HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer - negyedik rész Értékeld a témát: -----

#2621 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 03. 19:38

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 12:56

Ebből nem is vontam le semmiféle következtetést. :) Ezt csak megjegyeztem.

A lényeg az volt, hogy az Intel helyzete stabil, stratégiája világos, anyagi ereje természetesen rendben.

Az AMD közeljövőbeni kilátásai bíztatónak tűnnek, viszont a következő ugrásnak sem a mérete, sem az időpontja nem ismert, elvileg két vonallá ágazik, egy a desktop/szervernek (erről még semmit nem olvastam), a másik meg a bulldozer és/vagy fusion a mobility szegmensben valamikor 2009 táján. És hogy hogyan bírja ezt anyagilag...

És ugye nem várhat megint 5 évet!

- - - -

A Nehalemből meg persze, hogy lesz 8 mag (mármint 4+4), sőt hogy külön Neked örömet szerezzenek :), ebbe már lehet, hogy GPU- is lesz, legalábbis tavasszal ilyesmiket lehetett olvasni.

Azért abban egyetértünk ugye, hogy az AMD-nek jóval előbb lehet 8 magos procija mint az Intelnek....Intel még szinte sehol sincsa a natív quad core-ral...Nagyon bő 1 év múlvára tervezik a natív 4 magos procikat...Míg az AMD natív négymagosa itt kopotat az ajtón :)
Igazából ha két Low Power magot hoznának össze akkor már most is lehetne 65 nanon 8 magos procijuk...

#2622 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 19:41

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 20:35

Nyugi , én tudom ,hogy az IBM majd megveszi az AMD-t ha nagyon szarul menne a doguk :D

Privibe jöhetnek a jövő heti lottószámok! Köszi! :respect:
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#2623 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 20:34

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 20:38

Azért abban egyetértünk ugye, hogy az AMD-nek jóval előbb lehet 8 magos procija mint az Intelnek....

:eek:

Egyáltalán nem értünk ebben egyet :)

Idézet

Intel még szinte sehol sincsa a natív quad core-ral...Nagyon bő 1 év múlvára tervezik a natív 4 magos procikat...Míg az AMD natív négymagosa itt kopotat az ajtón :)
Igazából ha két Low Power magot hoznának össze akkor már most is lehetne 65 nanon 8 magos procijuk...

Ezzel kár vitatkoznom, mert a "lehetne" egy végtelenségig csűrhető-csavarható fogalom, tökéletesen cáfolhatatlan.

Maximum leírhatom, hogy az én várakozásom viszont az, hogy 2008 vége, 2009 eleje felé jönnek az első 8 magos, multi-chip-package processzorok mindkét gyártótól nagyjából egy időben (mondjuk fél éven belül)  Ahogy nézem, ezzel a dátummal hvuk is egyetért, az AMD-t illetően mindenképp, hiszen le is írta pár hozzászólással előbb. Az Intel esetében meg a 2008-2009ről pl. itt egy link a hwsw-ről

https://www.hwsw.hu/hirek/33159/intel_core_...processzor.html

De a Balala által nemrégiben linkelt pdf-ben is benne van, hogy tartani fogják az 1+1 éves termékciklust.

#2624 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 20:48

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 20:34

:eek:

Egyáltalán nem értünk ebben egyet :)

Ezzel kár vitatkoznom, mert a "lehetne" egy végtelenségig csűrhető-csavarható fogalom, tökéletesen cáfolhatatlan.

Maximum leírhatom, hogy az én várakozásom viszont az, hogy 2008 vége, 2009 eleje felé jönnek az első 8 magos, multi-chip-package processzorok mindkét gyártótól nagyjából egy időben (mondjuk fél éven belül)  Ahogy nézem, ezzel a dátummal hvuk is egyetért, az AMD-t illetően mindenképp, hiszen le is írta pár hozzászólással előbb. Az Intel esetében meg a 2008-2009ről pl. itt egy link a hwsw-ről

https://www.hwsw.hu/hirek/33159/intel_core_...processzor.html

De a Balala által nemrégiben linkelt pdf-ben is benne van, hogy tartani fogják az 1+1 éves termékciklust.

Nézd... Azért az nagyon nagy előny ,hogy az AMD-nek van natív quad core-ja ami ugye alapvető a 8 mag egy tokba rakásához... Az Intel csak dolgozik ezen... mondjuk őszintén szólva nem igazán értem az AMD állásfoglalását ebben a dologban mert szerintem ha valóban olyan jó fogyasztási mutatókkal bír a Barcelona mint mondják akkor mért nem pakolnak 2 chipet egy tokba és máris van 8 magos procijuk a szerver piacon nagyon nagy jelentősége lehetne ennek....Azért ez már nem olyan nagy lépés, mint láthattuk az Intel elég hamar meg tudta ezt lépni amint volt jó kihozatalú C2D-je... 

#2625 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 03. 21:33

az egyik oka az lehet, hogy miért nem raknak talán az, hogy a tokozás vagy a socket f foglalat nem igazán alkalmas rá, ezt nem tudom megítélni. az amd-nek ráadásul valamivel bonyolultabb a dolga az integrált memóriavezérlő miatt, tokon belüli HT linkeket kellene kreálnia. ráadásul a dedikált tápvonalak miatt azok számát duplázni kell. aztán ott van az, hogy az 65 nanométeren 2 közel 300 mm^2-es chipet kellene egymás mellé rakni. nem lepődnék meg, ha a nyolc maghoz új tok/foglalat kellene, és 45 nanométer.

aztán ott vannak a partnerek meg a piac, amelyek nem biztos, hogy jól viselnék, ha túl hamar jelenne meg a nyolcmagos x86 szerverprocesszor. szerintem 1 éven belül nem lesz.

#2626 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 21:34

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 21:48

mondjuk őszintén szólva nem igazán értem az AMD állásfoglalását ebben a dologban mert szerintem ha valóban olyan jó fogyasztási mutatókkal bír a Barcelona mint mondják akkor mért nem pakolnak 2 chipet egy tokba és máris van 8 magos procijuk a szerver piacon nagyon nagy jelentősége lehetne ennek....

Egyrészt az Intelnek amikor ezt _először_ megcsinálta a Pentiumokkal, akkor közel 1 évébe tellt.

Másrészt az AMDnek az IMC miatt ez közelsem triviális. Persze azt megtehetné, hogy a második 4mag a HT-linken csatlakozik az első 4hez, és azon keresztül, közvetetten férne hozzá a memóriához, csakhogy SZVSZ ez a legtöbb esetben csúnyán elvérezne a "normál" Barcelona-kkal szemben.
Azaz egy ilyen hipotetikus 1 socket 4+4 magos csúnyán kikapna egy 2 socket-es 4 magos Barcelona-tól, egyrészt mert kevés a sávszélesség, másrészt meg 8 mag szeretné egymással versengve zargatni a memóriát az egy szem dual channel memóriavezérlőn keresztül, összevissza ugrándozva az egymástól távoli memóriacímek között.

Akár 4+4, akár natív 8 magról van szó, ott nagyon komoly memóriaalrendszer-beli fejlesztéseket kell majdeszközölni. Az Intel részéről már csepegnek is az infók, lásd pl. az előbb linkelt hwsw-hírben az utalásokat.

#2627 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 21:46

eloszor is: az az egy ev fel volt.
masodszor: amint az Intel is integralt memoriavezerlot csinal, mar ugyanigy problemas lesz a multichip megoldas. szoval azert az AMD hatarozott elonyben van ebben ma!
harmadszor: miert 1 socketet nezel az osszevetesedben? es ha egy socketet, akkor miert nem rakod melle az arat? ez egy ertelmetlen osszevetes, amit itt csinaltal.

vegezetul: ha a "lehetne" egy tokeletesen cafolhatatlan fogalom, akkor miert lovagoltal Te is a "lehetne" 3GHz-esnel gyorsabb 4 magos Core-on? (megjegyeznem amugy, hogy az allitasom, miszerint max 3GHz-ig fogja tudni feltornazni a 4 magos Core-t 65mm-en az Intel egyenlore allni latszik! hol van a kajan vigyor, amivel a multkor probaltad bizonyitani az igazad? nos? :D)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2628 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 21:47

Hm, 1 perccel később postoltam :)

De ezt külön kiemelném, mert szerintem ez egy nagyon fontos szempont:

Idézet: special - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 22:33

aztán ott vannak a partnerek meg a piac, amelyek nem biztos, hogy jól viselnék, ha túl hamar jelenne meg a nyolcmagos x86 szerverprocesszor. szerintem 1 éven belül nem lesz.

Szerintem a szellem a dual core-ral szabadult ki, a quad core pedig már egyértelmű közvetlen "fenyegetés" a szerverpiac számára. Gondoljuk csak meg, akár 2 éve is mennyibe került még egy 4 utas szerver! Most meg lassan "fillérekből" össze lehet rakni (még abban is lehet választani, hogy lényegében egy PC legyen, vagy kicsivel drágábban egy 1 utas szerverlap ECC-s memóriákkal, meg ami kell, stb)

8 maggal, hozzá fejlesztett memória-alrenszerrel az x86 szerverpiac nagyon nagy része lefedhető lesz (tényleg, a mindenféle Gartner és egyéb jelentésekben van arra adat, mekkora százalékát teszik ki az x86 szervereladásoknak lebontva az 1, 2, 4 illetve több socketes szerverek?

#2629 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 21:47

Idézet: special - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 21:33

az egyik oka az lehet, hogy miért nem raknak talán az, hogy a tokozás vagy a socket f foglalat nem igazán alkalmas rá, ezt nem tudom megítélni. az amd-nek ráadásul valamivel bonyolultabb a dolga az integrált memóriavezérlő miatt, tokon belüli HT linkeket kellene kreálnia. ráadásul a dedikált tápvonalak miatt azok számát duplázni kell. aztán ott van az, hogy az 65 nanométeren 2 közel 300 mm^2-es chipet kellene egymás mellé rakni. nem lepődnék meg, ha a nyolc maghoz új tok/foglalat kellene, és 45 nanométer.

Én is mindenképpen új foglalatra gondoltam...Talán majd az AM3... Ki tudja... Lehet bevárja a DDR3 támogatást ezzel az AMD mert a mostani sávszélesség kevés lenne amúgy is... Meglátjuk,de szerintem ha robbantani akarna nagyot akkor ezzel tudna és akkor sokkal nagyobb értelmét látnám a natív quad core-nak mint most amikor gyakorlatilag pár százalék előny lesz csak ebből desktopon, és szervereknél sem emiatt fog ütni a Barca...

Mindenesetre érdekes...

Jah most olvastam ,hogy jövő héten a kiállításon a Gigabyte bemutatja a világ első kereskedelmni forgalomba kerülő AM2+ lapot!

Szerkesztette: Zollka 2007. 06. 03. 21:49 -kor

#2630 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 21:51

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 22:46

megjegyeznem amugy, hogy az allitasom, miszerint max 3GHz-ig fogja tudni feltornazni a 4 magos Core-t 65mm-en az Intel egyenlore allni latszik!

Egyrészt az állításod nem így hangzott, be lett idézve azóta is párszor, kérlek lapozz vissza.
Másrészt ezen most túllépve, ezt (tehát a mag-állítást, nem azt, hogy "egyelőre állni látszik" :) ) komolyan be szeretnéd bizonyítnai? Mert akkor hajrá!  :D

#2631 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 21:52

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 21:46

masodszor: amint az Intel is integralt memoriavezerlot csinal, mar ugyanigy problemas lesz a multichip megoldas. szoval azert az AMD hatarozott elonyben van ebben ma!
harmadszor: miert 1 socketet nezel az osszevetesedben? es ha egy socketet, akkor miert nem rakod melle az arat? ez egy ertelmetlen osszevetes, amit itt csinaltal.

vegezetul: ha a "lehetne" egy tokeletesen cafolhatatlan fogalom, akkor miert lovagoltal Te is a "lehetne" 3GHz-esnel gyorsabb 4 magos Core-on? (megjegyeznem amugy, hogy az allitasom, miszerint max 3GHz-ig fogja tudni feltornazni a 4 magos Core-t 65mm-en az Intel egyenlore allni latszik! hol van a kajan vigyor, amivel a multkor probaltad bizonyitani az igazad? nos? :D)

Tényleg nincs rálátásom,de mennyit számít 2 ilyen cég között mint az Intel és AMd ,hogy az egyik gyakorlatilag 4 éve csak integrált memovezérlővel nyomul míg a másik most lépi ezt meg? Láthatjuk ennél majd az Intelnél kárát,hogy esetleg ekik lassabban indul be bármilyen projekt emiatt a jövőben mint az AMD-nek?

#2632 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:04

https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29591

Idézet

A vállalat mérnökei mindössze 9 hónap alatt rakták össze a Smithfield magot
(...)
Eredetileg a két mag külön szilíciumszeleteken foglalt volna helyet, így a termelés ugyanis lényegesen gazdaságosabbá tehető. Ha mindkét mag azonos lapkán foglal helyet, akkor az egyik mag esetleges hibája miatt a másikat is ki kellene a gyártónak dobnia, külön szilíciumszeletek használata esetén azonban összeválogathatja a jól sikerült chipeket egy tokba. Ez az elképzelés azonban csak a jövőben valósul meg, ugyanis a tokozásért felelős csapat nem tudott időben elkészülni a megoldással.

A smithfield 2005. április 18, a multi-chip-package-es Presler pedig 2006 január (bár ez persze nyilván hamarabb is lehetett volna)

Szóval az világos, hogy több volt, mint 9 hónap, a fél éves állításod még annyira sem védhető, mint az én 1 évesem  :cool: :)

#2633 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:13

masodszor: amint az Intel is integralt memoriavezerlot csinal, mar ugyanigy problemas lesz a multichip megoldas.

Ez sem igaz, ugyanis a Nehalem-et eleve olyan architekturának tervezik (a memória-alredszerrel együtt!), hogy 8 magig rugalmasan skálázhassák (sőt, ezek között _elvileg_ már valamileny GPU-k is lehetnek, lásd amit hvuk-nak írtam)

Én pedig csak annyit mondtam Zollkának, hogy az AMD esetében sincs értelme szimplán összetokozni két Barcelona-t, hanem nagyon komolyan át kell tervezni ennek figyelembevételével a memória-alrendszert, és egész biztos vagyok benne, hogy ezt is fogják csinálni.
Ezt az új 4+4 magosat megtervezni-validálni-legyártani viszont nem egykét hónap, ezért számítok eleve a technológiai okok miatt 2008 vége -2009 eleje dátumra (megjegyzem, ahogy hvuk is)

#2634 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:13

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 22:04

https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29591

A smithfield 2005. április 18, a multi-chip-package-es Presler pedig 2006 január (bár ez persze nyilván hamarabb is lehetett volna)

Szóval az világos, hogy több volt, mint 9 hónap, a fél éves állításod még annyira sem védhető, mint az én 1 évesem  :cool:   :)  

Ok...Akkor az AMD most kezdi a 9 hónapját ledolgozni ? :D
Tényleg mennyi idő lehet innen összehozni egy 8 magosat? Semmiképp nem tudna az AMD robbantani etéren?

Szerkesztette: Zollka 2007. 06. 03. 22:15 -kor

#2635 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:22

Idézet: d n . r - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 21:47

8 maggal, hozzá fejlesztett memória-alrenszerrel az x86 szerverpiac nagyon nagy része lefedhető lesz (tényleg, a mindenféle Gartner és egyéb jelentésekben van arra adat, mekkora százalékát teszik ki az x86 szervereladásoknak lebontva az 1, 2, 4 illetve több socketes szerverek?

Ezen alapuló gondolatmeneteket már elég sokszor olvastam, de szerintem hülyeség. Bocsi. :D

Sok olyat lehet olvasni, hogy "ma már olcsón lehet 16 utas szervereket összerakni, míg bezzeg néhány éve még sokszoros árba kerültek. Ez a gondolatmenet azt hagyja ki a számításból, hogy jelenleg a processzor teljesítménynövelésének a motorja nem a single thread teljesítmény fokozásában, hanem a magok számának növelésében rejlik (kivétel Power6 :D ). Ergo ma az egy tokban rejlő magok számát növeljük. Tehát egy mai 16 utas szervert nem lehet összevetni egy 6 évvel ezelőttivel. Viszont a socketszám alapján van értelme az összehasonlításnak.

Ebből következően nyilván egy 8 magos X86 szerver nem lesz elég mindenhova, sőt a piac nagy részére sem lesz elég. Merthogy közben az igények is nőnek. Ezeket a növekvő igényeket pedig döntően a növekvő magszám fogja kiszolgálni.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2636 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:24

Idézet: special - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 21:33

Azt azért te is érzed ugye, hogy ez nem volt valami túl erős állítás? :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2637 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:29

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 23:13

Ok...Akkor az AMD most kezdi a 9 hónapját ledolgozni ? :D
Tényleg mennyi idő lehet innen összehozni egy 8 magosat? Semmiképp nem tudna az AMD robbantani etéren?

Miért, Te úgy emlékszel vissza, hogy a Smithfiled-del az Intelnek sikerült "robbantania"?  :cool:

Szerverpiacon meg vissza kell emlékezni a dual core Paxwille-Xeonok gyászos szereplésére. Kíváló példa, hogy mennyire értelmetlen kihozni valamit megfelelő memóraalrendszer nélkül

(az Intel is csak azért hozta ki, sok hónapnyi halogatás után, hogy elmondhassák, hogy nekik is van dual core szerverprocesszoruk.)

