Hali!
Na a múltkor ígértem a játékokról is egy indító hozzászólást. Íme:
Ha már az újságoknál is toplistával kezdetem, itt egy a játékokról, de ez csak felsorolás lesz, mert igen nehéz volna ezeket sorrendbe tenni. Szóval: Deus Ex sorozat, Thief sorozat, Age of Empires 2->, Undying, System Shock 2, Wizardry 8, Counter Strike, Unreal Tournament sorozat.
Szerintem ezek közül majdnem mind lehetne első is. Ha ezekről kérdeznétek állok elébe.
De most arról, hogy szerintem melyek azok a gammák, amelyek nem érdemlik meg a nagy felhajtást, ami övezi őket. Lehet kicsit bosszankodtok majd, de megdumálhatjuk.
Half Life 1-2: Nos az első részt magam is sokszor végignyomtam, de ennek ellenére nálam úgy kb 80-85%-os játék. Miért? A sztori olyan bárgyú, hogy az már fáj, semmi érdekes, inkább idióta. Egy átlag kis tudóssal kiírtasz ölésre képzett kommandós osztagokat, zombikat, hatalmas alieneket... Ugyanmár. A grafika szép, de legnagyobb előnye az elképesztően rövid töltés volt. A játékmenet volt az, amit eltaláltak, de azt nagyon, a jó fegyverekkel és okos AI-val. A második részben már ez sem volt meg. Ok, néha átvetődtek valahova, de semmi extra. AI dolgában ma a FEAR meg a BIA:EIB a példa. A HL2 erényeit könnyen össze lehet foglalni: szép, plusz jó a fizika, meg persze Alyx. Ennyi. A történet filmszerűen van vezetve, de a néma főhős engem zavart, meg az is, hogy nem sok minden derült ki, viszont millió kérdés merült fel. Legnagyobb pozitívum: a Source engine-nel sok jó játékot tudnak majd készíteni tehetséges designerekkel ellátott csapatok. Ja és éljen a CS:Source!
Blizzard RTS-ek: Nos, nálam az Age 2 a Starcraftot nyomja le, az újabbak meg a Warcraft 3-at. Persze wárom az újabb kört én is (SC 2, WC4, Age 4). Aki játszott az Age játékokkal annak nemigen kell magyarázni, de a többiek kedvéért. Az Age játékok gyönyörű grafikával, hangulatosan berendezett pályákkal, nagyszerű történelmi ill. mitológiai sztorival felvértezett JÁTÉKOK. Úgy is tudok vele játszani, hogy akár 1-2 órát elszöszmötölök 1 pályán, könnyű szintű ellenféllel, szépen elszórakozva. De úgy is nyomhatom, mint a Starcraft fanok: rush, rush, rush. A Starcraft-tal is eltöltöttem jópár kellemes órát, de rég volt, szép volt, elég volt. Warcraft: lásd az előbb.
Doom 3: Egy utolsó, elpuskázott, esély az id-nek, hogy kibújjon az enginegyártó imageből. Élvezetes egyszer végigmenni rajta, de annyi. sokan mondják, hogy horrorjátéknak is beillik, meg, hogy félelmetes. Hmm. Ha féleletes játékot akarnak játszani, akkor ott az Undying (zseniális, Clive Barker féle horror) vagy a Thief 3 árvaházas része. A grafika pofás, de már akkor voltak jobbak. Azóta meg...
Most ennyi, ha van hozzáfűznivalótok, írjatok. Szerintem megéri erről beszélni, mert úgy veszem észre, sok olyan játék eltűnik a süllyesztőben, ami többet érdemelne. Helyettük viszont a tuccattermékek úgy fognyak, mint a cukor. Habár egy kis reményt látok, mert vannak még olyan fejlesztők, akik nem félnek újat, eredetit alkotni. Ha minden jól megy, Warren Spector (Thief, System -Shock, Deus Ex - impresszív, mi?) talán bemutatja új játékát és fejlesztőcsapatát az idei E3-on, csakúgy, mint az Enbsemble (Age of gammák), akik talán előjönnek a titkos projekttel. Persze a sok kis garázsfejlesztésre se árt figyelni, nem lesznek a legszebbek, de jók lehetnek. De sok nagy név folytatása, hivatalos bemutatkozása is várható. Bízzunk benne, hogy a konzolok nem fojtják meg az eredeti játékokat a PC-n.
Üdv
Necros
Hajrá Ferencváros!