HWSW Informatikai Kerekasztal: LCD-TV Ami monitornak is használható - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (105 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

LCD-TV Ami monitornak is használható Ki mit tesztelt nézett már meg :) Értékeld a témát: -----

#961 Felhasználó inaktív   Sage262 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 08. 11:12

Sziasztok!

Egy JVC LT-32A80ZU -t vettem (megjegyzem a dobozra is 2 év gar van írva, valaki írt itt 3 évről, azt nem tudom hogy). MM-ben vásároltam, néhány LG volt kiszemelt előtte-mellette, de azoknak látványosan rondább volt a képe, így végül ez az JVC lett. PC-re DVI-HDMI-vel kötöttem, a desktopból sajna vág minden oldalon egy keveset, de pl. start menüt pont szépen lenyisszantja :) HD múvi gyönyörű rajta, ott nem para, hogy nem látszik egy kis részlet, de játékoknál problémás sajnos, hogy ha épp esik valami fontosabb kezelőfelület a szélekre :( Ha ezt tudom, akkor lehet, hogy a D-Sub változatost vettem volna, bár egy 20-assal többért volt. Gondoltam rá, hogy mi van, ha tv-outtal kötöm rá a gépre, akkor vajon hogy viselkedne? Ugyanez lenne az eredmény? Vagy vajon annak van reális esélye, hogy visszavinném és a d-subosat elhoznám ráfizetéssel? (pénteken vettem, szóval már túl a 3 napon)

#962 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 08. 11:45

Idézet: Sage262 - Dátum: 2007. máj. 8., kedd - 12:12

Sziasztok!

Egy JVC LT-32A80ZU -t vettem (megjegyzem a dobozra is 2 év gar van írva, valaki írt itt 3 évről, azt nem tudom hogy). MM-ben vásároltam, néhány LG volt kiszemelt előtte-mellette, de azoknak látványosan rondább volt a képe, így végül ez az JVC lett. PC-re DVI-HDMI-vel kötöttem, a desktopból sajna vág minden oldalon egy keveset, de pl. start menüt pont szépen lenyisszantja :) HD múvi gyönyörű rajta, ott nem para, hogy nem látszik egy kis részlet, de játékoknál problémás sajnos, hogy ha épp esik valami fontosabb kezelőfelület a szélekre :( Ha ezt tudom, akkor lehet, hogy a D-Sub változatost vettem volna, bár egy 20-assal többért volt. Gondoltam rá, hogy mi van, ha tv-outtal kötöm rá a gépre, akkor vajon hogy viselkedne? Ugyanez lenne az eredmény? Vagy vajon annak van reális esélye, hogy visszavinném és a d-subosat elhoznám ráfizetéssel? (pénteken vettem, szóval már túl a 3 napon)

Sztem kérdezz rá az MM-nél. Egyébként a 3 nap (ha létezik még) az 3 munkanap ha jól tudom.  :think:

#963 Felhasználó inaktív   jakuzatm 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 08. 12:04

Sziasztok az Auchanben most két lcd van olcsón Thomson 130-ért és az Lg 32LE2R (32LC2R-ként hirdetik) 150ért na én ezt az LG-t vettem meg mert LG-ről jót Thomsonrol semmit sem hallottam, ma teszteljük szgéppel de egyelőre csak laptop és vga kábel kombóval után asztali pcről fog futni dvi-->hdmi kábellel, majd írok róla de elsőre a tv adás is szép az 50 centis funay tv után :D , persze kell a 3 méter...  xboxot kötöttem még rá scarton keresztül (állitolag rgb-s scart kábel) nagyon sötét volt a kép de egy kis állítgatással éles és világos lett és ha visszakapcsolok tv-re a beállításokat visszaállítja és csak ha boxal játszok teszi rá a fényt plusszban szóval okos jószág.  Pár óra használat után a készenlét led kialudt és nem működött a távirányító és a gombok sem ki kellett húznom a tápból :( nem tudom mi lehet a baja de ha már most így indít ki tudja....

#964 Felhasználó inaktív   jakuzatm 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 08. 12:11

JA persze áramtalanítás után jó lett... de azért felhívtam az Lg-t azt javasolták használjam ki a 3 napos cserét...  :reklamacio:  most vihetem vissza  :(

#965 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 05. 08. 12:17

Idézet: jakuzatm - Dátum: 2007. máj. 8., kedd - 13:04

Sziasztok az Auchanben most két lcd van olcsón Thomson 130-ért és az Lg 32LE2R (32LC2R-ként hirdetik) 150ért

160ezer meg a 82-es JVC...
Make love not Wor.

#966 Felhasználó inaktív   jakuzatm 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 08. 12:22

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. máj. 8., kedd - 12:17

160ezer meg a 82-es JVC...

Auchan? dvi---hdmi vel 1:1 ben képet ad? jobb az?

#967 Felhasználó inaktív   Sage262 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 08. 12:29

Idézet: vipisrac - Dátum: 2007. máj. 8., kedd - 12:45

Sztem kérdezz rá az MM-nél. Egyébként a 3 nap (ha létezik még) az 3 munkanap ha jól tudom.  :think:

igen, ez munkanap, de nem az én munkanapom, hanem az övék :) ők meg persze nyitva vannak minden nap...

#968 Felhasználó inaktív   psykoman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 08. 13:50

Sziasztok!

En is egy JVC LT-32A80ZU "boldog" tulajdonosa vagyok.... Akadtak kis problemak a keszulekkel, persze a harom nap eltelte utan.  :reklamacio:

Kb az otodik naptol nem mukodott a menurendszer, meg szerencse hogy a kepmeretezes az automata uzemmodban futott, igy szamitogeprol is (dvi-hdmi 720p) nagyon szep kepe volt, es dvd-rol (hdmi-hdmi) is.
Ugy a hetedik naptol mar a ket hdmi-csatlakozobol csak 1-et ismert fel, es a szamitogepemet meg csak veletlenul sem akarta mutatni. kb 3 napra ra mar a dvd-t sem ismerte fel, igy csak a tv-t tudtam nezni rajta...

Most hatodik napja van szervizben, allitolag helyreraktak, es hajtjak, nehogy par ora hasznalat utan megint beszarjon...  :mad:

Jo mi?

Amugy ha megjavitva visszahozzak en orulni fogok, mert a kepe gyonyoru, pixelhiba mentes, a kavaja diszkret, es szep, bar a taviranyitoja finoman fogalmazva is RANDA.

APropo..

Probalta mar valaki ugyanazon tv-n dvi-hdmi csatlakozason nezni a cpu-t es utana hdmi-hdmi csatlakozason nezni ugyanazt? van minoseg beli diferencia?

Az 1080i jelet hogy tudom beallitani? Itt persze az interlace-ra gondolok...

Es valaki nezte mar otthon az 1080i-t agp-s kartyarol? Melyik tipustol felfele tudja kirakni a nagy hd-t? Lehetoleg nvidia kartyara gondolok.

Koszi

#969 Felhasználó inaktív   jakuzatm 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 08. 14:05

a szívás hogy az lg-n a dvi hdmi összekötést csak a 3. nap letelte után fogom tudni kipróbálni :( addig ima...... mai modern világunkban hogy létezhet ilyen na mind1 ki se forr egy technológia már jön is az ujabb.... de amúgy a lényeg hogy sport1-2 legyen jeee :cool:

#970 Felhasználó inaktív   Sage262 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 08. 14:31

Idézet: psykoman - Dátum: 2007. máj. 8., kedd - 14:50

Amugy ha megjavitva visszahozzak en orulni fogok, mert a kepe gyonyoru, pixelhiba mentes, a kavaja diszkret, es szep, bar a taviranyitoja finoman fogalmazva is RANDA.

Es valaki nezte mar otthon az 1080i-t agp-s kartyarol? Melyik tipustol felfele tudja kirakni a nagy hd-t? Lehetoleg nvidia kartyara gondolok.

A távirányító tényleg nem szép, de legalább nem is ilyen ezer gombos, az nekem nem jön be. Kicsit nehezen nyomkodhatóak a gombok, a csatornaváltás lassabb a megszokott crt-hez képest, de ez szerintem általános.

