Asztali dvd felvevő Milyet érdemes, tesztek esetleg?
Elküldve: 2006. 10. 09. 12:42

-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2006. 10. 18. 00:19
PIONEER DVR-540 H-S és Sony RDR-HX720 készülékek között hezitálok. Árfekvés, leírásban szereplő szolgáltatások hasonlóak, így érdekelnének érvek pro és kontra. Főleg tapasztalatiak, ha vannak.
Szempont, hogy felvétel közben tudjak HDD-ről és/vagy DVD-ről filmet nézni (úgy láttam ezt mindkettő támogatja), VHS-ről, S-Videoról a minnél jobb minőségű felvétel.
Talán egy LG modellnél olvastam, hogy DVD nézés közben nem indul el a HDD-re az időzített felvétel, bár erre figyelmeztet ONSCREEN. Ez mondjuk kizáró ok, ha ilyen anomália van (nevetséges!)
Nem bánnám, ha DivX is jobban támogatott lenne, de ez elhanyagolható mértékű érv.
Jobb terméktámogatás (firmware) is döntő érv lehet. Szóval, ha erről van info, azt is megköszönöm.
Köszönet!
Elküldve: 2006. 10. 18. 06:47
Idézet: Wolander - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 1:19
PIONEER DVR-540 H-S és Sony RDR-HX720 készülékek között hezitálok. Árfekvés, leírásban szereplő szolgáltatások hasonlóak, így érdekelnének érvek pro és kontra. Főleg tapasztalatiak, ha vannak.
Szempont, hogy felvétel közben tudjak HDD-ről és/vagy DVD-ről filmet nézni (úgy láttam ezt mindkettő támogatja), VHS-ről, S-Videoról a minnél jobb minőségű felvétel.
Talán egy LG modellnél olvastam, hogy DVD nézés közben nem indul el a HDD-re az időzített felvétel, bár erre figyelmeztet ONSCREEN. Ez mondjuk kizáró ok, ha ilyen anomália van (nevetséges!)
Nem bánnám, ha DivX is jobban támogatott lenne, de ez elhanyagolható mértékű érv.
Jobb terméktámogatás (firmware) is döntő érv lehet. Szóval, ha erről van info, azt is megköszönöm.
Köszönet!
Nem tudom, hogy hol néztél utána de az alap szolgáltatások kivételével igencsak eltérő a két felvevő. Többek közt a Pioneer az alap felvételi módokon kívül még manuálist is tartalmaz ami azt jelenti, hogy összesen 32 felvételi fokozat van (32 fokozatban állítható a tömörítési bitráta) ami igencsak rugalmas felvételi lehetőséget ad amely a minőség szempontjából nem elhanyagolható. Továbbá a Pioneer rendelkezik egy úgynevezett Picture Creation funkcióval mely a bemenetekhez rendelhető és paraméterezhető képjavító áramkörök garmadát jelenti. Ez alatt azt kell érteni, hogy bármelyik bemenethez (eltárolhatóan) hozzárendelhetőek és egyénileg állíthatóak az elő/utófeldolgozó eljárások melyek segítségével még a gyenge minőségű forrásból is elfogadható MPEG2 készíthető. Ilyen állítási lehetőség pld. a zajszűrés be/kikapcsolhatósága, fehér és feketeegyensúly beállítás, chroma szint, stb.
Továbbá a Pioneer tartalmaz TBC-t (időalap korrektor) mely a VHS/SVHS felvételek kiváló rögzítéséhez elengedhetetlen. Tudomásom szerint TBC a Sony 720-ban nincs. A Pioneer lejátszik DIVX-et a Sony 720 nem. A Sony tartalmaz DV bemenetet a Pioneer nem. A Sony DAC-ja 12bit 108MHz míg a Pioneer 10bit 108MHz azaz lejátszásnál a Sony jobb.
A Pioneer kezeli a DVD-RAM lemezt is mind felvétel mind pedig lejátszás szemponjából, míg a Sony nem olvassa és nem írja a RAM-ot.
Firmware tekintetében se a Sony se pedig a Pioneer esetében nem kell azzal számolni, hogy folyamatosan jelennek meg javítások. Ezek a készülékek nem azon a szinten vannak mint a noname ill. ultragagyi társaik melyeknél folyamatos fw javításokkal küszöbölik ki a bug-okat.
Szerkesztette: wpepi 2006. 10. 18. 07:02 -kor
Elküldve: 2006. 10. 18. 09:06

