HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#2481 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 05. 10:09

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 8:59

Bár még nem fotóztam villámot, sok helyen olvastam egy egyszerű módszert. Kiválasztod az irányt és a kivágást, alacsony érzékenységet és viszonylag nyitott blendét választasz, fényt mérsz, ízlés szerint picit aláexponálsz, és a kapott értékkel fényképeket készítesz egymás után. Amelyiken nincs villám, azt el lehet dobni. Így elkerülöd a zajt és a háttér is szép lesz.
szerk: a naplemente nagyon tetszik. A rigószülők nem haragudtak meg, hogy zavarod a kicsik nyugalmát? (Vakuztad?)

Kösz! :up:
A szülők egy kicsit csettegtek, de nem különösebben sértődtek meg. ;) Nagyon megszokták a kertben a jövés-menést, bizalmasak. /A szüleim kertes házában készült/ Nem vakuztam, csak kicsit elhúztam a gallyakat, hogy több fény essen rájuk.

ja: a képek Minolta A1-sel készültek.

Szerkesztette: Brett Shaw 2006. 07. 05. 10:15 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#2482 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 10:13

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 9:54

(a B ido max a filmes idokben volt igy hasznalhato, hiszen a film nem zajosodik a hosszu idokre!! ;))

Azok a gyönyörű villámképek, amiket pl. a National Geographicban látunk, szerintem profi filmes géppel készülnek.

Szerkesztette: Brett Shaw 2006. 07. 05. 10:18 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#2483 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 11:40

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 11:13

Azok a gyönyörű villámképek, amiket pl. a National Geographicban látunk, szerintem profi filmes géppel készülnek.

+ lehet kapni olyan cuccot egy kisebb vagyonért, ami elsüti a gépet ha villámlás van. A legjobb villámos fotók nagy része ilyennel készült.

#2484 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 11:50

Idézet: saen - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 12:40

+ lehet kapni olyan cuccot egy kisebb vagyonért...

+ kis elektronikai ismerettel lehet építeni egyet, fillérekért :) (legalábbis az én minoltámhoz lehetne, zsinóros távirányítója van.)

#2485 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 07. 05. 12:15

Idézet: saen - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 12:40

+ lehet kapni olyan cuccot egy kisebb vagyonért, ami elsüti a gépet ha villámlás van. A legjobb villámos fotók nagy része ilyennel készült.

És kell hozzá egy olyan gép, ami az exponáló gomb megnyomása (ill. a kütyü jelzése) után nem vár sokat a zárnyitással. Mert ha igen, akkor villám helyett mennydörgést fotózott a felhasználó.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2486 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 12:16

hat nem tudom.. a legtobb villamos fenykepen nem egy, hanem tobb villam van rajta. ergo nem is erdekes, hogy pont villamlaskor susse el. egy szep kozep avagy nagyformatumu film, jol megvalasztott idovel (a kornyezeti fenyekhez) ha eleg suru a villamlas (marpedig ezeket olyankor fenykepezik) azert befog joparat.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2487 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 07. 05. 12:16

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 12:50

+ kis elektronikai ismerettel lehet építeni egyet, fillérekért :) (legalábbis az én minoltámhoz lehetne, zsinóros távirányítója van.)

Na de itt nem kézikapcsolós távirányítóról van szó hanem fotótranzisztor fotótriakosról. A legtöbb villámnak van elővillanása.

Szerkesztette: ottokar 2006. 07. 05. 12:23 -kor

#2488 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 12:24

Mert az aztán marha nagy kiadás... Kb. százötven forint egy fototranzisztor, további ötven egy trimmpoti, hogy ne süsse el a szórt fény a szerkezetet, további tíz fillér egy kis papírcső, hogy csak abból az irányból juthasson fény a tranyóra, amerre az objektív is néz. Kábelek meg egy kis kapcsoló, amivel rövidre zárjuk a fókuszkapcsolót, úgy száz forint, CD audio kábel sem több párszáz forintnál. Félóra munka, és még jól is néz ki. :)

SZERK.: Egy-két másodperces záridővel az elővillantást is kiküszöböltük, a zajosodás se lesz számottevő.

Szerkesztette: debaj 2006. 07. 05. 12:27 -kor

#2489 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 07. 05. 13:13

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 13:24

Mert az aztán marha nagy kiadás... Kb. százötven forint egy fototranzisztor, további ötven egy trimmpoti, hogy ne süsse el a szórt fény a szerkezetet, további tíz fillér egy kis papírcső, hogy csak abból az irányból juthasson fény a tranyóra, amerre az objektív is néz. Kábelek meg egy kis kapcsoló, amivel rövidre zárjuk a fókuszkapcsolót, úgy száz forint, CD audio kábel sem több párszáz forintnál. Félóra munka, és még jól is néz ki. :)

SZERK.: Egy-két másodperces záridővel az elővillantást is kiküszöböltük, a zajosodás se lesz számottevő.

Meg ezek az alkatrészek árammal mennek. :D  :D  :D

#2490 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 13:18

Szerinted mi oldja ki a gépet? Vízmolekulák? :think:
A fototranzisztor nagy ellenállást mutat két lába között (most meg nem mondom, melyik kettő, de vannak kétlábú fototranzisztorok is, ha jól rémlik), ha nem éri fény, kicsit, ha fény éri. Ehhez minek neki külön áramellátás? Zár egy áramkört, és elvégezte a dolgát.

Szerkesztette: debaj 2006. 07. 05. 13:22 -kor

#2491 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 13:23

Nekem is szívem csücske a villám. Én ezt akarom megépíteni, de nem jutottam még el a megvalósításig. Valaki próbálta már?

#2492 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 07. 05. 13:40

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 14:18

Szerinted mi oldja ki a gépet? Vízmolekulák? :think:
A fototranzisztor nagy ellenállást mutat két lába között (most meg nem mondom, melyik kettő, de vannak kétlábú fototranzisztorok is, ha jól rémlik), ha nem éri fény, kicsit, ha fény éri. Ehhez minek neki külön áramellátás? Zár egy áramkört, és elvégezte a dolgát.

Olyan tranzisztor nincs ami tápáram nélkül működik.

#2493 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 13:45

Szerintem olvasgass utána ;) A fototranzisztor fotoellenállásként működik, csak nem nagy ellenállásból kis ellenállásba billen fény hatására, hanem majdnem kábelszakadásból majdnem rövidzárba. A fény itt a háromlábú tranyó egyik lábát helyettesíti.

#2494 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 07. 05. 13:53

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 14:45

Szerintem olvasgass utána ;) A fototranzisztor fotoellenállásként működik, csak nem nagy ellenállásból kis ellenállásba billen fény hatására, hanem majdnem kábelszakadásból majdnem rövidzárba. A fény itt a háromlábú tranyó egyik lábát helyettesíti.

http://metal.elte.hu.../kin/a4s2s1.htm

Itt van egy optocsatolós áramkör, az 5V mi a fenének van? Elemi szinten nem értesz az elektronikához! Én többszáz áramkört építettem te legfeljebb kutyaólat. :D  :D  :D
Fogalmad sincs az elektronikai alkatrészek működéséről. ( az ellenállás billen, csak szerinted)
Látsz egyetlen áramkört  aminek nincs tápfeszültsége?

Szerkesztette: ottokar 2006. 07. 05. 13:57 -kor

#2495 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 14:12

Idézet: debaj - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 14:45

Igaza van ottokar-nak, egy fototranzisztorral táp és kis áramkör nélkül nem hinném hogy valamit is működésbe tudsz léptetni. Csupán ellenállásváltozásról van szó...
Jöttem, láttam, fagytam...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#2496 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 14:15

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 14:53

http://metal.elte.hu.../kin/a4s2s1.htm

Itt van egy optocsatolós áramkör, az 5V mi a fenének van? Elemi szinten nem értesz az elektronikához! Én többszáz áramkört építettem te legfeljebb kutyaólat. :D  :D  :D
Fogalmad sincs az elektronikai alkatrészek működéséről. ( az ellenállás billen, csak szerinted)
Látsz egyetlen áramkört  aminek nincs tápfeszültsége?

:offtopic: azért vissza az agarakkal, nem kell leharapni a másik fejét... :offtopic:

áramkör van, mondjuk egy passzíc RC vagy LC szűrő :p gondolj akár egy hangváltóra, ott sem kell megtáplálni a szerkezetet...  ;)
Jöttem, láttam, fagytam...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#2497 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 14:16

Miért, tán onnan nem kap áramot az áramkör, ahová a távirányítót dugod? Akkor mit zár a sima kapcsoló, ami a "gyári" távirányítójában van? Minek külön tápfeszültség a kioldóáramkörnek?

A kutyaólról: ami az egyik állapotból a másikba kerül, arra biza szokták mondani, hogy billen. ;)

Amúgy a kérdésedre a válasz: ha ennyire jó elektroműszerész vagy, mondd meg kérlek, hogy az optocsatoló fototranzisztora hol csatlakozik az áramforráshoz? Mert hogy nem a bal oldali 5 voltból kajál, az biztos, különben nem optocsatoló lenne. Én két külön áramkört látok, az egyik egy műveleti erősítőt tartalmaz, egy ellenállást meg az optocsatolóban levő ledet, a másikban van egy ellenállás meg egy fototranzisztor. Ha meg nem tudsz megkülönböztetni egy optocsatolót egy fototranzisztortól, az a te bajod. ;) A fototranzisztor már tud kapcsolgatni más, saját áramforrással rendelkező áramkört, de ehhez ugyanannyi SAJÁT energiaforrásra van szüksége, mint egy kapcsolónak.

#2498 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 14:17

Idézet: NeCrO - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 15:12

Csupán ellenállásváltozásról van szó...

De saját áramforrás nem kell neki, hiszen egy másik áramkör két "drótját" zárja rövidre.

#2499 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 07. 05. 14:21

http://szegecs.de/foto/vaku.html

Itt van két optoelektronikai kapcsoló áramkör. A 3V-os lithium elem mire kell?

#2500 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 14:24

A LED-nek, jóember. Próbálj már meg kapcsolási rajzot értelmezni, ha már annyi áramkört összeraktál.

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.