HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows 98 telepítés! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows 98 telepítés! Nem ismeri fel a HDD-t és a CD meghajtót

#1 Felhasználó inaktív   bacsi2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 04. 13:17

Helló! A win98 telepítéssel adódtak kis(?) problémáim. Egy ismerős hozta át a gépét, hogy állandóan lefagy... Egy 400Hz körüli gép 64Mb Ram-mal.  Jólvan, nó problem, újratelepítjük az oprendszert... Bios beállítás, hogy bootoljon. -> itt kezdődött a szívás. -> jelszót kért... Namármos ez a gép már átfutott jópár ember kezén, és így lehetetlen volt utánajárni, mi is volt a jelszó, és legfőképp, hogy ki adta... No problem. -> gombelem le az alaplapról, -> gombelem vissza. -> Gép indít -> belép bioszba, beállít hogy boot-oljon. -> ment, kilép -> Gép indul; ->  'Primary HDD Slave error' vagy valami ilyesmi, nem tudom konkrétan, mer' csak egy monitorom van, és most éppen a saját gépemre van rákötve... Win98 indítólemez -> 'Számítógép indítása CD-ROM támogatással' -> Ez sem működött, a CD meghajtót nem ismerte fel valamiért... -> Lehet, hogy valamit átkéne állítanom a biosban??? A winchestert sem érzékeli, meg a CD-Rom-ot sem... Ha valaki tud, lécci segítsen, mer nekem itt már megállt a tudományom :)

Előre is köszönöm!

#2 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 04. 15:40

Az alaplap típusát is add közre légyszíves.
Főként a biosban kell körülnézned, az automatikus hdd felismerést futtatni, vagy az első oldalon kézzel beállítani a paramétereket.
Nem változott semmi a szalagkábelen lévő eszközökön? (master/slave)
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#3 Felhasználó inaktív   bacsi2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 05. 18:01

Bocs csak nagyon lámer vagyok, a számítógép-legózás részéhez nagyon nem értek. :) Nah, az alaplap típusáról gőzöm nincs, csak ennyi volt ráírva:

"AMIBIOS
american megatrends
486DX ISA BIOS ©1993
AC 8625673"

meg egy másik chip-en(?) még ennyi:

"UMC
um8498F
9602 - HYS
RC1013"

Amúgy valószínűleg a bios beállításaival lesz a gond (ami meg valami grafikus felületű->én pl. ilyet még nem is láttam...). A problémám tehát az lenne, hogy hogyan tudnám életrekelteni az egészet, hogy újra 'legyen' CD-meghajtó, meg vinyó.

"Autómatikus HDD felismerés." - >  ezt hogyan tudom beállítani?
"vagy az első oldalon kézzel beállítani a paramétereket." -ebben is elkelne egy kis segítség!
"Nem változott semmi a szalagkábelen lévő eszközökön? (master/slave) " - nah ezt most nemtudom hogyan érted (valószínűleg az én hibám...) :( Amúgy a gép a tegnapi napig ment rendesen, csak az elemkiszedés után kellene (gondolom...) a beállításokat visszaállítani, de a kábelezéssel valszeg minden rendben van...
Szóval ehhez kéne a segítség :) Bocs ha valami hülyeséget írtam, akkor légyszí szóljál, meg ha kell még valami infó, akkor szóljál és leírom!

Előre is köszönöm!

#4 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 05. 18:19

bacsi2. a BIOS datumabol itelve ez a gep ,eg nem tamogatja az "el torito" bootolhato CDket.

'Primary HDD Slave error' Ez felrekonfigolt IDE csatornarol szol nagyon nekem. meg kene nezni, hogy milyen az IDE kabel. cable selectes-e, es ha igen akkor a CD es HDD is eszerint van-e konfigolva. Ha nem CS-es akkor a HDD es a CD nem lehet egyszerre master vagy slave. nezd meg mindket egysegen a jumpereket. a HDD-t jumpereld masterre a CD-t meg slave-re.

tovabba az "400Hz" koruli geppel sem tudok mit kezdeni. a BIOS leiras 486DX processzorrol szol. Ez valszeg 40MHz-es processzort jelent. Jo tanacskent szolok, hogy erre ne eroltessel fel egy win98-at mert elviselhetetlenul lassu lesz. egy win95OSR2-t javaslok, szigoruan active desktop nelkul. Esetleg el lhetet gondolkozni egy WinNT4+SP6a feltolasan, de mar ezis inkabb tudoloves ennek a szerencsetlen gepnek.
Amugy ez a gep annyira ven, hogy szvsz a mai flash-es meg CSS-es webvilagban szinte hasznalhatatlan. a szakmai libidot piszkalhatja az eletre keltese, de rtelmesen hasznalhato szamitogepet nem nyersz vele.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#5 Felhasználó inaktív   bacsi2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 05. 18:23

