HWSW Informatikai Kerekasztal: Fagyások, újraindulások, X-akták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

 • (125 Oldal)
 • +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • A téma zárva.

Fagyások, újraindulások, X-akták Először itt kérdezz és olvass! Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   didyman 

 • Tápszag-értő
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Stábtag
 • Hozzászólások: 24.355
 • Csatlakozott: 2003. okt. 22.

Elküldve: 2005. 12. 02. 20:58

Elég sok probléma akad a témakört elnézve ilyen jellegű tünetekkel, ezért gondoltam, hogy nyitok egy témát, pár általános dologgal és átfogó, tapasztalatmegosztó kibeszéléssel.
Ha érdemesnek érzitek Kollegák, emeljétek ki.

-Több irányból közelítem meg a dolgot.

"A gépem X ideje stabil, semmi baja, de mostanában egyre gyakrabban kezd el lefagyni, eszközt elhagyni, újraindulni látszólag minden ok nélkül, illetve nem indul el, csak sokadszori bekapcsolást követően"

Először, másodszor és harmadszor is: A tápegység. Érdemes ezzel kezdeni, ugyanis ha innen indul ki a hiba, ez könnyen a gépre életveszélyessé válhat!
A pehelysúlyú, olcsó, noname tápok ilyenkor azonnal első gyanúsítottá válnak, de egy márkás, sok évet lehúzott táp is hajlamos kondenzátorait kiszárítani olyan mértékben, hogy az a gép stabilitását érinti.
Sokan a táp szerepét még mindig másodlagosnak ítélik, pedig alappillére az egész gépnek!
Érdemes ilyenkor első körben a feszültségeket ellenőrizni, nem oprendszer alatt, hanem a BIOS-ban! A szenzorok kiolvasása sokszor eléggé pontatlan és a HW-monitor nem alkalmas tüskék felderítésére sem (melyek sokszor a probléma konkrét okai), de az ingadozások, szintek mérvadóak lehetnek, a határértékek közelében, nagy ingadozással járó tápfeszültségek gyanúsak!

Az ilyen hibák okai sok esetben a kiszáradó, illetve gyenge minőségük miatt elgázosodó kondenzátorok, melyek olykor látványosan is jelentkeznek, a kondenzátor púpos lesz, megfolyik, kilyukad. Ilyen hibával nagyon sok alaplap és tápegység rendelkezik, egy világméretű baki miatt-ezt itt nem részletezem, de a lapos, külsőre ép kondenzátorok nem jelentik a kondi megfelelő állapotát, hiszen ezek a kondenzátorok, pláne a processzor melletti, meleg környezetben alig párezer óra élettartammal rendelkeznek, elektrolitjuk lassan elbomlik, elpárolog és kapacitásukat vesztik, ESR-értékük megnő.
Egy kis segítség: Kép
A képen "megfolyt" kondik láthatóak. A túlnyomásszelepként funkcionáló bevágások mentén a tok felreped, megpúposodik és az elektrolit kifolyik, vagy az egész tokozás az alsó gumidugóról felemelkedik és a lábak környékén szökik ki elektrolit.

Következő gyanúsított a por. Sok gép esetében elég csak belenézni a házba és már látszik is, hogy mi a baj. A processzorhűtő ventilátora alatt, a lamellák tetejére felül a por és gyakorlatilag eltömíti a területet, a proci hűtése nem megfelelő, túlmelegszik. Ez igaz a VGA és az északi híd ventilátoraira is, valamint van még egy nagyon veszélyes hatása: A ventilátorok tengelyére jutva szép lassan megfolytja a ventit, az egyre lassabban forog, majd leáll. Ez a jeléenség főleg tápegységben nagyon veszélyes!
A por ezen felül megül a csatlakozásokon is, parazita kapacitásokat hozhat létre. Egy alapos kiporolás sok esetben csodát tesz! A ventilátorok tengelyét érdemes szétszedést követően kipucolni szárazra, majd valamilyen lágy zsiradékkal kicsit megkenve összeszerelni.

Kontakthiba. Szintén alattomos állat :) , a gépben rezgő, mozgó alkatrészek miatt egy-egy kártya akár ki is csúszhat a helyéről sok idő elteltével, illetve az "aranyozás" ellenére, a gyenge minőségű csatlakozók eloxidálódhatnak, szennyeződhetnek. A szétszedés-összerakás, csatlakozások "járatása" sokszor elegendő, mégis célszerű az érintkezések (kártyák, memóriák nyomtatott áramköri érintkezősorait) megpucolni valamilyen nedves kontakttisztítóval (pl. WD40). Slot-os processzorokat ezen felül érdemes "megtámasztani", ha az alaplap nem rendelkezik stabil befogókerettel.


Másk támadási felület az "új alkatrészt szereltem be,m azóta instabil a gépem."

Első körben itt is a tápegység lehet gyanús-hiába a nagy teljesítmény, ha pl. a 12V-os ág gyenge egy mai, erős konfigurációhoz.

A kondenzátorok állapota itt is fontos szempont! Sok esetben a száradó kondi még bőven elég pl. egy gyengébb VGA kiszolgálásához az AGP port-on, de egy új számára nem képes kellően alacsony impedanciát nyújtani.

Illesztőprogramok, BIOS-ok. Sok esetben pl. egy-egy új memória megfelelő támogatásához elengedhetetlen az alaplap BIOS-ának frissítése, illetve pl. egy új videokártya esetén az alaplapi lapkakészlet illesztőprogramjainak frissítése. Ezeknek az apróságoknak az alaplap gyártójának oldalán és fórumozók tapasztalatai alapján érdemes utánajárni, fontos dolog, hogy nem mindig a legfrissebb lehet a befutó.
Lényeges elem a BIOS megfelelő beállítása, például az AGP-s ATI kártyák híres, fast writes (gyors írás) opció iránti ingerenciája.
Ezzel együtt nem szabad kizárni az új jövevény meghibásodását, az aalkatrészek ESD-védelmét otthon, két kézzel sehogyan sem lehet megvalósítani, így adott esetben hiába működött a hw próbán!

Erőforrásütközés. Windows és APIC ide vagy SCSI :) , még manapság is problémás lehet, ha egy-egy eszköz fizikailag kénytelen osztozni erőforráson. Ha új PCI eszköz beszerelését követően instabilitás lép fel, lehet oka ez is. Ilyenkor az alaplap kezelési útmutatója alapján érdemes másik foglalatban próbálkozni az eszközzel, ahol nem osztozik más eszköz erőforrásaival. Ha mindenképp osztozni kell, a VGA és az IDE eszközöket érdemes kerülni, de nekem pl. volt olyan hálókártyám, ami ügyfélnél csak és kizárólag az IDE-vezérlővel közös megszakítást használó PCI foglalatban volt hajlandó forgalmat is bonyolítani.

Elsőre ennyi jutott eszembe, kérlek, csak megalapozott, létező és kellően részletes tapasztalatokkal tegyetek hozzá, de azt kötelező :) .

Szerkesztette: didyman 2007. 03. 09. 07:24 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2 Felhasználó inaktív   Fym 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 29.569
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 02. 23:05

Tökéletes... :respect:
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#3 Felhasználó inaktív   GORO 

 • Törzsvendég
 • PipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 509
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 02. 23:07

Ez íránymutató lehet jónéhány, ilyesfajta problémával küzdő kollegának. Kiemelést érdemelne...  :up:
MEET TOMORROW HEAD ON....AMD

#4 Felhasználó inaktív   styan 

 • Tag
 • PipaPipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 104
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 11:48

Hehe jok a fenti képek, de majd en mutatok jobbat :D :D
szétszedtem a gépet, és egy honap alatt megdöbbentő változások mentek végbe  :eek:
Ez a kondenzatorok esetében már egy lanc folyamat...
Egy kiesik a tobbire nagyobb terheles esik, ergo akkor azok is kiesnek szépen lassan, éljenek a minosegi alkatreszek  :down:
By styan

#5 Felhasználó inaktív   didyman 

 • Tápszag-értő
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Stábtag
 • Hozzászólások: 24.355
 • Csatlakozott: 2003. okt. 22.

Elküldve: 2005. 12. 03. 12:24

Idézet: styan - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 11:48

Hehe jok a fenti képek, de majd en mutatok jobbat :D :D
szétszedtem a gépet, és egy honap alatt megdöbbentő változások mentek végbe  :eek:
Ez a kondenzatorok esetében már egy lanc folyamat...
Egy kiesik a tobbire nagyobb terheles esik, ergo akkor azok is kiesnek szépen lassan, éljenek a minosegi alkatreszek  :down:

Nem, nem láncfolyamat. Ha az egyik kiesik, a többinek sincs sok hátra. Itt nem terhelésről van szó (hacsak nem hőterhelésről), ha egy kondinak csökken a kapacitása, kevesebb áramot tud elnyelni és kevesebbet tud leadni, nagyobb impedanciával. Az, hogy hányan vannak, befolyásol persze, de nem ilyenkor már :) .
Kép jöhet! :respect: csak méretben ne legyen túl nagy, inkább a lényeg legyen rajta.

--------------------------

Egy másik tévhit, hogy a kondik púposodását a tápegység idézi elő. Ez nem igaz!!!
Egy alkotórész hiánya miatt (az alacsony ESR kondik elektrolitja vízbázisú, a hiányzó alkotó a víz elektromos áram hatására történő bomlását lassítja) alakul ki a jelenség. Ha a táp olyan minőségű feszültséget produkálna, ami a kondik élettartamát jelentős mértékben befolyásolja, akkor már valószínűleg az egész gép halott lenne attól.

A manapság kapható L-ESR kondik már jórészt megfelelő minőségűek, így az ilyen lapokat és a minőségibb tápokat az esetek nagy részében bőven megéri javíttatni, a gyári állapothoz képest is jelentős mértékben javíthatóak a lap pl. tuningpotenciáljai és stabilitása, nincsen destruktív hatással az alkatrészekre.

Szerkesztette: didyman 2005. 12. 03. 12:25 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#6 Felhasználó inaktív   daddy59 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 13
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 12:33

Szevasztok !
Gond van. fagyizik újabban a gépem.
Tápcsere, illesztők tisztítása......mégis.
Játék közben minden ok.
Viszont gondol egyet e-mail, internetezés közben és az "egér" leragad.
Se reset, se semmi nem segít csak:táp kikapcsol majd be. Pc bekapcsol és úgy feljön mintha mi sem történt volna. Aztán vátom a következő "fagyit". Hibaüzenet :semmi Vírus:semmi ????????
Format c:volt, már 3-szor telepítettem az XP-t semmi változás.
Más: 2 db 256Mb-os 133Mhz-es RAM van benne. Vettem még egyet. Miért?
A két régivel megy de ha az újat beteszem el sem indul vagy hibaüzenet:
Page_Fault_In_Nonpaged_Area    mi a sz@r ez ?
Három dimm van talán nem lehet benne 3db egyforma?
Ha az újat szólóban beteszem semmi, ha a két "régit" összevisszza akkor ok. Van kiút? 

Várom a segítő szándék visszajelzését.
Előre is köszi:
Daddy59

#7 Felhasználó inaktív   didyman 

 • Tápszag-értő
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Stábtag
 • Hozzászólások: 24.355
 • Csatlakozott: 2003. okt. 22.

Elküldve: 2005. 12. 03. 12:52

A http://memtest86.com oldalról tudsz leszedni memóriatesztelő progit, ezzel érdemes végignézni a memóriát. Ha hibázik, lehet memóriahiba és lehet a memóriák tápellátásának hibája is.
Gép részletei?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#8 Felhasználó inaktív   daddy59 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 13
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 15:25

Idézet: didyman - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 12:52

A http://memtest86.com oldalról tudsz leszedni memóriatesztelő progit, ezzel érdemes végignézni a memóriát. Ha hibázik, lehet memóriahiba és lehet a memóriák tápellátásának hibája is.
Gép részletei?

Hell !
Nos a paraméterek.
Acorp 4S845A            Intel Brookdale i845 lapkakészlet
1700 Celeron proci        512Mb SDRAM 133 Mhz
ATI Radeon 9200 -as 128Mb VGA
1 30GB-os Quantum
1 160GB-os Samsung Winchester
DVD író(Toshiba)
CD író (LG)
Canon nyomtató, stb stb.

Ennyi dióban, ha több kell Aida32-őt is bemásolom.

A memtest-ből melyik az XP-hez való ?

Egyébként nagyon köszönöm a gyors választ.

Üdv:
Daddy59 :respect:

#9 Felhasználó inaktív   debaj 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 29.476
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 15:49

A táp típusát is írd, ha lehet :)
A memtestből szerintem nincsen XP-s verzió, egy CD imaget töltesz le (ne ijedj meg, az egész vagy másfél mega), azt írd ki újraírható lemezre, arról bootold be a gépet, és hagyd ott pár órára.

Szerkesztette: debaj 2005. 12. 03. 15:50 -kor


#10 Felhasználó inaktív   daddy59 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 13
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 16:12

Nos a táp egy hónapos ULTRAPOWER SS-T400PP.
Azért cseréltem ezt is mert javasolták hogy ártani nem árt.

#11 Felhasználó inaktív   daddy59 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 13
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 16:14

Megy a memtest, eddig (O errors)

#12 Felhasználó inaktív   bigsee 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 14.844
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 16:21

Idézet: daddy59 - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 16:14

Megy a memtest, eddig (O errors)

Másik gépről netezel, vagy két perc alatt végeztél is? :D

Didyman, nagyon eltalált, fontos topik, gratula és köszönjük!!! :respect:
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#13 Felhasználó inaktív   Warrior 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 10.246
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 16:34

Idézet: daddy59 - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 13:33

A két régivel megy de ha az újat beteszem el sem indul vagy hibaüzenet:
Page_Fault_In_Nonpaged_Area       mi a sz@r ez ?
Három dimm van talán nem lehet benne 3db egyforma?
Ha az újat szólóban beteszem semmi, ha a két "régit" összevisszza akkor ok. Van kiút? 

Lehet hogy én értem félre (bocsánat ekkor), de próbáltad úgy is, hogy  új + 1 régi? Mert ekkor, ha szintén nem megy; talán mégsem teljesen egyforma az új s a régiek.  :smoker:

ps.: esetleg még Load BIOS Defaults. Talán jól jöhet, főleg, ha a memória- s egyéb időzítések el lettek állítva BIOS-ban.

Szerkesztette: Warrior 2005. 12. 03. 16:39 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#14 Felhasználó inaktív   daddy59 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 13
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 16:46

For bigsee ! Két gépről netezek...(csak a lányom ne jöjjön még haza)

For Warrior ! minden variációt kiprobiztam. Lehet hogy szar az új?
Mert szólóban sem müxik.....sajna

#15 Felhasználó inaktív   didyman 

 • Tápszag-értő
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Stábtag
 • Hozzászólások: 24.355
 • Csatlakozott: 2003. okt. 22.

Elküldve: 2005. 12. 03. 17:47

Lehet sima inkompatibilitás is :( .
A Page fault in nonpaged area szvsz memóriával fog összefüggeni. Esetleg nézz körül a BIOS-ban az árnyék-RAM, cache opciók körül: Shadow mindenhol legyen tiltva, a BIOS/VGA BIOS/Video RAM cache opciók is legyenek tiltott állásban. A non-paged area olyan terület, mely rendszerint a rendszermagot tartalmazza és a windózer nem engedi "kilapozni" swapfile-ba. Állítólag merevlemez hibája is okozhat ilyet.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#16 Felhasználó inaktív   daddy59 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 13
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:21

For didyman !
Köszi neked is a javaslatot. kiprobi, semmi változás.
Nem tudom, talán a balta segít.......

Daddy

#17 Felhasználó inaktív   didyman 

 • Tápszag-értő
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Stábtag
 • Hozzászólások: 24.355
 • Csatlakozott: 2003. okt. 22.

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:37

Olyan infót találtam, hogy le kell gyalulni a merevlemezt, win98-as indítólemezzel (fdisk), aztán XP-t újrarakni. Fogalmam sincs, hogy hatásos-e, de balta előtt hátha. Nem frissítettél valamilyen illesztőprogramot mostanában? Proci hőmérséklete mekkora?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#18 Felhasználó inaktív   Valdy 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 17.453
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:56

Legujabb bios van benn?
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#19 Felhasználó inaktív   daddy59 

 • Újonc
 • Pipa
 • Csoport: Alkalmi fórumtag
 • Hozzászólások: 13
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 19:12

For didyman ! 3-szor lett formázva amikor kb 1.5 hónapja elkezdte a "fagyit". De a dal ugyan az maradt. Semmi extra nem lett telepítve, mert az XP, telepítése után már rögtön  "leragadt". Probizom egyesevel,
uninstall-install de semmi. 3DBenchmark fut ezerrel csak alapban sz@rakodik. Proci hőmérsékletel sincs baj mert a legbrutálisabb játék is simán pendül. Szóval nem tudom, de tényleg.

For Valdy! A bios nem lett frissítve mert sehol sem találok hozzá.
Acorp 4S845A            Intel Brookdale i845 lapkakészlet
1700 Celeron proci        512Mb SDRAM 133 Mhz

Üdv:
Daddy59
Ha esetleg te hozzájutsz ? Fe

#20 Felhasználó inaktív   Valdy 

 • Őstag
 • PipaPipaPipaPipaPipa
 • Csoport: Fórumtag
 • Hozzászólások: 17.453
 • Csatlakozott: --

Elküldve: 2005. 12. 03. 19:41

http://www.acorp.com.tw/eng/download/downl...id=137&lineid=1
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

Téma megosztása:


 • (125 Oldal)
 • +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Utolsó »
 • Nem indíthatsz témát.
 • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó