idézet: Balala - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 0:10

Ez a hír nagyon komoly (már ha igaz). Egyelőre beláthatatlan ennek a hosszabb távú következménye. Ez szerintem komolyabb fenyegetés az Intel részére, mint bármi egyéb amit az AMD csinált az elmúlt néhány évben.

Közös platformra kerül az UltraSPARC, a Power széria és az Opteron. Ezzel egy nagyon nagy piaci erő jön létre. Ez az eglész nagyon megkönnyíti a rendszerek közti átjárást, megkönnyíti az OEM-ek dolgát és kialakíthat egy kávzi szabványt. Azért kvázi szabványt, mert ugye az Intel nyilván nem fog csatlakozni hozzá. Kérdés, hogy mennyire teszi nyílttá a saját szabványát az Intel. A jelenlegi infók és a múltbeli viselkedése alapján esze ágában sem lesz ilyet tenni.

Így viszont egyáltalán nem lesz elhanyagolható, hogy az Intel mekkora késéssel hozza ki a CSI-t és hogy milyen jó lesz az. Már nem arról van szó, hogy mekkora előnyre tesz szert az AMD a spéci célprocesszorok integrációja terén, nem, a tét ezzel emelkedett. Persze a Power7 nem fog kijönni 2009 előtt és nyilván a SUN ezt használó processzora sem fog ez előtt kijönni, de ettől függetlenül az Intel számára minden hónap késés komoly következményekkel járhat.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1722 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 00:13

Ráadásul mindennek van még egy nagyon fontos következménye. Az AMD egy ideje már mondogatja, hogy a nyitott rendszerek és a nyílt szabványok híve és szeretné, ha az általa propagált nyílt megoldások (Torrenza, HT, ...) szabvánnyá válnának. Ezen eddig gondolom mindenki egy kicsit mosolygott magában, mármint azon, hogy iparági szabványteremtő és iránymutatóvá akar válni. De úgy néz ki, hogy olyan lelkesen és meggyőzően mondogatta, hogy lassan mindenki elhiszi neki. A SUN és az IBM legalábbis elhitte. Félelmetes, hogy az AMD megítélése mennyit változott az elmúlt 6-7 áv alatt. Akik azt mondják továbbra is, hogy ez a szituáció és a 2002-es szinte teljesen ugyanaz, azok nem látják a fától az erdőt. Az AMD még soha nem volt ilyen helyzetben, hogy élni tud-e vele, az persze más kérdés.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1723 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 11:02

http://www.hwit.net/.../312774021.html
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#1724 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 09. 23. 11:11

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 1:04

Ez a hír nagyon komoly (már ha igaz). Egyelőre beláthatatlan ennek a hosszabb távú következménye. Ez szerintem komolyabb fenyegetés az Intel részére, mint bármi egyéb amit az AMD csinált az elmúlt néhány évben.

Vagy másképp fogalmazva (már ha ez tényleg így lesz!)

ezek hárman issszonyatosan be vannak sz*rva az Inteltől....  :Đ

#1725 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 11:21

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. szept. 22., péntek - 17:30

Egy nagyon durva becslés szerint, ha a 90 nm -> 65 nm konverzió olyan jó lesz, mint a 130->90, akkor 2.8-3.0 GHz-es 65 Wattos 4 magos CPU-kat várhatunk két év múlva. Persze ha minden az AMD tervei szerint halad, akkor nem, akkor ugyanis nem kell ennyire finomhangolni a 65 nm-et, mivel ott lesz a 45 nm. Szerintem 65 nm-en inkább csak 2.4-2.6 GHz@65W  és 2.6-2.8 GHz@95(125) Watt várható.

Persze még egyik gyártó négymagosáról sem árasztanak el minket az infók (bár az Intel "első generációs", "hegesztett"jéről már azért lehet találni eredményeket, az AMD még be sem mutatta a sajátját), én a magam részéről biztosra veszem, hogy 1-2 socketnél ez nem lesz elég a teljesítménykorona visszavételéhez, 4 socketnél majd kiderül, milyen lesz az új inteles MP chipset, afölött meg hogy mit hoz pl. az IBM*, a HP, az SGI, stb.

(* mert hogy az IBM a Xeon-t sem fogja mellőzni, még ha igaz lesz is a fenti hír, az tutira vehető)

És azért a 2 év az még elég messze van...

(PS: az Intel ugye elvileg jövő év végén már 45 nanón lesz, ugye? Jól emlékszem, hogy 45 nanón már alkalmazni szeretnék a SOI-t is?

PPS: illetve most akkor a CSI-t az 2008ra halasztották? Vagy még messzebb?)

#1726 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 14:56

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 12:11

Vagy másképp fogalmazva (már ha ez tényleg így lesz!)

ezek hárman issszonyatosan be vannak sz*rva az Inteltől....  :Đ

Ezt a hírből hol olvastad ki? :confused:

Idézet

(PS: az Intel ugye elvileg jövő év végén már 45 nanón lesz, ugye? Jól emlékszem, hogy 45 nanón már alkalmazni szeretnék a SOI-t is?

2007 végére, 2008 elejére ígérik a 45 nm-et, az AMD meg 2008 közepére. SOI-ról nem tudok.

Idézet

PPS: illetve most akkor a CSI-t az 2008ra halasztották? Vagy még messzebb?

Jelenlegi legmegbízhatóbb infók szerint 2008 végén jelenik meg az Itaniumnál és 2009-ben a Xeonnál. Az Intel persze még variálhat. Asszem jövő héten lesz IDF, akkor majd többet fogunk tudni.

#1727 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 20:42

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 15:56

Ezt a hírből hol olvastad ki? :confused:

Hát természetesen a sorok közül!  :cool:  :D

De most tényleg: gondolod, hogy pusztán felebaráti szeretetből kezdik egyre szorosabbra fűzni a szálakat? Persze, be lehet ezt így is állítani, de én nem gondolom, hogy nagyon komoly külső kényszerek nélkül ilyen komoly közeledés bekövetkezhetne. Egyértelmű, hogy egyedül (közép- és hosszútávon) nem érzik elég erősnek magukat. És ebben szerintem igazuk is van...

#1728 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 20:48

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. Sep. 23., Saturday - 20:42

De most tényleg: gondolod, hogy pusztán felebaráti szeretetből kezdik egyre szorosabbra fűzni a szálakat? Persze, be lehet ezt így is állítani, de én nem gondolom, hogy nagyon komoly külső kényszerek nélkül ilyen komoly közeledés bekövetkezhetne. Egyértelmű, hogy egyedül (közép- és hosszútávon) nem érzik elég erősnek magukat. És ebben szerintem igazuk is van...

nem elég erős-e?
ki halászta el a nem kicsi konzolbiznict?
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#1729 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 20:55

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 21:42

A kettőnek semmi köze egymáshoz. Azért lépnek szövetségre, mert a számítástechnika az elmúlt 10 évben folyamatosan a konszolidáció felé haladt és halad is. Nagy a verseny, a költségeket csökkenteni kell, ennek legjobb módja pedig az, ha közös platformot használnak. Ezzel gyakorlatilag semmit sem vesztenek, viszont mind fejlesztési időt, mind pedig jelentős költségeket spórolnak meg.

A közös platformnak pedig a CSI-től annyiora azért nem nagyon kell félnie. Ezen platform alapja addigra már a 3. verzióhoz fog érni, iparági támogatást kap, 1 évvel hamarabb érkezik mint a konkurencia megoldása, ráadásul a konkurencia csak egy megcsonkított és kasztrált verziót dob piacra. A pletykák arról szólnak, hogy a CSI eléggé kiábrándító. Ezt azok mondják, akik már olvastak róla.

Az persze látszik, hogy 2009-2011(2012) között nagy haddelhadd lesz a számítástechnikába. De én azt hiszem az erőviszonyok nagyon kiegyensúlyozottak, sőt meg merem kockáztatni, hogy az AMD megoldásának több esélye van a sikerre mint az Intelének.

#1730 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 09. 23. 21:18

nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem ennyire messzire nem érdemes menni egy hipotetikus témában, és bevallom őszintén, nem látom a racionalitását sem egy ilyen közös platformnak. először is kérdéses a sztenderdizálás szintje. a foglalat-szintű kompatibilitás szinte kizárt, talán a processzor-interconnect protokollját tudnám elképzelni. ha van is ilyen párbeszéd a vállalatok között, akkor az szerintem inkább a r&d erőforrások kombinálásáról szól, semmint a gyártási oldalról.

a csi-vel kapcsolatban nem világos még a pontos ütemterv, többek között, mivel odáig még 2 év van. az év valószínűleg 2008, abból is a második fele. egy idén februári dátumú prezentáció 2008 végére rakta a Xeon DP, 2009 elejére a Xeon MP CSI platformot. elméletileg az IPF-es csi előbb jelenik meg, ez azonban nincs kőbe vésve. nem tudni, ez a roadmap mennyire volt friss akkor, hiszen a core architektúrára "berántása" hosszabb távon az ütemtervek megcsúszását is okozhatta. a legoptimistább forgatókönyvben a tukwilla 2008 első felében jön.

mint mindig, majd meglátjuk.:)

Szerkesztette: special 2006. 09. 23. 21:21 -kor

#1731 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 21:20

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 12:21

Persze még egyik gyártó négymagosáról sem árasztanak el minket az infók (bár az Intel "első generációs", "hegesztett"jéről már azért lehet találni eredményeket, az AMD még be sem mutatta a sajátját), én a magam részéről biztosra veszem, hogy 1-2 socketnél ez nem lesz elég a teljesítménykorona visszavételéhez, 4 socketnél majd kiderül, milyen lesz az új inteles MP chipset, afölött meg hogy mit hoz pl. az IBM*, a HP, az SGI, stb.

(* mert hogy az IBM a Xeon-t sem fogja mellőzni, még ha igaz lesz is a fenti hír, az tutira vehető)

Ehhez fűznék némi kiegészítést.

Szóval pl. számomra egyértelmű volt, hogy egy dual socket single core Opteron _technológiailag_ "felsőbbrendű" egy Nocona-Xeonhoz képest (single core netburst, a két chip közös fsb-n osztozik), mégis jó darabig egést kiegyenlített volt a _teljesítmények_ alapján a verseny.
Csak aztán a Nocona megállt 3,6 ghz-nél, az Opteron meg ment fölfelé folyamatosan, így szép lassan minden bencharkban vezetni kezdett.

A dual core beköszöntével aztán az Intel helyzete még rosszabbra fordult: az elején brutális órajelvisszaesés a single core-hoz képest (míg az Opteron DC asszem 2,4gyel nyitott az addigi 2,6os SC-hez képest), plusz 4 magnál már nagyon kijött a chipset "inferior" volta. (mint azt sokszor leírtam, véleményem szerint emiatt nem volt nagyon sokáig DC Xeon, illetve ami volt, az is csak a "kirakatban")

Mindezt pusztán amiatt írom, hogy azért továbbra sem szabad elfeledkezni az elérhető "nyers" órajelek szerepéről.

Szerintem is kétségtelen, hogy a K8L (illetve amit mi annak hívunk), tecnológiailag superior termék a 4 magos NGMA-hoz képest (a "barkácsolthoz" képest mindenképp, és hogy az "igazi" 4 magos mikor jön és milyen lesz, még nem tudom.  De ha csak a soksocketes skálázódást nézzük, arra minden bizonnyal alkalmasabb lesz a K8L)

