Idézet: wpepi - Dátum: 2006. dec. 4., hétfő - 6:23
Semmi baj sincs a Panasonic felvevőkkel. Blokkosodás általában csak alacsony bitráta mellett fordulhat elő de ez teljesen természetes MPEG2 esetében hiszen teljes felbontás mellett minél alacsonyabb az átlag bitráta annál jobban jön elő a blokkosodás, hártyásodás. Alacsony bitráta pedig a 4Mbps alatti ami azt jelenti, hogy pld. LP módban ha a kép összetett akkor előfordulhat blokkosodás. De ez sem azt jelenti, hogy minden esetben blokkosodni fog.
Ez nem hiba. Ez velejárója a teljes felbontású LP rögzítésnek (minden olyan teljes felbontású MPEG2 hajlamos a blokkosodásra aminek 4Mbps alatt van az átlag bitrátája). Sok gyártó (pld. Pioneer, stb.) 4Mbps alatt csökkenti a sorfelbontást ami azt jelenti, hogy a rögzített MPEG2 mérete 352x576 (2Mbps alatt 352x288) és így veszik elejét a blokkosodásnak. Persze 1.7Mbps környékén már ebben az esetben is látható blokkosodás, hártyásodás de mint már említettem ez az MPEG tömörítésnél alacsony bitráta mellett természetes.
Wpepi!
Észrevételem szerint 2 dolog miatt terjedt el az a nézet, hogy a Panasonic felvevők képe blokkzajosabb másokénál.
1. Több helyen néztem összehasonlításokat Pana és más felvevők képe között, amiből én azt vettem észre, hogy a Panasonic felvevők képe "keményebb", élesebb, míg másoké kissé lágyabb. Ez a lágyság pedig megkönnyíti az MPEG encoder dolgát, mert kevesebb részlettel kell foglalkozni. A Panasonic képe pedig részletesebb, de cserébe hamarabb megjelenik a blokkzaj.
2. A Panasonic újabb típusai LP módban is teljes felbontást használnak, ami már valóban hajlamos lehet blokkosodni.
Saját tapasztalatom szerint XP és SP módban nem látható a blokkosodás. Viszont sajnos nálunk a UPC sok csatornát alacsony bitrátájú MPEG2-ben ad, így azok képe már "gyárilag" blokkzajos.