Nekem egy Asus 7950GT van, Pci-E, arról hajtom. Érdekes, hogy mondjuk beállítom 1920*1080-ra a gépet, akkor ki is írja kis infó ablakban a TV, hogy na most 1080i van akkor, de akkor eléggé villódzó a kép. 1280*720-ban, amit alapban felajánl nagyon jó, szépen olvasható minden betű, csak épp ilyenkor meg vágdal a széléből ugyebár. Próbáltam ráeröltetni 1366*768-at (1360-at is), de ilyenkor fogta magát és átváltott kék képernyőre, így tudatva, hogy ezt akkro nem kéri :)

hdmi - hdmi -t nem próbáltam, mivel nincs ilyen kütyüm, egy LG dvd felvevő van rákötve scarton, azzal teljesen jó a kép. Még ami érdekesség, a régi crt-vel nem lehetett visszakapcsolni AV-ról normál csatornára, miközben ment a lejátszó, csak az annak a távirányítóján lévő külön DVD/TV kapcsolóval. Most az új JVC tv-vel viszont ez megszűnt, bárhova kapcsolhatok, ennek örülök. Ja és még ami jópofa, kerestem a távirányítón a teletext keresés közbeni "eltüntető" funkciót, de nem találtam. Aztán jöttem rá, hogy bármit beírok teletexen, egyből bejön, így a funkció értelmét vesztette amúgy is, nem hiányzik :)

#971 Felhasználó inaktív   jakuzatm 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 09. 07:01

nah tegnap egész este a hibát próbáltam előhozni és 3x sikerült... úgyhogy viszem vissza max ha náluk nem jön elő visszakérem a pénzt és elköszönök... de telefonon korrektnek tűntek remélem nem lesz gond, azért kiváncsi lennék mit csinálnak utána a tv-vel... mert ha bezúzzák egy 20asért megvenném ;)
viszont tegnap vga kábellel összekötöttük, és azt kell hogy mondjam már annyira nem is izgat a hdmi csatlakozó így is nagyon szép volt, viszont pár negatívum, hogy két képméretet lehet csak állítani vga csatlakozásnál 16:9 meg még valami de az nem sokat ér... (még kisebb kép) így pl ha extra szélesvásznú filmet nézel csak olyan lejátszóval élvezhető amivel méretezhető a képarány ill nagyítható. a hang nagyon gyenge de jót szerintem nem is kell várni egy lcd-től. és egy kérdésem lenne: ezt ugye kicserélik, de az újat már górcső alá akarom vetni pixelhibát és háttérmegvilágítást olvastam hogy előfordulhat ezeket hogy tudom leggyorsabban észlelni? pl pixelhibát fehér képen keressek...?!

#972 Felhasználó inaktív   ReignMan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 09. 15:07

Idézet: jakuzatm - Dátum: 2007. máj. 9., szerda - 7:01

nah tegnap egész este a hibát próbáltam előhozni és 3x sikerült... úgyhogy viszem vissza max ha náluk nem jön elő visszakérem a pénzt és elköszönök... de telefonon korrektnek tűntek remélem nem lesz gond, azért kiváncsi lennék mit csinálnak utána a tv-vel... mert ha bezúzzák egy 20asért megvenném   ;)
viszont tegnap vga kábellel összekötöttük, és azt kell hogy mondjam már annyira nem is izgat a hdmi csatlakozó így is nagyon szép volt, viszont pár negatívum, hogy két képméretet lehet csak állítani vga csatlakozásnál 16:9 meg még valami de az nem sokat ér... (még kisebb kép) így pl ha extra szélesvásznú filmet nézel csak olyan lejátszóval élvezhető amivel méretezhető a képarány ill nagyítható. a hang nagyon gyenge de jót szerintem nem is kell várni egy lcd-től. és egy kérdésem lenne: ezt ugye kicserélik, de az újat már górcső alá akarom vetni pixelhibát és háttérmegvilágítást olvastam hogy előfordulhat ezeket hogy tudom leggyorsabban észlelni? pl pixelhibát fehér képen keressek...?!

Én is pont ezt a tv-t néztem ki magamnak! Minden észrevételed érdekel, remélem a leírt hiba sem fordul elő túl gyakran. Köszi

#973 Felhasználó inaktív   Gabot 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 05. 10. 04:27

Üdv fórumozók !

Sokat olvasgattam a fórumot, mire végeztem mindent el is felejtettem 
LCD TV-t vennék, másodlagos monitornak és másodlagos TV-nek 
(márha tényleg annyival rosszabb a képe analóg adásnál).
Xbox360om van, PS3 majd lesz egy szép napon :)

kb. 2 m-ről fogom nézni, 32'' -esre gondoltam, remélem natívban nem fogok
sok pixelt látni egymás mellett, ha ilyen gond nincs akkor szuper.

Samu LE-32R81 v. 88 -vagy hasonlóra gondoltam.

Kérdéseim:
- élvezhető a képe ilyen távolságból (2 m) pl. monitorként használva vagy filmet nézve, vagy
mindenképp lebeszélnétek róla a kis távolság miatt és vegyek 27-est? (Imádom a nagyobb
képeket csak a kocka kocka hátántól félek)

- úrbánfolklórként volt aki azt mondta LCD TV külső analóg tunerrel (amit általában PC monitorhoz szoktak venni külső egységnek) szebb az analóg antennás kép. Bárkinek hasonló tapasztalat, cáfolat? :eek:

- szigorúan csak natív felbontásban állókép prezentáció esetén gondolom mindíg szép a kép? (2 m megintcsak)

- XBOX360om gondolom jól menne rajta?

- PS3 ha valaha lesz szintén működne (persze nem FullHD-ban?)

- DNIe: sokan szídták már a DNIe (Digital Natural Image Engine) -t. Ilyen R8x-es Samuknál is ez a helyzet, kikapcsolhatatlan és ront a DVD-képen PC-hez képest?
Bárki akinek van Samuja és megvédene a DNIe-t mert szép és teccik és cuki és egyébként is? 
Azaz pl. jól ment neki a DVDnézés is Samun és PC-n nem szebb ahhoz képest?  :confused:

- végül: ugye akkor jól értem HDMI-n ha támogatja a natív felbontást és így 1 pixelre 1 kijelző jut akkor annak digitális mivoltja miatt szebb a képe mind a DSUB-on érkező
natív jel esetén? (tartalom jogvédő izébizé ebből a szempontból nem érdekel, az más
tészta) (szigorúan PC monitorként)  :think:

Ha 32''ben más LCD TV-t ajánlotok indoklással várom szeretettel !  :cool:

Ja és ami nekem nem szempont: belátási szög :)

JUT eszembe apróság: VAN fülhallgató jack a Samu R8x-ein? (ahogy hallom volt aki ezen
szívott) :Đ

Előre is köszi !

U.I.
Ilyen ropogós új LCD típust mint a Samu R8x van aki olcsóbban tud hozni kéz alatt? Illetve nem sokat találtam eddig arról hogy OK a kéz alatt vett még lehet hibátlan, de ha mégis gond van vele akkor mit tudott tenni?
Ilyen tapasztalatokat is várnék, erről még nem sokan zengtek ódákat emitt.

''Minden objektív szubjektív''
Gabot molnarg@yahoo.com

#974 Felhasználó inaktív   jakuzatm 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 10. 06:26

Idézet: ReignMan - Dátum: 2007. máj. 9., szerda - 15:07

Én is pont ezt a tv-t néztem ki magamnak! Minden észrevételed érdekel, remélem a leírt hiba sem fordul elő túl gyakran. Köszi

Na ma reggel megkaptam az újat szó nélkül cserélték, ha esetleg ezt veszed a hibát a következőképpen tudod előhozni elkezded nyomogatni ész nélkül a távot de legjobban a képméret váltások közben fagy le 2 percig képméretet változtattam tuti fagyott, jó ilyet nem csinálsz soha de ha mindenképp fagyasztani akartam így lehetett prezentálni (amúgy magától 1 két gombnyomás után csinálta ha épp úgy gondolta). Szóval egyelőre itt van a kocsiban megvettem a dvi-hdmi kábelt és a vga-vga kábelt is mindkettőről írom majd a véleményem.

#975 Felhasználó inaktív   psykoman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 10. 17:25

Hello!

Vannnak szabalyai a cpu-tv osszekotesnek? En pl azt olvastam hogy mindket keszuleket aramtalanitani kell a kabelek bedugasa elott, es csak utana lehet bekapcsolni oket.

Eltero vagy hasonlo infoja van valakinek? Vagy mashogy fogalmazva, ti hogy csinaljatok?

Koszi!

M

#976 Felhasználó inaktív   ReignMan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 11. 09:40

Idézet: jakuzatm - Dátum: 2007. máj. 10., csütörtök - 6:26

Na ma reggel megkaptam az újat szó nélkül cserélték, ha esetleg ezt veszed a hibát a következőképpen tudod előhozni elkezded nyomogatni ész nélkül a távot de legjobban a képméret váltások közben fagy le 2 percig képméretet változtattam tuti fagyott, jó ilyet nem csinálsz soha de ha mindenképp fagyasztani akartam így lehetett prezentálni (amúgy magától 1 két gombnyomás után csinálta ha épp úgy gondolta). Szóval egyelőre itt van a kocsiban megvettem a dvi-hdmi kábelt és a vga-vga kábelt is mindkettőről írom majd a véleményem.

Köszönet érte! Tényleg meggyőzőek ennek a típusnak az adatai, jól néz ki, és a sima tv-adásnál is szebb képet produkál, mint mondjuk egy Samsung. Én is használnám PC-vel, illetve xbox360-nal, szívesen veszem az észrevételeidet. Kíváncsi vagyok, hogy PC-ről milyen felbontásokat használ, nem túl sok az általad említett kettő.

#977 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 11. 10:00

Jó sok kérdés! :D Lássuk a válaszokat, de csak amire tudom is. :)

Idézet: Gabot - Dátum: 2007. máj. 10., csütörtök - 5:27

Samu LE-32R81 v. 88 -vagy hasonlóra gondoltam.

Jó gondolat. ;)

Idézet

- élvezhető a képe ilyen távolságból (2 m) pl. monitorként használva vagy filmet nézve, vagy
mindenképp lebeszélnétek róla a kis távolság miatt és vegyek 27-est? (Imádom a nagyobb
képeket csak a kocka kocka hátántól félek)

Ez teljes mértékben szubjektív! Nekem pl. a 32-es 2m-ről nézve nem az igazi, inkább olyan 2,5 de inkább 3m a jó nézési távolság. A legjobb az lenne, ha valami nagy áruházba bemennél és ott megnézegetnéd 2m-ről a 32" és 27-26"-os LCD TV-ket (márkától függetlenül), hogy neked hogy tetszik. ;)

Idézet

- úrbánfolklórként volt aki azt mondta LCD TV külső analóg tunerrel (amit általában PC monitorhoz szoktak venni külső egységnek) szebb az analóg antennás kép. Bárkinek hasonló tapasztalat, cáfolat? :eek:

Erről nem tudok semmit. Majd valaki más.

Idézet

- szigorúan csak natív felbontásban állókép prezentáció esetén gondolom mindíg szép a kép? (2 m megintcsak)

Ez is relatív, de mondhatjuk rá, hogy igen.

Idézet

- XBOX360om gondolom jól menne rajta?

Persze.

Idézet

- PS3 ha valaha lesz szintén működne (persze nem FullHD-ban?)

720p-ben természetesen. 1080i is menne rajta, de nem látom értelmét.

Idézet

- DNIe: sokan szídták már a DNIe (Digital Natural Image Engine) -t. Ilyen R8x-es Samuknál is ez a helyzet, kikapcsolhatatlan és ront a DVD-képen PC-hez képest?

Kikapcsolható menűből az R8x szérián!

Idézet

- végül: ugye akkor jól értem HDMI-n ha támogatja a natív felbontást és így 1 pixelre 1 kijelző jut akkor annak digitális mivoltja miatt szebb a képe mind a DSUB-on érkező
natív jel esetén? (tartalom jogvédő izébizé ebből a szempontból nem érdekel, az más
tészta) (szigorúan PC monitorként) :think:

Támogatja az 1360x768-as felbontást! Hogy szebb lenne dititális meghajtással az analóghoz képest, azt nem mondanám! No persze ehhez normális D-Sub kábel kell és akkor nem veszel észre különbséget a két megjelenített kép között! :) Mindössze kényelmi szempont van a digitális összeköttetés mellett (ezért fogom én is ezt használni), mert pl. nem kell egyszer sem utánaállítgatni a képnek bármelyik felbontást választod is és pl. NV kártyánál (gondolom ATI-nál is van ilyen) be tudod állítani, hogy pl. 640x480-as képet ne nyújtsa szét a TV, hanem 1:1 pixel-ben jelenítse meg a TV közepén. :)

Idézet

JUT eszembe apróság: VAN fülhallgató jack a Samu R8x-ein? (ahogy hallom volt aki ezen
szívott) :Đ

Van. :)
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#978 Felhasználó inaktív   Ultegra 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 18:02

Egy ideje én is ilyet használok TV-nek, íme a tapasztalatok és megfontolások, amik erre az útra vezettek.

Én 100-120 centiről nézek egy 27 collos 768 sorost és határeset. Bár kajak kaka csak 70 centinél közelebbről lesz, igazán kellemessé 1m fölött válik. Remélhetőleg 1 éven belül megzuhan a fullhd-k ára, illetve kisebb képméretben is elérhetők lesznek, bár már most is van néhány igen vonzó 37 collos modell. 32 collos fullHD ajánlott nézési távolsága pl. 1.2m :eek:

Összehasonlításként LCD pixel méretek. HD-vel az 1366x768-as paneleket, fullHD-vel az 1920x1080-asokat jelöltem. A 24-es EHD 1920x1200-as felbontású, a 30-as 2560x1600-as, mindkettő 16:10-es képarány. Saját számítások, ha elcsúrtam valahol, elnézést.

19" 4:3-as LCD (1280x1024): 0.29mm
24" EHD: 0.27mm
27" HD: 0.43mm
30" EHD: 0.25mm
32" HD: 0.51mm
32" fullHD: 0.37mm
37" fullHD: 0.42mm
40" fullHD: 0.46mm
42" HD: 0.68mm
42" fullHD: 0.48mm
180 cm széles kép 720p projektorral vetítve: 1.4mm
270cm széles kép 720p vetítővel: 2.1mm
270cm széles kép 1080p vetítővel: 1.4mm

Ha választani kéne, jellemzően 1m-es nézési távból szerintem monitornak jó vétel a 27 collos 1360x768-ban, vagy ha van hozzá vas (mert ugye a játékokat 1920x1080-ban, de mindenképp 1080 sorral kell futtatni), a 37" full HD 300 környékén. Meg kell viszont említeni, hogy ilyen képméretnél 3x annyit ér a FSAA és az AF, mint kisebb változatban. A TV mellett szól, hogy a szemre nézve pihentető, ha "forog használat közben", így a batár nagy képméret eleinte szokatlan, egy idő után nagyon kellemessé és hosszan nézhetővé válik, valamint hogy ha olyan a szobaelrendezés, a házimozi megjelenítője is lehet.

Nézési távolságokhoz: Asztal előtt eltespedős testhelyzet, ha a monitor az asztal "hátulján van", az felel meg kb. 110-120cm-es nézési távnak.
Egyenes testtartással csücsülve számítógépasztal előtt: kb. 60-70cm. Én utóbbi elrendezéshez nem vennék LCD TV-t. Ha leginkább játszani és filmezni kell a kütyü, azzal is érdemes számolni, hogy a maradéktalan mozi- és játékélményhez a binokuláris látómező elméletileg 30%-át kell betölteni.  A két említett példánál maradva:
27 collos 16:9-es kijelzőnél a 30%-os "lefedettséghez" 78cm távolságra kell ülni. Itt már elég pixeles a kép, de játékban még élvezhető. Egész pontosan a látómező 1.98 szögpercét (0.03 fok) tölti be egy pixel, ami igen nagy érték.
37 collos full HD 16:9-es kijelzőnél ugyanez az érték 107cm, itt a pixelezettség már álló képeknél sem nagyon jelent problémát, mozgásban pedig már teljesen jó (1.4 szögperc / pixel).
30 collos EHD-nál ez a távolság 83cm, ekkor 1.05 szögpercnek felel meg egy pixel, ami - ne szépítsük - csurva jó érték a fentiekhez képest.

Ha már idáig elszámol az ember, érdemes még az emberi szem (vagy inkább a szem és a látókéreg által alkotott látórendszer) felbontóképességét is figyelembe venni, bár ez kicsit kedveszegetté teheti az embert. Elméletileg a szem felbontása a fovea körül (éleslátás központja) horrorisztikusan jó. Egész pontosan egy jól látó ember szeme 0.3-0.35 szögpercnél még sikeresen disztingvál pont és pont közt. Vagyis 30%-os fedésnél 16:9-es képernyő esetén olyan 9088x5112-es felbontás kéne ahhoz, hogy a határon járassuk a szemünket (onnan viszont tényleg nincs tovább). Ez a gyakorlatban azért baromság, mert az ember látását nem a szem optikai képességei, hanem a szem és agy együttes működése határozza meg. Ha az ember 25-30-60-120-stb. FPS-sel "kapja az áldást", mozgó képet a világról, azt objektumokként és nem képpontonként érzékeli, ebben az esetben pedig régesrég nem a szem optikai tulajdonságai válnak szűk keresztmetszetté, hanem leginkább az agy befogadó képessége. Emiatt játék- és filmes felhasználásra szerintem a 37-es fullHD a legjobb választás, ha az ember megengedheti magának. Mellette szól még, hogy megfelelő szobaelrendezés esetén filmet nézni, "hagyományosabb" távolságból is igen nagy élmény ekkora képernyőn.

Az is hozzátartozik, hogy a látómező telítettség egy kicsit ízlés dolga is. Filmnél általában a kép szélein semmilyen fontos információ nem jelenik meg, viszont játékban nagyon is (pl. az ellen jellemzően a képernyő szélén tűnik fel, nem a közepén :) ), így ha egyénileg kényelmesebb, 20%-kal is lehet számolni. Ilyenkor a 27 collos monitorhoz kb. 120 centire kell ülni, ahol a pixelezettség már nem gond. Ez viszont pár méterről nézve már kicsinek hat, ha az ember megszokta közelről. Az is kérdés, ki mit részesít előnyben: a felbontást, vagy a frame-rate-et, bár utóbbi esetben nem biztos, hogy az LCD technológia táján kell keresgélni.

A 30-as EHD lehetne a legjobb, de csak ha a pénz nem szempont, ill. jó közel tud hozzá ülni a felhasználó. Ahhoz, hogy 2560x1600-ban szépen fusson egy játék, legalább egy paks kell. Amit lehet venni igazi EHD kijelzőt (pl. Samu 305T) 400 répa körül van. További szopás, hogy 16:9 helyett 16:10, plusz a felfelé skálázás sosem szerencsés, így sem az X360, sem a PS3, sem a következő generációs HD filmek (BR, HD-DVD) nem fognak jól kinézni ezen a monitoron. Ha csak PC-ről van hajtva, persze egyik sem szempont.

Meg kell említeni azt is, hogy a nagyobb dögök pokolian tekerik a villanyórát a hagyományos monitorokhoz képest. Ha valahol egész nap megy, ezzel sem árt számolni, mert nagy lesz a meglepetés az első számlázásnál...
Desktop: GB 965P-DS3, C2D E6300@3.15, 2GRAM, 8800GTS@575/900, 980GB tár, Thermaltake Soprano, Logitech VX Revo, G25, Thrustmaster F1 FFB, MS SideWinder FFB 2, Terratec Mystify Claw, Dali Concept 5.1, Sennheiser HD 555
HTPC: ASUS M2AVM, A62X2 4200+@2.4, 1950GT@615/1450, 200GB, Thermaltake Mozart, Logitech Cordless Desktop, Logitech MOMO Force, házimozi környezet (projektor + komolyabb hangrendszer)
Laptop:ASUS X51R-AP109

#979 Felhasználó inaktív   Ultegra 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 18:06

Még valami: a technológia sem mindegy. A korábbi generációs panelekben sokkal nagyobb volt a meghajtóelektronika mérete a pixelen belül. Ezért lehet, hogy egy újabb HD-s panel sokkal közelebbről nézhető, mint egy régebbi, és ezért lehet közelebb ülni pl. DLP-s, pláne SXRD-s hátsó kivetítéses TV-hez, mint egy LCD-hez.
Desktop: GB 965P-DS3, C2D E6300@3.15, 2GRAM, 8800GTS@575/900, 980GB tár, Thermaltake Soprano, Logitech VX Revo, G25, Thrustmaster F1 FFB, MS SideWinder FFB 2, Terratec Mystify Claw, Dali Concept 5.1, Sennheiser HD 555
HTPC: ASUS M2AVM, A62X2 4200+@2.4, 1950GT@615/1450, 200GB, Thermaltake Mozart, Logitech Cordless Desktop, Logitech MOMO Force, házimozi környezet (projektor + komolyabb hangrendszer)

#980 Felhasználó inaktív   Ultegra 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 18:17

Még annyi, hogy fényerőben jelentős diffi van a TV-k javára, ill. általában jobb homogenitásúak is.

Téma megosztása:

• (105 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.