Szóval tud a Sony HX-720 DivX-et lejátszani, de állítólag feliratot semmiképp nem jelenít meg hozzá jelenleg (ezért is lenne szempont a firmware frissítés pl.), valamint nincs lista sem mp3, sem avi fájlokról semmilyen médium esetén (HDD, DVD, CD), tehát csak folyamatos lejátszás jöhet szóba, minden vizuális kontrol nélkül (ez amúgy szánalmassan gagyi megoldás. Lásd 500 fájlos mp3 DVD. Na arról játsz le egy kívánt számot így! Ha már csinálok valamit, legalább egy minimális szintet üssön meg kezelhetőség tekintetében - mondom ezt Sony-éknak). Ebben a tekintetben mit tud a Pio? Van mp3, avi lista? Tud DVD-ről (RW-sről) mp3-at, DivX/XVid-et lejátszani? HDD-re másolhatók ezek? Bár ez sem sarokkő, de azért érv lenne mellette.
A Sony mellet szól a DV bemenet, nem kicsit, ellenben szimpatikus a Picture Creation és a 32 felvételi fokozat a Pio-ban. Ugyanakkor a DV-re megoldás a PC, míg másik oldalra kevésbé. A Sony-nál van egy "Optimalizált másolás" funkció, amire én azt tippeltem, hogy talán ez jelenti, hogy az film méretétől függően állítja a minőséget a DVD kapacításának keretein belül (ha nem is manuálisan, de ez is valami). De ez csak tipp!
DVD-RAM kezelés momentán hidegen hagy, ha RW-s DVD-kből valamelyik (+/-) kezelése megfelelő.
Pioneer a HDD-re történő felvétel közbeni műsor nézése HDD-ről, DVD-ről funkciókat támogatja? Ez még egy nem utolsó kényelmi szempont.
Valamint van-e valami ismert macera a Poineer-nál? Ilyesmire gondolok, amit Sony-nál olvastam, hogy minden óra 50 perckor bekapcsol 10-15 percre (horror!), mert állítólag akkor hangolja az óráját TV-ről (15 percig?, ne már!). Ami persze ventillátorzajjal is jár. Bár nem a hálószobába lesz, így nem feltétlen zavaró az ilyesmi, de azért mégse szimpatikus. Pont azért is szeretnék asztali egységet, hogy ne zúgjon a PC, ha valamit meg akarok nézni.
Bár ahogy a fórumokat olvasgatom, gyenge pillanataimban hajlok arra, hogy a PC-t alakítsam multimédia központtá, mert az összes asztali egység tele van bosszantó hibákkal, hiányosságokkal.
Sony HX-720 táblázatos info (NetDepo)
Elküldve: 2006. 10. 18. 10:06
Idézet: Wolander - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 10:06

....
Nincs mit

Viszont a felvevőkről technikai infót ne a kereskedők oldalán keress hanem a gyártók oldalán.
A Pioneer európai oldaláról ( http://www.pioneer.eu/eur/content/support/...rt/manuals.html ) letölthetőek a készülékek teljes kezelési kézikönyvei pdf formátumban (a DVR-540H-S kézikönyve 144 oldal) melyből 100%-os információt kapsz a készülék szolgáltatásairól. Szerintem a Sony készülékek kézikönyve is letölthető (ha nem is közvetlen a gyártótól akkor ott a google). Tölts le a kézikönyveket és tanulmányozd át.
Idézet
Véleményem szerint MP3, DIVX lejátszásra ott a mezei pár ezer forintos lejátszó. Egy HDD-s felvevőt ezek miatt felesleges amortizálni.
Idézet
Rossz tipp. Az optimalizált másolás azt jelenti, hogy ha a HDD-re rögzített felvétel nem fér fel a DVD-re akkor valós időben újratömörítve úgy írja ki DVD-re, hogy az lehetőleg teljesen kitöltse a lemezt azaz ezt a funkciót HDD-ről DVD-re történő másoláskor ill. DVD-re történő időzített felvételnél lehet alkalmazni. Ez a Pioneer készülékeknél is létezik.
Viszont a Pioneer esetében a 32 manuális felvételi fokozat egészen mást jelent. Ez az extra funkció azt jelenti, hogy amikor rögzítesz HDD-re vagy DVD-re akkor az alap HQ, SP, LP, stb. felvételi módokon kívül köztes módok is beállíthatóak. Ezek a köztes módok azt jelentik, hogy a felvevő legjobb és legrosszabb felvételi módjai között 5-10 perces lépésközökkel kiválaszthatod azt az optimális bitrátát mely az adott felvétel hosszának megfelelő. Ez azt jelenti, hogy ha egy műsor pld. 93 perc hosszú akkor a Sony esetében SP módot tudod csak alkalmazni mely 120 perces felvételhez optimalizálja a bitrátát (vagy a gyengébb kisebb módok közül valamelyiket), a Pioneer felvevőknél viszont ebben az esetben kiválasztod az MN25 felvételi módot mely 95 perces felvételhez optimalizálja a bitrátát és így eleve jobb felvételi minőséget érhetsz el hiszen az MPEG2 bitrátája jóval nagyobb lesz.
Az alábbi táblázat a Pioneer manuális felvételi fokozatait tartalmazza melyből láthatod, hogy a fő módok közötti köztes módok használata igen rugalmas felvételi lehetőséget ad mely a képminőségben is megmutatkozik.

Idézet
A Pioneer HDD-s felvevőknél ez alapszolgáltatás. Még arra is képes, hogy az éépen rögzítés alatt lévő anyagot is lejátszhatod (időeltolásos lejátszás melyet a Pioneer készülékeinél Chase Play funkciónak hívnak.
Elküldve: 2006. 10. 18. 10:54

Idézet
Chase Play / Time Shift, etc - azt hiszem ez is alap manapság. Én legalábbis elvárom.
Idézet
Nem gondolom, hogy egy 100 ezres készülék ne lehetne egyedüli médiaközpont egy jó házimozi erősítővel megtámogatva, hanem inkább 3 készüléket (recorder, CD player, DivX player) kellene elhelyezzek, nem utolsó sorban készenléti árammal támogassak (nem is az, hogy ez nekem 3x3-20 watt, hanem mondjuk számoljunk ezzel a fejlett országok összlakossága / 3 méretben - baromi energiapazarlás, mégha ez túl "zölden" hangzik is

Igyekszem a kézikönyveket bújni, köszönöm a tippet!
Ugyanakkor, ha már ennyire tájékozott emberrel futottam össze, kaphatnék egy hasonló rövid összevetést Pioneer DVR-540 H-S vs Panasonic DMR-EH55 készülékekkel kapcsolatban?
Köszönet!
Elküldve: 2006. 10. 18. 11:54
Idézet: Wolander - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 11:54

Igyekszem a kézikönyveket bújni, köszönöm a tippet!
Ugyanakkor, ha már ennyire tájékozott emberrel futottam össze, kaphatnék egy hasonló rövid összevetést Pioneer DVR-540 H-S vs Panasonic DMR-EH55 készülékekkel kapcsolatban?
Köszönet!
Félreértettél.
Én arra próbáltam célozni, hogy a napi MP3, DIVX lejátszásra sokkal jobban megéri egy 8-9000Ft-os készüléket fenntartani mint a 100.000Ft-os felvevő élettartamát csökkenteni úgy, hogy többet használja az ember lejátszásra mint rögzítésre. Mert ugye a HDD az pörög folyamatosan függetlenül attól, hogy éppenséggel csak lejátszol. De a készülékbe épített DVD író lézerfeje is amortizálódik akkor is ha csak lejátszol. Ez ugyanolyan mint a PC-k esetében ahol is annak aki sokat olvas CD/DVD-t célszerű az író mellé egy olvasót is berakni és az olvasásokat az olvasóval végezni azért, hogy az írót lehetőleg ne a sok olvasással amortizálja el.
Szóval arról van szó, hogy a felvevőkben lévő mozgó alkatrészek és természetesen az író lézerfeje ugyanolyan ütemben amortizálódik lejátszáskor mint amikor rögzítesz. Éppen ezért szerintem sokkal jobban megéri a pár ezer forintos készüléket nyúzni lejtszáskor mint a 100.000Ft-os készüléket leamortizálni.
Idézet

