Asztali dvd felvevő Milyet érdemes, tesztek esetleg?
Elküldve: 2006. 07. 06. 09:04
RGB mód valóban jobb lehetne de a DV-717 miért jobb ugyanúgy S-Video bementről.
A közel 10Mb/s kevés a nagy mozgások rendes kezelésére sajnos. A filmgyárak limitálták annak idején nem véletlenül. Az egymenetes tömörítés különösen nem előnyös a digitális zajok szűrésére.
A jó jelet nem kell javítani mert jó. Ha javítom akkor digitális mosást végzek amitől csak maszatosabb lesz a kép bár szubjektív jobbnak lehet érezni.
A hangot csak valószínúlegnek írtam, majd kipróbálom.
Firmware:
Version: 1.37
SYSCON: RELEASE_155
TUFLCON: 461.003 *
DRIVE: 1.02 -
DEVICE: E2R-FE 1.2
REGION: 2
Elküldve: 2006. 07. 06. 10:42
Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 10:04
Hidd el, hogy az a 10Mbps ami videó esetében 9.5Mbps, SD MPEG2 esetén nem kevés. Ez a szabvány és ezt nem a filmgyárak limitálták hanem a DVD-VIDEO szabvány megszületésekor ez lett meghatározva maximális bitrátának. Az összes DVD lejátszóba épített MPEG2 dekóder és a felvevőkbe valamint MPEG2 kamerákba épített encoder nem lépheti át a 9.8Mbps maximumot. Egyébként itt jegyzem meg, hogy az SD azaz az MP@ML MPEG2 maximálisan 15Mbps lehet. E felett nem lehet ez a formátumú MPEG2. Ebből a 15Mbps maximális bitrátából a DVD-VIDEO szabványban 9.8Mbps maximumot határoztak meg.
Az asztali DVD felvevőknél alkalmazott képelemzési és tömörítési technológiának köszönhetően a real time egymenetes tömörítés minősége nem rosszabb mint a software-es kétmenetes tömörítés. Ebből is a Pioneer felvevők igen kimagaslóak mert az igen fejlett képelemzési rendszerüknek köszönhetően valósidőben tökéletes MPEG-et képesek készíteni (legyen az gyors mozgás vagy éppenséggel összetett kép).
A Pioneer mellet tudomásom szerint még a Panasonic dicsekedhet ilyen eredményekkel.
Idézet
Előfeldolgozásról írtam. Tudni kell azt, hogy RF-ben nincs kifogástalan kép. Sajnos RF-ben sugárzott analóg műsor mindig tartalmaz zajt, zavart. Ez jelentkezhet interferenciaként is. És akkor ott van a jelszint probléma is ami sok háztartásban vagy túl kevés (a sok elosztás miatt) vagy éppenséggel túl van lőve. Mind a két változat zavart okoz ami ráadásul készülékfüggő mivel az alacsony vagy túllőtt jelszintre nem egyformán reagálnak a készülékek. Pont ezért van az, hogy az egyik készüléken jó a kép míg a másikon már nem (persze korrekt RF bekötés és kábelezés mellett).
Az asztali felvevőkbe éppen azért építenek olyan előszűrő áramköröket melyek a tuner jelét is megszűrik mert az RF zavarok nincsenek jó hatással az MPEG2 tömörítésre azaz ha nem szűrt a jel akkor sz*r lesz az MPEG2. A komolyabb felvevőknél (mint a Pioneer is) kétféle előszűrést végeznek. Az egyik még analóg oldalon azaz a digitalizálás előtt tisztítja meg a jelet még a másik a digitalizálás után de az MPEG2 tömörítés előtt. Ez utóbbiba tartozik a Pioneer 3D zajszűrése is mely igen korrekt eredményt ad.
Idézet
Ez így van de csak a mezei úgynevezett 2D zajszűrések esetén. A 3D zajszűrés úgy képes a szűrésre, hogy nem mossa el a képet (időbeni változásokat elemezve ismeri fel, hogy mi a zaj). Ezzel ellentétben egy mezei median filter úgy szűr zajt, hogy elmossa a pixelet. Na ez az ami mosott, maszatos képet eredményez.
Éppen ezért a kiváló rögzítés elérése érdekében a felvevő szűrőit úgy kell beállítani, hogy amikor a tuner van rögzítésre kiválasztva akkor a felvételi képjavítás TUNER módba legyen állítva mivel így direkt az RF zavarok kiszűrésére lesz kihegyezve a készülék. Persze emellett még állít a színtelitettségen és esetleg a fehér ill. fekete szinten is.
Szóval nem tudom elképzelni, hogy egy DVR-540 melyben már a régi típusokhoz képest továbbfejlesztett a képelemzés és a tömörítés, hogy még kiválóbb eredményt lehessen elérni a valósidejű tömörítésnél az XP módban rosszabb képet adjon mint a rögzítendő forrás.
Szerk:
Azért csodálkozom, hogy egy 27MHz-es DAC-al rendelkező DVD lejátszóval jobb képet tapasztalsz mint amit a 10bit 108MHz DAC-al rendelkező 540 ad.

Persze a képminőség megítélése egyénként változó de azért egy fejlettebb, nagyobb felbontású és sávszélességű DAC esetén szemmel is észlelhető a javulás.
Ugye a felvevő az antennakábelen legelsőnek van bekötve? (azaz nem egy sokadik készülékként melyet megelőznek elosztások ill. egyéb készülékek). Ez azért lényeges mert a felvevők nem tolerálják a jelszint csökkenést (sz*r képminőséget eredményez a nem megfelelő jelszint)
Szerkesztette: wpepi 2006. 07. 06. 11:30 -kor
Elküldve: 2006. 07. 06. 14:45
Az RF szűréshez nem tudok érdemben hozzászólni. A default a tunernél a TUNER a HDD esetén a PROFESSIONAL. így, és szűrés nélkül néztem. Más jellegű hibák jönnek elő de előjönnek.
A 3D szűrés is hibázik mivel az valószínűleg becslés alapján dolgozik és ha rosszul becsül az a képen mint zaj fog jelentkezni. Legjobb példa a 100Hz TV-knél bevezetett mozgáskompenzációs szűrésre. Amire kitalálták nagyon jó de más jellegű hibát visz a képbe.
A 27/54/108 MHz az majdnem mindegy ha a DAC linearitása nem teljesen egyenes.
Szerintem a DV-717 10bit/27MHz mellett azért adhat jobb képet mert a DAC linearitása precízebb mint a DVR-540H 10bit/108MHz.
A bekötésnél nem felfűzve vannak a készülékek hanem csillgpontosan egy 4portos elosztóra kötve
Elküldve: 2006. 07. 06. 14:58
Idézet: wpepi - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 9:18
Mintha egy korábbi beszélgetésünkben, mikor a gagyi felvevőkről beszéltem vs. tv műsorok valami mást írtál volna...

Szerkesztette: Kory 2006. 07. 06. 15:07 -kor
Elküldve: 2006. 07. 06. 21:39
Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 15:45
Javaslom, hogy tanulmányozd az MPEG2 tömörítés mikéntjét és akkor meg fogod érteni. Itt a fórumon is találsz olyan topicot mely ezzel foglalkozik de ha nem gond az angol akkor igencsak komoly anyagokat olvashatsz a témában a neten.
A blu-ray és a HD-DVD pedig nem keverendő ide mint ahogy a DVD sem mert ezek csak adathordozók. Az, hogy ezeken az adattárolókon MPEG2, MPEG4 vagy más van tárolva az lényegtelen. Az MP@ML MPEG2 9.8Mbps maximalizálása független attól, hogy az adathordozó DVD mivel a DVD az egy fizikai adathordozó míg a DVD-VIDEO egy formátum (de nevezhetjük struktúrának is). A blu-ray és a HD-DVD is csak adathordozók és nem digitális videó formátumok. Sajnos az emberek állandóan párosítják a digitális videóval. Egy blu-ray vagy HD-DVD lemezen tárolhatok mezei adatokat is (úgy mint most a DVD-n). A blu-ray és a HD-DVD adathordozó mizéria pusztán arról szól, hogy ezekkel a nagykapacitású tárolókkal lesz lehetőség arra, hogy HD videót lehessen kiírni mivel egy ilyen lemezre 2 óra HD MPEG2 ráfér (SD-ben azaz a mai DVD-VIDEO formátumban használatos MP@ML MPEG2-ből közel 10 óra SP minőségben.)
Idézet
Először is ne keverd ide a TV készülékekben lévő zajszűrésnek nevezett förmedvényt. Ezeket minden magára valamit adó ember röptiben ki is kapcsolja. (Persze hagyományos CRT alapú TV készülékekről van szó). Én még nem láttam olyan 100Hz-es készüléket melynél a zajszűrés valóban úgy dolgozott volna, hogy az ne a kép élvezetének rovására menjen. Amiről én írtam az a digitalizált de még nem tömörített képkockákon végez kockáról kockára igen bonyolult elemzést. Nagyon nagy vonalakban arról van szó, hogy az a pixel ami az egyik képkockán ott van és a következőn nincs ott az a zaj. De ismétlem ez csak egy igen leegyszerűsített magyarázat. Itt is csak azt tudom javasolni, hogy tanulmányozd az MPEG tömörítéseknél használatos zajszűrési eljárásokat és akkor megérted.
(Jól is néznék ki, hogy ha az éppen most nálam lévő Canopus ADVC300-ban lévő 3D zajszűrés nem lenne hatásos és csak rontana a képen.

Idézet
Na akkor ez lehet a baj egyik forrása. Arról van szó, hogy az RF jel elosztásakor mindig jelszint csökkenés keletkezik. A csökkenés mértéke függ az elosztó típusától és az elosztások számától. Általánosan elmondható, hogy egy 2 kimenetes (1be, 2ki) elosztás esetén kb. 4dB jelcsökkenés lesz tapasztalható. De vannak olyan eszközök is (4 és afeletti) melyeknél a csökkenés elérheti a 10dB-t is. Ha jól emlékszem a lakásba telepített végponton 68dB-72dB kell, hogy legyen a jelszint. Ha a felvevőt egy elosztott (főleg nagy kimeneti szám esetén) hálózatra kötöd akkor számolni kell a nagymértékű jelcsökkenéssel. Én mindenképpen azt javaslom, hogy ne egyszerre oszd szét a bejövő jelet hanem inkább a bejövő kábelre tegyél egy 2 kimenetes osztást melynek az egyik végét közvetlenül a felvevőbe kösd és a felvevő kimenetét pedig szükség szerint oszd még kétfelé. Így lesz egy olyan szabad végpontod melynél a csökkenés mértéke nem lesz több mint 4dB és a felvevő mögött lesz egy kismértékben erősített jeled melyet kétfelé osztva táplálhatod a további készülékeket. Egy ilyen elrendezéssel elérhető, hogy minden készüléknél még az optimális tartományban legyen a bemeneti jelszint.
És a legfontosabb, hogy csak minőségi coax kábeleket használj csak és kizárólag F csatlakozókkal és kerüld az elektromos hálózat melletti kábelvezetést. Abban az esetben ha a kábelszolgáltatód nem galvanikusan leválasztott végpontot épített ki akkor az első elosztás elé azaz a bejövő végpontra tegyél egy isolator-t. Ez nem csak azért jó mert galvanikusan leválasztja a lakásban lévő rendszert a kábelTV földeléséről (megelőzve földhurok kialakulását) hanem azért is jó mert 5MHz – 1000MHz tartományban működik ami azt jelenti, hogy az alacsonyfrekvenciás zavarokat nem engedi át.
Ja és az elosztók nem használatos kimeneteit le kell zárni egy 75 Ohm-os lezáróval.
Szerkesztette: wpepi 2006. 07. 06. 21:41 -kor
Elküldve: 2006. 07. 06. 21:40
Idézet: Kory - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 15:58

Már megbocsáss de miért írtam volna mást? Az a blokkzaj amire gondoltam az az ami pld. a UPC műholdas rendszere miatt volt és van még néha most is és az oka, hogy sajnos nagyon szűk sávszélességben nyomják az MPEG-et aminek a hátulütője az időközönkénti blokkosodás. Mára ez a Budapesti központi fejállomásról megtáplált hálózatoknál megszűnt de van pár ismerősöm akik közvetlen UPC műholdvétellel rendelkeznek és ott néha még mindig jelen van a blokkosodás.
Elküldve: 2006. 07. 06. 22:07
Az elosztó 7-8dB csillapítást csinál. Ez nem probléma mert UPC amikor szintezte a rendszert a bejövő szekrénynél és az elosztott végponton is normán belüli értéket mért. Azt, hogy mennyit nem tudom.
Az elosztó mind a 4 kimenete használva van. A bejövő jelen van alacsonyfrekvenciás szűrő a net miatt.
F csatlakozós+átalakítós az elosztóm. Otthoni célra megfelelő.
A Blu-Ray és a HD-DVD és a DVD is adathordozó de ezek általában társíthatók valamilyen rögzítési formátummal. A DVD - MPEG2, a többi MPEG2 vagy h.264 attól függ, hogy a filmgyártók mit fogadnak el. Egy darabig MPEG2 majd valamikor h.264 lett volna a szándékuk. Rossz beidegződés de így van. De ez érdektelen.
Valamikor majd lesz firmware frissítés és az esetleg megoldja a probléma egy részét.
A jelenlegi tömegtermelés mellett már az is jó, ha valami működik amit otthoni felhasználásra készítenek. Ez egy szolíd minőségű darab, bár lehet, hogy a többi közül kiemelkedő készülék. Tudomásul veszem a hibáit.
A fő problémám továbbra is a távvezérlő észt mellőző tervezése. Valami jó alternatívát szívesen fogadnék, hogy milyen tipussal helyettesíthetném.
Öröm volt megvitatni a dolgokat. Kösziönöm.
Elküldve: 2006. 07. 07. 12:30
Ha így érzed bocsánat, semmi rossz indulatú, pejoratív dolog nincs benne. Tényleg hasznos volt.
Beszéltam Panasonicos emberrel tuner ügyben. Azt mondta az, hogy a RF-től kezdve minden a tuner részben digitálisan dolgozza fel a jelet és az analóg tuner digitális javításokkal együtt sem lesz olyan jó mint a tiszta digituner. Ezek után úgy tünik más kategóriájú berendezéshez hasonlítottam a Pio-t.
Lehet, hogy analógban tényleg lez a csúcs.
Szerkesztette: rszp 2006. 07. 07. 12:31 -kor
Elküldve: 2006. 07. 08. 08:19
Szoval nalam a leheto legjobb jel jon (lehetosegekhez kepest) be mar a felvevohoz, minodssze egy izolator van ele kotve...
Felvetelen blokosodast, csak regi, zajos filmeknel, adasoknal tapasztalok.
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2006. 07. 08. 08:26

ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2006. 07. 08. 10:18
De a jóminőségű egész képes mozgás is ilyet tud eredményezni. Az XP mód erre kevés.
A távvezérlővel ugyanaz a bajunk, csak én eddig a Pioneertől a kellemes jól használható felsőkategóriás távvezérlőket szoktam meg. Talán eért sokkal érzékenyebben érint.
Elküldve: 2006. 07. 08. 13:29
Idézet: wpepi - Dátum: 2006. júl. 6., csütörtök - 22:40
Értem, hogy mi az oka, viszont az nem tiszta, hogy ezen hogy javíthat egy felvevő?
Szűk sávszélből hogy' csinál jó felvételt?
Elküldve: 2006. 07. 08. 20:38
Idézet: rszp - Dátum: 2006. júl. 8., szombat - 11:18
De a jóminőségű egész képes mozgás is ilyet tud eredményezni. Az XP mód erre kevés.
A távvezérlővel ugyanaz a bajunk, csak én eddig a Pioneertől a kellemes jól használható felsőkategóriás távvezérlőket szoktam meg. Talán eért sokkal érzékenyebben érint.
Mondom, hogy olvasgass egy kicsit az MPEG2 tömörítés mikéntjéről.
Szó sincs semmilyen videoprocesszort megterhelő nagymennyiségű adatról meg digitális szétmaszatolásról. Teljesen másról van szó.
A blokkosodásnak, hártyásodásnak az egyik oka az amikor a kép összetettségéhez képest túl alacsony a bitráta. A másik ok a zaj jelenléte miatti nem megfelelő képelemzés okozta tömörítési hiba. És ami a legtöbb esetben blokkosodást okoz az amikor nem korrekt az MPEG2 encoder-ben alkalmazott képelemzés. Ez főleg nagyon részletdús kép esetén ill. gyors mozgáskor okoz blokkosodást. pld. a software-es tömörítők közül a közkedvelt CCE (Cinema Craft MPEG Encoder) pont a nagyon részletdús képeknél ill. gyors mozgásnál hasal el mivel egy kicsit elnagyoltan dogozik. Alapesetben a CCE egy igen jó és főleg gyors encoder csak éppen amikor pld. a háttérben cserepes háztető, rácsozott ablakok, stb. van és mozog a kamera igencsak látszik az elnagyolt képelemzés okozta hiba.
Mint ahogy azt már említettem a DVD maximumon történő tömörítés melyet a felvevőknél XP, FINE, stb. nevekkel illetnek nem ad okot semmilyen blokkosodásra. Blokkosodni a fent említett okok miatt szokott az MPEG.
Szerkesztette: wpepi 2006. 07. 08. 20:38 -kor
Elküldve: 2006. 07. 08. 20:39
Idézet: Kory - Dátum: 2006. júl. 8., szombat - 14:29
Szűk sávszélből hogy' csinál jó felvételt?
Abban az esetben ha egy kicsit elmosod a képet akkor kevésbé lesz látható a blokkosodás.

A felvevőkben lévő tömörítő processzor is ilyesmit végez akkor ha szükséges.
Elküldve: 2006. 07. 08. 21:10
Kipróbáltam.
Szerkesztette: rszp 2006. 07. 08. 21:11 -kor
Elküldve: 2006. 07. 09. 07:48
Pedig legtobbet a cool -rol veszek fol, ami nem a legjobb kepminosegu csatornak koze tartozik.
Taviranyitoval kapcsolatban, TV -hez egy olyan kis varazspalcam van, ami elvileg 6 eszkozt tud vezerelni (nem tanithatno, hanem van egy kis tablazat hozza), de hiaba probaltam mindenfele pioneer kodot hozza, nem akarja vezerelni

Elküldve: 2006. 07. 10. 21:44
Link
Nekem egy 525-ös van.
Az antenna alosztóktól, meg nem kell csodát várni 3db csökkenés az felezést jelent a jelszintben.
Egy 4-es elosztó ha ideális(nincs vesztesége) negyedeli a bemenö jelet.De mivel nem ideális ezért még kevesebb nyerhetö ki belöle. Persze ha jól gondolom itt passziv eszközökröl van szó.
Nálam is az a baj, hogy gyenge(kevés) a bejövö jelszint(szomszéddal osztozunk

Ja amugy Pio530-om van.
Én ugy tudom, hogy az 530-as két menetben kódol. Az elsö menetet rögzitéskor a másodikat , pedig lemezre másoláskor csinálja és nézéskor(röptében)
Ezt egy demo animációban láttam decemberben a Pio honlapján, amikor az 530 után kutakodtam, itt derült ki az is, hogy csak 10bites a DAC. wpepi-vel volt akkor erröl egy vitánk.
Üdv.
Szerkesztette: pet 2006. 07. 10. 21:46 -kor
Elküldve: 2006. 07. 10. 21:59
DVR-530 10bit/54MHz
A DVD 8-10bit között van lemeztől függően.
Szerkesztette: rszp 2006. 07. 10. 22:00 -kor
Elküldve: 2006. 07. 13. 20:39
Köszi a sok okosságot!

Azt meg tudnád mondani, h mi az oka a következőnek? TV-ből, videókamerából felvett anyagokon, XP-ben vagy XP+, MN32-ben is, gyorsabb mozgásnál rácsosodást tapasztalok. A CRT-s TV visszanézve persze nem látszik, ott olyannak tűnik a felvétel, mint az eredeti

Lehet ez ellen tenni valamit?
Elküldve: 2006. 07. 13. 20:55
Idézet: la_tinca - Dátum: 2006. júl. 13., csütörtök - 21:39
Köszi a sok okosságot!

Azt meg tudnád mondani, h mi az oka a következőnek? TV-ből, videókamerából felvett anyagokon, XP-ben vagy XP+, MN32-ben is, gyorsabb mozgásnál rácsosodást tapasztalok. A CRT-s TV visszanézve persze nem látszik, ott olyannak tűnik a felvétel, mint az eredeti

Lehet ez ellen tenni valamit?
Ennek az oka a váltottsoros azaz az interlace MPEG2 feldolgozás. A csíkok amiket látsz a félképek közti időkülönbség miatt keletkeznek amikor progressive megjelenítőn nézel váltottsoros videót. Ez természetes jelenség és azért nem látható a CRT TV-n mert az váltottsoros megjelenítést használ. Ahhoz, hogy ne legyenek csíkok az LCD monitoron deinterlace-elni kell a videót. Ezt megoldja a PC ha DVD lejátszó programot használsz (PowerDVD, WinDVD, stb.). Amennyiben az LCD megjelenítő nem a PC-re van kötve akkor csak úgy tudod eltüntetni a csíkokat ha progressive átalakításra képes DVD lejátszót használsz és az LCD-t a készülék progressive kimentére kötöd. A másik megoldás az, hogy veszel egy LCD TV-t és azzal nézed mert azokban van deinterlace processzor és a csíkok nem lesznek láthatóak.