Igen ám, cskhogy ez a barkácsolt verzió még az idén megjelenik, és 2,6 ghz körüli órajelen, és úgy, hogy DC esetében clock-to-clock minimum 10% (de inkább több) az NGMA előnye (persze a "sima" K8hoz képest, hogy a K8L-lel szemben ez hogy alakul, azt még nem tudjuk, én a Matrox Parhelia (ami papíron (és minden elemző ezt várta) egy elképesztő teljesítményű GPU lett volna, ha az a "volna" ne lett volna...), szóval a Parhelia óta nem hiszek abban, hogy pusztán specifikációk alapján nagyon komolyan jósolgatni lehet )

Hát ezért írtam, hogy ha két év múlva a négymagos K8L 2,6-2,8 körül jár (és szerintem ez egy teljesen reális becslés), az bizony single és duál socket esetében szvsz kevés lesz.
Márpedig az x86 szervereladások döntő része itt történik (és ahogy nő a magok száma, ez egyre inkább igaz lesz)

(Dual core-nál, 1-2 socketnél pedig egyenesen kizártnak tartom, hogy az AMD behozza a Core-t. Itt már most lehet látni a Core kitűnő skálázódását, és ezt a jelenlegi platformokon is tökéletesen ki tudja futni, hát még a továbbfejlesztetteken)

Hogy mi lesz a 4nél több socket esetében, ott a K8L technológiai előnye óriásinak tűnik, erre írtam, hogy sok múlik, milyen chipseteket hoznak ki a nagy rendszerépítők a Xeonhoz.

Meg persze hogy milyen lesz a CSI, és hogy mikor lesz (amúgy én meg pont úgy emlékeztem, hogy az Itanium csúszása miatt a Xeon vonalon lesz végül korábban bevezetve, de könnyen lehet, hogy tévedek, és igazad van, hogy az IDF után majd tisztábban fogunk (elvileg) látni.

Mindenesetre elég vicces lenne, ha azt "kellene" majd azt mondani az Opteronról, hogy "fölfelé szorul a piacon"... :)

#1732 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 21:27

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 21:55

A kettőnek semmi köze egymáshoz. Azért lépnek szövetségre, mert a számítástechnika az elmúlt 10 évben folyamatosan a konszolidáció felé haladt és halad is. Nagy a verseny, a költségeket csökkenteni kell, ennek legjobb módja pedig az, ha közös platformot használnak. Ezzel gyakorlatilag semmit sem vesztenek, viszont mind fejlesztési időt, mind pedig jelentős költségeket spórolnak meg.

Nem értem, miért gondolod, hogy annyira sima ügy lenne, hogy az AMD, az IBM és a SUN ennyire nagyon szorosan együttműködjön. Igenis azt gondolom, hogy ez felvet egy csomó tecnnológiai problémát, és nagyon komoly gazdaságiakat is (világos, hogy ami az egyiknek jó, az nem automatikusan jó a többinek, vagy nem annyira, mint azt szeretnék) Nagyon komoly hátrányok vannak, és ezeket csak nagyon komoly előnyök (illetve még komolyabb hártányok elkerülésének a lehetősége képes elllensúlyozni)

* * * *

Egyébként special-lel értek egyet.

Viszont az más kérdés, hogy néhány hónapja az ATI AMD általi felvásárálásának nonszensz voltában si egyetértettünk (meg még sokan), .... aztán mem mégis... :)

#1733 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 21:38

Idézet: Asker - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 21:48

nem elég erős-e?

Ennek most ehhez mi köze is van?  :confused:

Amúgy erről már volt szó: egyedül az IBM volt arra hajlandó (értsd: kizárásos alapon csak ő maradt...), hogy komoly R&D-t fektessen a next-gen (meg a "fél nextgen", mint a Wii) konzolok procijába, ezért lesz mindhárom szereplőnél IBM-proci.

