HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 01. 15:43

Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 15:53

Igen van rajta egy FXO vagy egy FXS modul alapból. Attól föggően hogy 01 vagy 10. Elméletileg tökéletes digium koppintás és valóban a zaptellel megy. Hogy őszinte legyek OpenVoxot még nem vett senki és nem is építettünk be még sehová, biztos az ismeretlentől való félelem, vagy nem is tudom. Talán fel tudok ajánlani az első bátor emberkének egy visszavásárlást, arra az esetre ha nem jön be a kártya...

OpenVox-ok nem olyan rosszak amit olvastam eddig róluk, de úgy tudtam saját driverrel megy, ezért lepett meg. Ez a kártya felkeltette az érdeklődésemet. Otthonra valszeg ez lesz a megnyugtató megoldás. Mondjuk az is érdekelne, hogy a hangup, és busy detect mennyire működik vele, mert az az analóg kártyáknál elég érdekes. Az X100P meg egyenesen botrányos. (Tudom, az nem is igazán káryta, meg ilyenek...:) )
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#282 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 15:45

Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 15:57

Sziasztok

Az Asterixel az a problemam, hogy van egy linksys telefonom, es egy xlite-os windos alkalmazasom. Mindketto be van reggelve az asterixbe, peer-kent latszik is mindket "vonal" Viszont az az erdekesseg van, hogy mig a linksys telefon kezdemenyezni es fogadni is tudja az xlite hivasat, addig az xlite csak hivni tud, fogadni nem, ha fogadni kell, akkor 404-es (not found) hibaval kapok vissza hibauzetetet a debugban. Ismeros problema ez valakinek? A linksys es a xlite konfigja megegyezik a sip.conf-ban...

Koszi

Modositas: az xlite -tal sajat magamat nem tudom felhivni (username-ben szereplo szamot) mert azt mondja call failed: not found. De hat ez foglalt kene hogy legyen, mert sajat magamat hivom, nem? Lehet ezert nem tud a linksys felhivni, de akkor mi az en teelfonszamom, ha nem az usernevem? :)

Laci

Hali! A peer típus az alapvetően a SIP szolgáltatókkal szokás használni. A mellékeket mint friend állítjuk be, ezzel elméletileg lehet hívást kezdeményezni, és fogadni is.

#283 Felhasználó inaktív   Laca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 15:52

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 14:45

Hali! A peer típus az alapvetően a SIP szolgáltatókkal szokás használni. A mellékeket mint friend állítjuk be, ezzel elméletileg lehet hívást kezdeményezni, és fogadni is.

Szia!

Kozben haladtam, friend a tipus, de nem a programokkal van a baj, asterix lesz.

Az van, hogy van egy 8xx es egy 2xx-as szammezom. A 8xx-kent beregisztralt userek tudjak egymast hivni, de semmilen 2xx-est nem. Az elobb az xlite volt a 222-es mellek. Ez fel tudja hivni a 8xx-es melleken barmilyen software vagy hw cucc van, mukodik. A 222-est nem lehet hivni. Termeszetesen a sip.conf-ban a 8xx-es es a 222 -es konfg tok egyforma, gyakoraltilag a 8xx-bol van klonozva a 222-es par sora is.

Ezt az asterixet atvettem, nem ertek hozza, de ugy tunik, mintha meg lenne valahol mondva, hogy a 8xx-es szammezo lokalis, minden mas eldobando, vagy atiranyitando vagy valami hasonlo, de a 8xx melle a 2xx-et is fel szeretnem venni, hatha akkor lehet ezt is hivni... nem tudom nem-e baromsagot mondtam :) De remelem ertitek mi a bajom.

Koszi

Laci

Szerkesztette: Laca 2007. 08. 01. 15:54 -kor

#284 Felhasználó inaktív   Laca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 16:07

Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 14:52

Szia!

Kozben haladtam, friend a tipus, de nem a programokkal van a baj, asterix lesz.

Valaszolok magamak :)

Az extension conban nem volt bent az, amire gondoltam, hogy a 2xx is hivhato mellek legyen...

De azer koszi :)

Mostmar csak azt kene, hogy a 3xx es 4xx-es mellekek egy masik sip szerveren vannak, es oda is nyomja tovabb a hivasokat :)

Ha van tipp, hogy ezt merre keressem, amig meg nem talalom, akkor orommel varom az otleteket :D

Laca

#285 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 16:24

Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 17:07

Valaszolok magamak :)

Az extension conban nem volt bent az, amire gondoltam, hogy a 2xx is hivhato mellek legyen...

De azer koszi :)

Mostmar csak azt kene, hogy a 3xx es 4xx-es mellekek egy masik sip szerveren vannak, es oda is nyomja tovabb a hivasokat :)

Ha van tipp, hogy ezt merre keressem, amig meg nem talalom, akkor orommel varom az otleteket :D

Laca

Ha a másik szerver is asterix, akkor IAX2-vel kapcsold össze a kettőt. Ehhez az iax.conf config fájlban kell mind a két oldalon bekonfigurálni a másikat.

Utána az extension.conf-ban ehhez szükséges tárcsázást megoldani...
Valami ilyet...:
exten => _2XX,1,Dial(IAX2/valami)

Persze ez így nagyon egyszerűsítve van, tehát azért ennél több kell, ez csak iránymutatásnak jó. :)

#286 Felhasználó inaktív   Laca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 16:27

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 15:24

Ha a másik szerver is asterix, akkor IAX2-vel kapcsold össze a kettőt.

A masik szerver egy Cisco gateway, ahhoz kene kapcsolodni.... Erre van valami konfigod? :)

#287 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 17:27

Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 15:53

Igen van rajta egy FXO vagy egy FXS modul alapból. Attól föggően hogy 01 vagy 10. Elméletileg tökéletes digium koppintás és valóban a zaptellel megy. Hogy őszinte legyek OpenVoxot még nem vett senki és nem is építettünk be még sehová, biztos az ismeretlentől való félelem, vagy nem is tudom. Talán fel tudok ajánlani az első bátor emberkének egy visszavásárlást, arra az esetre ha nem jön be a kártya...

Hát ezért szeretném kipróbálni, meg letesztelni. :) De ezek szerint akkor ezért ajánlgattad ennyire, mert tele a raktász és szabadulni akartok a készlettől.  :omg: :D

Ilyen kondíció mellett viszont lehet, hogy fejest ugrok egy 1 FXO portos OpenVox-ba. :think: De ezt még megálmodom.
<span style='color:blue'>System halted! Macska reboot!</span>

#288 Felhasználó inaktív   _pt_ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 01. 18:46

Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 17:27

Ilyen kondíció mellett viszont lehet, hogy fejest ugrok egy 1 FXO portos OpenVox-ba. :think: De ezt még megálmodom.

Szép álmokat hozzá! :)

#289 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 22:42

Idézet: Laca - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 17:27

A masik szerver egy Cisco gateway, ahhoz kene kapcsolodni.... Erre van valami konfigod? :)

Azt SIP-en kellene gondolom összekapcsolni. Ahhoz a sip.conf-ban kell egy type peer és egy type user bejegyzés, vagy egy type friend. (Én azért használok a külső SIP dolgokhoz külön peer (ki) és külön user (be) konfigot, mert így tudom külön konfigurálni az irányokat.:))

A Cisco gatewayt nem ismerem, ott gondolom kellene létrehozni egy accountot az Asterisk-nek, és ott a ruleokba beállítani, hogy az 1xx, és a 2xx tartományokhoz a hívást irányítsa az Asterisk-re.

Asteriskben már nem akkora mutatvány utána beállítani a kapcsolást, a sip.conf ugye a szerverek kapcsolatához kell, extensionben meg csinálni egy context-et, ami a mellékek közötti kapcsolást oldja meg a bérkező kérés alapján. :) Ez így most olyan szinten felületes volt, hogy nagyon. Az egész mellékek kiosztása, és a konfigurációk beállításának ismeretében fogod tudni ezt tovább finomítani. :)

#290 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 01. 22:44

Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 18:27

Hát ezért szeretném kipróbálni, meg letesztelni. :) De ezek szerint akkor ezért ajánlgattad ennyire, mert tele a raktász és szabadulni akartok a készlettől.  :omg: :D

No, ha esetleg beleugrasz, majd lsz oszd meg a tapasztalatodat, mert érdekelne. Mennyire stabil, mennyire megbízható, beüzemelés, hangerő, busy detect, meg az egyéb szokásos dolgok. :)

#291 Felhasználó inaktív   shiloh 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 02. 08:09

Hello!

Valaki ismer valami jó angol, esetleg magyar leírást asterisk-hez? Tudom google, de nem igazán találtam egy jó átfogó leírást, hogy hogy is működik az asterisk. Pl. tegnap megjött egy motorola sm56 fax voice modem kártya, 2 portal. Beraktam gépbe, felraktam zaptelt (asterisk már fent volt) és az asterisk-gui weboldalán, folyamat azt mondta nekem, hogy nincs analóg port a gépemben, vagyis nem detektálta.

Ezért lenne jó, egy jókis doksi róla.

Előre is köszönöm!
--
shiloh
víg napot!

#292 Felhasználó inaktív   _pt_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 02. 08:15

Idézet: shiloh - Dátum: 2007. aug. 2., csütörtök - 8:09

Valaki ismer valami jó angol, esetleg magyar leírást asterisk-hez?

szia

valami ilyesmi:

http://www.libits.org/doc/tfot/

aztán a finomságok pedig itt:

http://www.voip-info.org/wiki-Asterisk

Szerkesztette: _pt_ 2007. 08. 02. 08:22 -kor

#293 Felhasználó inaktív   shiloh 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 02. 08:31

Idézet: _pt_ - Dátum: 2007. aug. 2., csütörtök - 9:15

szia

valami ilyesmi:

http://www.libits.org/doc/tfot/

aztán a finomságok pedig itt:

http://www.voip-info.org/wiki-Asterisk

valami nagyon ilyesmi :))
Nagyon köszönöm!! :D
víg napot!

#294 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 02. 11:19

Idézet: shiloh - Dátum: 2007. aug. 2., csütörtök - 9:09

Hello!

Valaki ismer valami jó angol, esetleg magyar leírást asterisk-hez? Tudom google, de nem igazán találtam egy jó átfogó leírást, hogy hogy is működik az asterisk. Pl. tegnap megjött egy motorola sm56 fax voice modem kártya, 2 portal. Beraktam gépbe, felraktam zaptelt (asterisk már fent volt) és az asterisk-gui weboldalán, folyamat azt mondta nekem, hogy nincs analóg port a gépemben, vagyis nem detektálta.

Ezért lenne jó, egy jókis doksi róla.

Előre is köszönöm!
--
shiloh

Hát nem csodálom, hogy a Zaptel nem ismerte fel, mivel a Zaptel nem hajt meg analóg winmodem kártyákat, csak Digium kártyákat, illetve magukat annak hazudó klónokat. Ugyan néhány X100P klón erre az SM56 kártyára épül, _szerintem_ az alap faxmodem kártyát nem is fogja felismerni.

Nem tudom milyen meghajtóval lehetne rávenni arra, hogy az Asterisk felismerje. Régebbi verziójiban az Asterisknek még volt support a voice képes analóg modemekhez, de annyira megbízhatatlannak bizonyultak, hogy az 1.2.x szériából teljesen ki is gyomlálták. Szóval ha esetleg erre a kártyára tervezel egy irodát ráereszteni, én most beszélnélek le róla. Akárcsak bármelyik X100P klónról tenném. :)

#295 Felhasználó inaktív   shiloh 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 02. 13:57

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. aug. 2., csütörtök - 12:19

Hát nem csodálom, hogy a Zaptel nem ismerte fel, mivel a Zaptel nem hajt meg analóg winmodem kártyákat, csak Digium kártyákat, illetve magukat annak hazudó klónokat. Ugyan néhány X100P klón erre az SM56 kártyára épül, _szerintem_ az alap faxmodem kártyát nem is fogja felismerni.

Nem tudom milyen meghajtóval lehetne rávenni arra, hogy az Asterisk felismerje. Régebbi verziójiban az Asterisknek még volt support a voice képes analóg modemekhez, de annyira megbízhatatlannak bizonyultak, hogy az 1.2.x szériából teljesen ki is gyomlálták. Szóval ha esetleg erre a kártyára tervezel egy irodát ráereszteni, én most beszélnélek le róla. Akárcsak bármelyik X100P klónról tenném. :)

nos, a következő történt:

dmesg a következőt mondja nekem:
------------------------------------------
ZapTel device: vendor=1057 device=5608 subvendor=9085
wcfxo0: <Wildcard X100P> port 0xd800-0xd8ff mem 0xff8ff000-0xff8fffff irq 11 at device 10.0 on pci1
ZapTel Attach for wcfxo0: deviceID : 0x1057
wcfxo0: [FAST]
Failed to initailize DAA, giving up...
Freed a Wildcard
ZapTel detach!
We failed: 5

betöltött modulok listája:
-----------------------------
Id Refs Address    Size  Name
1 13 0xc0400000 6f6544 kernel
2    1 0xc0af7000 59f20    acpi.ko
3    9 0xc1fc0000 32000    zaptel.ko
4    1 0xc1ff7000 7000  qozap.ko
5    1 0xc1ffe000 20000    tau32pci.ko
6    1 0xc2020000 5000  wcfxo.ko
7    1 0xc202d000 a000  wcfxs.ko
8    1 0xc2038000 6000  wct1xxp.ko
9    1 0xc203e000 c000  wct4xxp.ko
10    1 0xc204b000 a000  wcte11xp.ko
11    1 0xc2055000 d000  wcte12xp.ko

ztcfg pedig a következő hibát dobja:
Keyword: [loadzone], Value: [us]
Keyword: [defaultzone], Value: [us]
Keyword: [fxoks], Value: [1-2]

Zaptel Version: 1.4.0-BSD
Echo Canceller: MG2
Configuration
======================

Channel map:

Channel 01: FXO Kewlstart (Default) (Slaves: 01)
Channel 02: FXO Kewlstart (Default) (Slaves: 02)

2 channels configured.

ZT_CHANCONFIG failed on channel 1: Device not configured (6)

Elnézést, hogy kicsit nagy lett.
Szóval asterisk-gui setup részénél csipog is, hogy nincs analog port detektálva a rendszerben.

Amúgy a kártyára Openvox van írva. Fura mert 2 portos. De elvileg jónak kéne lennie, legalábbis a wireless.hu -ról rendeltem, és ott azt mondták teljesen asterisk kompatiblis. Van valakinek valamilyen ötlete mit kéne csinálnom?

Előre is köszi a segítséget!

ja még egy dolog, zttool elindul, és a teljes ablak üres... :) de gondolom ez ilyen esetben "normális"
még1 apró szerkeztés:
pciconf ezt írja:
------------------
wcfxo0@pci1:10:0:    class=0x078000 card=0x00019085 chip=0x56081057 rev=0x00 hdr=0x00
    vendor = 'Motorola'
    device = 'SM56 PCI Fax Voice Modem'
    class    = simple comms

Szerkesztette: shiloh 2007. 08. 02. 14:08 -kor

víg napot!

#296 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 02. 14:56

Idézet: shiloh - Dátum: 2007. aug. 2., csütörtök - 14:57

nos, a következő történt:

dmesg a következőt mondja nekem:
ZapTel device: vendor=1057 device=5608 subvendor=9085
wcfxo0: <Wildcard X100P> port 0xd800-0xd8ff mem 0xff8ff000-0xff8fffff irq 11 at device 10.0 on pci1
ZapTel Attach for wcfxo0: deviceID : 0x1057
wcfxo0: [FAST]
Failed to initailize DAA, giving up...
Freed a Wildcard
ZapTel detach!
We failed: 5

Ez egy X100P klón lesz akkor. Egyébként nekem a saját X100P klónom tök ugyanezzel a hibával (Failed to initailize DAA, giving up...) szál el. :(( És nem tudok rájönni miért. Néha meg tökéletesen beindul!

#297 Felhasználó inaktív   shiloh 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 03. 11:36

most találtam egy oldalt, ahol azt írják, hogy az ilyesfajta hiba irq ütközés miatt alakul ki. Nos hát nem :D, vagyis nem hiszem, összes pci portot kipróbáltam, aztán újra, úgy hogy mindegyik pci portnak külön irq-t dedikáltam... sőt még az onboard dolgokat is kikapcsoltam, hogy irq-k szabaduljanak fel :D, és így se nem... szóval ha van valakinek 5lete mi lehet a baj, kérem ne tartsa magában :)
víg napot!

#298 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 03. 12:39

Idézet: shiloh - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 12:36

most találtam egy oldalt, ahol azt írják, hogy az ilyesfajta hiba irq ütközés miatt alakul ki. Nos hát nem :D, vagyis nem hiszem, összes pci portot kipróbáltam, aztán újra, úgy hogy mindegyik pci portnak külön irq-t dedikáltam... sőt még az onboard dolgokat is kikapcsoltam, hogy irq-k szabaduljanak fel :D, és így se nem... szóval ha van valakinek 5lete mi lehet a baj, kérem ne tartsa magában :)

Ezeken már én is túlvagyok... :)

#299 Felhasználó inaktív   _pt_ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 08. 04. 08:24

Idézet: shiloh - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 11:36

Csak tippelek:

FXO portos kártyát akarsz belőni:

Keyword: [loadzone], Value: [us]
Keyword: [defaultzone], Value: [us]
Keyword: [fxoks], Value: [1-2]

Csak az a baj hogy FXO porthoz FXS signalling kell.

fxsks=1-2

#300 Felhasználó inaktív   Laca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 05. 11:35

Sziasztok

a kerdesem az lenne, hogy van-e az asterisk-hez valami olyan fejlesztoi kornyezet vagy csak egy egyszeru felulet, hogy egy weben vagy win alkalmazasban latom, hogy milyen mellekek vannak aktivan a rendszerben, ebbol a feluletbol lehessen hivni, kilepni, belepni egy adott mellekre... szoval ilyen kezeleseket csinalni :) Meg pl ebbol a feluletbol tovabbitani a hivast egy masik keszulekre vagy csoportnak..

Kosz

Laca

Szerkesztette: Laca 2007. 08. 05. 11:42 -kor

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17