HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali dvd felvevő - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali dvd felvevő Milyet érdemes, tesztek esetleg? Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 03. 15:29

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. júl. 3., hétfő - 15:33

Szerintem nézz körül mert Pioneer DVR-440 van 100.000Ft alatt is.

ittveddmeg: 99990
avplanet: 98400

Tudsz esetleg olcsobb helyet?

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#302 Felhasználó inaktív   Bear 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 03. 20:59

Idézet: Samott - Dátum: 2006. júl. 3., hétfő - 16:29

ittveddmeg: 99990
avplanet: 98400

Tudsz esetleg olcsobb helyet?

Samott

Netdepo-n van 92.990-ért.
i7 3770/ASROCK Z77 P4/Corsair Vengeance 1600Mhz 12GB/27''+19"TFT/Kingstone 120GB SSD,3TB/Chieftek CTG400 /Logitech MX-5500+ Performance MX egér / X-FI Platinum/Genius HT-5.1,Leadtek TV Exp/Canon MG5250/ APC SU750

#303 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 03. 21:53

Sziasztok!

A Pioneer írókat nézegettem 440 és a tavalyi 530-at.
A papíron levő eltéréseket ísmerem de a képrögzítés minősége érdekelne. Jobb lett-e a 440 vagy inkább érdemes a nagyobb kapacítású régebbit választani?

Aki látta már mindkettőt dobjon már valami infót. Köszi.

#304 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 04. 07:58

Idézet: Bear - Dátum: 2006. júl. 3., hétfő - 21:59

Netdepo-n van 92.990-ért.

Koszonom! Ez mar baratibb ar...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#305 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 04. 10:53

Szubjektiv velemenyem osszefoglalva egy tablazatszeru formedvenyben, az altalam probalt tipusokkal...
lg 29q12 -es crt -n (4:3, scart), es lg rz37lz55 -os lcd -n (16:9, komponens) megjelenitokon probalva.

Tipusok:                    LG DR7500 (disc)        LG RH7500 (80gb)        Pioneer 440H (80gb)
DVD lejatszas            4                                2                                5
DivX minosege        4                                2                                  3
DivX 4:3 -ban            torz keparany                OK                                OK
DivX 16:9 -ben          torz keparany            torz keparany                OK
Tuner kepe                4                                3                                5
XP minoseg            5                                3                                5
SP minoseg            4/5                                2                                4
Zajszint (hang)          4                                2                                4
Kezelhetoseg          4                                4                                4

Szerkesztette: Vertigo 2006. 07. 04. 10:55 -kor

#306 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 04. 12:46

Ja?!?!
1 -es a rossz, az 5 -os a jo jegy! :)

#307 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 05. 19:15

540 lett a vége. Néhány óra tapasztalata:
Tuner nem a legjobb de nem rossz. A TV saját tubere jobb (Panasonic TX33AK10P). A rögzítés minősége alatta van annak amit vártam. Picit jobb mint az SVHS. Divx hanyagolható, nem arra való. A gyári DVD lejátszása viszont jó bár a Pio DV-717 még mindig jobb és az nem mai készülék.
Összeségében elfogadható otthoni célokra de semmi többre.

Amitől görcsöt kapok az a távvezérlője.
Valakinek ötlete másik nyomkodóra? Esetleg az 530 távvezérlője kompatibilis vele?

#308 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 06:28

Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 5., szerda - 20:15

540 lett a vége. Néhány óra tapasztalata:
Tuner nem a legjobb de nem rossz. A TV saját tubere jobb (Panasonic TX33AK10P). A rögzítés minősége alatta van annak amit vártam. Picit jobb mint az SVHS. Divx hanyagolható, nem arra való. A gyári DVD lejátszása viszont jó bár a Pio DV-717 még mindig jobb és az nem mai készülék.
Összeségében elfogadható otthoni célokra de semmi többre.

Amitől görcsöt kapok az a távvezérlője.
Valakinek ötlete másik nyomkodóra? Esetleg az 530 távvezérlője kompatibilis vele?

Pioneer DVR-540 típusról van szó? Ha igen akkor, hogy érted a tuner gyengeségét meg a picit jobb mint az SVHS?  :think:  Biztos, hogy rendesen beállítottad a készüléket (pld. előszűrések)? Milyen felvételi módban rögzítettel?
Ezeket csak azért kérdezem mert csodálkozom hiszen a Pioneer felvevőinek van az egyik legjobb MPEG tömörítési technikája.
Azt ugye tudod, hogy minél kisebb felvételi fokozatban rögzítesz annál kisebb lesz a felbontás és értelemszerűen a sorfelbontás is. Ez azt jelenti, hogy XP és SP módok között normál 720x576 méretben teljes sorfelbontásban rögzít de SP alatt már csökken a felbontás. pld. VR módban HDD-re MN15 esetén már csak 540x576 a felbontás, LP-nél 480x576. Ekkor értelemszerű, hogy romlik a minőség hiszen a sorfelbontás is csökken.
Az SLP, SEP már csak 352x288 felbontást jelent.

RGB üzemmódban használod (RGB SCART a felvevő és a TV közt és a felvevő is RGB kimenetre lett állítva)?

Szerkesztette: wpepi 2006. 07. 06. 06:43 -kor

#309 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 07:48

Pioneer DVR-540H.
A tuner gyengébb képet ad mint a TV belső tunere. A színmélység, kontrasztosság és a képélesség amiben gyengébb. Észrevehető, de nem bántó az eltérés. Állítólag ez a TV tuner (Panasonic TX33AK10P) digitális technikával dolgozza fel az analóg adást és ezért különösen jó.
Az elvét nem tudom de az analóg tunerrel szemben ez teljesen ki tudja használni a bejövő információt mig az analóg tuner már a sáv végén vágja a jelet. (nem digitális adásról beszélek!!!)

Csak XP felvételi módban néztem. Érezni, hogy több soros mint az SVHS de a nagy mértékű képmozgásnál nem jó eléggé a digitális rögzítés. Kezd zajosabb (digitális, blokkzaj szerű) lenni a kép.
Nem vagyok hasra esve az egyik lehjobb tömörítési technikától. Az alacsonyabb bitrátás gyári DVD jobb mozgás kompenzációval rendelkezik (az igényesebbek, ott is van gyatra), vagy legalábbis a szemnek kevésbé észrevehető módon oldják meg.

A gyári lemezeket a 7 éves régi Pioneer DV-717 valahogy szebben játsza le. Jobban egyben van a kép.
A hangot nem teszteltem de szerintem ott is jobb a DV-717.

Teljes bekötésű SCART amit használtam. S-Video módban van használva
Az alapértelmezett beállítással és szűrés nélkül is kipróbáltam amiket leírtam.

Ez az első néhány óra tapasztalata. Ha az 540-t nem hasonlítjuk máshoz csak önmagában nézzük akkor jó. Ha van régebbi jobb minőségű cucc és szeretnék, hogy az új szerzemény porig alázza őket akkor csalódni fogunk.

Különösebb bajom nem lenne vele és elfogadnám úgy ahogy van.
A távvezérlő lecserélse lenne az a pont ami megnyugtatná a szívemet. Erre keresek alternatívát.
Ha tudsz ilyet ne habozz megosztani!

#310 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 08:18

Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 8:48

Pioneer DVR-540H.
A tuner gyengébb képet ad mint a TV belső tunere. A színmélység, kontrasztosság és a képélesség amiben gyengébb. Észrevehető, de nem bántó az eltérés. Állítólag ez a TV tuner (Panasonic TX33AK10P) digitális technikával dolgozza fel az analóg adást és ezért különösen jó.
Az elvét nem tudom de az analóg tunerrel szemben ez teljesen ki tudja használni a bejövő információt mig az analóg tuner már a sáv végén vágja a jelet. (nem digitális adásról beszélek!!!)

Csak XP felvételi módban néztem. Érezni, hogy több soros mint az SVHS de a nagy mértékű képmozgásnál nem jó eléggé a digitális rögzítés. Kezd zajosabb (digitális, blokkzaj szerű) lenni a kép.
Nem vagyok hasra esve az egyik lehjobb tömörítési technikától. Az alacsonyabb bitrátás gyári DVD jobb mozgás kompenzációval rendelkezik (az igényesebbek, ott is van gyatra), vagy legalábbis a szemnek kevésbé észrevehető módon oldják meg.

A gyári lemezeket a 7 éves régi Pioneer DV-717 valahogy szebben játsza le. Jobban egyben van a kép.
A hangot nem teszteltem de szerintem ott is jobb a DV-717.

Teljes bekötésű SCART amit használtam. S-Video módban van használva
Az alapértelmezett beállítással és szűrés nélkül is kipróbáltam amiket leírtam.

Ez az első néhány óra tapasztalata. Ha az 540-t nem hasonlítjuk máshoz csak önmagában nézzük akkor jó. Ha van régebbi jobb minőségű cucc és szeretnék, hogy az új szerzemény porig alázza őket akkor csalódni fogunk.

Különösebb bajom nem lenne vele és elfogadnám úgy ahogy van.
A távvezérlő lecserélse lenne az a pont ami megnyugtatná a szívemet. Erre keresek alternatívát.
Ha tudsz ilyet ne habozz megosztani!

Hát csodálkozom mert ilyenekről még nem igazán hallottam. Ebben szerintem Vertigo is meg tud erősíteni mert a DVR-540 és a DVR-440 csak HDD kapacitásban tér el. Feltéve ha nem HX-es típust vettél mert az már tartalmaz DVB-T tunert is.
XP módban semmilyen különbséget nem volna szabad látnod az eredeti és a rögzített anyag között.  :think:
Nézd meg, hogy a lejátszási képjavító áramkörök milyen beállításban vannak (Picture Creation).
Továbbá kapcsolj át RGB módba (a TV-n is olyan SCART-ba csatlakoztasd ahol van aktív RGB bemenet) mert így sokkal jobb lesz a kép. Anno az egyik ügyfelemnél is a Panasonic TV-n (16:9 100Hz-es típus) S-Video felületen ment a Pioneer felvevő és igen ocsmány képet adott (pld. a felvevő OSD elemeinek zizegtek a szélei, interferencia jelent meg bizonyos menüelemeknél, stb.). Egyszóval sz*ar volt a kép. Amint átraktuk RGB-re azonnal éles zajmentes képet adott a Panasonic TV.

Idézet

Nálad valami akkor nem frankó mivel ez lehetetlen hiszen a Pioneer XP módban 9.5Mbps bitrátával rögzít aminél nem jelenhet meg semmilyen blokkzaj. Ebben a módban 100%-ban ugyanazt kell, hogy kapd mint az eredeti. Nem lehetséges, hogy az eredeti adás volt blokkzajos?  Mert ezen nem javít a felvevő. Ellenőrizd le, hogy amikor a rögzítési forrásnak a tuner van kiválasztva akkor a képjavító áramkörök (Picture Creation) gyári TUNER módba vannak e állítva. Ez azért lényeges mert a különböző interferenciás és egyéb az RF sugárzással együtt járó zavarok csak ebben a beállításban lesznek szűrve és így zavaroktól mentes MPEG2-t kell, hogy kapj a végén.

Hang terén a Pioneer felvevők Dolby Digital-ban 256Kbps bitrátával rögzítenek igen jó minőségben (minőségjavítás van a hangon rögzítés közben).
XP-ben pedig lehet PCM (tömörítetlen) is ami 16bit 48KHz.

Szerkesztette: wpepi 2006. 07. 06. 08:27 -kor

#311 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 09:04

Nem HX.
RGB mód valóban jobb lehetne de a DV-717 miért jobb ugyanúgy S-Video bementről.
A közel 10Mb/s kevés a nagy mozgások rendes kezelésére sajnos. A filmgyárak limitálták annak idején nem véletlenül. Az egymenetes tömörítés különösen nem előnyös a digitális zajok szűrésére.
A jó jelet nem kell javítani mert jó. Ha javítom akkor digitális mosást végzek amitől csak maszatosabb lesz a kép bár szubjektív jobbnak lehet érezni.
A hangot csak valószínúlegnek írtam, majd kipróbálom.

Firmware:
Version: 1.37
SYSCON: RELEASE_155
TUFLCON: 461.003 *
DRIVE: 1.02 -
DEVICE: E2R-FE 1.2
REGION: 2

#312 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 10:42

Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 10:04

A közel 10Mb/s kevés a nagy mozgások rendes kezelésére sajnos. A filmgyárak limitálták annak idején nem véletlenül. Az egymenetes tömörítés különösen nem előnyös a digitális zajok szűrésére.

Hidd el, hogy az a 10Mbps ami videó esetében 9.5Mbps, SD MPEG2 esetén nem kevés. Ez a szabvány és ezt nem a filmgyárak limitálták hanem a DVD-VIDEO szabvány megszületésekor ez lett meghatározva maximális bitrátának. Az összes DVD lejátszóba épített MPEG2 dekóder és a felvevőkbe valamint MPEG2 kamerákba épített encoder nem lépheti át a 9.8Mbps maximumot. Egyébként itt jegyzem meg, hogy az SD azaz az MP@ML MPEG2 maximálisan 15Mbps lehet. E felett nem lehet ez a formátumú MPEG2. Ebből a 15Mbps maximális bitrátából a DVD-VIDEO szabványban 9.8Mbps maximumot határoztak meg.

Az asztali DVD felvevőknél alkalmazott képelemzési és tömörítési technológiának köszönhetően a real time egymenetes tömörítés minősége nem rosszabb mint a software-es kétmenetes tömörítés. Ebből is a Pioneer felvevők igen kimagaslóak mert az igen fejlett képelemzési rendszerüknek köszönhetően valósidőben tökéletes MPEG-et képesek készíteni (legyen az gyors mozgás vagy éppenséggel összetett kép).
A Pioneer mellet tudomásom szerint még a Panasonic dicsekedhet ilyen eredményekkel.

Idézet

A jó jelet nem kell javítani mert jó. Ha javítom akkor digitális mosást végzek amitől csak maszatosabb lesz a kép bár szubjektív jobbnak lehet érezni.

Előfeldolgozásról írtam. Tudni kell azt, hogy RF-ben nincs kifogástalan kép. Sajnos RF-ben sugárzott analóg műsor mindig tartalmaz zajt, zavart. Ez jelentkezhet interferenciaként is. És akkor ott van a jelszint probléma is ami sok háztartásban vagy túl kevés (a sok elosztás miatt) vagy éppenséggel túl van lőve. Mind a két változat zavart okoz ami ráadásul készülékfüggő mivel az alacsony vagy túllőtt jelszintre nem egyformán reagálnak a készülékek. Pont ezért van az, hogy az egyik készüléken jó a kép míg a másikon már nem (persze korrekt RF bekötés és kábelezés mellett).
Az asztali felvevőkbe éppen azért építenek olyan előszűrő áramköröket melyek a tuner jelét is megszűrik mert az RF zavarok nincsenek jó hatással az MPEG2 tömörítésre azaz ha nem szűrt a jel akkor sz*r lesz az MPEG2. A komolyabb felvevőknél (mint a Pioneer is) kétféle előszűrést végeznek. Az egyik még analóg oldalon azaz a digitalizálás előtt tisztítja meg a jelet még a másik a digitalizálás után de az MPEG2 tömörítés előtt. Ez utóbbiba tartozik a Pioneer 3D zajszűrése is mely igen korrekt eredményt ad.

Idézet

Ha javítom akkor digitális mosást végzek amitől csak maszatosabb lesz a kép

Ez így van de csak a mezei úgynevezett 2D zajszűrések esetén. A 3D zajszűrés úgy képes a szűrésre, hogy nem mossa el a képet (időbeni változásokat elemezve ismeri fel, hogy mi a zaj). Ezzel ellentétben egy mezei median filter úgy szűr zajt, hogy elmossa a pixelet. Na ez az ami mosott, maszatos képet eredményez.
Éppen ezért a kiváló rögzítés elérése érdekében a felvevő szűrőit úgy kell beállítani, hogy amikor a tuner van rögzítésre kiválasztva akkor a felvételi képjavítás TUNER módba legyen állítva mivel így direkt az RF zavarok kiszűrésére lesz kihegyezve a készülék. Persze emellett még állít a színtelitettségen és esetleg a fehér ill. fekete szinten is.

Szóval nem tudom elképzelni, hogy egy DVR-540 melyben már a régi típusokhoz képest továbbfejlesztett a képelemzés és a tömörítés, hogy még kiválóbb eredményt lehessen elérni a valósidejű tömörítésnél az XP módban rosszabb képet adjon mint a rögzítendő forrás.

Szerk:

Azért csodálkozom, hogy egy 27MHz-es DAC-al rendelkező DVD lejátszóval jobb képet tapasztalsz mint amit a 10bit 108MHz DAC-al rendelkező 540 ad.  :think:
Persze a képminőség megítélése egyénként változó de azért egy fejlettebb, nagyobb felbontású és sávszélességű DAC esetén szemmel is észlelhető a javulás.

Ugye a felvevő az antennakábelen legelsőnek van bekötve? (azaz nem egy sokadik készülékként melyet megelőznek elosztások ill. egyéb készülékek). Ez azért lényeges mert a felvevők nem tolerálják a jelszint csökkenést (sz*r képminőséget eredményez a nem megfelelő jelszint)

Szerkesztette: wpepi 2006. 07. 06. 11:30 -kor

#313 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 14:45

Akárhogy is nézzük a 10Mb/s kevés a 720x576 MPEG2 képrögzítésnél ha nagy a képmozgás. A DVD kirakja a bitráta infót és némelyik gyári DVD huzamosabban 10-t ér el ami azt jelzi, hogy menne feljebb is. A 15Mb/s szinte biztos, hogy elég lenne. A Blu-Ray, HD-DVD körül azért van a kavarás, hogy melyiket lehet jobban védeni és melyik jobb mint a régi de nem annyival, hogy ne menjenek az emberek moziba. A digitális zaj a csúcsra járatásnál jelentkezik amit a videoprocesszor már nem tud érdemben feldolgozni. A híradó alatt nem zajos.

Az RF szűréshez nem tudok érdemben hozzászólni. A default a tunernél a TUNER a HDD esetén a PROFESSIONAL. így, és szűrés nélkül néztem. Más jellegű hibák jönnek elő de előjönnek.

A 3D szűrés is hibázik mivel az valószínűleg becslés alapján dolgozik és ha rosszul becsül az a képen mint zaj fog jelentkezni. Legjobb példa a 100Hz TV-knél bevezetett mozgáskompenzációs szűrésre. Amire kitalálták nagyon jó de más jellegű hibát visz a képbe.

A 27/54/108 MHz az majdnem mindegy ha a DAC linearitása nem teljesen egyenes.
Szerintem a DV-717 10bit/27MHz mellett azért adhat jobb képet mert a DAC linearitása precízebb mint a DVR-540H 10bit/108MHz.

A bekötésnél nem felfűzve vannak a készülékek hanem csillgpontosan egy 4portos elosztóra kötve

#314 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 14:58

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 9:18

Nem lehetséges, hogy az eredeti adás volt blokkzajos?  Mert ezen nem javít a felvevő.

Mintha egy korábbi beszélgetésünkben, mikor a gagyi felvevőkről beszéltem vs. tv műsorok valami mást írtál volna...  ;) Persze ez most csak egy sommázott "röpbeírás", tehát alapból értem a dolgokat.

Szerkesztette: Kory 2006. 07. 06. 15:07 -kor

#315 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 21:39

Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 15:45

Akárhogy is nézzük a 10Mb/s kevés a 720x576 MPEG2 képrögzítésnél ha nagy a képmozgás. A DVD kirakja a bitráta infót és némelyik gyári DVD huzamosabban 10-t ér el ami azt jelzi, hogy menne feljebb is. A 15Mb/s szinte biztos, hogy elég lenne. A Blu-Ray, HD-DVD körül azért van a kavarás, hogy melyiket lehet jobban védeni és melyik jobb mint a régi de nem annyival, hogy ne menjenek az emberek moziba. A digitális zaj a csúcsra járatásnál jelentkezik amit a videoprocesszor már nem tud érdemben feldolgozni. A híradó alatt nem zajos.

Javaslom, hogy tanulmányozd az MPEG2 tömörítés mikéntjét és akkor meg fogod érteni. Itt a fórumon is találsz olyan topicot mely ezzel foglalkozik de ha nem gond az angol akkor igencsak komoly anyagokat olvashatsz a témában a neten.
A blu-ray és a HD-DVD pedig nem keverendő ide mint ahogy a DVD sem mert ezek csak adathordozók. Az, hogy ezeken az adattárolókon MPEG2, MPEG4 vagy más van tárolva az lényegtelen. Az MP@ML MPEG2 9.8Mbps maximalizálása független attól, hogy az adathordozó DVD mivel a DVD az egy fizikai adathordozó míg a DVD-VIDEO egy formátum (de nevezhetjük struktúrának is). A blu-ray és a HD-DVD is csak adathordozók és nem digitális videó formátumok. Sajnos az emberek állandóan párosítják a digitális videóval. Egy blu-ray vagy HD-DVD lemezen tárolhatok mezei adatokat is (úgy mint most a DVD-n). A blu-ray és a HD-DVD adathordozó mizéria pusztán arról szól, hogy ezekkel a nagykapacitású tárolókkal lesz lehetőség arra, hogy HD videót lehessen kiírni mivel egy ilyen lemezre 2 óra HD MPEG2 ráfér (SD-ben azaz a mai DVD-VIDEO formátumban használatos MP@ML MPEG2-ből közel 10 óra SP minőségben.)

Idézet

A 3D szűrés is hibázik mivel az valószínűleg becslés alapján dolgozik és ha rosszul becsül az a képen mint zaj fog jelentkezni. Legjobb példa a 100Hz TV-knél bevezetett mozgáskompenzációs szűrésre. Amire kitalálták nagyon jó de más jellegű hibát visz a képbe.

Először is ne keverd ide a TV készülékekben lévő zajszűrésnek nevezett förmedvényt. Ezeket  minden magára valamit adó ember röptiben ki is kapcsolja. (Persze hagyományos CRT alapú TV készülékekről van szó). Én még nem láttam olyan 100Hz-es készüléket melynél a zajszűrés valóban úgy dolgozott volna, hogy az ne a kép élvezetének rovására menjen. Amiről én írtam az a digitalizált de még nem tömörített képkockákon végez kockáról kockára igen bonyolult elemzést. Nagyon nagy vonalakban arról van szó, hogy az a pixel ami az egyik képkockán ott van és a következőn nincs ott az a zaj. De ismétlem ez csak egy igen leegyszerűsített magyarázat. Itt is csak azt tudom javasolni, hogy tanulmányozd az MPEG tömörítéseknél használatos zajszűrési eljárásokat és akkor megérted.
(Jól is néznék ki, hogy ha az éppen most nálam lévő Canopus ADVC300-ban lévő 3D zajszűrés nem lenne hatásos és csak rontana a képen.  :D  )

Idézet

A bekötésnél nem felfűzve vannak a készülékek hanem csillgpontosan egy 4portos elosztóra kötve

Na akkor ez lehet a baj egyik forrása. Arról van szó, hogy az RF jel elosztásakor mindig jelszint csökkenés keletkezik. A csökkenés mértéke függ az elosztó típusától és az elosztások számától. Általánosan elmondható, hogy egy 2 kimenetes (1be, 2ki) elosztás esetén kb. 4dB jelcsökkenés lesz tapasztalható. De vannak olyan eszközök is (4 és afeletti) melyeknél a csökkenés elérheti a 10dB-t is. Ha jól emlékszem a lakásba telepített végponton 68dB-72dB kell, hogy legyen a jelszint. Ha a felvevőt egy elosztott (főleg nagy kimeneti szám esetén) hálózatra kötöd akkor számolni kell a nagymértékű jelcsökkenéssel. Én mindenképpen azt javaslom, hogy ne egyszerre oszd szét a bejövő jelet hanem inkább a bejövő kábelre tegyél egy 2 kimenetes osztást melynek az egyik végét közvetlenül a felvevőbe kösd és a felvevő kimenetét pedig szükség szerint oszd még kétfelé. Így lesz egy olyan szabad végpontod melynél a csökkenés mértéke nem lesz több mint 4dB és a felvevő mögött lesz egy kismértékben erősített jeled melyet kétfelé osztva táplálhatod a további készülékeket. Egy ilyen elrendezéssel elérhető, hogy minden készüléknél még az optimális tartományban legyen a bemeneti jelszint.
És a legfontosabb, hogy csak minőségi coax kábeleket használj csak és kizárólag F csatlakozókkal és kerüld az elektromos hálózat melletti kábelvezetést. Abban az esetben ha a kábelszolgáltatód nem galvanikusan leválasztott végpontot épített ki akkor az első elosztás elé azaz a bejövő végpontra tegyél egy isolator-t. Ez nem csak azért jó mert galvanikusan leválasztja a lakásban lévő rendszert a kábelTV földeléséről (megelőzve földhurok kialakulását) hanem azért is jó mert 5MHz – 1000MHz tartományban működik ami azt jelenti, hogy az alacsonyfrekvenciás zavarokat nem engedi át.
Ja és az elosztók nem használatos kimeneteit le kell zárni egy 75 Ohm-os lezáróval.

Szerkesztette: wpepi 2006. 07. 06. 21:41 -kor

#316 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 21:40

Idézet: Kory - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 15:58

Mintha egy korábbi beszélgetésünkben, mikor a gagyi felvevőkről beszéltem vs. tv műsorok valami mást írtál volna...  ;) Persze ez most csak egy sommázott "röpbeírás", tehát alapból értem a dolgokat.

Már megbocsáss de miért írtam volna mást? Az a blokkzaj amire gondoltam az az ami pld. a  UPC műholdas rendszere miatt volt és van még néha most is és az oka, hogy sajnos nagyon szűk sávszélességben nyomják az MPEG-et aminek a hátulütője az időközönkénti blokkosodás. Mára ez a Budapesti központi fejállomásról megtáplált hálózatoknál megszűnt de van pár ismerősöm akik közvetlen UPC műholdvétellel rendelkeznek és ott néha még mindig jelen van a blokkosodás.

#317 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 06. 22:07

MPEG2-t majd megnézem de jelenleg a véleményemet fent tartom.

Az elosztó 7-8dB csillapítást csinál. Ez nem probléma mert UPC amikor szintezte a rendszert a bejövő szekrénynél és az elosztott végponton is normán belüli értéket mért. Azt, hogy mennyit nem tudom.
Az elosztó mind a 4 kimenete használva van. A bejövő jelen van alacsonyfrekvenciás szűrő a net miatt.
F csatlakozós+átalakítós az elosztóm. Otthoni célra megfelelő.

A Blu-Ray és a HD-DVD és a DVD is adathordozó de ezek általában társíthatók valamilyen rögzítési formátummal. A DVD - MPEG2, a többi MPEG2 vagy h.264 attól függ, hogy a filmgyártók mit fogadnak el. Egy darabig MPEG2 majd valamikor h.264 lett volna a szándékuk. Rossz beidegződés de így van. De ez érdektelen.

Valamikor majd lesz firmware frissítés és az esetleg megoldja a probléma egy részét.
A jelenlegi tömegtermelés mellett már az is jó, ha valami működik amit otthoni felhasználásra készítenek. Ez egy szolíd minőségű darab, bár lehet, hogy a többi közül kiemelkedő készülék. Tudomásul veszem a hibáit.

A fő problémám továbbra is a távvezérlő észt mellőző tervezése. Valami jó alternatívát szívesen fogadnék, hogy milyen tipussal helyettesíthetném.

Öröm volt megvitatni a dolgokat. Kösziönöm.

#318 Felhasználó inaktív   rszp 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 07. 12:30

Az előző hozzászólásom utolsó mondata visszaolvasva egy udvarias lerázást is takarhat.
Ha így érzed bocsánat, semmi rossz indulatú, pejoratív dolog nincs benne. Tényleg hasznos volt.

Beszéltam Panasonicos emberrel tuner ügyben. Azt mondta az, hogy a RF-től kezdve minden a tuner részben digitálisan dolgozza fel a jelet és az analóg tuner digitális javításokkal együtt sem lesz olyan jó mint a tiszta digituner. Ezek után úgy tünik más kategóriájú berendezéshez hasonlítottam a Pio-t.
Lehet, hogy analógban tényleg lez a csúcs.

Szerkesztette: rszp 2006. 07. 07. 12:31 -kor

#319 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 08. 08:19

Nalam speciel upc van, es a legelso osztasnal van egy asszimterikus elosztoval levalasztva a szobamba meno jel, megpedig ugy, hogy a -1dB -es jel jojjon be (leven lcd tv erzekenyebb a jelszintre), majd a -8dB -es megy tovabb a lakasba, az van meg 2 -e osztva, annak a -1dB -esen egy nagyobb, -8dB -esen egy kisebb crt...

Szoval nalam a leheto legjobb jel jon (lehetosegekhez kepest) be mar a felvevohoz, minodssze egy izolator van ele kotve...
Felvetelen blokosodast, csak regi, zajos filmeknel, adasoknal tapasztalok.

#320 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 08. 08:26

En a taviranyitoval azt leszamitva, hogy nehany gomb a rejtett reszbe van teve, ill. hogy shift -ezni kell, szoval ezeken kivul jonak tartom, de a kialakulo taviranyitokavalkad miatt, szemezgetek valami ilyesmivel...

Kép

Téma megosztása:

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.