Szerkesztette: d n . r 2006. 09. 23. 21:40 -kor

#1734 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 09. 23. 22:00

Idézet: Asker - Dátum: 2006. szept. 23., szombat - 21:48

nem elég erős-e?

nem kicsi, törpe. a konzolok életciklusára kivetítve eléri a két nagyságrendet.

az r&d és a semicon költségek terítésében segít. tetszik vagy sem, az intelen kívül ma egy vállalat sem rendelkezik olyan volumennel és árbevétellel, amellyel viszonylag nyugodtan érezhetné magát a hosszú távú jövővel kapcsolatban (a nagyteljesítményű processzorok terén). ha nem tűnt volna fel, a potens szereplők száma ma gyakorlatilag 4-re olvadt, ez a 90-es években ex-has több mint egy tucat volt. az ibm-nek minden téren és szinten partnerekre van szüksége mára, hogy saját nagygépes power-architektúráját folytatni tudja. ehhez kell a konzolbiznissz, mely nem vagyok benne biztos, hogy ellensúlyozza akár csak az apple elvesztését. ehhez kell az amd, a chartered, a sony és a toshiba, és nekik is a többiek, hogy versenyképesek tudjanak maradni a félvezetőgyártásban az intellel és a samsunggal. mint a háborúban, a szövetségek mozgatórugója az erőforrások kombinálása. a félvezetőipari beruházások generációnként 1.4-eresére emelkednek átlagosan úgy (most egy modern, nagyobb kapacitású fab 3,5 milliárd dollárnál tart), hogy vért pisálnak a költségek alacsonyan tartásáért, miközben egy tök új mikroarchitektúra kifejlesztése akár 2 milliárd dollárt is elvihet, mondjuk ez eléggé extrém már.

#1735 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 23:37

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Kép
Kép
Kép
Kép
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#1736 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 08:44

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. szept. 22., péntek - 12:53

Model          Clock     Cache  Process   TDP    Socket Intro
FX-74          3,0GHz    2x1MB    90nm    125W   1207   December
FX-72          2,8GHz    2x1MB    90nm    125W   1207   December
FX-70          2,6GHz    2x1MB    90nm    125W   1207   +  2,0GHz    128KB    90nm    35W    AM2    Oktober

Kicsit még gondolkoztam ezen a decemberi megjelenésen.
Ugye a 4x4 annak idején (hvuk tolmácsolásában, mint az Ügy fő-fő apostola és földi helytartója :D , oké, csak viccelek :) ) , szóval a prezentációk szerint is azt a célt szánták nekik, hogy visszavegye a teljesítménykoronát (amit szerintem csak lingvisztikai csűrés-csavarással lehetséges, és úgy sem nagyon, de ez most mindegy) az extrém gamerek szűk ámde jól fizető berkeiben.
Persze neves és elit PC-gyártók (bocs az "almamelegektől".... :) ) árulnak már duál woodcrestet is (bár az Apple pl. nagyon helyesen munkaállomásnak is hívja - na itt jöhetett volna az a bizonyos nyelvi csűrés-csavarás) , de a helyzet még az idén rosszabbra fordul: az Intel kihozza a 4 magos NGMA-t.
Namost [b] ha igaz [\b], hogy az "extreme gaming" kihasznál majd akár 4 magot is (mint ahogy ugye azok a bizonyos AMD-slide-ok, illetve hvuk is állítota - én persze továbbra is kételkedek, szerintem ehhez még évek kellenek), akkor az AMD-nek fél évig _semmi_de_semmi_  cucc nem lenne ebben a szűk, ámde (állítólag) jól jövedelmező és presztizst nyújtó szegmensben (4 processzormagos játékgépek).
Így nincs más lehetőség, ki kell hoznia a 4x4-et.
És vajon miért csak decemberben? Lehet, hogy tényleg olcsóbb lesz (akár lényegesen), mint egy hasonló Opteron rendszer, és ezért a (realtív) veszteségek minimalizálása miatt nem jött ki vele már rögtön a Core 2 debütálásakor, hanem csak a Core Quadro-val egy időben. Vagy pl. az ATInak ugye jól tudom, hogy nem volt dual opteon chipsetje. Lehet, hogy decemberben már lesz.
(Bár igazándiból vicces, de a 4x4hez ez kevés. Ugyanis az ATI meg nem gyárt duál processzoros videokártyát, így a második 4 az még crossfire-rel is csak 2 lehet. Úgy tűnik, az nVidia mégiscsak kikerülhetetlen marad)

#1737 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 11:04

ki mondt azta ,hogy az amd nem akar nvvel közösködni?

#1738 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 11:42

Idézet: Asker - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 12:04

ki mondt azta ,hogy az amd nem akar nvvel közösködni?

?
Ki monda, hogy bárki is ezt mondta?   :confused:

PS: az állításom csak annyi, hogy a 4x4 egy platform, pl. mint a Centrino (nyilván teljesen más a pozicionálása, de ez most tökmindegy)
Márpedig az ATI felvásárlásával egyike a kevés látható nyereségeknek az, hogy innetől az AMD is képes lehet komplett platformokat létrehozni.

Ezek után megállapítottam, hogy konkrétan a 4x4 nem tud ilyen "házon belüli" platform lenni, mivel (1) hiányzik hozzá a duál processzoros chipset, (2) hiányzik hozzá a crossfire és duál magos grafikus kártya.

Persze lehet, hogy az ATI már dolgozik egyiken vagy mindkettőn, csupán én eddig nem olvastam még róla.

PPS: különben attól, hogy az AMD és az nVidia a jövőben is együtt fog működni (naná, hiszen ez pénzről szól) még nem jelenti azt, hogy a felvásárlás következményeképpen nem keletkeztek kisebb-nagyobb feszültségek (mint ahogy erről voltak is nyilatkozatok)

Szerkesztette: d n . r 2006. 09. 24. 11:54 -kor

#1739 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 14:02

szvsz az utolsó mondatodnak van egy olyan sugallata is mintha az amd amennyire lehet nem akar az nvvel közösködni ;)

#1740 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 24. 15:05

Idézet: Asker - Dátum: 2006. szept. 24., vasárnap - 15:02

szvsz az utolsó mondatodnak van egy olyan sugallata is mintha az amd amennyire lehet nem akar az nvvel közösködni ;)

Pont fordítva!  ;)
Tehát az nV-nek okoz fejfájást, hogy vajon mennyire szeretné segíteni a riválisát (azaz az ATI-t)

PS: amúgy az jutott eszembe: egyáltalán mit fog az AMD "4x4" címen bejelenteni??  :think:

Az oké, hogy bejelenti az új FX processzorokat, azaz innetől az lesz FX, ami képes duálban működni. Csakhogy ez egyszerűen az új FX széria lesz, nem pedig a 4x4!

A 4x4hez kell proci (ez kipipálva), meg kell chipset, meg alaplap, meg videokártya.

Namost (lehetőség-1) vagy meg kell győzni (lehet, hogy már megtörtént) az nV-t, hogy adjon ki módosított chipsetet, vagy meg kell győzni az alaplapgyártókat, hogy adjanak ki módosított alaplapokat. Aztán a grafikusokkal terveztetünk egy szép "4x4" logo-t és csak arra a számítógépre engedjük felmatricázni, ami legalább két FX-ptocesszort meg legalább két darab duál procis geforce-t tartalmaz.
(ugyebár nagyon kilógna a lóláb, hogy lényegében semmit sem csináltunk,  hogyha a chipsetet nem is, de legalább az alaplapot ne terveznénk úgy-ahogy át, hanem egyszerűen betolnánk egy SLI-s opteron-deszkát)

Viszont (lehetőség-2) az ATI-nak ki kell jönnie egy új dual socket-F chipsettel ami támogatja a crossfire-t, majd lehetőség szerint ki kéne jönnie egy olyan "Radeon X2"nek, ami egy kárytán két chip-et tartalmaz, és így már tényleg létrejönne egy új valami, amit el lehetne "4x4" platformnak nevezni.

(természetesen lényegében nem lenne ez új, hiszen tetszik vagy sem, ez lényegében egy duál Opteron grafikus workstation lesz, de hát erről szól a marketing, és így legalább az ATI két leendő termékét (új chipset, új duál VGA) is kellő marketingerővel lehetne pozicionálni)

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.