#2638 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:30

Idézet: Zollka - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 21:52

Tényleg nincs rálátásom,de mennyit számít 2 ilyen cég között mint az Intel és AMd ,hogy az egyik gyakorlatilag 4 éve csak integrált memovezérlővel nyomul míg a másik most lépi ezt meg? Láthatjuk ennél majd az Intelnél kárát,hogy esetleg ekik lassabban indul be bármilyen projekt emiatt a jövőben mint az AMD-nek?

Két esetben lehet előnye az AMD-nek:

1. Az Intel komolyan szív az integrált memóriavezérlővel, nem akar nekik működni. Sokat eszik, nem bírja az órajelet, bug-os, stb ...
2. Gyártási és tervezési nehézségei nincsennek az Intelnek, a dolog működik, csak éppen a teljesítménye nem az igazi.

Elvileg bármelyik elképzelhető, de mindkettőnek relatíve kicsi a valószínűsége. Ha viszont tényleg bármelyik befuccsol, akkor hatalmasat szív az Intel, mert nem hiszem, hogy van B terv.

#2639 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:36

Szerintem elképzelhető az a lehetőség az AMD részéről, hogy a két egymás mellé tokozott procinak külön memóriavezérlője van. Olyan lenne, mint egy két socketes rendszer csak egy socketben. Persze a két proci közt dedikált gyors busz lenne (vagy egy 5. HT) és persze mindkét procihoz saját HT rendszer csatlakozna.

Ennek a megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Előny, hogy egyszerű kivitelezni. Hátrány a rettentő mennyiségű pin, a nagyobb HT terheltség (mivel a proci kintről kettőnek látszik!). Úgyhogy sok esélyt őszintén szólva nem adok neki. Elképzelhető egy hibrid megoldás is, ahol mindkettőnek külön memóriaalrendszere van, de csak az egyiktől indul ki HT link a külvilág felé (ekkor kintről egy procinak látszik).

A legvalószínűbb, hogy mindkét cégnek előbb-utóbb duplikálnia kell a memóriacsatornák számát. Ez már valószínűleg a 8 magos procinál bekövetkezik.

#2640 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 03. 22:37

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 23:22

Ezen alapuló gondolatmeneteket már elég sokszor olvastam, de szerintem hülyeség. Bocsi. :D

Mert _rosszul_ rekonstruáltad az érvet :)

Idézet

Sok olyat lehet olvasni, hogy "ma már olcsón lehet 16 utas szervereket összerakni, míg bezzeg néhány éve még sokszoros árba kerültek. Ez a gondolatmenet azt hagyja ki a számításból, hogy jelenleg a processzor teljesítménynövelésének a motorja nem a single thread teljesítmény fokozásában, hanem a magok számának növelésében rejlik (kivétel Power6 :D ). Ergo ma az egy tokban rejlő magok számát növeljük. Tehát egy mai 16 utas szervert nem lehet összevetni egy 6 évvel ezelőttivel. Viszont a socketszám alapján van értelme az összehasonlításnak.

Ebből következően nyilván egy 8 magos X86 szerver nem lesz elég mindenhova, sőt a piac nagy részére sem lesz elég. Merthogy közben az igények is nőnek. Ezeket a növekvő igényeket pedig döntően a növekvő magszám fogja kiszolgálni.

Nézd, az állítás a következő: szerintem _nem_ igaz, hogy a piac döntő részének exponenciálisan nőnek az igényei a threadek számának növelésére.

Pont ehhez kellenének a számok. Megnéznénk, hogy amikor még csak 1 magos processzorok voltak, akkor a szervereladások hány százalékát tették ki az 1, 2, 4 több utas szerverek.

Aztán ugyanezt, mikor már elterjedtek a 2 magos processzorok

Aztán amikor a 4 magos processzorok (ez az idei évé végére (főleg a tavalyi Intel-debüt jóvoltából) jövő év elejére bekövetkezik)

Aztán meg majd, mikor elterjednek a 8 magosak.

Az én várakozásom az, hogy egyre fokozófó eltolódás lesz az 1 illetve a 2 utas szerverek javára.

Vegyük észre, hogy ez egy _empirikus_ jellegű állítás (várakozás), azaz nem logikailag kell érvelni ellene, hanem hozni az adatokat :)

Szerkesztette: d n . r 2007. 06. 03. 22:38 -kor

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.