HWSW Informatikai Kerekasztal: Milyen notebookot vegyek? - negyedik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (133 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Milyen notebookot vegyek? - negyedik rész

#1081 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 02. 08:23

"64 x2 a fentiekből levezethető: előbbi továbbfejlesztett felépítésű, míg utóbbi gyakorlatialg két turion mag egy lapkán":

special azert toled ezt nem vartam volna! :(
szegeny delikvens ebbol meg kepes lesz azt a kovetkeztetest levonni, hogy a DC A64-ek semmivel sem jobbak, mint az Intel Yonah elotti ketmagos valtozatai (a sajat egymagos valtozataikhoz kepest..) meg hogy "utóbbi ugyanaz, mint a turion"!!! ejnye.

mondjuk ki nyugodtan: a DC AMD processzorok nagyon jol meg vannak csinalva, kituno a skalazodasuk, kifejezetten alkalmasak a tobbmagos mukodesre. termeszetesen a Yonah (jelenlegi Core Duo) is az, sot extrem mobil kepessegekkel van felruhazva, amivel a Turion -- tudtunk szerint -- nincs. (egyik mag kikapcsolasa mobil uzemmodban.)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1082 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 08:39

special, kevés embert ismerek az EGÉSZ hwsw fórumon, aki ilyen terjedelmesen és normálisan tud válaszolni egy laikusnak. úgyhogy köszönöm az infót. lehet, hogy várok még így vele vagy két hónapot, megnézek 1-2 külföldi tesztet.. végülis a processzor teljesítmény annyira részemre nem fontos, anyámnak egy 512 megás P3 600 (?) körüli Toshiba-ja van, az akksin kívül mindene baba és tökéletes kis gép, full elvagyok vele. (akksit honnan? meglepném vele, a mostani tropa teljesen. Satellite Pro 4600 talán).

Nekem kapcsolattartásra kell a noti főleg, email, honlapszerkesztés, ssh a céges rendszerekre, mobil internet kapcsolat, WLAN, ilyenekre.

Gondolkodtam rajta, hogy CS:Source miatt olyat nézzek, ami mondjuk GfGo 6600-as legalább, de inkább a mostani asztalimat hagyom meg ilyen célra szerintem, a sok vinyóról nem is beszélve (szóval 300-500 gigát notiba nem pakolok bele, a külső ház/drive megoldás lehetne, de ha már CS:Source is van, és pattogós gép kell, stb.. akkor megtartom a mostani asztalit).

Az akksi idő jó szempont lenne, mondjuk úgy 4-6 óra, illetve hogy alul semmiképpen ne szívjon levegőt, csak oldalt (ölben lehessen), és talán a legfontosabb, hogy ne vakablakos legyen, hanem reteszes (?) a PCMCIA (illetve ExpressCard) nyílása, tehát ilyen kis ajtóka-lapka lecsukódik mikor kiveszem a kártyát. Egy vakablakot ugyanis már hagytam el, jól néz ki most a masina oldala .. :(

Meglátom még, hogyan döntök. Egyébként a digi kimenet is tetszik (audio), erősítőre kötve ugyebár nem az analóg rész szól ilyenkor, és élvezhető lehet a hangja egy amúgy gagyi AC97-esnek is.

Gondolom, ha az ember komolyabb grafikás laptop-ot vesz, akkor adott esetben a Go-k is például (vagy az ATi-k is) leveszik az órajelüket .. egy 3 órás Intercity utat jó, ha kibír a laptop mobiltelefon+gprs/edge kapcsolattal.

Tehát egyelőre "túlélőidő" :) a szempont, illetve a későbbi eladhatóság (megvárom a dual core Turion-t, ha nem lesz számottevően rosszabb a Core-nál, akkor beruházok, két légy egy csapásra, persze csak hozzáállás szintjén, technikailag tökmindegy talán).

Topic-ot figyelem tovább, jó. Ha van további tipp esetleg, go on ;)
Om mani peme hung.

#1083 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 08:54

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 8:23

"64 x2 a fentiekből levezethető: előbbi továbbfejlesztett felépítésű, míg utóbbi gyakorlatialg két turion mag egy lapkán":

szegeny delikvens ebbol meg kepes lesz azt a kovetkeztetest levonni, hogy a DC A64-ek semmivel sem jobbak, mint az Intel Yonah elotti ketmagos valtozatai (a sajat egymagos valtozataikhoz kepest..) meg hogy "utóbbi ugyanaz, mint a turion"!!! ejnye.

mondjuk ki nyugodtan: a DC AMD processzorok nagyon jol meg vannak csinalva, kituno a skalazodasuk, kifejezetten alkalmasak a tobbmagos mukodesre. termeszetesen a Yonah (jelenlegi Core Duo) is az, sot extrem mobil kepessegekkel van felruhazva, amivel a Turion -- tudtunk szerint -- nincs. (egyik mag kikapcsolasa mobil uzemmodban.)

ööö, én az Intel P4-em óta AMD párti vagyok.

Tudod, a legutóbbi procim, és gépem, amit imádtam (a mostanin kívül), az egy ASUS TUSL2-C volt, 512 SDRAM-mal és egy 1.4-es TuaCerka amit 1.7-en küldtem. :respect: :respect: :respect:

Ez után jött az IC7 és a P4, de a végén a 3.4-es P4-emet is hiába küldtem az egekbe, nagyot néztem, mikor átálltam a S939-es MSI lapra és a 3000+-os A64-re, a CS:Source az X800XT PE -vel olyat tolt a P4-hez képest, hogy csak néztem. Nem volt egetverő különbség, de folyékonyabb volt valahogy a gép, olyan simulós, jól viselkedő. Ráadásul a procit le is kupakoltam, előtte a 3.2-es P4-et próbáltam, de kettészakadt :D :D :D (ühüm), ez most nem, nincs a magra ragasztva a teteje, így most egy Barton-nál is kisebb magon ül a heatpipe.. ;)

Alapvetően tehát úgy állok hozzá a dolgokhoz, hogy AMD legyen, ha-már alapon, de ez is olyan nálam mint a politika, nem vagyok elfogult nagyon, mondjuk úgy 55-45. Inkább csak az érzés, hogy AMD a logóm. Lehet nevetni, ez pszichoeffekt tényleg :) Talán ez az oka annak, hogy kíváncsi vagyok a Turion X2-re. Egyelőre nyitott vagyok mindenre, de az AMD-t megszerettem. És mivel nem szeretem a monopolhelyzeteket, inkább ezért hajlok errefele, kicsit erősítem a versenyt (igaz, majdnem mérhetetlenül kicsi mértékben) :)
Om mani peme hung.

#1084 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 05. 02. 09:00

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 9:23

nem tudom, mi a problémád, de szabad a pálya, írhatsz te is a turionról, meg a konkurenciáról, hogyan látod.

#1085 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 09:04

bar special PR-nak fogja tekinteni a lepesemet, ha a mobil ido a fontos Neked, akkor EGYMAGOS!!! LV pM-et begyel mindenkeppen. es vegyel extra battery-t is hozza. (azaz lehessen a dvd helyere ilyet rakni.) ha a p3 (az a legjobb! :)) megfelel neked, akkor ez leszmaga a tokely! sem a Turion, sem a ketmagos Yonah, sem az eljovendo uj Intel mag nem a Te jatekosod..
a forum ma:

#1086 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:47

Hmm egy izgi kérdés:

mit gondoltok, egy mostani Turion-os gép update-elhető lesz egy Turion X2-vel a későbbiekben ? Tehát szimplán procicsere és kész. Mondjuk 1 év múlva, esetleg mint az asztaliaknál, egy BIOS frissítéssel együtt.

Lehetséges ilyen ?

Alkalmazza valaki ezt, vagy nyitva hagyja a lehetőséget ilyenre ?

szerk: nemszóltam. most olvasom hogy van régi 754-es socket (mostani) és az új, a turion x2-höz való 754-es, amit S1-ként is emlegetnek. valami külföldi oldalon ugyanerről filóznak. tehát szopó ág. imádom a marketinget :)

Szerkesztette: Eperkutyus 2006. 05. 02. 11:01 -kor

Om mani peme hung.

#1087 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 11:00

szerintem nem, mert jon az AM2 tokozas. nem tudom biztosan, de mintha az annak megfelelo mobil tokozasban jon a ketmagos Turion.

de nem ertelek: most akkor a fogyasztas az elsodleges szempontod, vagy sem?
a forum ma:

#1088 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 11:04

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 11:00

szerintem nem, mert jon az AM2 tokozas. nem tudom biztosan, de mintha az annak megfelelo mobil tokozasban jon a ketmagos Turion.

de nem ertelek: most akkor a fogyasztas az elsodleges szempontod, vagy sem?

a fogyasztás, de csak a későbbi eladhatóság után . igaz nem sokat nyom latba, de ha eladom, jobban viszik a dual és a 64 miatt, ha pedig nem, akkor még mindig jó lesz hugomnak vagy anyámnak vagy csak megtartom egyszerűen még tovább, ki tudja. akkorra már a 64 is előtérbe kerül(ne) szerintem, igaz lehet a valós életben nem igazán, de az emberek tudatában már nagyon. ki tudja. próbálok egy jó kompromisszumra készülni..

meg fogom várni szerintem az x2-es turionokat, a teszteket ..

egyébként most olvasok valami metanol cellákról, 9 órát ad egy laptop-nak, talán akksi részről is várható valami .. a 3 óra a lélektani határ nekem, mivel nem Bp-i vagyok, és kábé annyi idő nekem felmenni Bp-re, ahol meg már újra csak van konnektor valahol :)
Om mani peme hung.

#1089 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 11:11

a rend kedvéért gyorsan rákérdeztem az AMD-nél: az X2 már DDR2 lesz, tehát nem lesz apgrédelhető.

a fogyasztási kategóriák viszont maradnak, tehát szintén 25 (MT) és 35 wattos (ML) elektronikai keret.

#1090 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 11:16

:respect:
Om mani peme hung.

#1091 Felhasználó inaktív   evo87 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:06

Egyébként az előbbiekhez én azt hozzátenném, ami természetesen privátvélemény, hogy egy notiba talán felesleges is a kétmagos processzor, hiszen egy notinak nem sprinter izomgépnek, hanem inkább maratonistának kell lennie, mert úgyse ezen végzi az ember a teljesítményt igénylő melókat.

Egyébként mi a lényegi és teljesítménybeli differencia egy kétmagos procival szerelt rendszer és egy kétprocis rendszer között. Mivel annyira nagyon nem vagyon benne a dolgokban érdekelne mennyivel gyorsabb egy kétmagos proci, mint egy vele azonos órajelű sima vagy 64bites???

#1092 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:22

sohasem erdemes vegso allitasokat tenni. van akinek fontos, hogy legyen erogepe, de legyen mobilitasa is egyszerre, es erre hajlando penzt is aldozni. erre a Yonah nagyon jo.

a ketmagos versus ketprocis nem jo kerdes. ketmagosbol (x86) van 3 fajta, mind mas teljesitmennyel, es ketprocisbol is mondjuk 3. (ezt nehezebb szortirozni..) ha a nagysagrendet eleg szelesre vesszuk (amibe az osszes ketprocis rendszer belefer), akkor ugyanabban a nagysagrendben lesznek a ketmagos procik is.
a forum ma:

#1093 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:56

evo87, és mit szólnál egy izmos maratonistához? :) jól kivehető az a trend, hogy a különféle energiatakarékossági technikák (egyre agresszívabb órajelkapuzás, dinamikus órajel és feszültségváltoztatás, ezt figyelembe vevő gyártástechnolgia), valamint az egyre "okosabb" áramkörök (hatékonyabb munkavégzés) révén leszorítható a minimális fogyasztás, és kitolható a maximális teljesítmény, természetesen nem egyszerre. a mai mobilchipek egyre univerzálisabb futók, igény szerint maratont futnak, igény szerint sprintelnek 400-on. nem a legjobb maratonisták, és nem a legjobb sprinterek, de egyre jobbak mindkét téren.

a core duo gyönyörűen csúcsosítja ki ezt a jelenséget. egy thinkpad x60 1,6 kg-ból kihoz 7-8 órát, viszont igény szerint két erőteljes, akár 2,13 gigahertzes magod van, ami azért nem piskóta, igaz, ekkor mondjuk 2-3 órára esik le az akkuidő. a felhasználó egyre szélesebb választási lehetőséget kap. szóval egyre inkább igaz, hogy a teljesítményt igénylő alkalmazások is költözhetnek notebookokra (render, image processing, video editálás, CAD/CAM, adatbázisok, szoftverek fejlesztése stb), és egyre szűkül az a kör, ahova nem elég.

de ez még nem minden. :)

azért megyünk a kétmagos, négymagos stb-magos felépítés felé, mert energiahatékonyabb. az órajelet könnyebb, egyszerűbb lenne emelni, csakhogy azzal exponenciálisan nő a fogyasztás (pontosabban az órajellel lineárisan, a feszültséggel négyzetesen, a magasabb órajel adott chipen viszont magasabb feszültséget igényel). tehát szimplán nyers erőt tekintve 2x1 GHz-es mag sokkal energiahatékonyabb, mint egy 2 GHz-es ugyanolyan, sőt az exponenciális jelenség miatt inkább 2x1,4-1,6 GHz-ről beszélünk ugyanakkora fogyasztás mellett, azaz ezáltal 40-60 százalékkal energiahatékonyabbak vagyunk nyers erő tekintetében, valós teljesítményben pedig akár ennél is magasabb lehet az előny (meg alacsonyabb is:))

de ez még nem minden. :)

alacsony terhelés mellett két maggal sokkal válaszképesebb, pattogósabb a rendszer, ugyanis egy mai PC-oprendszer mocsok sok szoftveres szálat futtat, és azokat ütemezi egy hardveres szálba, a prociba. két maggal, kvázi két processzorral két független szálba ütemezheti a feladatokat terheléstől függően. az ütemezés pedig "költség", szükséges rossz. ezt pattogósságot érezni lehet.

persze egy adott szoftver esetében bejön a skálázódás és párhuzamosíthatóság kérdése. a pécés szoftverek itt még tanulóágon vannak, hiszen ahhoz vannak hozzászokva, hogy megírják szépen a szoftverüket, és az évről évre gyorsuló processzorok majd jól elfuttatják. namost innetől kezdve ahhoz, hogy kihasználja egy-egy szoftver a több magot, párhuzamosítani kell a kódot, ami a legtöbb szoftverfejlesztő számára majdnem olyan ismeretlen, mint a pina.

a skálázódást többek között ezért nehéz jellemzeni általánosságban, hiszen a futtatott kódtól függ, valamint a hardver felépítésétől. erre vannak tesztek már netszerte, játékok, média enkódolok, renderprogramok.

Szerkesztette: special 2006. 05. 02. 17:01 -kor

#1094 Felhasználó inaktív   vatom 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:56

Sziasztok! Új vagyok errefelé - sosem volt még notim - de most rászántam magam egy olcsó és használt darabra. Semmi extra igényem nincs, csak a WinXP szeresse, vigyen el minden divx-et, legyen rajta tvout, benne dvd rom! Office, szélessávú net, filmek, 2d-s egyszerű játékok futnának rajta - nem egyszerre  :Đ . WLAN ebben a kategóriában biztosan nincs beépítve, ahogy a Bluetooth sem, szóval ezeket usb cuccokkal tudnám megoldani (jut eszembe, mi az a wlan multiport?). USB 2.0 kellene! Jó lenne, ha akkus üzemben 2-3 órát bírná, bár tudom, hogy az akksi itt már lutri. Ezeket figyelembe véve egy P3 733mhz IBM noti szerintetek milyen vétel lenne 60K-ban? (Amit gyors ránézésre láttam, az svideo out, usb, lan, modem, only pöcökegér de én marha a típust nem néztem) Sajna egyelőre többet nem tudok róla, holnap fogom rendesen szemügyre venni.

Mire figyeljek leginkább?

#1095 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 17:07

vatom, kezdjük azzal, mi a pontos típus. 2-3 órát egy ilyen gép csak zsír új akksival visz el, az meg nem valszeg, hogy van hozzá, így venni kell. 15-20 ezer forint. a wifi, bt egyenként legalább 5. valszeg még kell bele rakni 256 ramot, az még 5-10 legalább. alsó becslésnek 90 alatt nem állsz meg.

szerintem arra figyelj főleg, hogy ne adjanak el kényszermunkára.

Szerkesztette: special 2006. 05. 02. 17:08 -kor

#1096 Felhasználó inaktív   vatom 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 17:12

Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 18:07

vatom, kezdjük azzal, mi a pontos típus. 2-3 órát egy ilyen gép csak zsír új akksival visz el, az meg nem valszeg, hogy van hozzá, így venni kell. 15-20 ezer forint. a wifi, bt egyenként legalább 5. valszeg még kell bele rakni 256 ramot, az még 5-10 legalább. alsó becslésnek 90 alatt nem állsz meg.

Oks, összeségében olyan 100K körül szánok rá, szóval ezzel még kibékülnék. Típust csak holnap tudok. Bluetooth usb már van az asztali géphez, ez megoldva. Van egy 11mbites usb wireless hálókarim is, szerintem netre elég. Gépek között úgyis kábelen másolnék. Már nem igazán vagyok képben, de lehet usb 2.0 egy p3 notin?

Idézet

szerintem arra figyelj főleg, hogy ne adjanak el kényszermunkára.
:think:  :D

#1097 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 17:24

Idézet: vatom - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 18:12

Oks, összeségében olyan 100K körül szánok rá, szóval ezzel még kibékülnék. Típust csak holnap tudok. Bluetooth usb már van az asztali géphez, ez megoldva. Van egy 11mbites usb wireless hálókarim is, szerintem netre elég. Gépek között úgyis kábelen másolnék. Már nem igazán vagyok képben, de lehet usb 2.0 egy p3 notin?

:think:  :D

arra próbáltam rávilágítani, hogy ha mindazt meg kellene venni, nem biztos, hogy megéri már.

elvileg lehet usb 2.0-s egy p3 noti, de ritkán szok.

figyelni egyébként érdemes, hogy milyen állapotban van a kaszni, főleg a panel hátán vannak-e repedések, a zsanérok milyen állapotban vannak (ha ki van támasztva a kijelző, az nem bíztató jel). aztán ki kell hasznlatban próbálni, billentyűzetet, kijelző, programnyitásra egészséges sebességel reagál-e. szóval le kell ülni elég, és használni 5-10 percet legalább.

én a saját véleményemet elmondom előre egyébként: csak T20 sorozat jöhet szóba.

#1098 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 17:25

hat a 60k-ban mar lehet, hogy van eleg memo. 2-3 orat meg kerdes, hogy full terheles alatt, vagy energiakimelo uzemmodban (alacsony fenyero, olvasol vagy word-ben potyogsz) vagy. az en notim 2 orat bir igy. nem a legoptimalisabb, de azert meg nem tartok ott, hogy akut kelljen feltetlenul cserelni.

az USB 2.0 szerintem ezen koru gepeknel nem surun fordul elo, de igazabol annyira nincs is szukseg ra. mert a wifi-t pcmca-n rakod bele. a fenykepezorol meg a nehanyszaz megabyte kep csak lecsorog 1-2 perc alatt, abba meg senki sem halt bele.

de persze teny, hogy kene a pontos tipus, hogy barmi ertelmeset kapj a dologrol. es a kiepites. (memoria pl..)
a forum ma:

#1099 Felhasználó inaktív   vatom 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 17:26

Idézet: special - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 18:24

arra próbáltam rávilágítani, hogy ha mindazt meg kellene venni, nem biztos, hogy megéri már.

elvileg lehet usb 2.0-s egy p3 noti, de ritkán szok.

figyelni egyébként érdemes, hogy milyen állapotban van a kaszni, főleg a panel hátán vannak-e repedések, a zsanérok milyen állapotban vannak (ha ki van támasztva a kijelző, az nem bíztató jel). aztán ki kell hasznlatban próbálni, billentyűzetet, kijelző, programnyitásra egészséges sebességel reagál-e. szóval le kell ülni elég, és használni 5-10 percet legalább.

én a saját véleményemet elmondom előre egyébként: csak T20 sorozat jöhet szóba.

Rendben. Te az említett összeghatárig milyen notit ajánlanál hogy a fenti kritériumoknak megfeleljen?+

#1100 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 17:31

szerintem az usb 2.0 meg mindig keresztkerdes. feltetlenulo kell az neked, vagy csak a wifi miatt szukseges?
a forum ma:

Téma megosztása:

• (133 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »