HWSW Informatikai Kerekasztal: Siet (késik) a rendszeróra - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Siet (késik) a rendszeróra Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Rapidus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 07. 21:25

Ez a téma már többször fölmerült, úgy vélem nagyon sok embert érint. Azért nyitottam mégis új topicot ennek, mert abban bízom, hogy egy topicban összegezve a felmerült tapasztalatokat, közösen találunk valami megoldást erre a bosszantó problémára.
Én eddig 2x futottam ebbe problémába, most egy szinte új (1 hónapos) A7N8X-E Deluxe lap kapcsán.

Amit eddig kiderítettem részben a saját gépemen, részben a többi hozzászólásból:

-Csak XP alatt siet (bioszban álldogálva pontos)
-A hiba rendszertelen időközökben és mértékben fordul elő (pl. bootolásonként változhat)
-Szinte mindenkinél siet akinél pontatlan az óra, késéről alig lehet olvasni
-Alaplap típusától (gyártótól) nem függ.

Az eddig általam kipróbált, és olvasott javaslatok (egyik sem oldotta meg a problémát):
-Elemcsere 
-Tápcsere
-XP reinstall
-Bios frissítés
-CPU Disconnect kikapcsolása
-CPU Throttle kikapcsolása

Az, hogy a biosban álldogálva pontos az óra, arra utalna, hogy ez nem hw hiba, de ennek ellentmond, hogy az XP reinstall nem oldja meg a problémát. 

Mi okozhathatja ilyen sok gépnél?
Jöhetnek tapasztalatok, esetleg (sőt főként) megoldások!  :) 
ÆQVITAS ET HONOS
R.I.P. 1954-2009

#2 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 02. 07. 21:33

Kép

#3 Felhasználó inaktív   Rapidus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 07. 21:39

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. febr. 7., kedd - 21:33

Kép

Valóban. De ez csak tüneti kezelés (akár manuálisan is utána állítgathatnám), engem igazából a tényleges megoldás érdekelne.
ÆQVITAS ET HONOS
R.I.P. 1954-2009

#4 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 02. 08. 08:33

Meddig siet?
Hogy pontosítsam a kérdést: hagytad már napokig békén, utánállítás nélkül a gépet? Csak néhány órás intervallumban siet, vagy ez halmozódik, és x nap után olyan értéket ér el, ami már problémát okoz?
Az internet szinkron egyébként az XP-ben alapban be van kapcsolva, de ha pl hálózati szerverhez (nem netes) kapcsolódsz, akkor is sok esetben időszinkron történik.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#5 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 10:27

Idézet: Tron65 - Dátum: 2006. febr. 8., szerda - 9:33

Meddig siet?
Hogy pontosítsam a kérdést: hagytad már napokig békén, utánállítás nélkül a gépet? Csak néhány órás intervallumban siet, vagy ez halmozódik, és x nap után olyan értéket ér el, ami már problémát okoz?
Az internet szinkron egyébként az XP-ben alapban be van kapcsolva, de ha pl hálózati szerverhez (nem netes) kapcsolódsz, akkor is sok esetben időszinkron történik.

És egy ostoba által összetákolt szerver jól el tudja cseszni az előzőleg már szinkronizát időt.
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#6 Felhasználó inaktív   Rapidus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 16:49

Idézet: Tron65 - Dátum: 2006. febr. 8., szerda - 8:33

Meddig siet?

Saját gépemnél max 6-8-10 óra üzemidő jellemező, utána kikapcsolom. Amiket eddig a témában    olvastam, ott előfordult néhány óra, de 7/24 üzem is. A probléma mindkét esetben jelentkezik. 

Az Ms tudásbázisában is van szó idő eltérésről:

Idézet

SYMPTOMS:
When you leave your computer on for an extended amount of time, the time may lose from two minutes to an hour per day.IMPORTANT: The CMOS does keep the correct time and if you restart the computer, the Windows clock is updated. Also, if you start your computer in Safe Mode, Windows does not lose time.

Idézet

CAUSE:
• Advanced Power Management (APM) settings are enabled in the BIOS.
• You configure your computer to use third-party anti-virus, system utility, and screen saver programs

Idézet

RESOLUTION:
APM Settings
Disable APM in the BIOS and configure Windows to manage APM. For information about how to disable APM in the BIOS, please contact the manufacturer of your computer.
To configure Windows to manage APM: 1. Click Start, point to Settings, and then click Control Panel.
2. Double-click Power Management, select the settings you want for APM, and then click OK.
Disable Third-Party Programs and Utilities
Disable the following types of programs and utilities:
• Anti-virus
• Screen savers
• System utilities

Ezt még nem próbáltam, de ki fogom kipróbálni.

