HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás IV. Értékeld a témát: -----

#2321 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 21. 09:24

Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 8:34

Egyszer kipróbáltuk, nagy ködben a ködlámpa+helyzetjelző párosítás sokkal jobb látási viszonyokat "teremt", mint a KRESZ-ben előírt ködlámpa+tompított. Az utóbbi úgy "alávágott" a ködnek, hogy semmit nem láttunk az útból, csak a tejfehér ködöt a kocsi előtt. (Úgy fél méter magasságban már normálisabban lehetett látni, tehát veszélyt csak egy kátyú (bár egyébként is lassan mentünk, de ki tudja, hol van előttünk egy félméteres rókalyuk) vagy egy alánk szaladó állat jelentett volna (az meg ugye megijeszt jól.) Ködlámpa+helyzetjelző segítségével már ki lehetett venni az útburkolatot is, 5-10 méter távolságra.

Miért lenne előírva a ködlámpához a tompított?
A helyzetjelző kötelező, hiszen a tompított -mint írtad is-, többet árt, mint használ.

Idézet

A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása

44. § (1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.
(2) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a segédmotoros kerékpárt helyzetjelző lámpákkal és tompított fényszóróval kell kivilágítani. Nem kell a tompított fényszóróval kivilágítani az egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló olyan lassú járművet, amely sík úton önerejéből 15 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a tompított fényszóróval fel nem szerelt segédmotoros kerékpárt.
(3) A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni - fényjelzés kivételével - csak lakott területen kívül szabad. Tilos a távolsági fényszóró használata
a) másik járművel vagy hajtott (vezetett) állattal való szembetalálkozás esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró a szembejövő jármű, illetőleg állat vezetőjét elvakíthatja,
b) a másik jármű követése esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró - a visszapillantó tükrön át - az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja,
c) ha a fényszóró az úttal párhuzamos vasúti pályán vagy vízi úton haladó jármű vezetőjét elvakíthatja.
(4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
(5) Keresőlámpát és munkahely megvilágító lámpát mozgó járművön használni nem szabad.
(6) Fényjelzést adni a távolsági fényszóró felvillantásával szabad, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el.
(7) A forgalomban részt vevő motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.
(8) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#2322 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 09:50

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 10:24

A helyzetjelző kötelező, hiszen a tompított -mint írtad is-, többet árt, mint használ.

Nekem csak akkor világít a ködlámpa (csak hátul van, vagyis akkor ködzárófény), ha ég a tompított, helyzetjelző mellett nem (először azt hittem, hogy kontaktos a ködlámpa, mert egyszer égett-egyszer meg nem, utána felfedeztem benne a logikát :)).

#2323 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 09:50

Idézet: Sipi- - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 9:13

Egy fix helyhez (padka/beton) viszonyítva szoktam figyelni, hogy gurulok-e.

Én szimplán jobbra nézek, ha az ablakban látok mozgást, fék.

Idézet

Már autókáztam olyanban, h 1 csíkot (felezővonal felfestést) sem lehetett előre látni.

Ausztriában láttam olyat, hogy az útpadkára egyenlő távolságra fel voltak festve fehér félkörök. Ha hármat vagy többet látsz, nyomhatod, ha kettőt, akkor 60 km/h, ha egyet vagy egyet se, 40 km/h az ajánlott sebesség. Mintha már Magyarországon is kezdene feltűnni ez. (Legalábbis az M1-en láttam effajta felfestést.)

Idézet

egy autó allján levő led ennyire zavaró? vagy csak szimplán azért nem használható, mert kék fényű (esetleg)?  és ha pirosat raknak oda?

1. Általában a fényszóróba vannak ezek beleműtve, oda az előírt színtől különböző színű fényforrást rakni tilos.
2. A gépkocsira a KRESZ szerint (remélem, jól emlékszem) a "gyári" fényforrásokon kívül más fényforrást szerelni tilos, bármilyen színű is. Az autó alján meg általában nem led szokott lenni ;)

Idézet

Rosszul emlékeztem.

#2324 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 09:57

Én is úgy tudtam, h kell a ködöshöz a tompított. Hétvégén drótozom is át a rendszert. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#2325 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:11

Svájcból behozott 20 éves Audin nem is tudom együtt használni, ott ilyen előírás volt.
A gyárin volt mód az együtt, és külön használatra, de alapfeltétel volt a helyzetjelző működése, ahogy nálunk a Kreszben is van.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#2326 Felhasználó inaktív   !Rooland! 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:12

Kérdésem lenne:

Kis üdülőfalu a Mecsekben. Minden bejövő úton a helységtábla alá fel van biggyesztve a 40-es sebességkorlátozó tábla. Eddig úgy tudtam, ez azt jelenti, hogy az egész településre vonatkozik a korlátozás, de egy kollégám gk. oktató párja szerint nem így van.
Szerinte az így kihelyezett tábla korlátozását is oldja a következő útkereszteződés.

Melyik az igaz?

#2327 Felhasználó inaktív   !Rooland! 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:15

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 11:11

Svájcból behozott 20 éves Audin nem is tudom együtt használni, ott ilyen előírás volt.
A gyárin volt mód az együtt, és külön használatra, de alapfeltétel volt a helyzetjelző működése, ahogy nálunk a Kreszben is van.

2 éves Renaultokon (céges) és hét éves Mondeomon is lehet külön kapcsolni. Két megkötése van:

1. minimum helyzetjelző kell hozzá.
2. a hátsó csak az elsővel együtt megy.

#2328 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:16

Ha kinnt van a helységjelző alatt, akkor bizony végig 40  a korlátozás. Ez tuti, szerepelt a vizsgán :)
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#2329 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:17

Idézet: !Rooland! - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 11:12

Kérdésem lenne:

Kis üdülőfalu a Mecsekben. Minden bejövő úton a helységtábla alá fel van biggyesztve a 40-es sebességkorlátozó tábla. Eddig úgy tudtam, ez azt jelenti, hogy az egész településre vonatkozik a korlátozás, de egy kollégám gk. oktató párja szerint nem így van.
Szerinte az így kihelyezett tábla korlátozását is oldja a következő útkereszteződés.

Melyik az igaz?

Szeintem is vonatkozik az egész településre.
Pl itt Siófokon is van Siófok-Üdülőterület (az egész vasút vonal-Balaton közti szakasz) és itt is vonatkozik az egész területre a 40 korlátozás, ami ki van rakva. (remélem érthető :) )
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#2330 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:21

Idézet: Sipi- - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 10:50

Nekem csak akkor világít a ködlámpa (csak hátul van, vagyis akkor ködzárófény), ha ég a tompított, helyzetjelző mellett nem (először azt hittem, hogy kontaktos a ködlámpa, mert egyszer égett-egyszer meg nem, utána felfedeztem benne a logikát :)).

Ködzárófény csak a helyzetjelzőnél magasabb rendű világítás mellett kapcsolható, tehát az első tompított fényszóró, vagy ködlámpa működéséhez kötött a hátsó ködlámpa.
Audi 100 háromállású kapcsoló: ki-első-első+hátsó
Opel Kadett, Corsa külön hátsó kapcsolóval, csak a tompítottal együtt, mert nincs első ködfény.
Opel Omega két kapcsolóval: a hátsót csak akkor, ha az első már be van kapcsolva.
Renault dupla forgókapcsoló:
külső kör: ki-helyz-tomp,
belső kör: _-első-első+hátsó köd
A belső kör nem használható mechanikusan, amíg a külső kört nem állítom minimum helyzetjelzőre. 
Hirtelen ennyi akadt a kezem ügyébe.

#2331 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:25

Idézet: Sipi- - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 10:50

Nekem külön kapcsoható az első és a hátsó is és elég a helyzetjelzőnek világítania.
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#2332 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:34

Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 10:50

1. Általában a fényszóróba vannak ezek beleműtve, oda az előírt színtől különböző színű fényforrást rakni tilos.

Van sajnos máshol is: Hűtőrács, ablakmosó, index, szélvédő, visszapillantó, tető, antenna, szelepsapka, etc...
Egyik zavaróbb, mint a másik. :(

#2333 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:38

Idézet: !Rooland! - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 11:12

Kérdésem lenne:

Melyik az igaz?

Oktató?  :eek: És ilyenek tanítanak másokat szabályosan vezetni? :eek:  :(

#2334 Felhasználó inaktív   Avicularia 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:51

Idézet: !Rooland! - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 10:12

Kérdésem lenne:

Melyik az igaz?

szomorú,hogy ilyen emberek oktatnak másokat,akik maguk sincsenek tisztában alapvető dolgokkal  :rolleyes:
HP Pavilion DV-5 1160eh

#2335 Felhasználó inaktív   !Rooland! 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 10:53

Idézet: MisterY - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 11:38

Aki nem tudja, oktatja  :D

#2336 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:08

Idézet: MisterY - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 11:38

Hagyd, az én első oktatóm is eléggé saját szájíze szerint értelmezte a KRESZ-t. Ott is hagytam a 'csába. Mondjuk nem csak emiatt, egyszer majdnem húszezer forinttal akart átvágni. Amikor felajánlottam neki, hogy rendben, óra után bemegyünk, és ellenőrizzük a számlatömböt, hirtelen valahogy nem "lógtam" neki egy fillérrel sem... :omg: Rossz belegondolni, hogy kevésbé "önálló" tizenhét-tizennyolc éveseket hány tízezer forinttal vágott át.

Szerkesztette: debaj 2006. 04. 21. 11:10 -kor

#2337 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:10

Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:08

Hagyd, az én első oktatóm is eléggé saját szájíze szerint értelmezte a KRESZ-t. Ott is hagytam a 'csába.

Hja, csak én gondolom úgy, hogy az ilyet feljelenteni kellene, és elzavarni utcát seperni, hogy ne veszélyeztessen senkit? :think:

#2338 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:11

Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 9:41

Ha a ködlámpa csak lefelé világít(ana), akkor nem tudja betölteni azt a szerepét, h a szembejövő már kellő távolságból jól észleljen minket.

Messziről látni a ködlámpát, mégsem zavaró.

#2339 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:17

Idézet: MisterY - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:10

az ilyet feljelenteni kellene, és elzavarni utcát seperni, hogy ne veszélyeztessen senkit? :think:

Állítólag volt már pár ügye, csak hát ugye ha tudod, hogy melyik csapágyat mennyi zsírral kell megkenni... :(

#2340 Felhasználó inaktív   Konor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:18

ha vonattal leutazol egy ilyen faluba ahol a faluhatárba van csak kitéve a 40es korlátozás  veszel egy autót és mész 50el mert lakotterületen a kresz szerint annyi a megengedett és megbüntetnek akkor szerinted jogos? :)

ki szokta betartani egyész településre vonatkozó 40es korlátozást? :D
BMW POWAAAAA de akkor miért van az avataromon Skodaaaa? :D

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »