Fűtés topic Régi hőtárolós kályhás topic
Elküldve: 2007. 06. 17. 08:36
Sasoljátok le a Villanyfutesek.huwebhelyet mert ott sok hasznos dolgot lehet megtudni.
Elküldve: 2007. 06. 20. 18:39
Gyakorló villanyfűtés szerelő vagyok és a leírtak alpján azért dobálóznak itt egy páran a "demagóg szövegekkel". Mint pl "zabál mint az állat, Iszonyú sok a villanyszámla és stb. Bátran állíthatom (lehet, hogy elfogultságból) amiről ti beszéltek az a régi elekthermax villanykályhákról beszéltek. Tény, hogy ezek a kályhák sokat fogyasztottak de ez mára megváltozott. Mintha a trabantomat cserélném mercire. Körülbelül ennyi a különbség a mai modern hőtárolós kályhák világában. Az új típusú kályhák nem "zabálnak", nem zavaró a ventillátora (egy számítógép ventillátora hangosabb), és ami a lényeg teljesen környezetbarát. Azt hogy mennyi a felfűtési ideje mindig a kályha teljesítménye határozza meg és, hogy mennyi hőtároló kő (magnetizáló) van benne. Az üveggyapotot el lehet felejteni mert az sincs már benne.
Vegyünk egy 4 kW-os hőtár kályhát (Stiebel v Dimplex). A felfűtési ideje kb 4-5 óra Hőtárolása 19-21!!! óra. Ez gyári adat a készülékről én amit tapasztaltam kb 18 óra. Én kérem, hogy beszerelt fűtés költségét jelezzék vissza hozám kb ezek az adatok jönnek vissza. Egy átlagos 54m2 lakás fűtése 9-11E Ft havonta. De ne felejtsük el, hogy az áramszolgáltatóknál havi részszámlák vannak és így jön a ki ez az összeg. Persze mindenki maga dönti el, hogy kinek mi a drága.
Persze lehet, hogy az elfogultság beszélt belőllem. Viszont az is biztos, hogy nem csak a hőtárolós fűtési megoldás létezik. Aki gondolkodik ilyenen az elöbb jól nézzen szét szakmai oldalakon (www.villanyfutesek.hu www.futes.lap.hu, www.konvektor.lap.hu) És kérje szakember tanácsát!!!!
Elküldve: 2007. 06. 20. 19:37
Idézet: Syner - Dátum: 2006. jan. 30., hétfő - 23:59
de ha nem félsz ez eontól, akkor meg lehet bütykölni az éjszakai áram időzítőjét úgy, hogy nappal is fűtsön..., viszont ha egyszer észreveszik, akkor nagyon megbüntetnek.
Az valóban már nem éjszakai áram, hanem vmi vezérelt áram, napközben is be szokták adni.
Elküldve: 2007. 06. 20. 21:12
Idézet: infoelektro - Dátum: 2007. jún. 20., szerda - 19:39
Gyakorló villanyfűtés szerelő vagyok és a leírtak alpján azért dobálóznak itt egy páran a "demagóg szövegekkel". Mint pl "zabál mint az állat, Iszonyú sok a villanyszámla és stb. Bátran állíthatom (lehet, hogy elfogultságból) amiről ti beszéltek az a régi elekthermax villanykályhákról beszéltek. Tény, hogy ezek a kályhák sokat fogyasztottak de ez mára megváltozott. Mintha a trabantomat cserélném mercire. Körülbelül ennyi a különbség a mai modern hőtárolós kályhák világában. Az új típusú kályhák nem "zabálnak", nem zavaró a ventillátora (egy számítógép ventillátora hangosabb), és ami a lényeg teljesen környezetbarát. Azt hogy mennyi a felfűtési ideje mindig a kályha teljesítménye határozza meg és, hogy mennyi hőtároló kő (magnetizáló) van benne. Az üveggyapotot el lehet felejteni mert az sincs már benne.
Vegyünk egy 4 kW-os hőtár kályhát (Stiebel v Dimplex). A felfűtési ideje kb 4-5 óra Hőtárolása 19-21!!! óra. Ez gyári adat a készülékről én amit tapasztaltam kb 18 óra. Én kérem, hogy beszerelt fűtés költségét jelezzék vissza hozám kb ezek az adatok jönnek vissza. Egy átlagos 54m2 lakás fűtése 9-11E Ft havonta. De ne felejtsük el, hogy az áramszolgáltatóknál havi részszámlák vannak és így jön a ki ez az összeg. Persze mindenki maga dönti el, hogy kinek mi a drága.
Persze lehet, hogy az elfogultság beszélt belőllem. Viszont az is biztos, hogy nem csak a hőtárolós fűtési megoldás létezik. Aki gondolkodik ilyenen az elöbb jól nézzen szét szakmai oldalakon (www.villanyfutesek.hu www.futes.lap.hu, www.konvektor.lap.hu) És kérje szakember tanácsát!!!!
Akkor én kérném a tanácsodat! Ugyanis a leneednő lakásba a régifajta kályha van és gondolkodunk a lecserélésén.
www.radioQ.hu
Elküldve: 2007. 06. 21. 19:52
Idézet: Harlequin - Dátum: 2007. jún. 20., szerda - 21:12
Ezek szerint ismered a hőtárolós fűtést. Ha cserélni akarod én javaslom és tanácsolom is. Meglátod ég és föld a két készülék közötti különbség. Hívd fel a céget ( a villanyfutesek.hu-t) és ott eligazítanak ém már több kályhát vettem tőlük az elmúlt 1,5 hónapban és tényleg korrektek mindnekivel. Ha valami gond van emailezz rám (infoelektro@citromail.hu) és segítek. De elötte ha van időd nézd meg náluk a kályhát, hogy nehogy kétséged legyen. Jaa és ne szégyelj kérdezni. Mindent ami eszedbe jut.
Elküldve: 2007. 06. 21. 20:03
Idézet: infoelektro - Dátum: 2007. jún. 21., csütörtök - 20:52
Megmondom mi zavar az oldalban nagyon, hogy nincsenek árak! Erről tudnál mesélni?
www.radioQ.hu
Elküldve: 2007. 06. 23. 11:03
Idézet: Harlequin - Dátum: 2007. jún. 21., csütörtök - 20:03
Ha ellátogatsz bármilyen fűtéssel foglalkozó oldalra ott se találsz árakat. Kivéve ha egy online webáruházat. De szerintem ez nem gáz. Egy csörrentés vagy egy mail azt megadják. Én szerelem az infrát is modjuk az nem onnan veszem hanem olaszból hozzák de az olasz honlapon sincsenek árak például. Figyu ennyinek a mai világba bele kell férnie egy vásárlónak hogy fel meri venni a kapcsolatot akár a telefont is. Nézz szét más oldalakon is persze hasonló profillal foglalkozóknál.
Elküldve: 2007. 06. 23. 12:24
A tartályos gáz szintén csak szükségmegoldás lehet, ott, ahol egyáltalán nincs lehetőség más fűtési módra. Egy ismerősünk veri a fejét a falba, mert néhány éve beruházott egy ilyen prímagázos cuccba (millió fölött volt jóval a telepítés és első feltöltés), kb. fél évre rá meg vitték a gázt a faluba. No és persze a gázáremelés ugyanúgy érintette. Ahogy számolgatta, kb. másfélszer-kétszer annyit fizet a gázért, mint a szomszédja, aki beköttette a vezetékes gázt. Ráadásul én egyáltalán nem lennék nyugodt több ezer liter robbanásveszélyes folyékony gázzal a kertemben. No és persze nem egy esztétikus látvány.
A vezetékes gáz kényelmes, kisebb lakásnál talán még megéri, de nagyobb házak esetében már érdemes elgondolkodni egy vegyestüzelésű kazánon. Igaz, hogy kosszal-korommal jár, fát kell venni, hasogatni, tüzet rakni, stb., de szerintem még mindig ez a leggazdaságosabb fűtési rendszer. Ráadásul egy csomó szemetet (papírt, csomagolóanyagot, faforgácsot, stb.) el lehet benne égetni. Nagy előnye, hogy ráköthető a meglévő fűtési rendszerre, így nem a lakásban kell koszolni, hanem mondjuk az alagsorban.
Mi egy régi építésű sorházat vettünk meg pár éve, amelyben vegyestüzelésű kazán volt. A gáz be sem volt köttetve, mi kötettük be, nehogy már palackos gázzal kelljen főzni is... (nagy paraszt volt az előző tulaj, neki nem számított...) Kipucoltuk, kikormoltuk a kazánt és a kéményt is és először szénnel kísérleteztünk. Kb. fél év után feladtuk, mert bár nagyon jó volt a fűtőértéke (pár óra alatt az egész házat be tudtuk vele fűteni 25-26 fokra), de nagyon sok kosszal, szénporral jár. Azóta szinte csak fával fűtűnk (bükk, akác, stb.), alig van hamuja, nem kormol, és nagyon jó a fűtőértéke. Így most két egymástól független fűtési rendszerünk van. A gázfűtést arra használjuk, hogy napközben, amikor nem vagyunk otthon, tartson egy alaphőmérsékletet, este pedig begyújtunk a kazánba. Ha jól megrakja az ember, akkor pár óránként elég rádobni egy nagyobb hasábot, azzal elvan estig. A termosztát be van állítva 19 fokra, ha éjszaka elalszik a tűz, akkor bekapcsol a gázkazán.
Ennyi persze nem volt elég, anyám régóta meg volt esve egy cserépkályháért. Semmi gond, az első szintre rakattunk egy gyönyörű, bézs színű kályhát, üvegajtóval, kézzel készített csempéből, ahogy kell. Egyáltalán nincs horror ára (300.000 Ft mindennel együtt), én biztosan nem szórakoznék bontott kályhával. Ez a cserépkályha befűti az előszobát, a konyha egy részét, és jut belőle valamennyi a fürdőbe is. No és persze esténként jó nézni, ahogy pattog a tűz... Gyakorlatilag három egymástól teljesen független fűtési rendszerünk van.
Elküldve: 2007. 06. 23. 13:43
Idézet: zako - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 13:24
Nos nekünk nincs más választásunk. Lakótelepen nem lehet se fával se szénnel fűteni, de még egy cserépkályhát se tudsz felállítani.
Egyébként meg ez a fával-szénnel...való fűtés nekem kicsit időutazás a sötétközépkorba.
Szerkesztette: Harlequin 2007. 06. 23. 14:15 -kor
www.radioQ.hu
Elküldve: 2007. 06. 23. 19:46
Idézet: Harlequin - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 13:43
Egyébként meg ez a fával-szénnel...való fűtés nekem kicsit időutazás a sötétközépkorba.
Persze, lakótelepen korlátozottak a lehetőségek ilyen szempontból (is).
Kezdetben én is ódzkodtam a fával fűtéstől, de ha az ember odafigyel, hogy jó minőségű, száraz (legalább egy évet pihentetett) kemény tűzifát használjon (lehetőleg akácot, bükköt, gyertyánt) és nem éget a kályhában műanyagot, színes papírt, stb. akkor nagyon tisztán és kulturáltan lehet vele fűteni. A száraz keményfa nem füstöl, nem kormol, alig van hamuja. A hangulatról nem is szólva: téli estéken gyakran lekapcsoltuk a villanyt az előszobában, csak a kályhában pattogó és izzó fahasábok világítottak... Ilyenkor érdemes egy forró teával a kezedben leülni a sutba és relaxálni pár percet. Egy villanykályha sterilitása vagy a ventillátor surrogása sehol sincs ehhez képest.
Elküldve: 2007. 06. 26. 08:29
Idézet: zako - Dátum: 2007. jún. 23., szombat - 12:24
A tartályos gáz szintén csak szükségmegoldás lehet, ott, ahol egyáltalán nincs lehetőség más fűtési módra. Egy ismerősünk veri a fejét a falba, mert néhány éve beruházott egy ilyen prímagázos cuccba (millió fölött volt jóval a telepítés és első feltöltés), kb. fél évre rá meg vitték a gázt a faluba. No és persze a gázáremelés ugyanúgy érintette. Ahogy számolgatta, kb. másfélszer-kétszer annyit fizet a gázért, mint a szomszédja, aki beköttette a vezetékes gázt. Ráadásul én egyáltalán nem lennék nyugodt több ezer liter robbanásveszélyes folyékony gázzal a kertemben. No és persze nem egy esztétikus látvány.
A vezetékes gáz kényelmes, kisebb lakásnál talán még megéri, de nagyobb házak esetében már érdemes elgondolkodni egy vegyestüzelésű kazánon. Igaz, hogy kosszal-korommal jár, fát kell venni, hasogatni, tüzet rakni, stb., de szerintem még mindig ez a leggazdaságosabb fűtési rendszer. Ráadásul egy csomó szemetet (papírt, csomagolóanyagot, faforgácsot, stb.) el lehet benne égetni. Nagy előnye, hogy ráköthető a meglévő fűtési rendszerre, így nem a lakásban kell koszolni, hanem mondjuk az alagsorban.
Mi egy régi építésű sorházat vettünk meg pár éve, amelyben vegyestüzelésű kazán volt. A gáz be sem volt köttetve, mi kötettük be, nehogy már palackos gázzal kelljen főzni is... (nagy paraszt volt az előző tulaj, neki nem számított...) Kipucoltuk, kikormoltuk a kazánt és a kéményt is és először szénnel kísérleteztünk. Kb. fél év után feladtuk, mert bár nagyon jó volt a fűtőértéke (pár óra alatt az egész házat be tudtuk vele fűteni 25-26 fokra), de nagyon sok kosszal, szénporral jár. Azóta szinte csak fával fűtűnk (bükk, akác, stb.), alig van hamuja, nem kormol, és nagyon jó a fűtőértéke. Így most két egymástól független fűtési rendszerünk van. A gázfűtést arra használjuk, hogy napközben, amikor nem vagyunk otthon, tartson egy alaphőmérsékletet, este pedig begyújtunk a kazánba. Ha jól megrakja az ember, akkor pár óránként elég rádobni egy nagyobb hasábot, azzal elvan estig. A termosztát be van állítva 19 fokra, ha éjszaka elalszik a tűz, akkor bekapcsol a gázkazán.
Ennyi persze nem volt elég, anyám régóta meg volt esve egy cserépkályháért. Semmi gond, az első szintre rakattunk egy gyönyörű, bézs színű kályhát, üvegajtóval, kézzel készített csempéből, ahogy kell. Egyáltalán nincs horror ára (300.000 Ft mindennel együtt), én biztosan nem szórakoznék bontott kályhával. Ez a cserépkályha befűti az előszobát, a konyha egy részét, és jut belőle valamennyi a fürdőbe is. No és persze esténként jó nézni, ahogy pattog a tűz... Gyakorlatilag három egymástól teljesen független fűtési rendszerünk van.
Én viszont vitattkoznék veled. Az, hogy mi a drága mindenkinek a saját pénztárcája dönti el. Ha megnézed a két fűtésmód (gáz-villany) beruházási költségét a gázé lényegesen kb.40%-al nagyobb. Bármilyen fűtési kialakítást is választasz a gáz beruházás mindig nagyobb. Ez valahogy így alakult ki. Jelenleg a villamos energia közel úniós áron mozog. Nézd meg a gázt! Hol van az úniós ártól? (igaz a fizetéseink is elmaradnak de eetől most vonatkoztassunk el). Szóval a külömbözetből ami a gáz és villany beszerelésénél jelentkezik kb. 5 évig simán fizeted a villanyszámládat. Abban az esetben ha nincs állami támogatás a gázon felborúl a gáz-villany verseny. Az éjszakai áram nem drága. A nappali az ige az horror. A mai villamos fűtési megoldások mindegyikét lehet üzemeltettni éjszakai (vezérelt áramról) ez automatika kérdése. És igen nagyon sok olyan hely van ahol nem jöhet szóba csak az elektromos megoldás. Ez egy kutya macska harc. Ha valaki megrögzött gázfűtés "rajongó" vagy villanyfűtés "rajongó" úgy se tudod megmagyarázni neki, hogy melyik a jobbb. Én a villanyfűtésbe tudok segíteni. De azt kijelenteni, hogy valamelyik drágább azt azért rendesen alá kell támasztani.
A fűtéskalkulátor jó. DE!!! Borul a képlete mivel nem lehet beállítani a éjszakai fogyasztst és azt hogy milyen hideg lesz. Ezt senki nem tudja. És akkor ott van még a hőérzeted, fűtenek e körülötted, ablakok mérete, falak vastagsága stb. Én a CAD-el számolom meg a winwattal a hőtechnikát és bizony kell hozzá paraméter. Ha kész hozzá teszem hogy borulhat a képlet mert ha jön 1hónap minus 20 fok akkor fűthetsz bármivel a gatyád rámegy.
Elküldve: 2007. 06. 28. 11:40
Idézet: infoelektro - Dátum: 2007. jún. 26., kedd - 9:29
Igen, nekem is elég durvának tűnik a különbség. Meg ugye az se mindegy milyen elektromos készülékkel fűtünk, erről nem volt szó a kalkultároba, pedig nem ugyanannyit fogyasztanak a fűtőtestek.
Ahova mi költözünk 15ezer forintos átalánydíjat fizettek minden hónapban és így a téli többletfogyasztás korrigálódott.
Írtam a villyanyfutéses oldalra, nagyon korrektek voltak, valószínűleg ha el van intézve minden fogunk élni az ajánlatukkal, durvábbra számítottam.
Szerkesztette: Harlequin 2007. 06. 28. 12:05 -kor
www.radioQ.hu
Elküldve: 2007. 06. 28. 12:17
Idézet: Harlequin - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 12:40
Ahova mi költözünk 15ezer forintos átalánydíjat fizettek minden hónapban és így a téli többletfogyasztás korrigálódott.
Írtam a villyanyfutéses oldalra, nagyon korrektek voltak, valószínűleg ha el van intézve minden fogunk élni az ajánlatukkal, durvábbra számítottam.
Ha MJ-ban számolsz, akkor kvázi mindegy a fűtőtest "fogyasztása". (kijön egy forint/MJ mindenképpen)
Én kiszámoltam a saját lakásomra, elvileg a szenes és a földgázfűtés a legolcsóbb. De ez várható volt. Az áram forint/MJ aránya messze a legtöbb.
Ja még valamit hozzátennék az előbbi beírásokhoz: 19 fok az minden, csak nem szobahőmérséklet.
Tévedtem
http://195.228.254.138/cgi-bin/pharmanet/s...rchnews.id=1459
Hálóban 14-18 fok

Én pl. el nem bírnám viselni, ha a lakás különböző pontjain 6-8 fokos hőmérséklet különbség lenne.
Szerkesztette: Kory 2007. 06. 28. 12:30 -kor
Elküldve: 2007. 06. 28. 12:39
Idézet: Kory - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 13:17
Én kiszámoltam a saját lakásomra, elvileg a szenes és a földgázfűtés a legolcsóbb. De ez várható volt. Az áram forint/MJ aránya messze a legtöbb.
Ja még valamit hozzátennék az előbbi beírásokhoz: 19 fok az minden, csak nem szobahőmérséklet.
Tévedtem
Hálóban 14-18 fok

Én pl. el nem bírnám viselni, ha a lakás különböző pontjain 6-8 fokos hőmérséklet különbség lenne.
És az éjszakai áramra mit mondasz? Egyébként van már elektromos cirkó is!
www.radioQ.hu
Elküldve: 2007. 06. 28. 13:52
Idézet: Harlequin - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 13:39
Hát ahol van rá lehetőség nyilván ki kell használni.

Ott ahol pl. lakom nincs - persze mondjuk nem is érint.
Tehát, ha jól értem: semmi másra nincs lehetőség, csak erre, s így ez kb. 13-15 ezer Ft-ba kerülne havonta, télen-nyáron.
El kell dönteni, de ez kb. a duplája egy másik hasonló lakás fűtésdíjának éves szinten. Csak ez a lakás jó?
Szerkesztette: Kory 2007. 06. 28. 13:53 -kor
Elküldve: 2007. 06. 28. 14:27
Idézet: Kory - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 14:52

Ott ahol pl. lakom nincs - persze mondjuk nem is érint.
Tehát, ha jól értem: semmi másra nincs lehetőség, csak erre, s így ez kb. 13-15 ezer Ft-ba kerülne havonta, télen-nyáron.
El kell dönteni, de ez kb. a duplája egy másik hasonló lakás fűtésdíjának éves szinten. Csak ez a lakás jó?
Hát mondjuk ha összehasonlítom egy távfűtéssel még mindig olcsóbb!
Nincs gáz a házban, csak vellany és úgy fizettek 15ezret, hogy a régi elekthermax kályhák voltak bent...Ha egy modernebb kályha csak 15%-al fogyaszt kevesebbet már lényegesen jobb a helyzet.
Ja és a 15ezerbe benne van a villanytűzhellyel való főzés-sütés és az egyéb áramhasználat is, igaz csak 1 ember lakott ott!
Szerkesztette: Harlequin 2007. 06. 28. 14:29 -kor
www.radioQ.hu
Elküldve: 2007. 06. 28. 14:46
Idézet: Kory - Dátum: 2007. jún. 28., csütörtök - 13:17
Tévedtem
Hálóban 14-18 fok

Nem tudom honnan vették azt az értéket, de ez hülyeség. Épeszű ember nem 14 fokra méretezi a hálót.
Elküldve: 2007. 06. 28. 19:06

Egyébként pedig családi házaknál a külső falszigetelés és a nyílászárók cseréje a legfontosabb és a leginkább megtérülő befektetés: pár százezer forintos nikecelles szigeteléssel és mondjuk egy jobb műanyag ablakkal nagyon sokat meg lehet spórolni a fűtésen (ősszel később kell elkezdeni fűteni és tavasszal hamarabb abba lehet hagyni). Ráadásul a szubjektív hőérzet is jobb, hiszen nem jéghidegek a falak.
Elküldve: 2007. 06. 28. 19:50