Szerkesztette: Rapidus 2006. 02. 08. 16:50 -kor

ÆQVITAS ET HONOS
R.I.P. 1954-2009

#7 Felhasználó inaktív   argon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 21:35

Az alaplapokra integrált óra pontosága olyan, mint régen a gagyi "kárcórá"-ké. Nem tudom, hogy a mai legújabb lapokon milyen óra van, de PII-PIII-on még mindig megtalálható volt a 32.768 KHz-es kristály (2 a 15-en). Ha siettek a karórák, könnyen tudtunk rajtuk segíteni, csak egy megfelelő kapacitású kondit kellett bele reszelni (jópár Hz-el fölötte mentek a névleges frekinek). Egyszer az egyik órámat sikerült másodperc pontosságúra állítani, hónapokig nem tért el az idő, ez még a 80' évek elején volt.
Az első PC-m 486-os volt, késett az órája, tehát kondizás kizárva, de bosszantott, hogy miért nem tesznek bele trimmerkondit, miért nem törekednek a pontosságra. Azóta persze rájöttem, hogy ennél sokkal lényegesebb dolgokban is trehányak az alaplapgyártók.
Az óra pontosságát tehát az elem állapota, (az akkus időkben még az üzem/kikapcs idő aránya), a hőmérséklet (nem termosztált), meg a kristály gyártási pontatlansága határozza meg, ez a hardver része, és ez nem lehet több havonta +/- 1-2 percnél.

#8 Felhasználó inaktív   Rapidus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 22:39

Ezek igazak ugyan, (a régi szép időkben, hasonlókat átéltem én is) :) de mint írtam, itt gyaníthatóan nem erről van szó. A sietés ugyanis bios-ban nem, csak a Xp-ben jelentkezik, ami szerintem kizárja az alaplapi kristály hibáját.
ÆQVITAS ET HONOS
R.I.P. 1954-2009

#9 Felhasználó inaktív   Robi19 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 23:08

Sajnos eme jelenség okát én is próbáltam megfejteni de ezidáig nem sikerült. A szomorú az hogy nálam egy vadi új HP desktop PC ben történik ez. Itt rendszeresen késik az idő kb 1 hónapon belül 8-10 percet a gépen 2000 van abban nincs netes szinkron pedig jó lenne. Az elem már cserélve lett. Amúgy a gép meg atomstabil. Mit lehet ilyenkor tenni????

#10 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 02. 09. 00:47

Idézet: Robi19 - Dátum: 2006. febr. 8., szerda - 23:08

a gépen 2000 van abban nincs netes szinkron pedig jó lenne.

Csak be kell állítanod az NTP szervert (én a hu.pool.ntp.org-ot használom) és újraindítanod a W32Time szolgáltatást:

net time /setsntp:szerver címe
net stop w32time
net start w32time

Ha gondolod, a szolgáltatások között állítsd automatikusra a Windows Time szolgáltatás indulását (Start menü -> Run... -> services.msc, "Windows Time"-on dupla klikk, Startup type: Automatic).
A registry ezzel kapcsolatban berhelhető részei, úgyismint beállítások (apró betűkkel...)

Szerkesztette: KovacsUr 2006. 02. 09. 00:48 -kor

#11 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 02. 09. 09:11

Idézet: argon - Dátum: 2006. febr. 8., szerda - 21:35

Az első PC-m 486-os volt, késett az órája, tehát kondizás kizárva, de bosszantott, hogy miért nem tesznek bele trimmerkondit, miért nem törekednek a pontosságra. Azóta persze rájöttem, hogy ennél sokkal lényegesebb dolgokban is trehányak az alaplapgyártók.

A trimmerkondik időtállósága és hőmérséklet-, környezeti páratartalom-, szopófaktorfüggése meg nagyságrendekkel afölött van, ami pontatlanságot összeszednek a többi alkatrészek. Lézertrimmelt alkatrészekkel nem lenne gond, csak mivel a PC nem atomóraként üzemel, ez a probléma sokkal kevésbé a trehányság eredménye szvsz. Eleve nem szokás tekergethető, elállítható dolgokat tenni az alaplapra, jó okkal.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#12 Felhasználó inaktív   Rapidus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 10. 15:59

Sajnos a külföldi site-okat olvasgatva sincs tényleges megoldás, marad (egyelőre) a szinkrionizálás :(

Akit érint, annak itt egy kényelmes módszer, ami nem igényel segédprogramot:

Futtatás -> regeid
HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - ControlSet001 - Services - W32time  - TimeProviders - NtpClient 
Ezen belül a SpecialPollInterval értékét lehet módosítani (decimális) mp-ben beírva a kívánt értéket.

Pl: 3600 (ez esetben az XP óránként kapcsolódik a time server-hez, és szinkronizál.)
Azonban ez is csak a tünetket mérsékli, a probléma ettől még megmarad.      

Szerkesztette: Rapidus 2006. 02. 10. 16:00 -kor

ÆQVITAS ET HONOS
R.I.P. 1954-2009

#13 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 16:26

Idézet: Rapidus - Dátum: 2006. febr. 10., péntek - 15:59

Sajnos a külföldi site-okat olvasgatva sincs tényleges megoldás, marad (egyelőre) a szinkrionizálás :(

Akit érint, annak itt egy kényelmes módszer, ami nem igényel segédprogramot:

Futtatás -> regeid
HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - ControlSet001 - Services - W32time  - TimeProviders - NtpClient 
Ezen belül a SpecialPollInterval értékét lehet módosítani (decimális) mp-ben beírva a kívánt értéket.

Pl: 3600 (ez esetben az XP óránként kapcsolódik a time server-hez, és szinkronizál.)
Azonban ez is csak a tünetket mérsékli, a probléma ettől még megmarad.   

Jellemzően az nForce2-es chipset hibája. Onnantól, hogy az XP beindult, már nem a BIOS alapján méri az időt, hanem a programozható megszakításvezérlő által generált megszakításokat számolja. Az egyik nagy probléma az, amikor valamelyik driver kernel szinten túl sokáig molyol, és emiatt kimaradnak megszakítások, mert blokkolódik a kernel.

A neten több javaslat is van a megoldására, van akinek bevált (nálam nem, és emiatt van is egy eladó NF7-Sv2-m, mert a VMWare megőrül ettől):

1. Ki kell kapcsolni a BIOS-ban az FSB Spread Spectrum opciót (ez azt csinálja, hogy az FSB-vel játszik, hogy az EU előírásoknak megfeleljen a lap, és ne okozzon interferenciát)
2. Átrakni APIC módból PIC módba a Windows-t és a BIOS-t. (Az APIC a megszakításokat bővíti ki, az Intel eredeti architektúráján meglévő 16-nál több megszakítást tesz lehetővé). Ehhez a Windows Driver Managerében a Computer ágban az Update Drivert kell megnyomni és az Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC-t választani
3. ClockMon nevű programot feltenni, ami a BIOS órájához szinkronizálja a Windows rendszeridőt (akár percenként is)
4. Dimension4 nevű atomóra szinkronizáló 10 percre állítva :D

És nehogy valaki kikapcsolja a BIOS-ban az APIC-ot, anélkül, hogy előtte a Windows-t átállította volna! Fontos, hogy ha a Windowst egyszer átállítod, többet már nem lehet visszaállítani, csak Windows repairrel

Bővebb infók itt:
http://www.nforcershq.com/forum/1-vt19631....er=asc&&start=0
http://forums.amd.co...php/t50525.html
http://support.micro....com/?id=309283
http://ntp.isc.org/b...nHardwareIssues

Kíváncsian várom a tapasztalatokat!

Szerkesztette: marczi 2006. 02. 11. 16:28 -kor

#14 Felhasználó inaktív   Rapidus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 16:52

Idézet: marczi - Dátum: 2006. febr. 11., szombat - 16:26

Az egyik nagy probléma az, amikor valamelyik driver kernel szinten túl sokáig molyol, és emiatt kimaradnak megszakítások, mert blokkolódik a kernel.

Ekkor nem késnie kellene? Mert az általam olvasottak alapján majdnem mindenkinek siet Windowsban. 
ÆQVITAS ET HONOS
R.I.P. 1954-2009

#15 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 18:28

Idézet: Rapidus - Dátum: 2006. febr. 11., szombat - 16:52

Ekkor nem késnie kellene? Mert az általam olvasottak alapján majdnem mindenkinek siet Windowsban.

Nem, ilyenkor nem elveszik a megszakítás, csak nem ér célba időben, mert a kernelben futó kód nem megszakítható, viszont a második emiatt már korábban érkezik:
(és emiatt van, hogy a VMWare pl. teljesen megőrül)
http://groups.google.com/group/fa.linux.ke...3bc49c73a6293ac

Mindenesetre ez csak egy ok a sok közül, ami okozhatja, és leginkább hibás driverek (vagy pl. vírusirtó, ami kernel szinten vacakol) miatt van.

Szerkesztette: marczi 2006. 02. 11. 18:43 -kor

#16 Felhasználó inaktív   Prometheus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 14. 16:08

Ha az elemet ki akarom cserélni igaz az,hogy azt müködés közben kell ?
Mondván , hogy a BIOS bekapcsolt állapotban nem az elemből kap ellátást.
Igez ez :confused:

#17 Felhasználó inaktív   marczi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 14. 16:17

Idézet: Prometheus - Dátum: 2006. febr. 14., kedd - 16:08

Ha az elemet ki akarom cserélni igaz az,hogy azt müködés közben kell ?
Mondván , hogy a BIOS bekapcsolt állapotban nem az elemből kap ellátást.
Igez ez :confused:

Én kikapcsoltam és akkor cseréltem.

#18 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 02. 14. 20:22

:eek: Dehogyis!
Ha valami beállítást nem tudsz megjegyezni, célszerű csere előtt kiírni papírra, esetleg progival kinyerni (csak csere után windóz felállás előtt rakd rendbe mindenképpen a BIOS-t, tehát nyomtasd ki).
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#19 Felhasználó inaktív   Prometheus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 15. 09:25

Tehát müködés közben , vagy kikapcsolt állapotban legyen elem csere ez itt a kérdés  :confused:

#20 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 15. 09:32

Kikapcsolt állapotban. Ha áram alatt van az alaplap, ne akarj belenyúlkálni. Elemcsere után úgyis érdemes egy cmos resetet is csinálni, szóval a beállításaid így is, úgy is elvesznek.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó