Elküldve: 2006. 06. 19. 14:54
Sziasztok!
Olvastam sok Proh*rdvert, most pedig elkezdtem visszaolvasni a témát. Vázolom a helyzetet. Van egy valamilyen gépünk, amin egy régi (használtan vett) Iiyama 22"-os CRT monitor van. Nincs a képével semmi bajom, kicsit élesebb is lehetne, de jó. 1280x1024-ben használom 100Hz-en, egy régi Gef4Ti4200 hajtja.
Sajnos kicsit elkezdett halódni mostanában, néha össze-összeugrik a kép olyan 2-3 mm méretben igen gyorsan, 5-10 Hz-es frekvenciával. Nem tudom reprodukálni, néha csinálja, néha napokig nem. Majd szétszedem egyszer és kifúvom sűrített levegővel, de asszonypajtás felvetette a cserét TFT-re.
Nos, ezzel most gondban vagyok, mert még mindig a CRT felé húz a szívem. Ugyanis amatőr módon fényképezek és sokat macerálom a képeket. Ehhez pedig jó színek kellenek. A CRT viszonylag jó, de azt tudom, hogy az alap TFT-k (a leggyakoribb TN panelek) erre nem igazán alkalmasak. Most megoldást keresek. A fájdalomhatár 120e HUF lenne, ez alatt kellene találni valami jó panelt. A méret alapvetően 19", de 17" is lehet. Felbontásban úgyis az 1280x1024 az alap, a betűk mérete különbözik. Mindenképpen legyen rajta DVI csatlakozó.
Sajnos az EIZO kiesik, pedig az kéne nekem. Kis kiegészítés a preferenciákhoz: nem igazán játszom, vagyis nem olyan játékokkal, ahol fontos a nagyon gyors panel. Tehát helikopteres szimulátor megy, Transport Tycoon Deluxe, repülőszimulátor, de mind régi több éves játékok. És a képek macerálása.
Képminőségre tetszik a Samsung 970P vagy a 940Fn, annak ráadásul gombjai is vannak. Kicsit zavarna, ha valami idióta programmal kéne állítgatni a monitort, ha egyszer ott van rajta a gomb is optimális esetben. Tudom, hogy vannak alternatív programok, meg Linux alatt is lehet berhelni, de ne szopassam már magamat egy hülye programmal…
Vázolok pár forgatókönyvet, erre kérnék válaszokat:
1. veszek egy űber TFT-t, ami talán kijön ősz magasságában 120e HUF alatt. Vélhetően a 940Fn lenne ez a Samsung kínálatából. 1000:1 kontraszt kell, gombok kellenek, tökéletes szürkék és feketék kellenek, szoftveres buzerálás nem kell.
2. veszek egy közepes képességű TFT monitort (javasoljatok valami 19"-ost), amin asszonypajtás tud filmet nézni néha, e-mail ügyleteket és telebankot rendezni valamint böngészni a netet. Itt igazából a tetszetős kinézet is számít, de a lényeg az, hogy 19"-os és "használható irodai környezetbe szánt" készülék legyen. Ekkor második monitornak pedig vennék egy olcsóbb 17"-os CRT-t, amin tudnék viszonlyag színhelyesen képeket masszírozni. Ide milyet javasoltok?
3. megjavul az Iiyama, ekkor csak egy alap (de használható) 19"-os TFT kellene, amin megy némi játék, de alapvetően irodai. Mondjuk Samsung 940B?
Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv!
.
.
.