Másik dolog: VLAN-os switch. Tudok olyat, hogy a switch egy VLAN-ra dedikált portján kap egy keretet amit felismer és értelmez, és azt egy nem VLAN-os porton kiadja, hagyományos, olcsóbb eszközök számára ? Magyarul a VLAN ID-t leveszi a layer2-es keretről és a lényeget továbbadja. Lehet, ez az a bizonyos tagged/untagged opció ? (A HP ProCurve switch-ben 3 módja volt a portoknak VLAN fül alatt: tagged/untagged/no).
VLAN keményen nem WLAN ! nem wireless !!! :)
Elküldve: 2006. 01. 04. 12:45
Másik dolog: VLAN-os switch. Tudok olyat, hogy a switch egy VLAN-ra dedikált portján kap egy keretet amit felismer és értelmez, és azt egy nem VLAN-os porton kiadja, hagyományos, olcsóbb eszközök számára ? Magyarul a VLAN ID-t leveszi a layer2-es keretről és a lényeget továbbadja. Lehet, ez az a bizonyos tagged/untagged opció ? (A HP ProCurve switch-ben 3 módja volt a portoknak VLAN fül alatt: tagged/untagged/no).
Elküldve: 2006. 01. 04. 12:56
Ha azt akarod, h a szerver géped mindkét helyre belásson, akkor nem kell neki vlan, mert fölös, egyszerűen ip szinten megoldod (persze ha az a szerver mondjuk egy dhcp szerver, akkor mégiscsak kellene, de nem hiszem, h ez itt a fáma)
És szopóágon eldobja, ja
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2006. 01. 04. 14:29
Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 11:56
Ha azt akarod, h a szerver géped mindkét helyre belásson, akkor nem kell neki vlan, mert fölös, egyszerűen ip szinten megoldod (persze ha az a szerver mondjuk egy dhcp szerver, akkor mégiscsak kellene, de nem hiszem, h ez itt a fáma)
És szopóágon eldobja, ja
A DHCP-t DHCP Relay-el megoldom a tunnel-ek végein a VLAN-os routereknél és akkor elég csak a központi configot megdugnom.
A VLAN a kütyük miatt szükséges (végfelhasználói modemek). Ők fixen be lesznek konfigolva vmilyen számú VLAN-ba, hogy a valós ip-jüket ne lássa a lyúzer.. (bár VLAN switch-el és egy Ethereal-el a vlan id-t ki tudná olvasni..de hátha nem ennyire okos valaki.. szal a kütyüket védenénk a telnettől..) Továbbmegyek: OVLAN is képbe jön, a modemek egymás között nem beszélhetnek, csak router-en keresztül. (Ez ha jól tudom, nemzetbiztonsági előírás is, mivel mindent tudnia kell logolnia egy szolgáltatónak, tehát kb olyan, mint hogy az én ADSL-emről ha a szomszéd srác ADSL modemjét megpingelem, az az én szememből egy Point-to-Point kapcsolat ővele, fizikailag azonban az icmp csomagom összevissza bugyolálva nem a DSLAM-nél kanyarodik át az ő modemjére, hanem a router-ig elmászik és onnan hozzá).
De ennek még utána kell néznem. Amúgy egy előre beállított switch-router rendszerben már állítottunk be OVLAN-t, hát elég poén, mikor van egy hálózati topológiád, 4-5 szubnettel, és az egészbe bejön a VLAN, OVLAN, és ezt még fejeljük meg akkor egy kis Tunnel-lel is meg DHCP ideoda-jobbrabalra meg PPPoE, Radius, tftp, .. Hát így a káoszelmélet vigyázzba vágná magát a rendszer előtt, ha látná :Đ
Elküldve: 2006. 01. 04. 14:32
Idézet: Krusty - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 10:16
Csak most látom, hogy írtál Te is.
OVLAN?
Elküldve: 2006. 01. 04. 15:01
egyebkent ha mindenkepp ez kell akkor L2TPv3 protokollal meglehet csinalni, hogy L2 ethernet keretet atviszel IP reteg felett. cisco pl. tudja, a tobbi passz.
Elküldve: 2006. 01. 04. 16:52
Idézet: Red - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 14:01
egyebkent ha mindenkepp ez kell akkor L2TPv3 protokollal meglehet csinalni, hogy L2 ethernet keretet atviszel IP reteg felett. cisco pl. tudja, a tobbi passz.
Van.
Elküldve: 2006. 01. 05. 15:40
Direktbe van kötve az XP-vel egy modem. Látnia kellene és ismernie a VLAN ID-s kereteket az XP-nek. Van erre külön virtuális hálókártya driver, vagy egyéb cucc ?
Az ég világon nem találtam sehol róla semmit.. be kellene tennem a hálókártyát egy bizonyos VLAN ID-jű hálóba. Így kütyü-gép között, semmi switch vagy router közben.
Szerk.: Ethereal-lel figyelek a Win-es gépen, de az adott MAC című kütyütől csak Spanning Tree Protocol-t érzékel, ismeretlen keretek vagy VLAN ID vagy egyéb cucc nem "hallható"..
Szerkesztette: Eperkutyus 2006. 01. 05. 15:42 -kor
Elküldve: 2006. 01. 05. 16:23
Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 16:40
Direktbe van kötve az XP-vel egy modem. Látnia kellene és ismernie a VLAN ID-s kereteket az XP-nek. Van erre külön virtuális hálókártya driver, vagy egyéb cucc ?
Olyan hálókari kell, amely támogatja a vlan-t. Az 1-2 ezer forintos olcsójé' kártyák általában nem
ilyenek. A szerver és a brand gépekben viszont már általában alapból ilyen van.
Idézet
A másik VLAN topikban eléggé kitárgyaltuk a vlan-os hálókártya témát, olvass át egy kicsit.
Elküldve: 2006. 01. 05. 20:54
Ezen van egy nVidia nForce-os Gigabit LAN adapter (chipset), egy Marvell chip-es külsőnek számító "kártya" (Gigabit, alaplapra integrált) és van még a gépben egy 3Com 905 CX-TX-M PCI-os 10/100..
Megnézem..
Elküldve: 2006. 01. 06. 10:40
Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 21:54
Ezen van egy nVidia nForce-os Gigabit LAN adapter (chipset), egy Marvell chip-es külsőnek számító "kártya" (Gigabit, alaplapra integrált) és van még a gépben egy 3Com 905 CX-TX-M PCI-os 10/100..
Első ránézésre egyik sem vlan-os, de nem néztem utána alaposabban....
Elküldve: 2006. 01. 06. 12:55
Remélem, az X4200-esben azért mind a 4 Gbit VLAN-os :Đ
Elküldve: 2006. 01. 06. 13:37
Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 13:55
A Sun szerint igen.
"Intel 82546EB Dual Port Gigabit Ethernet Controllers
Sun Fire X4100 and X4200 servers are equipped with two Intel 82546EB Dual Port Gigabit Ethernet controllers that
provide quad Gigabit ethernet interfaces to the server platform. These servers are the first x64 rack-optimized servers
available with four on-board Gigabit Ethernet ports for reducing network complexity. The Intel 82546EB Dual Port Gigabit
Ethernet controller provides two 64-bit fully integrated Gigabit Ethernet Media Access Control (MAC) and physical layer
(PHY) functions. It is capable of transmitting and receiving data at 10/100/1000 Mb/sec. data rate with half or full
duplex capability. Additional features of the Intel 82546EB Dual Port Gigabit Ethernet controller include:
• 802.3ab PHY compliance and compatibility (CAT-5 use)
• 802.3ab auto-negotiation
• 802.3x full-duplex flow control
• 802.9q VLAN tag insertion, stripping, and packet filtering
• Preboot eXecution Environment (PXE) Flash Interface support (32- and 64-bit)"
Elküldve: 2006. 01. 09. 10:54
(hálózatosba)
Szerkesztette: Eperkutyus 2006. 01. 09. 10:59 -kor
Elküldve: 2006. 07. 18. 12:48
Elküldve: 2006. 07. 19. 08:36
Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. júl. 18., kedd - 13:48
Az azonos ipcímben nem vagyok száz százalékig biztos, de vlanokat tudsz kezelni, össze kell trunkolni a switchen a szükséges vlanokat az adott portra, a linux oldalán meg fel kell rakni a vlan csomagot, abban vannak az utilok, amikkel hozzá lehet adogatni egy inerfacet a vlanokhoz, és akkor lesznek olyan ifek, hogy eth0.1 eth0.2 stb stb, amik az adott vlanba belógó lábak. Ezeknek szerintem adhatod ugyanazt a címet tulajdonképpen, csak nem nagyon értem, hogy ez miért is jó
Egyébként ezzel annyi azért van, hogy az eth:x virtuális interfacekhez hasonlóan az iptables nem boldogul velük, vagyis nem tudsz if alapján dönteni. Az iproute2 viszont azt hiszem igen.
Szerkesztette: kroozo 2006. 07. 19. 08:37 -kor
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2006. 07. 19. 10:36
Idézet: kroozo - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 9:36
Egyébként ezzel annyi azért van, hogy az eth:x virtuális interfacekhez hasonlóan az iptables nem boldogul velük, vagyis nem tudsz if alapján dönteni. Az iproute2 viszont azt hiszem igen.
Az iproute2 és az iptables is boldogul vele.
VLAN képes AP-ket vettem és valahogy furán működik. Kezeli szépen a VLANokat, de amint authentikálni akarom az egyes VLANok usereit RADIUSszal máris jeletkezik a furcsaság.
Az AP-nek ugye egyetlen IP-je van. A RADIUS requestek az AP és a RADIUS szerver között mennek. Több VLAN esetén azonban ugyanazzal az IPvel, de másik VLANon keresztül akar menni a RADIUS kérés
Szerkesztette: 1soproni 2006. 07. 19. 10:37 -kor
Elküldve: 2006. 07. 19. 10:39
Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 11:36
VLAN képes AP-ket vettem és valahogy furán működik. Kezeli szépen a VLANokat, de amint authentikálni akarom az egyes VLANok usereit RADIUSszal máris jeletkezik a furcsaság.
Az AP-nek ugye egyetlen IP-je van. A RADIUS requestek az AP és a RADIUS szerver között mennek. Több VLAN esetén azonban ugyanazzal az IPvel, de másik VLANon keresztül akar menni a RADIUS kérés
Hmm, akkor biztos elütöttem a szintaktikát
őőő, ez most nekem kicsit zavaros

Súgó
A téma zárva.