Nah! Újabb fejlemény :) A CD-meghajtót életre tudtam kelteni, win98SE CD be -> setup indít -> A következő hibaüzenet:

"Várjon amíg a telepítő előkészíti a telepítést!
A rendszerleíró adatbázis vizsgálata...
Nem lehet ideiglenes könyvtárat létrehozni. Ha a mevervlemezen
HPFS vagy NTFS partíció van, létre kell hoznia egy
MS-DOS rendszertöltő partíciót."

Nah hát a problem ez. Vinyót még mindig nem észleli. Megköszönném ha valaki le tudná írni, hogyan lehetne autómatikusra állítani vizsgálatát, vagy hogyan kell kézzel beállítani!

Előre is köszi!

#6 Felhasználó inaktív   bacsi2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 05. 20:11

Közben kértem segítséget, de csak ennyire jutottunk:

<[HUN]_bacsi2> hi szóval a vinyó beállításához kéne egy kis segítség, mert én nagyon láma vagyok...
<[HUN]AdvancedMicro> ok azthittem másik user segít de őgylátszik nem
<[HUN]AdvancedMicro> na szóval milyen winyó, milyen alaplap?
<[HUN]AdvancedMicro> sata?
<[HUN]_bacsi2> Nah ez egy jó kérdés... Hogyan tudom ezt kideríteni/megnézni? Láma vagyok...
<[HUN]AdvancedMicro> a wincsezter a kezedben van vagy gépben?
<[HUN]_bacsi2> a gépben...
<[HUN]_bacsi2> de eddig ment rendesen..
<[HUN]AdvancedMicro> az nem jó
<[HUN]_bacsi2> Egy ismerős gépéről van szó -> elhozta h telepítsem újra rajt a win98se-t, csak a biosz le volt jelszvazva, ->laposelem leszed alaplapról, és most nemtudom visszaállítani...
<[HUN]AdvancedMicro> na akkor bootoláskor kiirja, hogy megtalálta?
<[HUN]_bacsi2> igen..
<[HUN]_bacsi2> méretét meg mindent.
<[HUN]AdvancedMicro> és mit ir ki bootoláskor?
<[HUN]_bacsi2> memória mérete, a vinyó adatai, aztán floppyról bebootol... CD-meghajtót telepít -> majd leáll hibaüzenettel, hogy kb. nem tud a vinyóhoz férni.
<[HUN]AdvancedMicro> fdisk-kel próbálkoztál már?
<[HUN]_bacsi2> jah, de nemtud semmit csinálni...
<[HUN]_bacsi2> mármint elindul meg minden,
<[HUN]_bacsi2> csak éppen szerintem nem tud semmit sem csinálni
<[HUN]_bacsi2> egy DOS-partíciót kéne létrehozni ugyebár -nem?
<[HUN]AdvancedMicro> valószínűnek tarom, hogy van hibás rész a winyón és ezért akarta hogy újratelepítsd....
<[HUN]AdvancedMicro> igen DOS particiót
<[HUN]_bacsi2> mert töltöget meg minden, ellenőrzi aztán befejezi, és semmi....
<[HUN]AdvancedMicro> az jó :D
<[HUN]_bacsi2> Nah és akkor most mitcsináljak???
<[HUN]AdvancedMicro> indítsd újra majd ird be prompthoz: format c:
<[HUN]_bacsi2> a c: a virtuális meghajtó amit a bootfloppy hozott létre... Nincs konkrétan vinyó meghajtó... Ez a problem...
<[HUN]AdvancedMicro> és leformázza és csak utána tudsz rá win-t rakni, meg tedd aktivvá a DOS particiót- ezz még fdiskben
<[HUN]AdvancedMicro> mert nem állítottad aktivra...
<[HUN]AdvancedMicro> és hátratette pl e: ra
<[HUN]_bacsi2> DOS-partíciót most létrehoztam, aktívvá tettem, fdisk bezár -> simán indísam újra???
<[HUN]AdvancedMicro> igen
<[HUN]_bacsi2> ok. pill!
<[HUN]_bacsi2> nah, indítás után egyből a biost hozta be(!), lépjek ki simán?
<[HUN]_bacsi2> nemkell semmít állítani?
<[HUN]AdvancedMicro> semmit csak mentsd el bios beállításokat F10
<[HUN]_bacsi2> mért mentsem el? nemlett semmi átálítva, vagy igen? -bocsha hülye kérdés...
<[HUN]_bacsi2> de hiszek neked
<[HUN]AdvancedMicro> kiszedted az elemet és elfelejtett mindent és új procinak ismeri fel ami benne van
<[HUN]AdvancedMicro> és elmentéssel biztosítod róla hogy jók a beállítások
<[HUN]_bacsi2> ahamm, mindennap tanul valami újat az ember..
<[HUN]_bacsi2> Csak más lehetőség nemvolt... lejelszavazott biosz nem jó..
<[HUN]AdvancedMicro> persze én is ezt csináltam volna ;)
<[HUN]_bacsi2> A Windows98 nemtalál érvényes FAT v. FAT32 partíciót... ???
<[HUN]_bacsi2> most kell majd formázni, ugye??
<[HUN]AdvancedMicro> ilyenkor feltesz egy kérdést és kilépés vagy befejezés -t kell valaszonli
<[HUN]_bacsi2> nemtudom... nemtudok a vinyóra 'átváltani' se a,b,c,d,e,f,g betűjel sem jó
<[HUN]_bacsi2> 'érvénytelen meghajtó.'
<[HUN]_bacsi2> milehet?
<[HUN]AdvancedMicro> nem is
<[HUN]AdvancedMicro> a:\format c: <- ezt kell beírni
<[HUN]_bacsi2> de a c: a RamDrive vagy mi, amit a bootfloppy hozott létre!
<[HUN]AdvancedMicro> d: meg a CD ugye?
<[HUN]_bacsi2> igen!
<[HUN]AdvancedMicro> akkor próbáld meg e: al
<[HUN]_bacsi2> ok! pill.!
<[HUN]_bacsi2> érvénytelen meghajtó...
<[HUN]AdvancedMicro> akkor nem tud létrehozni particiót. fdiskkel kell játszani
<[HUN]AdvancedMicro> de nem tudom, hogy hogyan jutsz el a jó megoldásig :( lehet hogy rossz a winyó esetleg rakd bele saját gépedbe és csinálj rajta egy elsődleges DOS particiót, és tedd aktivvá
<[HUN]_bacsi2> ahamm és ott az "Elsődleges DOS partíció létrehozása" -ugye?
<[HUN]AdvancedMicro> pl Pqmagic-el
<[HUN]_bacsi2> winyó jó, tegnap még működött.
<[HUN]AdvancedMicro> akkor még 1 tippem van, a BIOS letiltja az MBR írását
<[HUN]_bacsi2> hmm... :) ez mit jelent?
<[HUN]AdvancedMicro> a bios ban kell lennie egy olyan beálításnak, hogy AntiVirus Enabled <- ezt tedd Disabledre, de más ötletem nincs
<[HUN]_bacsi2> merrefelé keressem? úgy saccperkb. ?
<[HUN]AdvancedMicro> ha award bios akkor a Bios setting
<[HUN]_bacsi2> hmm.. Átnézem a cuccot
<[HUN]_bacsi2> Disabled-en volt eddig is. Még van egy ötletem: lehet hogy amikor próbálgattam, a Master Disk beállításait átállítottam...
<[HUN]AdvancedMicro> lehet
<[HUN]_bacsi2> hmmm... akkor gondolom esélyem sem lesz megcsinálni...
<[HUN]_bacsi2> gondolom az ígyjárás tipik esete
<[HUN]AdvancedMicro> nem hinném ha kicsit próbálkozol össze kell hogy jöjjön.
<[HUN]_bacsi2> csak az fáj az egészben, hogy nem az én gépem, a tulaj még ennyire sem ért hozzá, és azt fogja hinni, hogy én b****am el
<[HUN]_bacsi2> Jó még nemadom fel. A Master disk-nél egy legördülő menű van, egy csomó számmal.
<[HUN]AdvancedMicro> Mond meg neki hogy nem te tetted tönkre, meg egyébként se biztos hogy tönkre ment
<[HUN]AdvancedMicro> azt tedd auto-ra!
<[HUN]_bacsi2> hmm.. csak éppen nincs olyan...
<[HUN]_bacsi2> van kb. 20 sor számokkal, meg pill.!
<[HUN]AdvancedMicro> akkor winyó ki a gépből megnézni cluster* szám, head, sector, cilinder* szám
<[HUN]AdvancedMicro> *fontos!
<[HUN]_bacsi2> meg egy olyan hogy SCSI meg valami ESDI
<[HUN]AdvancedMicro> head 16 sector 63 szokott lenni normalban, és utánna áltállítod mode: auto
<[HUN]AdvancedMicro> SCSI nem valószínű
<[HUN]_bacsi2> de hol lehet mode-ot autóra átállítani? lehet, hogy ebben a bioszban (94'-es) még nincs ilyen?
<[HUN]AdvancedMicro> lehet. nekem 98 óta van gépem és nem sok régi gépet szereltem, de nekem is meggyűlt velük a gondom
<[HUN]_bacsi2> mindenesetre még próbálgatom, én (hála az égnek) eddig bioszba csak annyit állítottam, hogy bootoljon be a gép, a többit nagyon nem mertem piszkálni, most meg csak pislogok, mivan? :)
<[HUN]_bacsi2> TYPE CYL    HD WP    LZ    SEC    SIZE(MB) -beállítások vannak amúgy itt...
<[HUN]AdvancedMicro> type: user
<[HUN]AdvancedMicro> cyl: amennyi winyóra van írva
<[HUN]AdvancedMicro> HD 16 vagy 15
<[HUN]AdvancedMicro> WP ? nem tudom
<[HUN]AdvancedMicro> LZ Cyl-1
<[HUN]AdvancedMicro> sec 63
<[HUN]AdvancedMicro> és akkor kb annyi megabájtot ír ki mint amekora wincsi van benne
<[HUN]_bacsi2> köszi, - > szerinted akkor azlesz a gáz, hogy én (marha) ezt randomra átállítottam?
<[HUN]_bacsi2> amúgy winyó durván hozzáférhetetlen helyen van...
<[HUN]AdvancedMicro> lehet az is. ilyen régi biosoknál főleg! új biosokban már nincsenek előre programozott tipusok, mert winyo megmondja hogy ő mifajta és hogyan kezelje alaplap
<[HUN]AdvancedMicro> gondolom 2 rackes kicsi zsúfolt ház
<[HUN]_bacsi2> hmm.. a gép valamely előző gazdája (volt kb. 3 ->ezért nemtudtuk jelszót...), igen lusta lehetett (hála az égnek) a winyót 2db csavar fogta és simán kitudtam kapni.
<[HUN]_bacsi2> adatok megvannak
<[HUN]_bacsi2> mindjárt megpróbálom
<[HUN]AdvancedMicro> ok
<[HUN]_bacsi2> spt=sec???
<[HUN]AdvancedMicro> passz!
<[HUN]AdvancedMicro> ez min van?
<[HUN]_bacsi2> a winyón volt az adatok közt! 63 az értéke pont mint a bioszban a sec...
<[HUN]_bacsi2> csak innen gondoltam...
<[HUN]AdvancedMicro> akkor gondolom...
<[HUN]AdvancedMicro> ja megvan sector per track :)
<[HUN]_bacsi2> LBA mode on, 32bit mode on...
<[HUN]_bacsi2> ezeket még bootolásnál írja ki!
<[HUN]_bacsi2> nemlehet cikis?
<[HUN]AdvancedMicro> igy jó
<[HUN]AdvancedMicro> ha winyó támogatja DMA-t akkor nem (WD caviar már támogatta)
<[HUN]_bacsi2> block mode off -ezsem gáz???
<[HUN]AdvancedMicro> az se csak lassabban ir/olvas
<[HUN]_bacsi2> ahamm... akkor ha most sem működik akkor....
<[HUN]_bacsi2> ...
<[HUN]_bacsi2> hmm... a 9.em.-en lakom...
<[HUN]_bacsi2> baz...
<[HUN]_bacsi2> FDisk-el létrehoztam -> lefuttat rajt egy tesztet (hallani ahogy kerreg a winyó)...
<[HUN]_bacsi2> beállítja aktívvá
<[HUN]_bacsi2> megint semmi... az még nemlehet gáz, hogy ez egy ezeréves gép, ha megnyomom a kikapcsot cakompakk kikapcsolja mindenestül??? Lelehet állítani dos-t valahogy 'szabályosan'?
<[HUN]_bacsi2> mert lehet, hogy nemtudja így elmenteni az FDISK a cuccost... mert következő indításkor már nemjelzi ki...
<[HUN]AdvancedMicro> az FDISK ből ki kell lépni!
<[HUN]AdvancedMicro> ESC el tudsz visza menni/kilépni
<[HUN]_bacsi2> igen kiléptem, de utána CTRL+ALT+DEL kombó, gép újraindul, -> "Nincs érvényes FAT v. FAT32 partíció" -> nemtudom leformázni... -> FDISK indít ->semmi, mintha nemállítottam volna semmit...

#7 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 05. 20:31

Idézet: bacsi2 - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 20:11

Közben kértem segítséget, de csak ennyire jutottunk:

<[HUN]_bacsi2> hi szóval a vinyó beállításához kéne egy kis segítség, mert én nagyon láma vagyok...
<[HUN]AdvancedMicro> ok azthittem másik user segít de őgylátszik nem
<[HUN]AdvancedMicro> na szóval milyen winyó, milyen alaplap?
<[HUN]AdvancedMicro> sata?
<[HUN]_bacsi2> Nah ez egy jó kérdés... Hogyan tudom ezt kideríteni/megnézni? Láma vagyok...
<[HUN]AdvancedMicro> a wincsezter a kezedben van vagy gépben?
<[HUN]_bacsi2> a gépben...
<[HUN]_bacsi2> de eddig ment rendesen..
<[HUN]AdvancedMicro> az nem jó
<[HUN]_bacsi2> Egy ismerős gépéről van szó -> elhozta h telepítsem újra rajt a win98se-t, csak a biosz le volt jelszvazva, ->laposelem leszed alaplapról, és most nemtudom visszaállítani...
<[HUN]AdvancedMicro> na akkor bootoláskor kiirja, hogy megtalálta?
<[HUN]_bacsi2> igen..
<[HUN]_bacsi2> méretét meg mindent.
<[HUN]AdvancedMicro> és mit ir ki bootoláskor?
<[HUN]_bacsi2> memória mérete, a vinyó adatai, aztán floppyról bebootol... CD-meghajtót telepít -> majd leáll hibaüzenettel, hogy kb. nem tud a vinyóhoz férni.
<[HUN]AdvancedMicro> fdisk-kel próbálkoztál már?
<[HUN]_bacsi2> jah, de nemtud semmit csinálni...
<[HUN]_bacsi2> mármint elindul meg minden,
<[HUN]_bacsi2> csak éppen szerintem nem tud semmit sem csinálni
<[HUN]_bacsi2> egy DOS-partíciót kéne létrehozni ugyebár -nem?
<[HUN]AdvancedMicro> valószínűnek tarom, hogy van hibás rész a winyón és ezért akarta hogy újratelepítsd....
<[HUN]AdvancedMicro> igen DOS particiót
<[HUN]_bacsi2> mert töltöget meg minden, ellenőrzi aztán befejezi, és semmi....
<[HUN]AdvancedMicro> az jó :D
<[HUN]_bacsi2> Nah és akkor most mitcsináljak???
<[HUN]AdvancedMicro> indítsd újra majd ird be prompthoz: format c:
<[HUN]_bacsi2> a c: a virtuális meghajtó amit a bootfloppy hozott létre... Nincs konkrétan vinyó meghajtó... Ez a problem...
<[HUN]AdvancedMicro> és leformázza és csak utána tudsz rá win-t rakni, meg tedd aktivvá a DOS particiót- ezz még fdiskben
<[HUN]AdvancedMicro> mert nem állítottad aktivra...
<[HUN]AdvancedMicro> és hátratette pl e: ra
<[HUN]_bacsi2> DOS-partíciót most létrehoztam, aktívvá tettem, fdisk bezár -> simán indísam újra???
<[HUN]_bacsi2> ok. pill!
<[HUN]_bacsi2> nah, indítás után egyből a biost hozta be(!), lépjek ki simán?
<[HUN]_bacsi2> nemkell semmít állítani?
<[HUN]AdvancedMicro> semmit csak mentsd el bios beállításokat F10
<[HUN]_bacsi2> mért mentsem el? nemlett semmi átálítva, vagy igen? -bocsha hülye kérdés...
<[HUN]_bacsi2> de hiszek neked
<[HUN]AdvancedMicro> kiszedted az elemet és elfelejtett mindent és új procinak ismeri fel ami benne van
<[HUN]AdvancedMicro> és elmentéssel biztosítod róla hogy jók a beállítások
<[HUN]_bacsi2> ahamm, mindennap tanul valami újat az ember..
<[HUN]_bacsi2> Csak más lehetőség nemvolt... lejelszavazott biosz nem jó..
<[HUN]AdvancedMicro> persze én is ezt csináltam volna ;)
<[HUN]_bacsi2> A Windows98 nemtalál érvényes FAT v. FAT32 partíciót... ???
<[HUN]_bacsi2> most kell majd formázni, ugye??
<[HUN]AdvancedMicro> ilyenkor feltesz egy kérdést és kilépés vagy befejezés -t kell valaszonli
<[HUN]_bacsi2> nemtudom... nemtudok a vinyóra 'átváltani' se a,b,c,d,e,f,g betűjel sem jó
<[HUN]_bacsi2> 'érvénytelen meghajtó.'
<[HUN]_bacsi2> milehet?
<[HUN]AdvancedMicro> nem is
<[HUN]AdvancedMicro> a:\format c: <- ezt kell beírni
<[HUN]_bacsi2> de a c: a RamDrive vagy mi, amit a bootfloppy hozott létre!
<[HUN]AdvancedMicro> d: meg a CD ugye?
<[HUN]_bacsi2> igen!
<[HUN]AdvancedMicro> akkor próbáld meg e: al
<[HUN]_bacsi2> ok! pill.!
<[HUN]_bacsi2> érvénytelen meghajtó...
<[HUN]AdvancedMicro> akkor nem tud létrehozni particiót. fdiskkel kell játszani
<[HUN]AdvancedMicro> de nem tudom, hogy hogyan jutsz el a jó megoldásig :( lehet hogy rossz a winyó esetleg rakd bele saját gépedbe és csinálj rajta egy elsődleges DOS particiót, és tedd aktivvá
<[HUN]_bacsi2> ahamm és ott az "Elsődleges DOS partíció létrehozása" -ugye?
<[HUN]AdvancedMicro> pl Pqmagic-el
<[HUN]_bacsi2> winyó jó, tegnap még működött.
<[HUN]AdvancedMicro> akkor még 1 tippem van, a BIOS letiltja az MBR írását
<[HUN]_bacsi2> hmm... :) ez mit jelent?
<[HUN]AdvancedMicro> a bios ban kell lennie egy olyan beálításnak, hogy AntiVirus Enabled <- ezt tedd Disabledre, de más ötletem nincs
<[HUN]_bacsi2> merrefelé keressem? úgy saccperkb. ?
<[HUN]AdvancedMicro> ha award bios akkor a Bios setting
<[HUN]_bacsi2> hmm.. Átnézem a cuccot
<[HUN]_bacsi2> Disabled-en volt eddig is. Még van egy ötletem: lehet hogy amikor próbálgattam, a Master Disk beállításait átállítottam...
<[HUN]AdvancedMicro> lehet
<[HUN]_bacsi2> hmmm... akkor gondolom esélyem sem lesz megcsinálni...
<[HUN]_bacsi2> gondolom az ígyjárás tipik esete
<[HUN]AdvancedMicro> nem hinném ha kicsit próbálkozol össze kell hogy jöjjön.
<[HUN]_bacsi2> csak az fáj az egészben, hogy nem az én gépem, a tulaj még ennyire sem ért hozzá, és azt fogja hinni, hogy én b****am el
<[HUN]_bacsi2> Jó még nemadom fel. A Master disk-nél egy legördülő menű van, egy csomó számmal.
<[HUN]AdvancedMicro> Mond meg neki hogy nem te tetted tönkre, meg egyébként se biztos hogy tönkre ment
<[HUN]AdvancedMicro> azt tedd auto-ra!
<[HUN]_bacsi2> hmm.. csak éppen nincs olyan...
<[HUN]_bacsi2> van kb. 20 sor számokkal, meg pill.!
<[HUN]AdvancedMicro> akkor winyó ki a gépből megnézni cluster* szám, head, sector, cilinder* szám
<[HUN]AdvancedMicro> *fontos!
<[HUN]_bacsi2> meg egy olyan hogy SCSI meg valami ESDI
<[HUN]AdvancedMicro> head 16 sector 63 szokott lenni normalban, és utánna áltállítod mode: auto
<[HUN]AdvancedMicro> SCSI nem valószínű
<[HUN]_bacsi2> de hol lehet mode-ot autóra átállítani? lehet, hogy ebben a bioszban (94'-es) még nincs ilyen?
<[HUN]AdvancedMicro> lehet. nekem 98 óta van gépem és nem sok régi gépet szereltem, de nekem is meggyűlt velük a gondom
<[HUN]_bacsi2> mindenesetre még próbálgatom, én (hála az égnek) eddig bioszba csak annyit állítottam, hogy bootoljon be a gép, a többit nagyon nem mertem piszkálni, most meg csak pislogok, mivan? :)
<[HUN]_bacsi2> TYPE   CYL    HD   WP    LZ    SEC    SIZE(MB) -beállítások vannak amúgy itt...
<[HUN]AdvancedMicro> type: user
<[HUN]AdvancedMicro> cyl: amennyi winyóra van írva
<[HUN]AdvancedMicro> HD 16 vagy 15
<[HUN]AdvancedMicro> WP ? nem tudom
<[HUN]AdvancedMicro> LZ Cyl-1
<[HUN]AdvancedMicro> sec 63
<[HUN]AdvancedMicro> és akkor kb annyi megabájtot ír ki mint amekora wincsi van benne
<[HUN]_bacsi2> köszi, - > szerinted akkor azlesz a gáz, hogy én (marha) ezt randomra átállítottam?
<[HUN]_bacsi2> amúgy winyó durván hozzáférhetetlen helyen van...
<[HUN]AdvancedMicro> lehet az is. ilyen régi biosoknál főleg! új biosokban már nincsenek előre programozott tipusok, mert winyo megmondja hogy ő mifajta és hogyan kezelje alaplap
<[HUN]AdvancedMicro> gondolom 2 rackes kicsi zsúfolt ház
<[HUN]_bacsi2> hmm.. a gép valamely előző gazdája (volt kb. 3 ->ezért nemtudtuk jelszót...), igen lusta lehetett (hála az égnek) a winyót 2db csavar fogta és simán kitudtam kapni.
<[HUN]_bacsi2> adatok megvannak
<[HUN]_bacsi2> mindjárt megpróbálom
<[HUN]AdvancedMicro> ok
<[HUN]_bacsi2> spt=sec???
<[HUN]AdvancedMicro> passz!
<[HUN]AdvancedMicro> ez min van?
<[HUN]_bacsi2> a winyón volt az adatok közt! 63 az értéke pont mint a bioszban a sec...
<[HUN]_bacsi2> csak innen gondoltam...
<[HUN]AdvancedMicro> akkor gondolom...
<[HUN]AdvancedMicro> ja megvan sector per track :)
<[HUN]_bacsi2> LBA mode on, 32bit mode on...
<[HUN]_bacsi2> ezeket még bootolásnál írja ki!
<[HUN]_bacsi2> nemlehet cikis?
<[HUN]AdvancedMicro> igy jó
<[HUN]AdvancedMicro> ha winyó támogatja DMA-t akkor nem (WD caviar már támogatta)
<[HUN]_bacsi2> block mode off -ezsem gáz???
<[HUN]AdvancedMicro> az se csak lassabban ir/olvas
<[HUN]_bacsi2> ahamm... akkor ha most sem működik akkor....
<[HUN]_bacsi2> ...
<[HUN]_bacsi2> hmm... a 9.em.-en lakom...
<[HUN]_bacsi2> baz...
<[HUN]_bacsi2> FDisk-el létrehoztam -> lefuttat rajt egy tesztet (hallani ahogy kerreg a winyó)...
<[HUN]_bacsi2> beállítja aktívvá
<[HUN]_bacsi2> megint semmi... az még nemlehet gáz, hogy ez egy ezeréves gép, ha megnyomom a kikapcsot cakompakk kikapcsolja mindenestül??? Lelehet állítani dos-t valahogy 'szabályosan'?
<[HUN]_bacsi2> mert lehet, hogy nemtudja így elmenteni az FDISK a cuccost... mert következő indításkor már nemjelzi ki...
<[HUN]AdvancedMicro> az FDISK ből ki kell lépni!
<[HUN]AdvancedMicro> ESC el tudsz visza menni/kilépni
<[HUN]_bacsi2> igen kiléptem, de utána CTRL+ALT+DEL kombó, gép újraindul, -> "Nincs érvényes FAT v. FAT32 partíció" -> nemtudom leformázni... -> FDISK indít ->semmi, mintha nemállítottam volna semmit...

az fdisknek van egy olyan kilepesi opcioja hogy kilepes particiostabla irassal vagy anelkul. hogy lepetel ki?

#8 Felhasználó inaktív   bacsi2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 05. 20:38

Fdisk -> partíció létrehozása, teszteli, közben kerreg a vinyó! -> a végén kiírja, hogy a beállítások érvényesítéséhez újrakell indítani a rendzsert! -> "ESC - kilépés" -máshogy nem is lehetett... :(
Már nagyonnemtudom, hogy milehet :(

#9 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 05. 21:35

Idézet: bacsi2 - Dátum: 2005. dec. 5., hétfő - 20:38

Fdisk -> partíció létrehozása, teszteli, közben kerreg a vinyó! -> a végén kiírja, hogy a beállítások érvényesítéséhez újrakell indítani a rendzsert! -> "ESC - kilépés" -máshogy nem is lehetett... :(
Már nagyonnemtudom, hogy milehet :(

gyo.
akkor adjal ki egy fdisk /mbr parancsot is.

ekkor a rencernek butulas utan olyasmit kell kiirnia ha nincs benn a floki, hogy "operating system missing" vagy ehhez hasonlo magyar duma.

#10 Felhasználó inaktív   k.zsolti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 21:33

sziasztok!nekem olyan problémám lenne hogy nincs windows 98-as indítólemezem.És nem bootolja be cd ről a Win 98at!mikor csökkentett módba indítom el és Format C:-t beírom azt írja hogy a meghajtót le kell vállasztani kívánja?(I/N)és amikor I és enter akkor nem engedi mit kell csinálnom???

#11 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 21:40

Idézet: k.zsolti - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 21:33

sziasztok!nekem olyan problémám lenne hogy nincs windows 98-as indítólemezem.És nem bootolja be cd ről a Win 98at!mikor csökkentett módba indítom el és Format C:-t beírom azt írja hogy a meghajtót le kell vállasztani kívánja?(I/N)és amikor I és enter akkor nem engedi mit kell csinálnom???

csak dos alól inditólemezzel lehet formatálni rendszerparticiót...plussz ez a leválasztásos duma akkor jön elő mikor tömőritett meghajtó van ami eleve öngyilkosság..
szerezz bootolható 98-at kölcsön vagy flopys inditólemezt..

Szerkesztette: djculture 2007. 01. 25. 21:43 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#12 Felhasználó inaktív   k.zsolti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 21:52

oké rendben köszi

#13 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 10. 19:50

Windows 98-at szeretnék telepíteni egy gépre. A gondom az, hogy bármelyik win9x-et próbálom feltenni. A telepítő megáll amikor kírja, hogy előkészíti a telepítő varázslót blabla. Felmegy a statusbar 100%-ra majd az egérmutató hourglass-ra vált és nem lép innen tovább. Az egér mozog, és a gép reagál a kikapcsolásra meg a soft restart is megy, vagyis lefagyva nincs. Ugyanezt produkálja 98, 98SE, és ME is. 95-öt még nem próbáltam, de ha egy mód van rá legalább 98-at szeretnék feltenni. Mi okozhatja? Próbáltam kiszedni a vga-n kívül minden kártyát,  nem segített.

A gép:

Intel® SE440BX-2 alaplap
Intel® PentiumII 350
2x64MB PC100 SDRAM
Matrox G100
Quantum Fireball 10.2CX PM
Plextor PX54-TA SM

#14 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 07. 10. 21:21

kézi telepítés, setupcor.exe.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#15 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 10. 21:32

Mi az, hogy kézi telepítés? Setupcor-t indítva ugyanúgy leáll.

#16 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 10. 23:26

A biosban ki kéne kapcsolni a virus warningot (advancedben).
Nem hagyja a fat-táblához nyúlni a telepítőt.
Ha készen vagy, akkor meg illik bekapcsolni.
Kép
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#17 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 11. 10:56

Idézet: Mumia - Dátum: 2007. júl. 10., kedd - 20:50

Windows 98-at szeretnék telepíteni egy gépre. A gondom az, hogy bármelyik win9x-et próbálom feltenni. A telepítő megáll amikor kírja, hogy előkészíti a telepítő varázslót blabla. Felmegy a statusbar 100%-ra majd az egérmutató hourglass-ra vált és nem lép innen tovább. ...

Vártál vele sokat? Nekem kb. 3-4 perc után ment tovább, persze a BIOS-ban is ki volt kapcsolva a "vírusvédelem"...  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#18 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 07. 11. 17:04

1 5let, néha okoz gondot: a Primary vezérlőn van a telepítendő diszk és a CD meghajtó is? Néha rosszul tűri a 95/98 és pont az "előkészítés" -nél akad el a talapítés, ha a second-on van a CD.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#19 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 11. 17:06

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. júl. 11., szerda - 11:56

persze a BIOS-ban is ki volt kapcsolva a "vírusvédelem"...  :smoker:

Nincs vírusvédelem a biosban.

#20 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 11. 17:22

Idézet: Tron65 - Dátum: 2007. júl. 11., szerda - 18:04

1 5let, néha okoz gondot: a Primary vezérlőn van a telepítendő diszk és a CD meghajtó is? Néha rosszul tűri a 95/98 és pont az "előkészítés" -nél akad el a talapítés, ha a second-on van a CD.

Átkötöttem PS-re a cd-t, ez sem segít.

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó