HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#1821 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 19. 10:23

Az árcsökkentések elvitték az AMD nyereségét.

Kicsit furcsa cím, nem? Erről beszélünk, amikor némi elfogultsággal vádoljuk a HWSW-t az AMD-vel szemben. Az üzemi nyereség kemény 8.5%-al csökkent, amit semmiképpen nem lehet "elvitte az AMD nyereségét"-nek hívni. A nettó profit (ami lényegesebb adat tudtommal) viszont emelkedet tavaly óta (mégha minimális mértékben is). Az elvitte kifejezés azt jelenti, hogy kb. nullszaldós lett, de erről szó nincs. Kicsit furcsa egy az elemzői várakozásokat felülmúló eredményről egy ilyen negatív című cikkben beszámolni. (*)

Magával a cikkel már nincs semmi baj. Leszámítva persze azt, hogy a QtoQ 9% növekedését a "csak" szócskával illetétek.

*: A bruttó nyereséghányad romlása persze aggasztó, és ezen a téren nem is várható javulás, így tényleg igaz, hogy a nyereséget csökkentette az árverseny, de a cikk címének megfogalmazása akkor is túlzó.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1822 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 13:01

ugyan, mi az a 9% az Itanium 15%-val szemben (anno, amikor szarnyalt..)! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1823 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 10. 19. 15:36

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 11:23

Az árcsökkentések elvitték az AMD nyereségét.

Kicsit furcsa cím, nem? Erről beszélünk, amikor némi elfogultsággal vádoljuk a HWSW-t az AMD-vel szemben. Az üzemi nyereség kemény 8.5%-al csökkent, amit semmiképpen nem lehet "elvitte az AMD nyereségét"-nek hívni. A nettó profit (ami lényegesebb adat tudtommal) viszont emelkedet tavaly óta (mégha minimális mértékben is). Az elvitte kifejezés azt jelenti, hogy kb. nullszaldós lett, de erről szó nincs. Kicsit furcsa egy az elemzői várakozásokat felülmúló eredményről egy ilyen negatív című cikkben beszámolni. (*)

Magával a cikkel már nincs semmi baj. Leszámítva persze azt, hogy a QtoQ 9% növekedését a "csak" szócskával illetétek.

*: A bruttó nyereséghányad romlása persze aggasztó, és ezen a téren nem is várható javulás, így tényleg igaz, hogy a nyereséget csökkentette az árverseny, de a cikk címének megfogalmazása akkor is túlzó.

A nettó profit növekedésére vonatkozó mondat rögtön az elején benne van. A nettó profit meg akkor lenne releváns, ha a tavalyiban nem lenne konszolidálva a Spansion. Egyébként a nettó nyereség 77 százalékkal nőtt, ha ez neked "minimális mérték", akkor elég furcsa elvárásaid lehetnek az AMD-vel szemben :D

#1824 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 16:11

Idézet: Ytse - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 16:36

A nettó profit növekedésére vonatkozó mondat rögtön az elején benne van. A nettó profit meg akkor lenne releváns, ha a tavalyiban nem lenne konszolidálva a Spansion. Egyébként a nettó nyereség 77 százalékkal nőtt, ha ez neked "minimális mérték", akkor elég furcsa elvárásaid lehetnek az AMD-vel szemben :D

Ja, kicsit összekevertem. Ennyire azért nem nagyon az elvárásaim. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1825 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 21:31

Hoppácska van, ahogy Palik Lacika mondaná. :D Hector Ruiz, az AMD felelős vezetője szerint az AMD laptop chipjeinek forgalma 50%-al nőtt meg. Mind értékben, mind darabszámban.Sajnos az nem derül ki, hogy YtoY vagy QtoQ. Az Aceshardware-en úgy veszik, hogy QtoQ, legalábbis ha jól értem. De azért az nagyon durva lenne (még a YtoY is az).

Mellesleg mindenki a Dellre fogja. Charlie szerint nem fogunk csodálkozni, ha meghalljuk a Dell termékbejelentéseit.

Mellesleg érdekes dolog ez a Dellel történő kapcsoalt. Én régebben azt hittem, hogy ennek elsősorban pszichológia jelentősége lesz, valódi jelentős pénzügyi konzekvenciái azonban nem. De nagyon úgy néz ki, hogy tévedtem és a Dell termékeinek egy jó része AMD alapú lesz, mind forgalomban, mind platformban. Jól látszik, hogy egymaga a Dell megdobhatja az AMD forgalmát legalább 20%-al.

Szerkesztette: hvuk 2006. 10. 19. 21:35 -kor

#1826 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 10. 20. 08:45

Ez mind szép és jó, de:

Kép

Gyk.: az AMD papírjai 15 %-kal alacsonyabban cserélnek gazdát, mint a negyedéves jelentések előtt, az Intel 3 százalék körül csúszott csak meg.

