HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#161 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 01. 22:51

[quote name='Amd_Boy' date='2006. márc. 1., szerda - 22:36'] Itt egy kép! Szerintem ki kéne szedni azt az elülső napocskát, akkor már elfogadnám!  :D
PICT0126.JPG [/quote] Izé, felejtsük el, hogy idetetted ezt a képet, ok? ;) - A vízfelszínen megcsillanó napfényfolt 80%-a full fehér. - A klónozást a hihetetlen mértékő flare lehetetlenné (pontosabban sziszifuszivá) teszi, ráadásul ugye magát a flare-t is el kellene tüntetni. - Az egész kép borzasztó zajos, és olyan hatású, mintha csak 1-2 ezer szín lenne rajta. - A kompozícióból gondolom a Nap helyzete miatt maradt ki a horizont, így viszont nekem "vízbeesős" a kép. Amit meg lehetne próbálni: ugyanezt úgy fényképezni, hogy nem szembe nézel a Nappal, hanem úgy, hogy éppen ne legyen látható a kép valamelyik oldalán. A horizont legyen benne, ha csak a legtetején, akkor is. Megpróbálkoznék (jobb híján) egy valódi polárszűrős napszemüveggel az objektív előtt fotózni. Valami ilyesmire gondolok első körben. szerk: második körben megpróbálkoztam vele, ilyen lett: [img]http://gazdi.dox.hu/PICT0126_healed.jpg
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Mondtam, hogy nem szabad csodát várni. Ennyi tellett tőlem fél óra alatt, komolyabb PS gyakorlat nélkül. Ezt persze még finomítani kellene, kötelező zajszűrés kell rá figyelve, hogy a hullámok mintázata épen maradjon, stb, stb, de most megyek aludni. Holnap szívesen segítek tovább, ha lesz még kérdés.

Szerkesztette: gazdi 2006. 03. 01. 23:24 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#162 Felhasználó inaktív   Amd_Boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 00:00

Köszi szépen, nekem még így se sikerült!  :respect:
Asus M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition (nF 590 SLI), AMD Athlon64 X2 4200+@2210Mhz, 1Gb Corsair DDR2, Sapphire X1950pro 580/700 MHz, Samsung HD300LD, NEC AD-7173A, Chieftech 560W-A12C

#163 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 13:47

Az orchideás képek igen jók, illetve a madarasok is tetszettek, nemtom ki kérdezte a ragadozó madárka fajtáját, majd vasárnap este megmondom :p :cool: (mert most nem tudom megnyitni a képeket :( )

Orchideát tőlem is kaptok majd ;)
"Every time i see an automatic door i feel like i'm a Jedi"

>>Egészség és Harmónia<<

#164 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 14:02

orchideás-képek
Nagyon tetszenek, szép munka.
/orchideákról - ez esetben az utolsó képről - mindig egyvalami jut eszembe... :) /
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#165 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 14:05

pályázat

#166 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 14:07

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 15:02

orchideás-képek
Nagyon tetszenek, szép munka.
/orchideákról - ez esetben az utolsó képről - mindig egyvalami jut eszembe... :) /

Affene a mocskos fantáziádat :p

>>Egészség és Harmónia<<

#167 Felhasználó inaktív   MStipee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 14:12

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 15:05

Majd lefotózom mikor lakótársam bef.ngik, és az ezutáni arckifejezések tuti nyerők lesznek :Đ

>>Egészség és Harmónia<<

#168 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 10:08

Sziasztok!

A múltkori fotózás termése a következő három kép is. Megpróbáltam valami jobb felhőzetet kifogni és sikerült is némileg. Korábban mindig tiszta volt az ég és ha lemegy a nap, akkor nagyon hamar befeketedik az ég és már nem olyan szép a háttér. Most szerencsére volt némi felhőzet. Persze annyi nem, amit szerettem volna, hogy a város fénye visszaverődjön róla, szóval van még lehetőség a további próbálkozásra.
Sajnos kicsit korábban kellett volna odaérni, hogy az igazán kék eget is elkapjam, de nem sikerült…

Kép
Ez a járdaszigetről készült kép, szélesre vágva

A következő készült a legkésőbb, itt már sajnos az ég nagyon fekete. Viszont az autók fénye a oldalüvegeken és a fényezésen megcsillanva érdekes hatást kelt. A régi autós játékokban alkalmaztak hasonló megcsillanásokat a karosszérián ("karos széria" :) ).

Kép
Fekete égbol, de becsillanások

Az utolsó egy kicsit más szögből készült, de még mindig a Lánchíd-Palota szerepel rajta. Ez most a háttérképem…

Kép
Lánchíd, egész kicsit kék az ég...

Remélem, hogy másnak is tetszik a képsorozat. A képek EXIF infója hiányos, mert a lencse (Zenitar 16mm-es halszem) teljesen manuális és nem ad infót a váznak a blendéről. Leginkább f8 és f11 körül állt a tekerentyű, mivel szinte csak ott használom.

Üdv!
.
.
.

#169 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 10:35

A második kép nagyon tetszik :) Főleg, ahogy az indexlámpa szaggatott fénycsíkja.
A bal szélen a karosszéria hogy maradt benne? Vakuztál, vagy valami egyéb okból merevedett így ki? :)

#170 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 03. 10:56

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 10:35

A második kép nagyon tetszik :) Főleg, ahogy az indexlámpa szaggatott fénycsíkja.
A bal szélen a karosszéria hogy maradt benne? Vakuztál, vagy valami egyéb okból merevedett így ki? :)

Gondolom a vele szemben (tehát donphobos háta mögül) érkező autó fényszórója világította meg erősebben, mint a távolabbit is (a második bal oldali lámpa vonalában), ezért maradtak meg ennyire.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#171 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:03

:respect:

#172 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:17

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 10:35

Sziasztok!

Örülök, hogy tetszik! Igen, az index is nagyon jó móka, most pedig az autók ennyit haladtak a zár nyitott állapota közben, tehát pont nem érnek egybe a fénycsíkok. Van egy régebbi képem, amikor az Akadémia felé nézek és jön a BKV busz, közben indexel és elhalad a kamera előtt. Az is mókás, mert a világos belső és az ablakokon visszaverődő fény sejteti a busz testét, miközben az index szaggatott vonala és a helyzetjelző fények/fényszóró pedig megadja a pályáját.

Nem vakuztam, hanem egy másik autó (valószínűleg a hídra felhajtó járgányok fénye vetül oda fordulás közben) csillantotta be a fényezést. Mindenképpen érdekes jelenség.

Vakuzni nem merek, mert akkor esetleg futni kell. Bár ha lenne 580EX vakum, akkor a stroboszkópos vakut mindenképpen kipróbálnám. Csak nem a forgalomra sütném rá, hanem gyalogosra vagy biciglisre. De nem úgy, hogy elessen, mert az már csúnya dolog. Bár ha jól van beállítva a dolog, akkor egy esés mozgásfázisait is meg lehet örökíteni, de ez nagyfokú önfeláldozást kívánna meg a polgártárstól :)

Egy volt kollégám egyébként ugyanitt rávakuzott a kocsisorra, aminek két eredménye lett. Egy hosszú dudálás és anyázás, valamint a elmosódo kocsi és fénycsíkok között egy tökéletesen tiszta rendszám.

Üdv!
.
.
.

#173 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:31

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 11:17

Van egy régebbi képem...

Akkor ideje nyilvánosság elé tárnod :) Engem érdekelne, de szerintem a többieket is. :)

Idézet

Egy volt kollégám egyébként ugyanitt rávakuzott a kocsisorra, aminek két eredménye lett.
Az autókban újabban kötelező rikítózöldessárga mellény csodát tesz ilyen helyzetekben :nevet:

#174 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 11:43

Sziasztok!

Megkerestem az indexes képet, ez még a sima EF 28-135 IS USM lencsével készült, tehát nem túlságosan nagylátó (28x1.6=44.8 mm egyenértékű fókusztávolság)

Ezen az éjszakán majdnem ott is maradtam, nem sok hiányzott. Besétáltam abba a középső járdaszigetre, ahonnan a képek készültek. Megálltam a tábla mögött az állvánnyal és fényképezgettem két másik kolllégával egészen estig. Másnap reggel is jártam arra és látom, hogy ki van tirolva a tábla, a padka felszántva, az aszfalton karter karmolások és kiömlött olaj, a másik oldalon pedig mélyszántás a virágágyásban. Valaki "kicsit gyorsabban" jött a kelleténél és simán kigyalult mindent. Ha még maradunk egy kis időt, akkor minket is. Szóval óvatosan fotózzatok a forgalomban.

Vissza képekhez.

Az első kép a kérdéses helyről készült, éppen sikerült egy érkező buszt is belevenni, innen a fura fénycsík a sötét ég előtt. Sajnos a koromfekete ég sokat elvesz a kép élvezeti értékéből, némi felhőzet nagyon hiányzik oda.

Kép
Busz fénycsík, fekete ég előtt...

És a másik kép az, amire gondoltam. Itt jön a busz, indexel, világít és kanyarodik, minden megvan a szép fénycsíkokhoz. Ráadásul még változik a sebessége is, az index csíkok hosszúsága utal a delta v-re.

Kép
Indexelős buszos kép...

Remélem, hogy némi tetszést arat ez is az ismétlés dacára…
Üdv!
.
.
.

#175 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 13:06

Tegnap esti színházbéli próbálkozás:

Kép
mt

#176 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 13:22

Nagyon jó kép :respect:

Talán a jobb alsó sarokban azt az éppenhogycsak látszó ruharészletet lesatíroztam volna, mert így, hogy a ruha többi része lényegében fekete, különálló elem lett, megbontja a portré egységét.

#177 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 13:37

Idézet: m-t - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 13:06

Tegnap esti színházbéli próbálkozás:

img...

A színház atom nehéz téma lehet. Nézegettem a váróban a képeket és elgondolkoztam, hogy milyen nehéz lehet úgy portrézni, hogy gyakorlatilag nincs fény, de arcjáték és színes ruhák viszont igen. Letöbbször mondjuk a mozgás eléggé korlátozott, de azért vannak ott is mozgalmas jelenetek.

Szóval oda szeretnék kijukadni, hogy jó a kép, biztos nagyon nehéz fényviszonyok alatt dolgoztál.
Üdv!

szerk.: a képet benne felejtettem...

Szerkesztette: donphobos 2006. 03. 03. 13:39 -kor

.
.
.

#178 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 15:04

köszönöm! :)  :respect:

A fények valóban macerásak bár inkább azért mert akit megvílágítanak, ott van fény rendesen, de egy fél méterrell mellette semmi, nagyon nehéz jól fényt mérni. Egyébként ISO1600-on is nehéz volt az élet, fényerős optikák híjján. :)

debajnak:

Nem szeretek mélyen belenyúlni a képekbe utólag. Meg szerintem nem annyira zavaró, mutatja nagyon jól honnan jött a fény, megad egyfajta irányt a képen.  :think:

Majd rakok szerintem még fel, ha végre átnéztem az összes képet.
mt

#179 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 03. 15:19

Nekem folyton elrángatja a tekintetemet az arcról, azért tűnik zavarónak. :) De nem kötekedésből mondtam, mit meg nem adnék, ha én is tudnék ilyen képeket tolni :)

#180 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 04. 09:51

Gyerekek, a tömegközlekedés-cucc ennyire érdektelen?  :(  :rolleyes:  :)

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »