HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   magician_hu 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 22. 09:45

Sziasztok!

Találtam nagyon jó kezdőknek való asterisk tutorial oldalt:

http:/asterisktutorials.com

Van sok érthető és használható videó!!! Angol nyelvű, de szerintem érthető. ;)

#122 Felhasználó inaktív   BitStream 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 23. 10:55

Jónapot!

Érdeklődnék, csinált-e már valaki főnök-titkári konfigurációt asterisk-el?
Érdekelne egy ilyen extension.conf

Köszi

/me

#123 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 24. 21:21

Idézet: BitStream - Dátum: 2006. okt. 23., hétfő - 11:55

Jónapot!

Érdeklődnék, csinált-e már valaki főnök-titkári konfigurációt asterisk-el?
Érdekelne egy ilyen extension.conf

Köszi

/me

Hali!

Tudom, hogy én vagyok a láma, de a főnök-titkári dolog alatt mit értünk ? Hogy mancika fogadja a hívást, és ha kapcsolhatja a főnököt tovább adja ?
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#124 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 18:20

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. okt. 12., csütörtök - 2:49

A másik, hogy már VoIP hálókból érkező hívásoknál is működik a hívószámkijelzés, sőt a NeoPhone hálózatán keresztül, ha a 21-es számon hívnak, akkor is működik nagyon szépen. :respect:

Hát én is régen jártam erre, de megint játszom kicsit Asteriskkel, mert lett 21-es körzetszámú számom neo-nál..

Szóval neked hogy megy SIP felől a CID kijelzés?? nekem soha nem ment eddig.. mindíg a trunk számát írja ki az Idefisk  :think:

Ja és nagyon régen kerestem a hibát, de azóta sem találom, hogy kifelé miért nem tudok egyszerre több SIP csatornán kimenni.. pedig ha sima win klinessel nyomulok NEO-nál, akkor 3 párhuzamos vonalam lehet..  Asterisk-nek is megadtam a trunk-be, hogy 3 csatorna, de hiába...
Tapasztalat?

#125 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 21:43

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 19:20

Hát én is régen jártam erre, de megint játszom kicsit Asteriskkel, mert lett 21-es körzetszámú számom neo-nál..

Szóval neked hogy megy SIP felől a CID kijelzés?? nekem soha nem ment eddig.. mindíg a trunk számát írja ki az Idefisk  :think:

Ja és nagyon régen kerestem a hibát, de azóta sem találom, hogy kifelé miért nem tudok egyszerre több SIP csatornán kimenni.. pedig ha sima win klinessel nyomulok NEO-nál, akkor 3 párhuzamos vonalam lehet..  Asterisk-nek is megadtam a trunk-be, hogy 3 csatorna, de hiába...
Tapasztalat?

Az a baj, hogy eddig a NET-en ha egy SIP szolgáltatót kellett bekonfigurálni mindenhol type peer-nek konfigurálták az egészet. Ez persze nem baj, de a peer miatt a bejövő hívásoknál a beérkező trunk száma volt a kijelző.

Két részre kell választani a szolgáltatókat. Kell egy (pl. [neophone-out]) type peer a kimenő hívásoknak, és kell egy type user a bejövőknek (pl. [neophone-in]). A type user-nek legyen csak incoming context-e, a kimenőnek nem kell, a többit értelemszerűen be lehet állítani. A klipnél, a neophonenál, freecallnál is működik ez a megoldás tökéletesen. A 21-es körzetből érkező hívásoknál működik a hívószám kijelzés tökéletesen. :)

Elméletileg (nem vagyok benne biztos), a SIP csatornáknál nem működik igazán a trunk összekapcsolás jól. (Eddig nekem nem ment.) Én erre csinálnék egy dial context-et, ahol 1,2,3 végigmennék a dolgon. Vagy ha sikerül megoldani a groupba gyüjtést, akkor oszd meg velem is lécci. :)

#126 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 09:51

Hát nekem is úgy volt eddig is.. ketté van bontva, mert a FreePBX így írja meg a konfigot:
(nekem 2 neo előfizetésem van, és csak az egyiknek cseréltettem le a számát)

[0621380xxxx]
type=user
secret=*****
context=from-pstn

[731xxx]
type=user
secret=******
context=from-pstn

[neophone]
username=0621380xxxx
type=peer
secret=*****
nat=yes
insecure=very
host=sip.neophonex.hu
fromuser=0621380xxxx
fromdomain=sip.neophonex.hu
disallow=all
callerid="Egresi Peter" <0621380xxxx>
auth=md5
allow=gsm
allow=ulaw
allow=alaw
allow=ilbc

[neophonex2]
username=731xxx
type=peer
secret=*****
nat=yes
insecure=very
host=sip.neophonex.hu
fromuser=731xxx
disallow=all
callerid="Egresi Peter" <731xxx>
auth=md5
allow=ulaw
allow=alaw
allow=ilbc

A jelenség az, hogy míg a 21-est hívom az idefisk ezt mondja "unknown <731xxx>" mintha a második neo-n jönne be a hívás, pedig nem.. na erre varjál gombot  :think:

A trunk dolgot nem agyon értettem amit írtál, én tudatlan vagyok :-) Nem biztos, hogy trunk összekapcsolást szeretnék, hanem mivel egyszerre egy SIP trunk-on  (meg is adható) 3 csatornán lehet hívni/fogadni ezért gondoltam, hogy egy előfizetéssel 3 júzer beszélhet, de nem... ha vki beszél, akkor a következőnek azt mondja "outservice is busy now"

#127 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 14:46

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. okt. 27., péntek - 10:51

Hát nekem is úgy volt eddig is.. ketté van bontva, mert a FreePBX így írja meg a konfigot:
(nekem 2 neo előfizetésem van, és csak az egyiknek cseréltettem le a számát)

[...]

A jelenség az, hogy míg a 21-est hívom az idefisk ezt mondja "unknown <731xxx>" mintha a második neo-n jönne be a hívás, pedig nem.. na erre varjál gombot  :think:

A trunk dolgot nem agyon értettem amit írtál, én tudatlan vagyok :-) Nem biztos, hogy trunk összekapcsolást szeretnék, hanem mivel egyszerre egy SIP trunk-on  (meg is adható) 3 csatornán lehet hívni/fogadni ezért gondoltam, hogy egy előfizetéssel 3 júzer beszélhet, de nem... ha vki beszél, akkor a következőnek azt mondja "outservice is busy now"

A register field hogyan van meghatározva, nem lehet, hogy rossz extension-re hivatkozik ? Két előfizuval még nem próbáltam, de meg kellene tudnia különböztetni.

Itt az én Neophone ki és be konfigom:

register => 0621380xxxx:*********:0621380xxxx@sip.neophonex.hu/0621380xxxx

[neophone-out]
disallow=all
allow=ulaw
allow=alaw
allow=ilbc
canreinvite=no
fromuser=0621380xxxx
host=sip.neophonex.hu
insecure=very
pedantic=no
qualify=300
secret=*******
type=peer
username=0621380xxxx
nat=route

[neophone-in]
disallow=all
allow=ulaw
allow=alaw
allow=ilbc
canreinvite=no
context=incoming
fromuser=0621380xxxx
host=sip.neophonex.hu
insecure=very
qualify=300
secret=********
type=user
username=0621380xxxx
nat=route

A másiknál arra tippelek, hogy nem az Asterisk nem engedi a hívást, hanem a szolgáltató nem enged egyszerre több hívást kezdeményezni az adott accountról. Nem lehet ?

#128 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 15:30

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. okt. 27., péntek - 15:46

A register field hogyan van meghatározva, nem lehet, hogy rossz extension-re hivatkozik ? Két előfizuval még nem próbáltam, de meg kellene tudnia különböztetni.
...

A másiknál arra tippelek, hogy nem az Asterisk nem engedi a hívást, hanem a szolgáltató nem enged egyszerre több hívást kezdeményezni az adott accountról. Nem lehet ?

A register pont olyan mint neked, csak nekem 2 van.

A szám kijelzést passzolom.. illetve, ha mobilról hívod a 21-esedet, akkor is kiírja a számot?? vagy csak hálón belül? mert ha saját magamat a 731xxx-t hívom akkor kiírja, hogy a 0621380xxx hív...

Most az a vicces, hogy mivel csak az egyiken van pénz, ezért arra routolok minden 06-ot, és a másikat, csak neon belülre használom.
Megtettem, hogy kihívtam a mobilomra, az csenget (nem vettem fel) és egy másik line-on hívtam a 0621-et, tehát minkettő hívásnak a pénzes neo trunk-on kellett kimennie, (log szerint arra is ment) és tudtam 2 párhuzamos hívást indítani... na innentől nem értem, eddig miért nem ment, nem változott semmi.

#129 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 22:04

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. okt. 27., péntek - 16:30

A register pont olyan mint neked, csak nekem 2 van.

A szám kijelzést passzolom.. illetve, ha mobilról hívod a 21-esedet, akkor is kiírja a számot?? vagy csak hálón belül? mert ha saját magamat a 731xxx-t hívom akkor kiírja, hogy a 0621380xxx hív...

Most az a vicces, hogy mivel csak az egyiken van pénz, ezért arra routolok minden 06-ot, és a másikat, csak neon belülre használom.
Megtettem, hogy kihívtam a mobilomra, az csenget (nem vettem fel) és egy másik line-on hívtam a 0621-et, tehát minkettő hívásnak a pénzes neo trunk-on kellett kimennie, (log szerint arra is ment) és tudtam 2 párhuzamos hívást indítani... na innentől nem értem, eddig miért nem ment, nem változott semmi.

Akár mobilról, akár T-Comból hívom működik a hívószámkijelzés tökéletesen. A soft klienseken (beleértve az IAX klienseket is), a Linksysen, és a VoIP telefonon is. :)

A hívásokat passzolom, még nem nagyon próbáltam egyszerre egy szolgáltatón a hívást.

#130 Felhasználó inaktív   ZeroConf 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 02. 14:30

hello!

tudna nekem segiteni valaki,hogy az asterisk hangokat hogyan tudom magyarra kicserelni.A freepbx-es verziot hasznalom. Elvileg megtalatam a hangileokat a var/lib/asterisk/sounds mappában,de ha kicserélem valami mas gsm-re akkor nem valtozik semmi,ha az osszeset kitorlom akkor nem szol semmi.annyit kernek csak hogy kuldesz nekem mailbe egy kis segitseget,hogy hogy tudnam kicserélni a fileokat.

Köszi!

#131 Felhasználó inaktív   Celithrandil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 20. 10:30

van aki picit tudna segíteni pl msn en vagy icq n valamikor freepbx telepítésében? nemhiszem hogy a konfigolás nagyon nagy gondot jelenteni, inkább a telepítés, mert még elég láma vagyok linuxban:) asterisket még feldobtam csomagkezelővel, de itt picit megakadtam. szóval ha valaki lenne oly kedves akkor dobjon egy mélt:
andrass182000@yahoo.co.uk

cserébe meghívóm sörre vagy valami:)

#132 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 25. 00:39

Idézet: Celithrandil - Dátum: 2006. nov. 20., hétfő - 11:30

van aki picit tudna segíteni pl msn en vagy icq n valamikor freepbx telepítésében? nemhiszem hogy a konfigolás nagyon nagy gondot jelenteni, inkább a telepítés, mert még elég láma vagyok linuxban:) asterisket még feldobtam csomagkezelővel, de itt picit megakadtam. szóval ha valaki lenne oly kedves akkor dobjon egy mélt:
andrass182000@yahoo.co.uk

cserébe meghívóm sörre vagy valami:)

Hali! Ha nagyon új vagy a Linux-ban, és az Asterisk-ben is, szerintem ne vesződj vele külön-külön telepítésben, mert iszonyat szívás lesz indulásnak.

Én inkább azt ajánlom, hogy próbáld ki a FreePBX-et*, ez egy komplett disztribució ahogy hallottam, felkúszik a Linux, és hozzá az Asterisk, egy egyszerűen kezelhető WEB-es felülettel, ahol gyorsan meg lehet ismerni az egészet, és úgy már egyszerűbb megismerni a Linuxot, és az Asterisket futás közben. :)

* = Asterisk@Home, Trixbox, ezek nem tudom, hogy a freepbx-ek elődei-e, vagy külön cuccok, lehet arra is érdemes lenne ránézni.

#133 Felhasználó inaktív   agyil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 25. 11:35

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. nov. 25., szombat - 0:39

Hali! Ha nagyon új vagy a Linux-ban, és az Asterisk-ben is, szerintem ne vesződj vele külön-külön telepítésben, mert iszonyat szívás lesz indulásnak.

Én inkább azt ajánlom, hogy próbáld ki a FreePBX-et*, ez egy komplett disztribució ahogy hallottam, felkúszik a Linux, és hozzá az Asterisk, egy egyszerűen kezelhető WEB-es felülettel, ahol gyorsan meg lehet ismerni az egészet, és úgy már egyszerűbb megismerni a Linuxot, és az Asterisket futás közben. :)

* = Asterisk@Home, Trixbox, ezek nem tudom, hogy a freepbx-ek elődei-e, vagy külön cuccok, lehet arra is érdemes lenne ránézni.

Hali,

Trixbox a teljes disztro, ami felrakja a FreePBX-et, egy CentOS linuxot, az asterisket és még pár finsomságot..
Persze ez lesikálja a teljes gépet.

#134 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 05. 16:37

Lehet, hogy tudok szerezni egy EZ go mini PC-t. Ebben nincs kártyának hely. Van benne egy analóg modem, de nem tudom milyen chip-pel (talán Lucent Venus), V90. 2 USB, 1 Eth port.
Egy Neo-t, egy Klip-et, egy PSTN-t kellene összefogni. Van egy asztali SIP IP telefon és 2-3 analóg mellék.

Persze csak játék, így occsóért akarom megoldani :-))

Van USB-s megoldás (USB->FXS; USB->FXO) vagy csak külső ATA-val lehet megoldani?

#135 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 06. 16:14

Idézet: fecus - Dátum: 2006. dec. 5., kedd - 17:37

Lehet, hogy tudok szerezni egy EZ go mini PC-t. Ebben nincs kártyának hely. Van benne egy analóg modem, de nem tudom milyen chip-pel (talán Lucent Venus), V90. 2 USB, 1 Eth port.
Egy Neo-t, egy Klip-et, egy PSTN-t kellene összefogni. Van egy asztali SIP IP telefon és 2-3 analóg mellék.

Persze csak játék, így occsóért akarom megoldani :-))

Van USB-s megoldás (USB->FXS; USB->FXO) vagy csak külső ATA-val lehet megoldani?

Egyik sem lesz jó szerintem.

Az analog modemet már rég nem támogatja az Asterisk, még akkor sem, ha tud Voice supportot.

Linux alatt elég nehéz lenne az USB-s eszközöket rábírni, hogy működjön Asterisk-el. De ha az USB eszköz gyártója oldalán találsz meghajtót Asterisk alá, akkor valszeg megoldható.

A külsö ATA a legegyszerűbb megoldás szerintem. Egy Linksys PAP2 huzza az igát nálam, a két analog portja az Asteriskre konfigolva, meg egy DataVOX SIP telefon. Ezek hardwares mellékek (ezen kivül minden PC-n fut egy IAX kliens). A PSTN beválasztáshoz a legolcsóbb megoldás vagy szerezni egy mISDN, illetve CAPI 2.0 által támogatott ISDN kártyát, és behekkelni, vagy venni egy olyan kártyát, mint amit mi is használunk.

#136 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 18. 21:20

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. dec. 6., szerda - 17:14

Egyik sem lesz jó szerintem.

Az analog modemet már rég nem támogatja az Asterisk, még akkor sem, ha tud Voice supportot.

Linux alatt elég nehéz lenne az USB-s eszközöket rábírni, hogy működjön Asterisk-el. De ha az USB eszköz gyártója oldalán találsz meghajtót Asterisk alá, akkor valszeg megoldható.

A külsö ATA a legegyszerűbb megoldás szerintem. Egy Linksys PAP2 huzza az igát nálam, a két analog portja az Asteriskre konfigolva, meg egy DataVOX SIP telefon. Ezek hardwares mellékek (ezen kivül minden PC-n fut egy IAX kliens). A PSTN beválasztáshoz a legolcsóbb megoldás vagy szerezni egy mISDN, illetve CAPI 2.0 által támogatott ISDN kártyát, és behekkelni, vagy venni egy olyan kártyát, mint amit mi is használunk.

Köszi.
Ha jól értem az X100-as klónokra gondolsz. Azok csak FXO-t tudnak vagy FXS is lehet?
Az ISDN-t nem értem. Hogyan segít az nekem a PSTN fogadásában?

#137 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 19. 22:49

Idézet: fecus - Dátum: 2006. dec. 18., hétfő - 22:20

Köszi.
Ha jól értem az X100-as klónokra gondolsz. Azok csak FXO-t tudnak vagy FXS is lehet?
Az ISDN-t nem értem. Hogyan segít az nekem a PSTN fogadásában?

Igen, az X100P az egyik legegyszerűbb, és leghatékonyabb megoldás. Ellenben azok csak FXO-t tudnak. FXS-et ahogy nézem csak a drágább kártyák tudnak, akkor meg már otthonra jobban megéri valami ATA-val helyettesíteni ezeket, X100+valami lókoszt ATA valszeg olcsóbb lesz jóval, mint egy ugyanilyen kombinált szerverkártya. Szerintem.

Ha ISDN vonalad van, akkor az a legolcsóbb megoldás. Valszeg eléggé gyúrni kell, hogy beüzemeld, még nem tudtam rávenni magamat, de a kérdés az volt, hogy legolcsóbban hogyan lehet. :)

Ha analóg vonalad van, akkor az X100P a legegyszerűbb megoldás.

#138 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 27. 14:07

Elindult néhány dolog. Mivel a hw a régi gépem (P166MMX és 420MB vincsi) így az astlinux embedded verzió fért csak fel rá. Néhány kérdésem maradt:
- Hogyan kell megcsinálni, hogy a két SIP mellék egyszerre csörögjön, és ha valamelyiket felveszik akkor a másik elhallgasson? Ha egyiket sem veszik fel egy ideig akkor hangpostára menjen.
Az megy, hogy egyik csörög 15mp (Dial(SIP/ext71,15)) aztán a másik 60mp (Dial(SIP/ext71,60)) aztán hangposta, de nem egyszerre.
- Ha egyik telefon sem "él" akkor nem megy a hangpostára, hanem nem válaszol, és no SIP routing vagy valami ilyen üzenetet ad a CLI prompton. Itt is jobb lenne ha a hangpostára menne.
- Nem tudom kipróbálni a G729 v. G723 codec-eket. Főleg arra lennék kíváncsi, hogy bírja-e a gép a codec konverziót, legalább 1 csatornán. Tudom hogy licenc díjas, de nem fizetnék próba céljából:-( Letöltöttem kész .so-kat mivel az astlinuxon nincs hely és semmi a fordításhoz de nem indítja el a asterisk-et és licencre panaszkodik. Meg lehet ezt oldani?

#139 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 28. 01:38

Idézet: fecus - Dátum: 2006. dec. 27., szerda - 15:07

Elindult néhány dolog. Mivel a hw a régi gépem (P166MMX és 420MB vincsi) így az astlinux embedded verzió fért csak fel rá. Néhány kérdésem maradt:
- Hogyan kell megcsinálni, hogy a két SIP mellék egyszerre csörögjön, és ha valamelyiket felveszik akkor a másik elhallgasson? Ha egyiket sem veszik fel egy ideig akkor hangpostára menjen.
Az megy, hogy egyik csörög 15mp (Dial(SIP/ext71,15)) aztán a másik 60mp (Dial(SIP/ext71,60)) aztán hangposta, de nem egyszerre.
- Ha egyik telefon sem "él" akkor nem megy a hangpostára, hanem nem válaszol, és no SIP routing vagy valami ilyen üzenetet ad a CLI prompton. Itt is jobb lenne ha a hangpostára menne.
- Nem tudom kipróbálni a G729 v. G723 codec-eket. Főleg arra lennék kíváncsi, hogy bírja-e a gép a codec konverziót, legalább 1 csatornán. Tudom hogy licenc díjas, de nem fizetnék próba céljából:-( Letöltöttem kész .so-kat mivel az astlinuxon nincs hely és semmi a fordításhoz de nem indítja el a asterisk-et és licencre panaszkodik. Meg lehet ezt oldani?

Az első és második kérdésedre röviden:

exten => s,1,Dial(SIP/1&SIP/2,45)
exten => s,2,Goto(üzenetrögzítő-context,s,1)

így egyszerre csörög a két SIP mellék (SIP/1 és SIP/2) 45 másodpercig, ha addig nem veszik fel valamelyiket, akkor tovább lép a Goto Extension-re, ami átirányítja az üzenetrögzítő contextre. Ezt lecserélheted másra, üzenetrögzítőre, stb, a fantáziádra bízom. :)

A harmadik kérdésedre nem tudom a választ, nem használok más codec-et, mint G.729, mivel az X100P is azt használja, meg az SIP szolgáltatók felé is elég jól működik.

#140 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 28. 12:52

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. dec. 28., csütörtök - 2:38

...

A harmadik kérdésedre nem tudom a választ, nem használok más codec-et, mint G.729, mivel az X100P is azt használja, meg az SIP szolgáltatók felé is elég jól működik.

Én is a G729-et szeretném, de akkor meg a softphone-okat kell megvásárolnom vagy törnöm. Nem találtam ingyenesen G729-et tudó progit.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.