Szerkesztette: special 2006. 10. 20. 08:50 -kor

#1827 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 20. 08:54

Idézet: special - Dátum: 2006. okt. 20., péntek - 9:45

Gyk.: az AMD papírjai 15 %-kal alacsonyabban cserélnek gazdát, mint a negyedéves jelentések előtt, az Intel 3 százalék körül csúszott csak meg.

Egyrészt a pénzügyi piacok nem mindig reálisan reagálnak, másrészt itt a piac a vártnál gyengébb bruttó haszonrést díjazta. A csökkenés várható volt, de a mértéke nem.

#1828 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 20. 09:17

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 20., péntek - 8:54

Egyrészt a pénzügyi piacok nem mindig reálisan reagálnak, másrészt itt a piac a vártnál gyengébb bruttó haszonrést díjazta. A csökkenés várható volt, de a mértéke nem.

ne feledjük, hogy a zintel papírjai tisztes hozamot fizetnek, miközben az AMD papírjaiban jelentősebb a spekulácós hatás. Az AMD papírjai ugyanigy padlót fognak ha mondjuk csak 2%-os hozamcsökkenés lép fel. Érdemes ezügyben megnézni a magyar gyógyszerpapírokat. Az Eü miniszter nem épp kedvező bejelentései miatt a múlt héten az egis/richter papírok öngyilkosságot követtek el :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1829 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 20. 10:46

Idézet: special - Dátum: 2006. okt. 20., péntek - 8:45

gondolom mert az AMD-t felulertekelte elotte a tozsde (tul magas varakozasok), az Intel meg maradt az a langyosviz, ami ket eve van folyamatosan:

Kép
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1830 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 21. 15:43

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 22:31

Hoppácska van, ahogy Palik Lacika mondaná. :D Hector Ruiz, az AMD felelős vezetője szerint az AMD laptop chipjeinek forgalma 50%-al nőtt meg. Mind értékben, mind darabszámban.Sajnos az nem derül ki, hogy YtoY vagy QtoQ. Az Aceshardware-en úgy veszik, hogy QtoQ, legalábbis ha jól értem. De azért az nagyon durva lenne (még a YtoY is az).

Kiderült a dolog, az 50% növekedés az előző negyedévhez képest értendő. Forrás. Ha tényleg a Dell okozta a hirtelen növekedést, akkor az e negyedévi részesedésen még nem fog látszani.

Tényleg, mikor lesz Mercury jelentés? Általában egy nappal a pénzügyi jelentések közzététele után szokták kihozni, nem?

#1831 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 09:38

X86 Q3 részesedési adatok. Érdekesen alakultak az események, mindkét nagy gyártó növelte részesedését, az Intel 76%--ra, míg az AMD 23%-ra. Logikusan ezt a növekedést a VIA rovására hajtották végre. ami elég furcsa, mert ugyanezen cég (a Mercury) Q2-es felmérése szerint az Intel részesedése 72%, az AMD-é 22% volt, azaz a VIA részesedése egy negyedév alatt 6%-ról 1%-ra esett vissza. Úgyhogy erős fenntartásaim vannak az adatokkal kapcsolatban. Vagy kihagytam valami fontos infót? :confused:

Az Intel 6 százalékpontot nyert vissza a dekstop és 2 százalékpontot a szerver piacon, míg az AMD 4 százalékponttal növelte részesedését a mobil szegmensben. Érdekesek lesznek a Q4-es adatok, szerintem a szerver piacon további Intel térnyerés várható, míg a desktop piacon megáll az Intel térnyerése (sőt akár AMD-s térnyerés is lehetséges, míg a mobil piacon további jelentős AMD-s előretörést várok. Okát mindennek a Dell piacralépésében látom, a desktop és mobil bejelentések szerintem nagy mértékben befolyásolják majd az eladásokat, míg a szerverek terén ilyen nagy mértékű változást nem valószínűsítek.

#1832 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 11:29

https://www.hwsw.hu/hirek/32316/AMD_ATI_egy...U_platform.html

Kiemelem hvuk kedvéért:

Idézet

ezt az irányt továbbfejlesztve egy szilíciumlapkára integrál általános célú x86-os és grafikus processzorokat is, várhatóan egyéb rendszerfunkciók mellett -- ez a Fusion program, ahogyan házon belül nevezik.

A vállalat technológiai vezérigazgatója, Phil Hester elmondta, hogy az ilyen szuperintegrált AMD lapkák piaci megjelenése 2008 végére, 2009 elejére tehető. Az AMD állítása szerint a Fusion lapkák minden termékkategóriában megjelennek majd, kezdve a notebookoktól a vállalati és szórakoztató asztali gépeken át a munkaállomásokig és szerverekig.

Én továbbra is nagggyon-nagggyon szkeptikus vagyok - de ők tudják!  ;)

#1833 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 15:08

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 12:29

Én továbbra is nagggyon-nagggyon szkeptikus vagyok - de ők tudják!  ;)

Én meg még pluszba ezt emelem ki a kedvedért. :D

Idézet

A Wall Street Journal megkeresésére David Tuhy, az Intel asztali termékekért felelős menedzsere elmondta, hogy vállalata régóta tanulmányozza a grafikus feladatok processzora való integrálásának lehetőségét, és arra a következtetésre jutott, hogy ez a jövő. "Van értelme. Meg fog történni" -- mondta Tuhy tömören.

Nagyon le voltam én itt hülyézve ezekért a gondolatokért. Szóval akkor hogy is van? Mégiscsak lehetséges a dolog? :p

#1834 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 16:58

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 16:08

Szóval akkor hogy is van? Mégiscsak lehetséges a dolog? :p

Mint ahogy írtam: "Én továbbra is nagggyon-nagggyon szkeptikus vagyok" :)

Pl. ugyebár a hír szerint a _teljes_ spektrumor le kívánják ezzel fedni, még a munkaállomásokat is. Jövő év elején debütál az ATI R600 512 (!!!) bites membusszal, ezt önmagában (a hírek szerint) roppant problémás legyártani, e mellé jön majd a processzor 2*64 bitje...
Meg aztán a VGA kártyán integrált RAM van, itt ugye ezt nem lehet, és a többi, és a többi...

A low end piacon van ennek értelme, de ott meg egyszerűbb (szerintem) chipstebe integrálni.

Innetől viszont magamat ismételném, úgyhogy egyelőre várok a _konkrét_ információk felbukkanásáig.

Szerkesztette: d n . r 2006. 10. 25. 17:02 -kor

#1835 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 17:50

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 15:08

Nagyon le voltam én itt hülyézve ezekért a gondolatokért. Szóval akkor hogy is van? Mégiscsak lehetséges a dolog? :p

leheccséges. csak egy ilyen integrált cucc memóriasávszél igénye 25-50GByte/s. Ezt jelenleg 2 ramtípus tuggya. az FBD és a rambus XDR. mindakettő arról híres, hogy qrvaolcsó. :D

#1836 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 17:57

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 16:58

Jövő év elején debütál az ATI R600 512 (!!!) bites membusszal, ezt önmagában (a hírek szerint) roppant problémás legyártani, e mellé jön majd a processzor 2*64 bitje...

ez nem annyira kibékíthetetlen ellentét, mint ammennyire léccik. a procc is 8x64 biteketek (=cacheline) mozgat. meglepő de eizis pont 512 bit. itt a szép a 25-50Gigabyte/sec et tudó memkontroller és RAM egység lészen majd :D

#1837 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 19:53

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 18:57

ez nem annyira kibékíthetetlen ellentét, mint ammennyire léccik. a procc is 8x64 biteketek (=cacheline) mozgat. meglepő de eizis pont 512 bit. itt a szép a 25-50Gigabyte/sec et tudó memkontroller és RAM egység lészen majd :D

Nézd, ahogy én látom, jelenleg CPU-fronton 2*64=128 bit széles busz van, jelenleg (hivatalosan) maximálisan ddr-2-667 frekvencián hajtva. Na _innen_ kell továbblépni (hiszen alapvetően ez is egy CPU lesz)

Míg január magasságában (2007 eleje) az R600-ban 512 bit széles lesz a busz, és GDDR-4-2000 mHz-es memóriával szerelik. A lényeg, hogy amiról itt beszélünk, az 128 GB/s sávszélesség!

(jó, ez még nem hivatalos. Viszont ugye 2007 elejére ígérik, hol vagyunk akkor még 2008/2009-től)

És e mellé akarnak még mondjuk egy 4 (de addigra talán inkább már 8...) magos CPU-t pakolni...

Azért az szép lesz! :)

#1838 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 21:44

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 19:53

Nézd, ahogy én látom, jelenleg CPU-fronton 2*64=128 bit széles busz van, jelenleg (hivatalosan) maximálisan ddr-2-667 frekvencián hajtva. Na _innen_ kell továbblépni (hiszen alapvetően ez is egy CPU lesz)

Míg január magasságában (2007 eleje) az R600-ban 512 bit széles lesz a busz, és GDDR-4-2000 mHz-es memóriával szerelik. A lényeg, hogy amiról itt beszélünk, az 128 GB/s sávszélesség!

(jó, ez még nem hivatalos. Viszont ugye 2007 elejére ígérik, hol vagyunk akkor még 2008/2009-től)

És e mellé akarnak még mondjuk egy 4 (de addigra talán inkább már 8...) magos CPU-t pakolni...

Azért az szép lesz! :)

d n . r, de a memcontroller után már a keselyű van, az meg 512 bitet kér. igen ide unified memcontroller fog kelleni, aztáán innettől tökindifferens hogy xdr kontorllered van, quad pumped 32 bit duálba or whatever, felőlem petabit ethernet is lehet tcp/ip -vel súlyosbítva :) Nemröhöx, scsis merevlemezben vanmár ilyen, optikát kér és IP címe vanik :Đ

Szerkesztette: SFIJ 2006. 10. 25. 21:47 -kor

#1839 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 09:05

Nézd, nekem egyáltalán nem az a bajom, hogy ne lehetne a CPU és a GPU memóriaalrendszerét elvileg összehangolni. Miért ne lehetne?

Ahol én a problémákat látom:

(1) middle és high end szegmens:

olyan őrületes sávszélességigényt kell önmagának a GPU-nak biztosítani, hogy nem látom sem a fizikai, sem a gazdasági realitását ennek.
(Egyrészt amit írtál a szükséges memóriákról (és az még kevés is lesz...) Másrészt mennyi láb kellene pl. egy 512 bites membuszhoz? Ettől lesz majd olcsó az alaplap??)

(2) low end

Itt ez volt a kedvenc idézetem: "Dave Orton szerint, az AMD egyik vezérigazgatója szerint ezzel megvalósíthatóvá válnak a 100-200 dolláros PC-k is, a jelenlegi alsó küszöbnek tartott 400 dollár körüli szintről."
A múltkor azt becsültem, hogy nagyjából 1-2 dollárt lehet spórolni a chipsetre integralt GPU elhagyásával (és akkor már qrva boldogok vagyunk), nem 2-300-at!

Itt egyetlen lehetőség van: egy teljesen új design, kimondottan erre a piacra, low-end procival, low-end GPU-val, valami felturbózott transmeta-szerűség.

De tényleg önmagamat ismétlem... :)

#1840 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 09:24

Idézet: d n . r - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 17:58

Mint ahogy írtam: "Én továbbra is nagggyon-nagggyon szkeptikus vagyok" :)

Pl. ugyebár a hír szerint a _teljes_ spektrumor le kívánják ezzel fedni, még a munkaállomásokat is. Jövő év elején debütál az ATI R600 512 (!!!) bites membusszal, ezt önmagában (a hírek szerint) roppant problémás legyártani, e mellé jön majd a processzor 2*64 bitje...
Meg aztán a VGA kártyán integrált RAM van, itt ugye ezt nem lehet, és a többi, és a többi...

A low end piacon van ennek értelme, de ott meg egyszerűbb (szerintem) chipstebe integrálni.

Innetől viszont magamat ismételném, úgyhogy egyelőre várok a _konkrét_ információk felbukkanásáig.

Ez a mondat szerintem arra utal, hogy nem ez lesz a high-end megoldás:

Idézet

Az integrált processzor-grafikus chip nem fogja kizárni azt, hogy diszkrét, nagyteljesítményű grafikus megoldásokat lehessen csatlakoztatni a rendszerhez, sem másmilyen specializált segédprocesszorok alkalmazását nem korlátozza, sőt az AMD támogatni igyekszik ezt Torrenza kezdeményezésével.

Én az alábbi pontokon látom az előrelépés lehetőségét, ami lehetővé teszi az egészet:

1. Új koncepció és új megoldások. Gondolok itt arra, hogy nagy méretű cache a grafikus chipen. Fogalmam sincs mekkora cache van a jelenlegi grafikus chipeken (nem publikus), de nagyon valószínű, hogy az AMD a jelenleginél több cache beépítését tervezi. Mondok egy szót: ZRAM. Meg mondok még egyet: tile-based rendering (asszem így írják). Ha a teljes egy időpontban használt adatmennyiség a cache-ben van, akkor ez nagymértékben lecsökkenti a szükséges sávszélességet. Persze dedikált cache-e lenne a grafikus magnak, mérete szerintem több 10 megabájt lazán lehetne (0.45 nm-es csíkszélességen ZRAM-mal). További lehetőség a teljesen átalakított mag, ami jobban idomul a processzorhoz és más elven működik mint a jelenlegi chipek.

2. Alacsony szintű optimalizáció. Tudom, hogy a múltkor lehurrogtatok, de továbbra is fentartom, hogy nagyon sok optimalizációs lehetőség marad kihasználatlanul.

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.