HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#361 Felhasználó inaktív   byr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 22. 17:52

Hi!

Jelenleg van egy Panasonic KX-TDA telefonközpontunk. Mivel elfogytak a szabad mellékek, arra gondoltam, hogy ha már beruházunk, lépni kellene az IP technológia irányába.

Ez azonban csak annyit takarna, hogy a belső hálózaton használnánk IP telefont, mert jelenleg a világon nincs (de megkockáztatom a szomszédos galaxisokban sincs) olyan szolgáltató, aki olyan internet elérést tudna biztosítani amin legalább 1 telefonbeszélgetés akadás nélkül elmegy. Szóval van 2 bejövő ISDN BRI vonal (4 telefonszám), ez van rákötve a telefonközpontra, valamint van egy GSM adapter (valszeg analóg vonalon rákötve a telefonközpontra), amire a kimenő mobil hívások vannak irányítva.

Így egy olyan Asterisk konfiguráció kellene, ahol a kimenő/bejövő hívások ISDN-en, ill. mobil irányba GSM adapteren keresztül mennek, a belső hívások pedig az IP hálózaton valszeg Linksys IP telefonokon keresztül, illetve érdekel, hogy Wi-Fi-s IP telefonokat is lehet-e a rendszerhez illeszteni.

Sokat kutattam a netet, fórumokat, de igazából nem kaptam/találtam arra választ, hogy az ISDN vonalakat milyen eszközbe csatlakoztassam? Mert amiket találtam, azoknak olyan ára van, hogy olcsóbb még egy telefonközpontot lerakni (> 2-300.000 HUF csak a kártya + kb. ugyanennyi a szerver többi része). Az ISDN vonalakhoz kaptunk valami Eicon Diva usb modemeket. Ezt nem lehet hozzákapcsolni? Vagy nincs valami olcsóbb ISDN kártya megoldás, csak ezek a több 100.000 Forintos kártyák? Az analóg GSM adaptert hogy lehet rácsatlakoztatni a gépre? Ahhoz is kell valami spéci kártya, vagy sima analóg modem?

Itthon felraktam egy elfekvő gépre az Asterisket (AsteriskNow-t), kipróbáltam az Ekiga szoftverrel, működött rendesen, viszont ehhez is lenne egy kérdésem? Ahogy néztem minden user (mellék) kap egy jelszót. Ezzel tud bejelentkezni majd a telefonon? Ha nincs a telefonra senki sem bejelentkezve, lehet hívást indítani róla? Találtam a konfigurációban route-okat, ahol meg lehet adni, hogy milyen telefonszámokra éljen, és merre menjen a hívás. Ehhez lehet jelszót rendelni. Így lehet megoldani azt, hogy pl. külföldi számot ne tudjon hívni az, aki nem tudja a jelszót a külföldi route-hoz? Ezt nem lehet userhez rendelni (mármint, hogy melyik route-okat hívhatja a user)? A jelenlegi központ pin kódos, és a pin kódhoz van rendelve, hogy mit csinálhat az adott user. Ez bármelyik telefonnál működik, nem mellékhez kötött. Valami hasonló jogosultságkezelést meg lehet valósítani az Asterisk-ben is?

Elnézést a hosszú hozzászólásért, meg a hülye kérdésekért, de ezekre nem találtam egyértelmű választ sehol sem.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Üdv: byr
I am Sorry! What's your name?

Konfig:
AMD Athlon 64 3200+, ASUS A8N-SLI Deluxe, 2x512MB DDR 400Mhz (PQI), 2x WD 74Gb SATA HDD RAID0, ASUS NV6600GT 128Mb

#362 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 03. 23. 00:06

Idézet: byr - Dátum: 2009. márc. 22., vasárnap - 17:52

Jelenleg van egy Panasonic KX-TDA telefonközpontunk. Mivel elfogytak a szabad mellékek, arra gondoltam, hogy ha már beruházunk, lépni kellene az IP technológia irányába.

Aztán abba a Panába nem megy bele egy IP kártya? Vagy ha csak pár vonal, akkor tényled érdemes IPvel szopolni, nem jobb bele plusz digit mellékkártya (meg táp :-D)?
Make love not Wor.

#363 Felhasználó inaktív   byr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 23. 07:16

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. márc. 23., hétfő - 1:06

Aztán abba a Panába nem megy bele egy IP kártya? Vagy ha csak pár vonal, akkor tényled érdemes IPvel szopolni, nem jobb bele plusz digit mellékkártya (meg táp :-D)?

Hi!

Alapvetően 150-200.000 körül kapunk bele egy 16 portos analóg mellék kártyát, ami egyelőre fedezné a mellékszükségletet (most 25 mellék van rajta). Viszont nem lenne hátrány egy IP telefon környezetben a Wi-Fi-s telefonok használatának lehetősége, melyet magával tud vinni az ember. Sajnos a terület nagy, és jó pár telefont hordozhatóra kellene kiadni, de így ezt nem tudjuk megoldani.

Lehetőség ugye a DECT technológia, de az meg olyan szinten drága, hogy kb. 3-5 millió HUF lenne a telephelyre (legalábbis ennyire kaptunk ajánlatot 1-2 éve). Így ezt hanyagolnánk.

Konfig:
AMD Athlon 64 3200+, ASUS A8N-SLI Deluxe, 2x512MB DDR 400Mhz (PQI), 2x WD 74Gb SATA HDD RAID0, ASUS NV6600GT 128Mb

#364 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 03. 23. 09:03

Idézet: byr - Dátum: 2009. márc. 23., hétfő - 7:16

Viszont nem lenne hátrány egy IP telefon környezetben a Wi-Fi-s telefonok használatának lehetősége, melyet magával tud vinni az ember.

6ezer forint egy analóg hordozható Panasonic, igaz ebből 25-öt még nem láttam egy terepen belül mozogni. Hordozható wifist meg majd Csozsi megmondja, hogy milyen a Pana kínálata, de ha első sarki SIPes telefont szeretnél, akkor elég nehezen tudod használni a központ adta lehetőségeket, mint átirányítás, konferencia, satöbbi.
Make love not Wor.

#365 Felhasználó inaktív   byr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 23. 15:44

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. márc. 23., hétfő - 10:03

6ezer forint egy analóg hordozható Panasonic, igaz ebből 25-öt még nem láttam egy terepen belül mozogni. Hordozható wifist meg majd Csozsi megmondja, hogy milyen a Pana kínálata, de ha első sarki SIPes telefont szeretnél, akkor elég nehezen tudod használni a központ adta lehetőségeket, mint átirányítás, konferencia, satöbbi.

Hi!

Nem is a dect telefon ára borzasztott el minket, hanem a lefedettség kiépítésének költsége...

Szóval a lényeg, hogy nem lehet az asterisk-et meghekkelni valami vackabb ISDN kártyával, mindenképpen igényli a drága szerver kártyákat.

Köszi!

Konfig:

#366 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 25. 11:07

Idézet: fecus - Dátum: 2009. márc. 19., csütörtök - 16:36

Feltettem egy ubuntu szerverre az ubuntu-hoz adott asterisk csomagot. Fel akartam tenni a FreePBX-et, de elgondolkodtam, hogy ez egy szerver, nincs rajta GUI. Így is feltegyem a FreePBX-et? Tudom majd másik (wines) gépről konfigurálni a központot?

Válaszolok magamnak. Igen, jól el lehet érni másik gépről a Freepbx-et. A gondom, hogy segítség kellene mert bár egyértelmű a beállítás, mégsem megy. Már húztam fel asterisket a conf fájlok segítségével, de azt hittem a FreePBX-el könnyebb lesz. Hát most nem az. 2 napot gugliztam, de mindenkinek egyértelmű a beállítás, aztán mégsem megy.  :banghead:
Most ki tudok hívni a mellékekről.
A mellékek nem tudják egymást hívni.
A bejövő foglaltat ad, nem csörög ki.

Nem találom, hogy a sok extension.conf közül melyik hajtódik végre?

#367 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 27. 13:29

Idézet: byr - Dátum: 2009. márc. 23., hétfő - 16:44

Hi!

Nem is a dect telefon ára borzasztott el minket, hanem a lefedettség kiépítésének költsége...

Szóval a lényeg, hogy nem lehet az asterisk-et meghekkelni valami vackabb ISDN kártyával, mindenképpen igényli a drága szerver kártyákat.

Köszi!

Hekkelni lehet, de hogy stabil nem lesz az biztos. Vannak olcsóbb és még stabil megoldások a Digium kártyáknál, de azok sem kifejezetten olcsók. Az USB-s Divákat szerintem felejtsd el, én próbálkoztam már ilyen ISDN Modemes konfigolással (ráadásul nem USB-s szörnyűséggel), Winbond 6692-es chipsetes cuccot használtam, mert mindenhol azt dicsérték, hogy a nagyon olcsó kategóriában stabil és működik. Hát nem volt stabil és nem is nagyon működött. Amikor ennyire összetett a rendszer mint ahogy vázoltad és fontos a stabilitás, ott célszerű céleszközöket használni, mert különben csak bosszúság lesz a vége.

Ami pl. még egész jónak tűnik megoldás az az OpenVOX cuccai. Az olcsóbb, mint a Digiumok és azok is megbízhatók. Ráadásul van is nekik ISDN kártyájuk, ami elméletileg tudja is kezelni a 2 ISDN vonalat egyszerre. 2 ilyen 2 vonalas ISDN-hez persze 2 kártya is kell. Illetve van még az Eicon is, de az eléggé horror ár szintén. Az analóg GSM modult meg szerintem egy analóg TA vagy analóg FXO kártya segítségével rá tudod kapcsolni. (Bár nem tudom milyen GSM modul, és hogyan működik.)

Itt van egy lista azokról a kártyákról amik működnek az asteriskel:
http://www.voip-info...terisk+hardware

Linksys WiFi-s VoIP telefonokat hozzá lehet kapcsolni szerintem, feltéve ha az tényleg VoIP telefon és nem skype szörnyűségek. A lényeg, hogy a VoIP (SIP) telefonok lássák az asterisk szervert. Nekem Linksys PAP2 terminál adapter van hozzákötve és egy DataVox VoIP telefon, hibátlanul működnek már több éve. A PAP2 portjai mellékekre lettek lebontva, és egymás között is megy az áthívás és átadás. A vezetékes behívás meg egy analóg X100P kártyán keresztül jön be.

Az ilyen pin kód alapú azonosítások is megoldhatók, asszem agent mode-ként lehet ezeket használni. Ilyenkor a júzer egy kóddal bejelentkezik a telefonon, attól kezdve arra a kézibeszélőre érkezik az ő mellékére szánt hívás és akár saját tárcsázási tervet is megszabhatsz neki. (Mit szabad, mit nem, merre, stb...) De én ilyet még nem csináltam. :)
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#368 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 27. 13:33

Idézet: fecus - Dátum: 2009. márc. 25., szerda - 12:07

Válaszolok magamnak. Igen, jól el lehet érni másik gépről a Freepbx-et. A gondom, hogy segítség kellene mert bár egyértelmű a beállítás, mégsem megy. Már húztam fel asterisket a conf fájlok segítségével, de azt hittem a FreePBX-el könnyebb lesz. Hát most nem az. 2 napot gugliztam, de mindenkinek egyértelmű a beállítás, aztán mégsem megy.  :banghead:

Én a SIP beállításoknál kezdeném a nézelődést. Mármint, hogy a mellékhez melyik az alapértelmezett hozzárendelt extension. Aztán onnan abból a extensionből kezdeném a nyomozást.

#369 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 27. 23:38

üdv. analóg vonalon bejövő hívást le lehet kezelni asterisk + külső voice modemmel?

#370 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 28. 00:01

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. márc. 28., szombat - 0:38

üdv. analóg vonalon bejövő hívást le lehet kezelni asterisk + külső voice modemmel?

Nem. Régen még az 1.2-es éra előtt volt egy külön channel modul erre, de állítólag annyira rosszul működött, hogy befejezték.

#371 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 28. 00:37

Idézet: iNTi - Dátum: 2009. márc. 28., szombat - 0:01

Nem. Régen még az 1.2-es éra előtt volt egy külön channel modul erre, de állítólag annyira rosszul működött, hogy befejezték.

ez tuti? mert a modem.conf -ban latok ilyet:

driver=aopen ; modem by AOpen
device => /dev/ttyS0

de sajnos a logban ezt látom:

Mar 28 00:17:12 NOTICE[1420] chan_tapi.c: Channel format set to ULAW'
Mar 28 00:17:12 ERROR[1420] chan_tapi.c: Unable to register device 'MODEM1'

#372 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 28. 11:44

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. márc. 28., szombat - 1:37

ez tuti? mert a modem.conf -ban latok ilyet:

driver=aopen    ; modem by AOpen
device => /dev/ttyS0

de sajnos a logban ezt látom:

Mar 28 00:17:12 NOTICE[1420] chan_tapi.c: Channel format set to ULAW'
Mar 28 00:17:12 ERROR[1420] chan_tapi.c: Unable to register device 'MODEM1'

http://www.voip-info...ew/Asterisk+FAQ

"Can I use my modem to connect to the PSTN?
    The answer is short — No you cannot. You'll need special telephony hardware.
"

#373 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 28. 16:50

Idézet: iNTi - Dátum: 2009. márc. 28., szombat - 11:44

http://www.voip-info...ew/Asterisk+FAQ

"Can I use my modem to connect to the PSTN?
    The answer is short — No you cannot. You'll need special telephony hardware.
"

köszi, mondjuk 1.2.14-et néztem winen. egyébként azok a legegyszerűbb hw-ek úgy néznek ki mint valami olcsóbb fajta motorola chipes softmodem. de lehet, hogy akkor mégsem (?). egy darab analóg vonalon szeretnék ivr-t, fax fogadási lehetőséggel illetve továbbkapcsolást gsm-re, valószínüleg gsm adapterrel. gondolom ehhez egy 2-4 portos kártya kellene. tudtok ajánlani? köszönöm.

#374 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 28. 19:07

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. márc. 28., szombat - 17:50

köszi, mondjuk 1.2.14-et néztem winen. egyébként azok a legegyszerűbb hw-ek úgy néznek ki mint valami olcsóbb fajta motorola chipes softmodem. de lehet, hogy akkor mégsem (?). egy darab analóg vonalon szeretnék ivr-t, fax fogadási lehetőséggel illetve továbbkapcsolást gsm-re, valószínüleg gsm adapterrel. gondolom ehhez egy 2-4 portos kártya kellene. tudtok ajánlani? köszönöm.

Történetesen a legegyszerűbb klón HW-k állítólag valóban Motorla chippes softmodemek (Winmodem), csak valamennyire át vannak alakítva, hogy kompatibilisek legyenek.

Több lehetőséged van... Lehet venni egy olcsó FXO kártyát, és a mellékeket meg pl. terminal adapterekkel leosztani, vagy venni egy X portos kártyát. (Asszem a legkisebb ilyen multikártya 4 portot tud fogadni, amire Te válogathatod össze a modulokat. FXS/FXO)

Fentebb írtam érdemes megnézni az OpenVOX cuccait, korábban itt a fórumban a beszámolók alapján ez jónak tűnt. De gondolom mostanában jelentek meg más gyártók is Asterisk-el kompatibilis hw-val, de azokat nem ismerem... Se az árukat, se a megbízhatóságukat illetően.

#375 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 28. 19:18

az mit jelent hogy terminal adapterekkel leosztani?

#376 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 29. 21:53

Idézet: fecus - Dátum: 2009. márc. 25., szerda - 12:07

Kinyírtam a FreePBX-et és visszatöltöttem a 2 évvel ezelőtti, pen drive-on lévő konfigot és láss csudát! Elindult, úgy ahogy két éve. Ez a királyság. Aztán megértettem a konfigot.  :D
Akkor egy, most két sip vonalam van. Ha mindkettőt ugyanúgy engedélyezem kihívásra, akkor miként tudom a sorrendjüket (melyiket kapja meg először a hívó mellék) szabályozni és mi van ha az egyik foglalt?
exten => _0.,1,Dial(SIP/NeoPhoneX/${EXTEN})
exten => _0.,1,Dial(SIP/NeoPhoneX_PDA/${EXTEN})

#377 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 30. 00:25

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. márc. 28., szombat - 20:18

az mit jelent hogy terminal adapterekkel leosztani?

Analóg Terminal Adapter. Ami lehetővé teszi gyakorlatilag VoIP hálózatokra kapcsolni a régi hagyományos analóg készülékeidet. Például ilyen a Linksys PAP2.

#378 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 03. 30. 00:34

Idézet: fecus - Dátum: 2009. márc. 29., vasárnap - 22:53

Kinyírtam a FreePBX-et és visszatöltöttem a 2 évvel ezelőtti, pen drive-on lévő konfigot és láss csudát! Elindult, úgy ahogy két éve. Ez a királyság. Aztán megértettem a konfigot.  :D
Akkor egy, most két sip vonalam van. Ha mindkettőt ugyanúgy engedélyezem kihívásra, akkor miként tudom a sorrendjüket (melyiket kapja meg először a hívó mellék) szabályozni és mi van ha az egyik foglalt?
exten => _0.,1,Dial(SIP/NeoPhoneX_PDA/${EXTEN})

Ezek szerintem így ütik egymást. Vagyis ha tippelnem kell, akkor szerintem az elsőt hajtja végre, és a másodikat meg ignorálja.

Egy bizonyos fokú redundanciát el tudnál érni azzal, hogy kijelölöd az egyiket elsőnek és ha az első foglalt, akkor próbálja meg a másodikkal. Mert ezzel a példával szerintem ha az első Dial valamiért nem jön létre, akkor vége a hívásnak, nem próbálja meg a másodikat.

Vagy megnézni, hogy SIP trönköket lehet-e callgroupba rendezni, és akkor a csoportra hivatkozva tárcsázni. Az meg asszem az első szabad SIP csatornát ami még nem dolgozik fogja használni tárcsázáshoz.

#379 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 03. 30. 01:23

az aláhúzás mit befolyásol?

#380 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 01. 08:24

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. márc. 30., hétfő - 2:23

az aláhúzás mit befolyásol?

Ezt találtam, de nem értem pontosan:
Pattern matching always starts with an underscore, if there is no underscore Asterisk with only dial the number if there is an exact match dialed by a user.
Meg ezt:
Patterns always start with an underscore (_). This tells Asterisk that we’re
matching on a pattern, and not on an explicit extension name. (This means, of course,
that you should never start your extension names with an underscore.)
If you forget the underscore on the front of your pattern, Asterisk will
think it’s just a named extension and won’t do any pattern matching.
This is one of the most common mistakes people make when starting
to learn Asterisk.

Szerkesztette: fecus 2009. 04. 01. 08:28 -kor

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21