Fájlok és adatok törlése... Véglegesen és visszaállíthatatlanul
Elküldve: 2006. 03. 03. 19:28
Olyan programot keresek Windowsra, amellyel a fájlokat és mappákat visszaállíthatatlanul lehet letörölni a merevlemezről (vagy floppyról, pendriveról etc.).
Az a törlési módszer, amelyet a Windows/Total Commander/egyéb fájlkezelők használnak, nem nevezhető fizikai törlésnek. Az csak a directoryból (fájlkatalógus) törli ki a fájl/mappa bejegyzéseket. A fájlokat alkotó adatok azonban ettől függetlenül még a lemezen maradnak - és ha nem töredezett a winyó, visszaállításuk gyerekjáték. Ez tehát nem végleges törlés.
A fájlok végleges megsemmisítésére csak egyetlen biztos módszer van: Írjuk felül őket. Töltsük fel nullákkal a winyó azon részét, ahol ezek a fájlok tárolódnak. Akár többször (négyszer, ötször) is egymásután, és akkor egy Kürt szintű cég sem fogja tudni visszaállítani az adatokat.
A disk manager programok ezt "zerofill"-nek nevezik, ezzel viszont csak az a baj, hogy ez MINDEN adatot töröl a lemezről. Én viszont csak bizonyos fájlokat szeretnék törölni a működő rendszervinyómról. (Többek közt a SpyBOT SnD is tud ilyet, de ez mégsem jó, ld. alább.)
Tehát olyan fájltörlő programot keresek, ami...
1. A fájlokat és mappákat fizikailag semmisíti meg, felülírva őket nullával, többször is egymásután. (Azt hiszem, négyszer vagy ötször kell a HDD egy adott részét nullával felülírni ahhoz, hogy ne lehessen eldönteni azt, hogy ott korábban 0 volt-e, vagy 1...)
2. Fájlrendszer szinten dolgozik. (Tehát csak bizonyos fájlokat/mappákat töröl le, de nem az egész fájlrendszert.) A használt fájlrendszertől (FAT16/FAT32/NTFS) függetlenül használható, vagy legalább az NTFS-t támogatja.
3. Képes beépülni a Windows shellbe. Vagyis megjelenik az Explorer (Intéző) helyi menüjében, ahol a többi fájlkezelő parancs (Másolás, Átnevezés) is van (vagy lecseréli az eredeti "Törlés" parancsot). Ez nagyon megkönnyítené a használatát.
4. A korábban letörölt fájlokat is képes legyen visszaállíthatatlanul megsemmisíteni. (Azt, amit pl. a Total Commander vagy maga az XP "törölt" le korábban...) Ez az opció nagyon jól jönne. (Ezt úgy értem, hogy a lemezen csak azokat a területeket hagyja érintetlenül, amik valódi és használatban lévő (értékes) fájlokhoz tartoznak, a többit pedig kíméletlenül mind felülírja a rajtuk lévő, régen letörölt fájlok töredékeivel együtt.) Azt hiszem, ezt hívják wipe-nak...
5. Lehetőleg ingyenes...
Remélem, tudtok ajánlani valamit erre a célra! Olyan prog érdekelne, amit ti is használtatok/használtok és jól bevált!
Kösz mindenkinek és üdv.
Elküldve: 2006. 03. 03. 19:41

Én a Norton SystemWorks Wipe Info tool-ját használom erre a célra, de ennek analógiájára
_szemezgethetsz_ saját kritériumjaid szerint.

Elküldve: 2006. 03. 03. 20:09
Idézet: cyberde - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 19:41

Én a Norton SystemWorks Wipe Info tool-ját használom erre a célra, de ennek analógiájára
_szemezgethetsz_ saját kritériumjaid szerint.

OK, köszi... DE!
Idézet
A NSW nem ingyenes.
Idézet
Nem akarok szemezgetni "saját kritériumjaim szerint".
De azért thx.
Elküldve: 2006. 03. 03. 20:28
meg nem hasznaltam.. de hasznalok par programot errol az oldalrol (napi szinten), es teljes mertekben meg vagyok veluk elegedve..
Elküldve: 2006. 03. 06. 18:43
Idézet: Pasqualle - Dátum: 2006. márc. 3., péntek - 20:28
meg nem hasznaltam.. de hasznalok par programot errol az oldalrol (napi szinten), es teljes mertekben meg vagyok veluk elegedve..
Az oldalon lévő szöveg elég hosszú, és bonyolult... Röviden össze tudnátok nekem foglalni magyarul, hogy mi is a lényege? Azt azért kibogarásztam belőle, hogy 1. a Win32 defragmentation API-t használja, 2, filesystem független, 3. nem szerencsés olyan HDD-n futtatni, amelyről az oprendszer is fut, mert adatvesztést okozhat, 4. a fájlneveket nem tudja megsemmisíteni. A többi nem világos.
Szerintetek mennyire biztonságos ennek a prg-nak a használata rendszerwinyón, éles környezetben?
thx
Elküldve: 2006. 03. 14. 05:52
http://www.analogx.c...ystem/shred.htm
http://www.freedownloadscenter.com/Utiliti...a_Shredder.html
Ez ugyan titkosito, de van benne torlo /sredder/ funkcio is.
Hát, ezek torolgetnek, de azt ne vard hogy a torolt fájlt is ujbol megtalalja.
Max. állitsd vissza valami undelet-tel es ujbol torold

Gugliban a "file sredder"-re keress rá, de neked kell kibogaraszni melyik a legjobb neked.
by horex
HOREX
Elküldve: 2006. 03. 14. 17:37
A nortonka speed-disk -jének van olyan opciója (FAT32-nél persze), hhogy az üres területet 0-kkal felülírja.
persze kukaürítés után érdemes futtatni.
Elküldve: 2006. 03. 17. 12:59
Idézet
A vezérigazgató elvtársnak tehát azt kell javasolni, hogy miután törölt egy fájlt, futtassa a
CIPHER /W:c:\
parancsot, ami az üres helyeket először nullákkal, majd 0xFF-fel, végül random számokkal írja felül.
Windows XP-től kezdve elérhető ez a parancs. W2000-n nem néztem.
Elküldve: 2006. 03. 19. 17:34
A következő a tényállás:
Adott egy több mint 600 megás Word doc file. Amikor megnyitom, összvissz
2 oldal "semmi" jön be... Nagyjából ez a file mielőtt "meghalt" volna egy több mint
50 oldalas szöveget tartalmazott. Tegnap még jó volt.... most pedig ha megnyitom
2 oldal nagy "semmi" jön be... a filet a winchesteren tárolom... megnyitáskor semmilyen
hibaüzenetet, vagy szektorhibát nem ír ki a Word... és azt nem értem, hogy ha el is tűnt
a teljes doksi, akkor miért több mint 600 mega a file mérete. ráadásul, ha közvetlen
olvasással megnyitom a file-t, mint egy dos text-et, akkor tele van szöveggel kb. meg is
van a tartalom, persze mindenféle ilyen olyan karakterekkel megspékelve... és megnyitva
mégsem tartalmaz semmit, és még hibaüzit sem kapok...
Van ötletetek, hogy mit csináljak vele?
üdv.
Armand
Elküldve: 2006. 03. 26. 19:22
Elküldve: 2006. 03. 27. 21:39
Másodszor is: Windows XP Home sp2 van nekem. itt nincs CIPHER. El tudnátok küldeni nekem? Köszi! (gondolom, csak pro-ban van, nem??)
Elküldve: 2006. 03. 27. 21:41
Idézet: vkrisz81 - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 19:22
NTFS GetDataBack monnyuk, bár a próbaverziója nem állítja vissza a fájlokat, csak megmutatja és némelyiket meg is lehet nyitni. (csak visszaállítani nem.) persze, ha van sn hozzája az mindjárt más...

Elküldve: 2006. 03. 28. 14:25
Idézet: SonicXP - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 21:39
Másodszor is: Windows XP Home sp2 van nekem. itt nincs CIPHER. El tudnátok küldeni nekem? Köszi! (gondolom, csak pro-ban van, nem??)
Nem tudom, működne-e, ha gondolod, elküldöm (magyar SP2 van, mindamellett az SP2 csomagból is kitömörítheted):
Idézet
You must install Cipher.exe by using the installer package instead of copying the new version of Cipher.exe to your computer.
De van itt egy telepíthető változat is:
Idézet
Windows 2000 adatvédelmi eszköz: az új Cipher.exe eszköz
Összefoglaló
A Microsoft elkészítette a Cipher.exe eszköz továbbfejlesztett verzióját, mely egy fontos új funkcióval, a merevlemezről letörölt adatok végleges felülírásának a lehetőségével bővült.
Viszont XP Home állítólag nem támogatja a titkosítást, így elképzelhető az is, hogy beint. A Cipher alapvetően titkosító eszköz (parancssori), csak mellékesen takarít:
C:\Documents and Settings\Signal>cipher /? NTFS partíción lévő könyvtárak [fájlok] titkosításának megjelenítése vagy módosítása. CIPHER [/E | /D] [/S:könyvtár] [/A] [/I] [/F] [/Q] [/H] [elérési_út [...]] CIPHER /K CIPHER /R:fájlnév CIPHER /U [/N] CIPHER /W:könyvtár CIPHER /X[:efs_fájl] [fájlnév] /A Fájlokon és könyvtárakon egyaránt működik. A titkosított fájl módosítás esetén visszafejthető, ha a szülőkönyvtár nincs titkosítva. Ajánlatos a fájlt és a szülőkönyvtárat is titkosítani. /D A megadott könyvtárak visszafejtése. A könyvtárakat a program megjelöli, így a később felvett fájlok sem lesznek titkosítva. /E A megadott könyvtárak titkosítása. A könyvtárakat a program megjelöli, így a később felvett fájlok is titkosítva lesznek. /F Minden megadott objektum titkosításának kényszerítése, még a már titkosított objektumoké is. A már titkosított objektumokat a program alapértelmezés szerint átugorja. /H Rejtett vagy Rendszer attribútummal rendelkező fájlok megjelenítése. Ezeket a fájlokat a program alapértelmezésként átugorja. /I A megadott művelet folytatása még hiba esetén is. Alapértelmezés szerint hiba esetén a CIPHER leáll. /K Új fájltitkosítási kulcs létrehozása a felhasználó számára a CIPHER programmal. Ha ezt a kapcsolót választja, a program az összes többit mellőzi. /N Ez a kapcsoló csak a /U kapcsolóval működik. Használatával megakadályozható a kulcsok frissítése. A helyi meghajtókon lévő összes titkosított fájl megkeresésére szolgál. /Q Csak a leglényegesebb információk kiírása. /R Kulcs és tanúsítvány létrehozása EFS-helyreállítási megbízott számára, majd ezek (tanúsítványt és személyes kulcsot tartalmazó) .PFX-, illetve (csak tanúsítványt tartalmazó) .CER-fájlba írása. A rendszergazda a .CER-fájl tartalmát felveheti az EFS-helyreállítási házirendbe, ezzel a felhasználók számára helyreállítási megbízottat hozhat létre, és a PFX-fájlt importálhatja az egyes fájlok helyreállításához. /S A megadott művelet végrehajtása a megadott könyvtárban lévő könyvtárakon és alkönyvtárakon. /U A helyi meghajtókon lévő összes titkosított fájl feldolgozása. A művelet aktualizálja a felhasználó fájltitkosítási kulcsát vagy a helyreállítási megbízott kulcsát, ha azok módosulnak. Ez a kapcsoló csak a /N kapcsolóval használható. /W Adatok eltávolítása az elérhető szabad lemezterületről az egész köteten. E kapcsoló használata esetén a program az összes többit mellőzi. A helyi kötet bármelyik könyvtára megadható. Ha ez csatlakozási pont, vagy egy másik köteten lévő könyvtárra mutat, a program arról a kötetről távolítja el az adatokat. /X Az EFS-tanúsítvány és kulcsok biztonsági mentése megadott fájlba. Ha meg van adva efs-fájl, az aktuális felhasználó fájltitkosítási tanúsítványairól, ellenkező esetben pedig a felhasználó aktuális EFS-tanúsítványáról és kulcsairól készül másolat. könyvtár Könyvtár elérési útja. fájlnév Fájlnév, kiterjesztés nélkül. elérési_út Fájl, könyvtár vagy helyettesítő minta. efs_fájl Titkosított fájl elérési útja. Paraméterek nélkül a CIPHER az aktuális könyvtár és a benne lévő fájlok titkosítási állapotát jeleníti meg. Több könyvtárnevet és helyettesítő karaktereket is használhat. Ha több paramétert ad meg, szóközökkel kell őket elválasztani egymástól.
Elküldve: 2006. 03. 28. 14:32
Elküldve: 2006. 03. 28. 14:42
"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."
Elküldve: 2006. 03. 29. 13:39
Elküldve: 2006. 03. 29. 20:10
Idézet: INT21H
Hmmm... jól hangzik, bár... majd kipróbálom.
Idézet: charlie
Igen, ezt tudom. De a SpyBOT mégsem jó. Mivel ez csak a létező fájlokat tudja "lenullázni", a többi, elvileg nem használt lemezterületet nem.
Idézet: leslie
Kipróbáltad? Mennyire biztonságos? Rendszerwinyón futtattad, ugye?
Idézet: Signal
Hmm, igazad van!

Idézet: Signal
Ez sajnos igaz. A titkosítás Home esetén Cipher-rel sem működik:
C:\Dokumentumok>cipher /e c:\tmp Könyvtárak titkosítása a következőben: c:\ tmp [ERR] tmp: A kérés nem támogatott. 0 könyvtár 1 könyvtáron belül titkosítva.
...sőt, a többi, ehhez kapcsolódó funkció sem. A /W kapcsoló (W mint Wipe) azonban igen. A Cipher tehát alkalmas a szabad lemezterület lenullázására. Remélem, biztonságos is

Ez a megoldás tehát jónak tűnik! Úgyhogy még1x thx.
(Egyébként, bár ez nem tartozik nagyon ide, úgy tűnik, az XP Home rendszerszinten tiltja a titkosítást. Pl. ha egy mappát titkosítani akarnánk, mit kellene tennünk? Megnézzük a fájl (vagy mappa) tulajdonságait. (Context menüben Tulajdonságok kiválasztása.) A megjelenő panelen kiválasztjuk a Speciális... gombot, így kapunk egy újabb panelt, ahol a legalsó jelölőnégyzet bekapcsolásával engedélyezhetnénk a titkosítást. Természetesen csak Professional esetén. Home alatt ugyanis ez a jelölőnégyzet szürke, inaktív, így nem lehet bejelölni sem kiválasztani. Namost. Ha mi egy kicsit profibbak vagyunk, kicsit átvariálhatjuk ezt a panelt - megvannak erre a különböző programok, eszközök és módszerek

Elküldve: 2006. 03. 30. 08:37
Idézet: SonicXP - Dátum: 2006. márc. 29., szerda - 20:10
Mondjuk úgy, h ügyfeleknél használom.
Működési elvéből következik, h ha rendesen felparaméterezed, és van ideje végigfutni, akkor vihetik a viccmestert a Kürthöz/Nasa-hoz, vagy akár az Úristenhez is, arrol nem fognak egy bit infót sem visszaszedni.
Csak sajna fél nap, míg szigorú beállításokkal végigfut.
Elküldve: 2008. 03. 10. 16:26
Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy titkosítottam egy fájl-t, így: jobb gombbal katt a fájlra, tulajdonságok, speciális,és ott volt egy olyan jelölőnégyzet, hogy tartalom titkosítása az adatvédelem érdekében, na én ezt kipipáltam, eddig minden jó volt! Csak aztán újra kellett telepíteni a gépet, és azóta nem tudom megnyitni,mert azt írja ki, hogy a felhasználónak nincs hozzáférési joga!

Előre is köszi mindenkinek!