Idézet: Zollka - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 19:04
Én nagyon örülök ,hogy Te már a fél év múlva megjelenő Intel chipekből is azt látod ,hogy clock-to-clock 30-50% előnyök lesz az AMD chipekhez képest ,
Nem tettem ilyen generális kijelentést, az Anand által közölt eredményeket foglaltam össze. Rráadásul 15-50 százalékot írtam.
Idézet
-Amíg az Intel most bele volt kényszerítve egy új architectura kiépítésére,addig az AMD mérnökei már jó 2,5 éve rég a K8 mag előtt járnak fejlesztésekben (mivel valami újat akarnak kitalálni) és nem hiszem ,hogy azon gondolkodtak eddig ,hogy kell 2 magot összehozni stb... Szal az AMD már 2 éve az előre kijárt útját járja és volt ideje az újításokat is megtervezni és szerintem amint kijön a conroe és a woddcrest ezeket meg is lépi , de most megteheti ,hogy várakozó állásponton legyen...Vagy valamiről lemaradtam,változott valami,de én sehol nem látok conroe magos procikat árlistában?!

Ebben az iparban hónapokban, de inkább negyedévekben mérik az időt, tehát nem működik a holnap hozzunk ki valamit dolog: Intel állítólag 9 hónap alatt hozta össze a Smithfieldet (Pentium D), ami elképesztően feszített ütemterv. Namost hogy az AMD mivel jön, elég jól lehet tudni. Aztat hívjuk bizonyos F-revíziónak. Az F-revízió egy kissé nagyobb finomhangolása: ~10% extra teljesítmény clock-to-clock, DDR2, virtualizáció, RAS, magasabb órajelek, 2,8 GHz kezdésnek. Ez lesz kb. 2007 közepéig. Tehát hogy az NGMA érkezésekor mi lesz az AMD oldaláról, elég pontosan lehet tudni.
Most, hogy megbeszéltük, nagyjából lehet tudni, mi lesz a csúcson, beszéljünk kicsit a mainstreamről. Az Intel kapacitásai révén hatalmas mennyiségre lesz képes év végére felfuttatni (sokmillió / negyedév) az NGMA termelését, így teríti a piacot a jelenlegi árrendszerbe beilleszkedő Conroe-kkal. Tehát az AMD az FX-sorozatban lesz versenyképes a sima Core-okkal desktopon, ha az lesz, míg a sima A64-kkel gyengébben teljesítenek. Összességében az Intel desktop vonala sokkal erősebbnek tűnik fél éven belül, még ha a csúcson el is éri az AMD.
Idézet
-Az AMD chipjei még 90 nanosak, fingunk sincs mit tud majd a 65 nanos SOI process...Én ezt nem becsülném le mert 90 nanon is írtózatosan jó eredményeket érnek el
A félvezetőgyártás nem valami új dolog, csodák nincsenek. Mivel az ipar azt mondta, hogy stop, elértük az energiaplafont, ezért még pontosabban lehet előrejelezni a várható órajeleket, mint korábban. Ha a 65 nanos K8 "F" órajele meghaladja a 3,4-3,6 GHz-et másfél éven belül, akkor Harry Pottert Drezdában rejtegetik...
Emlékeztetnélek arra is, hogy egy-egy új eljárás bevezetése nem jelenti automatikusan a magasabb órajeleket. Sokkal nagyobb előnye a csökkeni termelési költség. Az első 90 nanométeres K8-ak alacsonyabb órajelen kerültek piacra, mint amennyin az akkori 130 nanósak pörögtek. Ennek egyszerű gazdaságossági okai vannak.
Idézet
és a Turion X2 a 65 nanos Jónással is fogja tartani a lépést...
hát persze. 64 bites linux kernel forgatásában.
még annyira sem fogja, mint amennyire a turion a dothannel "tartotta".
Idézet
Az Intel már év eleje óta nyomatja a 65 nanos chipeket és már az AMD is régóta teszteli a processt...
Nyilván. Viszont nem az AMD fejleszti önmaga a processt, hanem a STIA nevezetű gruppen. Sony, Toshiba, IBM, AMD. Mert ez a feladat bizony mindegyik cégnek már túl nagy falat egyenként. Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy nem csak rajtuk múlik. Mert az a process még nincs kész. A mostani várakozások alapján az AMD legkorábban az Intel után 1 évvel indítja be a 65 nanos kereskedelmi termelést, majd 2007 első felében lesz volumen.
Idézet
Szeritem mikorra elkezdik a sorozatgyártást már a quad chipek és a K8L lesz a fő célpont és nem is igazán a "régi,hagyományos" K8-as DC mag hanem annak feltupírozott változata és a quad core lesz a cél....Számomra ezt támasztja az is alá ,hogy az AM2 sem 65 nanon indít hanem 90-en és a 65 nano fogja meghozni az új chipeket...
Azért nem termelnek 65 nanon, mert még nem áll tömegtermelésre készen. Négymagos K8-ak emlékeim szerint 2007 közepén jönnek, vagy második felében. Ezek persze nem hivatalos infók.
Idézet
-Azt se feledjük (amit te folyamatosan elfeledsz a TDP-k során) ,hogy az AMD chipeknél IMC is van ,szal az AMD prociknál egy kb. 6-8 wattot akár egészen nyugodtan le is vonhatsz mert ennyit biztosan eszik egy mai memo controller...
Miért vonnám le? Nem architekturális szempontból hasonlítottuk össze. Mindössze arról volt szó, hogy a Conroe alacsonyabb energiakeretből elveri az Athlont, és hogy a 65 watt ad teret gyári tuningra, azaz EE-változatok bevezetésére. Nem kell nagyon számolni, csak pillantást vetni arra a Woodcrestre: 23 százalékkal több energiából 12,5 százalékkal magasabb órajel. Megismétlem: az NGMA szerintem sokáig a K8 előtt fog járni top órajelben, 65 nanon is.
Idézet
-Az L3 cache, a megnövelt fp performance , a DDR2 , a javított memo controller és egyebek legalább annyira jövő mit maguk a conroe és a woodcrest szal amikor a conroe-ról beszélünk ezt is gondoljuk mellé...
L3 cache: messze az még. az AMD-nek felér egy öncsonkítással.
FP-perf: ha átnézed az NGMA részletes blokkdiagrammját, akkor inkább felzárkózást várnál szerintem legfeljebb. ráadásul mint említettem, rengeteg program alatt az fp-potenciál nem ütközik ki. lásd herélt pentium m kiváló szereplése.
Idézet
Nem lennék meglepődve ha a conroe kijövetelekor nem látnánk közel sem ilyen eredményeket hanem inkább egál közeli eredmények lesznek játékok alatt....
-most pedig egy kis személyes vélemény: Az IMC általi 10-15% állandó előnyt nem hiszem,hogy a conroe és a woodcrest architektje úgy tudja kompenzálni ,hogy közben 30% előnyt csinál belőle...
Erre szokták mondani ,hiszem ha látom...Jöjjön ki mutassa meg független tesztekben mit tud és ha az AMD sem tud erre mit lépni akkor mondhatjuk azt, hogy az Intel keményen viasszavágot...Én azt érzem ,hogy eddig még mindig csak a marketing gépezet működik Intel bácsiéknál....
Jogos a szkepticizmus, bár a te forgatókönyved az eddigi részletek alapján kevésbé valószínű.
Érdekes egyébként, hogy a marketinget vágod az Intel fejéhez, mert jó benne. Ahhoz a céghez, amelyik mára az egyetlen vállalat, mely egyedül képes finanszírozni és végezni az újabb processek kifejlesztését, ahol a mottó az, hogy manufacturing is god; amelyik a világ legtöbb és legnagyobb chiptervező csapataival van ellátva, ahol a mérnök az ember.