Elfelejted, hogy a felvevők kategóriába vannak sorolva. Van ugye a belépőszintű, középpályás és végül a top. pld. a Pioneer készülékeiben is megtalálod az egyszerű belépőszintű, közép és felsőkategóriás készülékeket. Ezek a kategóriák nem a felvevő minőségére vonatkoznak hiszen pld. a Pioneer összes készülékéről elmondható, hogy minőségi hanem arra, hogy milyen extrákkal van felszerelve. A márkásabb készülékeknél extra pld. a DV bemenet (az én Pioneer DVR-520 készülékemen még DV kimenet is van /ezt ma már csak a top kategóriás Pionerr típusba találod meg/), HDMI, USB port, TBC (időalap korrektor), stb. pld. a JVC DR-MH300 HDD-s felvevő MPEG2 mellett még DV formátumban is képes rögzíteni a HDD-re melyet közvetlenül szerkeszteni is lehet de PC-re is átrakható mivel a készülék DV portja in/out.
A felvevők ára meg rohamosan zuhan. Igaz ez kishazánkban a forint értéke miatt manapság nem igazán érzékelhető de mivel az asztali DVD felvevők a VHS videomagnókat hivatottak felváltani ezért az áruk is ehhez fog igazodni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy hazánkban csak 2 éve indult el a tömeges felevő kereskedelem és ahhoz képest, hogy 2 éve mikor én vettem a Pioneer DVR-520 felvevőmet még 210.000Ft-ot kellett kipengetnem ma már 100.000Ft alatt kapható hasonló kaliberű készülék.
Szerkesztette: wpepi 2006. 10. 18. 12:16 -kor
Elküldve: 2006. 10. 18. 14:27
Idézet
Ja, ebben így igazad van, bár én erre azt mondom, hogy azért egy minőségi termék bírja ki 5 évig ezt - főleg, hogy nem napi 8 órába használom, hanem talán 2-ben, de reális átlagban inkább 1 vagy kevesebb óraszámban -, utána (vagy még előbb) jó eséllyel lecserélésre kerül.
Idézet
DV inputot, USB-t extrának besorolni szerintem pofátlanság. Lassan az elemlámpán is van USB port, nemhogy egy ilyen árfekvésű készüléken.

Átlapozgattam a Pioneer DVR-540 H-S PDF kézikönyvet, de vagy túl gyorsan tettem, vagy valóban nem tesz említést ilyesmiről, hogy megy-e felvétel előtt, közben kezdeményezett régebbi felvétel megnézése, amit te megerősítettél. Szóval ezért szeretek inkább olyantól véleményt hallani, akinek birtokában van ilyen készülék, vagy látta ezt a funkciót működés közben.
Ugyanerre példa, hogy Sony HX-720 lejtátszik ugyan DivX-et, amiről ír is a kézikönyve, de feliratot nem tesz ki semmilyet, amiről viszont nem.
Emiatt is kértem, ha időd engedi, akkor Pioneer DVR-540 H-S vs Panasonic DMR-EH55-ről pár mondatot az eddigiek tükrében. Ha már ilyen jó értékvesztésű dologba "fektetek", akkor szeretnék elégedett lenni a vásárlás után. Ilyen furcsa fickó vagyok

Elküldve: 2006. 10. 18. 18:08
Idézet: Wolander - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 15:27
Pedig ott van

"Simultaneous recording and playback (Chase Play)
Chase Play allows you to watch a recording that is still in progress from the start, without
having to wait until the recording has finished (i.e., playback is ‘chasing’ the recording).
In fact, you’re not just limited to watching the recording in progress. You can watch
anything else already on the HDD (or on a DVD if you’re recording to the HDD) by
selecting it from the Disc Navigator screen (see Using the Disc Navigator with recordable
discs and the HDD on page 72).
(PLAY gomb képe van itt) • Press during recording to start playback from the beginning of the current recording
(Disc Navigator gomb képe van itt) • Press during recording to select another title to play. You can use all the usual playback controls,
such as pause, slow-motion play, scan and skip.
• To stop playback, press STOP (recording will continue).
• To stop recording, press STOP REC (playback will continue)."
Szóval miközben rögzítesz bármit le is tudsz játszani (még időzített felvétel esetén is így van).
Egyébként ezt még az én 2 éves Pioneer felvevőm is tudja

(csak megjegyzem, hogy a szimultán felvétel/lejátszás az összes HDD-s Pioneer felvevőnél létezik)
Idézet
Panasonic készülékekkel keveset foglalkoztam (utoljára 2 évvel ezelőtt vettem őket górcső alá amikor én kerestem felvevőt). Egyébként én Pioneer párti vagyok. Nekem tökéletesen bevált. Itt a fórumon is sok Pioneer tulaj van és eddig senki sem írta, hogy ne lenne kiváló.
Elküldve: 2006. 10. 19. 08:28
Idézet
"Simultaneous recording and playback (Chase Play)
Na mondom, hogy csak átfutottam

Nos, kezdesz meggyőzni a Pio-ról! Vagy csak kezdek belefáradni a keresgélésbe

Annyit kérdeznék még, hogy a 440 és az 540 csak HDD méretben tér-e el?
Valamint, hogy Pio-ban is cserélhető minden további nélkül a HDD, mint pld. az LG-kben? Bár 3 év garancia esetén ez annyira még nem aktuális kérdés, mert azt nyilván nem szeretném elveszteni, így lehet, hogy rászánom azt a +15 ezret az 540-esre.
Elküldve: 2006. 10. 19. 08:55
Idézet: Wolander - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 9:28
Valamint, hogy Pio-ban is cserélhető minden további nélkül a HDD, mint pld. az LG-kben? Bár 3 év garancia esetén ez annyira még nem aktuális kérdés, mert azt nyilván nem szeretném elveszteni, így lehet, hogy rászánom azt a +15 ezret az 540-esre.
Igen, csak HDD méretben térnek el.
A HDD cserélhető de ha jól tudom házilag nem megoldható mert speciális service távirnya és a software-t tartalmazó lemez kell hozzá.
Elküldve: 2006. 11. 11. 16:15
Érdekes, hogy samsungnak mondják, mégis wd vinyó van benne (meg semmi samsung alkatrész..)
Látható a zajt okozó 2db 4cm-es hulladék venti. Pont olyanok, mint a mobil rackekben; úgyanúgy zörögnek is egy idő után.

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Elküldve: 2006. 11. 11. 17:26
Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. nov. 11., szombat - 16:15
Érdekes, hogy samsungnak mondják, mégis wd vinyó van benne (meg semmi samsung alkatrész..)
A Dimarson-t "csak" felvásárolta a Samsung, ami nem jelenti azt, hogy kötelező Samsung alkatrészekkel tömni.
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451
Elküldve: 2006. 11. 18. 20:32
Végigolvastam a topicot, a Pioneer DVR-545H-S tipusról nem találtam infót. Gondolom ez az 540H újabb kiadása, van erről tapasztalata valakinek? Tetszik a dupla scart-os megoldás, a videónak vagy egy második divxes dvd lejátszónak pont jó lenne ha a tv-n nincs több bemenet, jól gondolom?
Elküldve: 2006. 11. 19. 06:55
Idézet: Tommaso - Dátum: 2006. nov. 18., szombat - 20:32
Végigolvastam a topicot, a Pioneer DVR-545H-S tipusról nem találtam infót. Gondolom ez az 540H újabb kiadása, van erről tapasztalata valakinek? Tetszik a dupla scart-os megoldás, a videónak vagy egy második divxes dvd lejátszónak pont jó lenne ha a tv-n nincs több bemenet, jól gondolom?
Valamit nagyon keversz. Dupla SCART mindegyik Pioneer felvevőben van és a célja az, hogy az egyik SCART az input (bemenet) a másik pedig az output (kimenet). Azért van megkülönböztetve mert RGB bemenet csak a bemeneti SCART-on míg RGB kimenet csak a kimeneti SCART-on van. Persze hagyományos Composite kimenet mind a két SCART-on van, de bemenet csak a bemeneti SCART-on.
Persze ha a bemeneti SCRAT-ra kötöd pld. a videomagnót akkor a felvevő kikapcsolt állapotában átengedi magán a videomagnó jelét azaz közvetlenül a TV-n nézheted a videomagnót anélkül, hogy dugdosnod kéne (persze csak akkor ha kikapcsolod a felvevő energiatakarékos üzemmódját).
Bekapcsolt állapotban a bemeneti SCART-ra érkező jelet a felvevő digitalizálja (még akkor is ha nem rögzíted) és a kimeneti SCART-on ennek a digitalizált anyagnak az analóg formáját kapod vissza. Ebből értelemszerűen következik, hogy közvetlen átengedés (analógban) csak és kizárólag kikapcsolt állapotban az energiatakarékos üzemmód kiiktatása után lehetséges.
Szerkesztette: wpepi 2006. 11. 19. 07:19 -kor
Elküldve: 2006. 11. 19. 22:53
Idézet: wpepi - Dátum: 2006. nov. 19., vasárnap - 7:55
Persze ha a bemeneti SCRAT-ra kötöd pld. a videomagnót akkor a felvevő kikapcsolt állapotában átengedi magán a videomagnó jelét azaz közvetlenül a TV-n nézheted a videomagnót anélkül, hogy dugdosnod kéne (persze csak akkor ha kikapcsolod a felvevő energiatakarékos üzemmódját).
Bekapcsolt állapotban a bemeneti SCART-ra érkező jelet a felvevő digitalizálja (még akkor is ha nem rögzíted) és a kimeneti SCART-on ennek a digitalizált anyagnak az analóg formáját kapod vissza. Ebből értelemszerűen következik, hogy közvetlen átengedés (analógban) csak és kizárólag kikapcsolt állapotban az energiatakarékos üzemmód kiiktatása után lehetséges.
Ok, köszi a választ. Azt nem tudtam hogy ki kell kapcsolni az energiatakarékos módot hozzá, de végülis mindegy gondolom úgy sem fogyaszt túl sokat.
Az RGB nemtom hogy került szóba, azt sajnos úgysem tudja a tv-m hiába is menne a scart-on keresztül.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez a pioneer 540H meg 545H hogy áll a divx6, xvid lejátszással, mennyire támogatja a magyar ékezetes srt,sub feliratokat, van-e ezzel kapcsolatban valami probléma?
A másik amit tudni szeretnék, hogy lejátszik-e írott és újraírható dvd-ről mp3, jpeg, avi fájlokat, illetve ezeket lehet-e a hdd-re menteni a dvd-ről és onnan lejátszani?
Elküldve: 2006. 11. 20. 15:53

Elküldve: 2006. 11. 20. 16:08
Idézet: F.B. - Dátum: 2006. nov. 20., hétfő - 15:53

Igen, a HDD cserélhető de a kellékek miatt csak szervizben mert kell hozzá speckós távirnya és software. Esetleg hívd fel a Basys Kft.-t ( http://www.basys.hu/ ) talán ők vállalnak HDD bővítést.
Elküldve: 2006. 11. 20. 21:38
Idézet: wpepi - Dátum: 2006. nov. 20., hétfő - 16:08
Köszi a gyors választ! Megkeresem a Basyst!
Elküldve: 2006. 11. 20. 22:27
Idézet: F.B. - Dátum: 2006. nov. 20., hétfő - 16:53

Ezt a guide+/easy timer dolgot kifejtenéd egy kicsit bővebben?