Leghutesek - A kozelmult es a jelen # II. Osszefoglalok, tesztek...
Elküldve: 2009. 11. 09. 23:14
Valakinek van ötlete, hogy milyen hűtőt lenne érdemes rápattintani egy régi procira (socket A-s, amd athlon 1GHz)? A legfontosabb az, hogy csendes legyen, másodsorban azért maradjon tűrhető szinten az ára (mondjuk 8k alatt), harmadrészt pedig azért képes legyen tűrhető mértékben hűteni ezt a forrófejű régiséget (ált. 50 fok körül produkál ezzel az 5000 körüli fordulatszámot produkáló hűtővel).
üdv
El Diablo
Elküldve: 2009. 11. 10. 10:40
Idézet: El_Diablo - Dátum: 2009. nov. 9., hétfő - 23:14
Valakinek van ötlete, hogy milyen hűtőt lenne érdemes rápattintani egy régi procira (socket A-s, amd athlon 1GHz)? A legfontosabb az, hogy csendes legyen, másodsorban azért maradjon tűrhető szinten az ára (mondjuk 8k alatt), harmadrészt pedig azért képes legyen tűrhető mértékben hűteni ezt a forrófejű régiséget (ált. 50 fok körül produkál ezzel az 5000 körüli fordulatszámot produkáló hűtővel).
üdv
El Diablo
Ha van lehetőség barkácsolni, akkor kis munkával meg lehet alkotni a tökéletes hűtőt.
Kell hozzá:
- Egy pöpec kompakt hűtő, amit Socket 370 / Socket A-ra gyártottak, 7 cm-s ventivel.
- Kell egy megfelelő műanyag pohár, amit sztem a legnehezebb beszerezni.
Előfordul műanyag bögre is, ami jó, legjobban egy olyan, üditőautomatákhoz gyártott
pohár jött be, aminek alján Petőfi Sándor mgtsz jelzés van. Később majd kiderül, miről van szó:
- Kell 1 kiszuperált 8 cm-s ventilátor, +a hűtő 7 cm-s ventilátora.
- Kétkomponensű Epoxi ragasztó
- Opcionálisan akril festék.
-Szerszámok: Fűrészlap (ha esetlegy a pohár miatt kell), jó, ha van kisköszörű, félgömbölyű
reszelő, bicska)
A ventik motorját, lapátjait kivágjuk a keretből. Reszelővel szépre csiszoljuk a vágás helyét.
A 2 venti keretet ráhúzzuk a pohárra. Van olyan pohár, ami egy hirtelen váltással összeszűkül, ennél tökéletesen illeszkednek a keretek. (Este ha időben hazaérek, szerintem teszek fel képeket,
mert nehéz elmagyarázni.)
Van olyan bögre, aminél ilyen váltás nincs, ott a 2 keretbe be kell vágni, hogy egymásba
illeszkedjenek, ehhez kell a fűrész (a nagyobbik keretbe bele kell "süllyeszteni" a kisebbiket).
Úgy kell a pohárra helyezni a kereteket, hogy egymáshoz, és a pohárhoz szabályosan
illeszkedjenek, ne legyenek ferdén a poháron. A 2 keretet felülről nézve átlósan el kell fordítani,
a sarkuk a másik keret oldálanak a közepénél legyen. (a csavarok miatt).
Epoxival ki kell tölteni minden rést, ragadjanak rá a pohárra.
Ha megszáradt, reszelővel le kell dolgozni a felesleget, bicskával le kell nyesni a pohár kilógó
részét. Aztán jön a köszörű - ennek csak az a lényege, hogy gyorsabb, mert jó erre a reszelő is.
Le kell szedni szépen, szabályosan, egyformán a 8 cm-s ventikeret azon sarkait, amik a 7 cm-s keret felé vannak. (Azért, mert így rövidebb csavarokkal is boldogulhatunk a későbbiekben)
Végül az egészet lefesthetjük szép akrill festékkel.
A 7 cm-s oldaláról rászereljük a hűtőbordára, és a másik felére felteszünk egy csendes 8 cm-s
PC ventilátort, amit ha kell, bármikor könnyen cserélhetünk. Akár egy LED-et is sorba köthetünk
a venti tápjával, hogy a fordulatszámát csökkentsük. A 8 cm-s venti rögzítéshez szükség lesz 4 db.
3-as, vagy 4-es csavarra, ami átéri a vetit, és az adatpert is, anyákkal kell rögzíteni.
Referenciakánt elmondom, hogy nekem ilyen van egyik gépemben, egy S478-as hűtőn. Ez egy alu
tömb, ami szögletes, akár a Socket A hűtő, és 7 cm-s ventije volt. 2,8 GHz-ig vot hitelesítve gyárilag,
és tökéletes a 3 GHz-es PIV procin. Filmeket kódol, mindent csinál ami a procit izzasztja.
Előtte az adapter egy PIII gépben volt, ott egy rézhűtőn szolgált. Szóval újrahasznosítható, megéri vele dolgozni. Socket A-ra tökéletes, akármelyik procira.
(Barton Athlon XP 2500-örs 53 fokon tartotta olyan ventivel, aminek 2000 alatti fordulatszáma volt)
Csendes, jól hűt, és sokáig tart (mondjuk ventit alkalmasint cserélni kell, de 8 cm-s venti még 10 év múlva is lesz olcsón bármelyik PC boltban, bontóban.)
Elküldve: 2009. 11. 10. 21:34

Pedig ha előbb olvasom ezt a jó hűtőt, lehet faragtam volna egyet. Egyébként ez mivel van a laphoz fogatva?
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2009. 11. 10. 22:31
-Magasabb. Lapos házba nem biztos, h. elfér.
-7 cm-s venti helyett 8 cm-s fúj, ami nagyságrendileg nagyobb légszállítást jelent, emiatt lehet kisebb fordulatszámú, azaz halkabb.
-8 cm-s ventit dögivel lehet kapni, így megoldott az állandó csere lehetősége, ha zörögni kezd.
A képen látszik egy félkész adapter. A kék nyíllal jelölt sarkokat kell leköszörülni, a bordó nyíllal jelölt sarkokhoz kapcsolódik a 8 cm ventit rögzítő csavar...
Felül a 7 cm-s rész megy oda, ahol a hűtő eredeti 7 cm-s ventije volt...
Bocs a gyatra képminőségért, csak a mobilt kaptam elő hirtelen, ez volt kéznél, no meg így is össze kellett nyomnom a JPG-t nagyon, mert nem fért bele a 80K-ba.
De a lényeg azt hiszem, látszik. Oldalt látszik a pohár, ami a legjobb ehhez. Ez olyan eldobható jellegű, talán üdítős automatákban van ilyen, vagy gyorskajáldáknál. A lényeg, hogy látszik az a peremes rész az oldalán. Na, ez tuti, mert a szűkebb részre pont rámegy a 7 cm-s keret, a vastagabbra a 8 cm-s, és pont egymáshoz is illeszkednek. Ami a gépeben van, az egy 65 ft-os bögrére épült, annak nem volt ilyen törés a palástján, így a 8 cm-s tömbbe bele kellett süllyeszteni a kicsit, ki kellett fűrészelni a helyét...
A sárga trutyi kétkomponensű epoxi ragasztó, ha megszárad, műgyantaszerű, ami reszelhető. OBI-ban is kapni, és anno Tescoban vettem. Jól tele kell nyomni, hogy eltömjön minden rést, amin sípolhat a levegő, alul -felül ki kell önteni, egyszer egyik oldalról, ha megszáradt, megfordítani, és másik oldalról is. Nem baj, ha púpos lesz, kifolyik, szépen simára lehet csiszolni...
Csatolt képek:
Szerkesztette: hkpk 2009. 11. 10. 22:35 -kor
Elküldve: 2009. 11. 10. 22:50
Idézet: JonesC - Dátum: 2009. nov. 10., kedd - 21:34

Pedig ha előbb olvasom ezt a jó hűtőt, lehet faragtam volna egyet. Egyébként ez mivel van a laphoz fogatva?
A TX 3 nem rossz megoldás, bár ide már elvileg 8->9 cm adapter, vagy inkább 8-> 12 cm adapter jöhet szóba. Méreténél fogva ez nem igazán applikálható a bordára, meg lehet, a házban nem is fér el egykönnyen. Ha zajos lenne, és emiatt barkácsolást tervezel, akkor a következőt látom kivitelezhetőnek:
OBI-ban, Prakitkerben vagy ahol kapható még beszerzel egy darab alu flexibilis légcsövet. Ezek szellőzőberendezésekhez használják, nagy tételben árulják, de van ahol kapni kis darabokat is. A hűtő venti keretébe (vagy másik hasonló méretűt) belegyömöszölöd a cső egyik végét. Pattex forrasztópisztollyal, sziloplaszttal vagy hasonlóval rögzíthető.
A ház oldalára feldolgozod a 12 cm-s ventit. A bádogba úgy lehet lyukat vágni, ha rászánod magad, hogy kirajzolod a 12 cm-s kört, majd ezen a körön belül (nem a vonalra), pontozóval körbepontozod, és 3 mm-s lyukakat fúrsz körbe. Néhány lyukat össze kell vágni vésővel, késsel. Egy akkora rést kell képezni, amibe belefér egy keskeny fűrészlap. Ha széles fűrészlap van, azt kinyitott satuban görbére kell kalapálni, hogy kanyarodni tudjon. A csipke szélet félgömbölyű reszelővel le kell simítani. Veszel egy megfelelő méretű fekete koax kábelt (vékonyabb BNC a legjobb, ha nincs, egy jó vastag sima kábel is megteheti. Ezen hosszában fel kell vágni a szigetelő burkolatot, Lefejteni, majd a szigeteléssel belülről kibélelni a lyukat, azaz a vágatával rá kell nyomni a lemezre. Ekkor a lyuk széle burkolt lesz, nem látszik a vágás szabálytalansága... Bontóban, pl. (4M) vagy a Lomexben kapni 12 cm-s ventirácsot...
Elküldve: 2009. 11. 10. 22:56
Idézet
Elküldve: 2009. 11. 10. 23:13
Idézet: JonesC - Dátum: 2009. nov. 10., kedd - 22:56
Konkrétan mire gondolsz, milyen bordára? A Soket 370 / SoketA bordákat, ahogy a gyári megoldás volt, kipszekkel...
Bah, most leesett, hogy talán a S478-as bordára gondolsz... Szóval ez, ami van, saját konzolt használ. El kellett távolítani azt a műanyag konzolt, ami a gyári intel hűtőhöz szolgál, az alaplapon csak a lyukak maradtak, ebbe kellett belecsavarozni azokat a karmokat, amik az alu tömböt leszorítják, a szélénél fogva. Felülről a hűtő lamellái szabályos egyenes felületet képeznek, erre kell rácsavarozni a 7 cm-s ventit...
úgy kb ehhez hasonlít, de nem ennyire profi:
http://www.bovito.hu/index.php?page=2&sub=...27&product=4394
(ennek látszik oldalt a pereme, amibe a leszorító kapaszkodik.)
Elküldve: 2009. 11. 17. 00:34
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 0:15
Flexkorongra gondolsz?

Idézet
Elküldve: 2009. 11. 17. 00:58
Idézet: JonesC - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 1:34

nem.

Adapterre, aminek egyik oldalára 12 centis, a másik oldalára pedig 9 centis ventilátort lehet csavarozni.
Közben már találtam párat:
http://www.nexustek....fan_adapter.htm
A ház oldalán van két rácsozott rész, de oda csak 9 centis ventiátort lehet rakni, viszont van két 12 centis, amit egy ilyennel rendesen oda tudnék fogatni.
Amúgy is kell valamilyen távtartó, mert ha a szívó oldalnál közvetlenül rács van, akkor nagyon hangos lesz a ventilátor.
Elküldve: 2009. 11. 17. 01:56

- Let's go find out.
Elküldve: 2009. 11. 17. 11:59
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 0:58

Adapterre, aminek egyik oldalára 12 centis, a másik oldalára pedig 9 centis ventilátort lehet csavarozni.
Közben már találtam párat:
http://www.nexustek....fan_adapter.htm
A ház oldalán van két rácsozott rész, de oda csak 9 centis ventiátort lehet rakni, viszont van két 12 centis, amit egy ilyennel rendesen oda tudnék fogatni.
Amúgy is kell valamilyen távtartó, mert ha a szívó oldalnál közvetlenül rács van, akkor nagyon hangos lesz a ventilátor.
Miből van ez a cucc? Ha gumiból az lenne az ideális, mert ha kemény műanyag az simán berezeghet és szép búgóhangot generál.
Üdv: Dan

Elküldve: 2009. 11. 17. 14:24
Idézet: td - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 12:59
Műanyagból, mi másból?
12 centis ventilátorok mennének bele, amik csak 5 Voltot kapnak, nem rezegnek, nem búgnak.
Elküldve: 2009. 11. 17. 19:37
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 9:26

Ha van hely, én megpróbálnám. (kérdés, hogy a 9 cm-s venti oldala mennyire van közel a ház széléhez.

Valamikor a boltokban is volt olyan adapter, amiket magam eszkabálok, de akkoriban is 6e Ft-ért adták, amit meredeknek találtam egy vacak műanyagért... Jó, amiket csinálok, azokat is értékelhetem ennyire, mert sokat foglalkozom velük, de ez többnyire a festést jelenti, amit ugyebár nem fontos rászánni, csak nekem mániám, hogy jól is nézzen ki. Osztán a ventikeret műanyagját elég nehéz festeni, mert csak az a festék ragad meg rajta, ami oldja is a műanyagot, és ha nem feketére fested, akkor sok sok rétegben, vastagon kell festeni, hogy takarjon. (a feloldott műanyag feketéje átüt a vékonyabb rétegeken)
Amúgy, a rácsokat a ház oldalán én úgy szoktam kivágni, hogy van egy kis kézimasinám, amibe mindenféle kis köszörűket, vagy csiszoló korongokat lehet fogni, és ezt használom piciny, 2 cm átmérőjű korongokkal, egy 12 cm-s rács kivágására elmegy egy ilyen korong. Ha vékonyabb a lemez, akkor oldalcsípővel ki lehet vágni a luykak mentén, majd gömbölyű / félgömbölyű reszelővel ki kell tágítani, kerekre csiszolni. Ez gyorsabban meg, mint az ember gondolná. Szerelhető ventirácsot a 4M computerbontóban (Bp) kapni, én ott szoktam feltankolni ezekből...
Elküldve: 2009. 11. 17. 19:41
Idézet: td - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 11:59
Hát ha olyan műanyag, mint a venti keret, akkor nem igazán, ill. már évek óta kapható nagyon kicentírozott, csendes venti, amik ténylag nagyon halkan mennek, nem rezonálnak. Aztán meg lehet filc alátétet használni, vagy azt a habos fóliát, amibe a HW-t csomagolják (vagy a laminált padló alá tesznek).
Elküldve: 2009. 11. 17. 22:11
Idézet: hkpk - Dátum: 2009. nov. 17., kedd - 20:37

Valamikor a boltokban is volt olyan adapter, amiket magam eszkabálok, de akkoriban is 6e Ft-ért adták, amit meredeknek találtam egy vacak műanyagért... Jó, amiket csinálok, azokat is értékelhetem ennyire, mert sokat foglalkozom velük, de ez többnyire a festést jelenti, amit ugyebár nem fontos rászánni, csak nekem mániám, hogy jól is nézzen ki. Osztán a ventikeret műanyagját elég nehéz festeni, mert csak az a festék ragad meg rajta, ami oldja is a műanyagot, és ha nem feketére fested, akkor sok sok rétegben, vastagon kell festeni, hogy takarjon. (a feloldott műanyag feketéje átüt a vékonyabb rétegeken)
Amúgy, a rácsokat a ház oldalán én úgy szoktam kivágni, hogy van egy kis kézimasinám, amibe mindenféle kis köszörűket, vagy csiszoló korongokat lehet fogni, és ezt használom piciny, 2 cm átmérőjű korongokkal, egy 12 cm-s rács kivágására elmegy egy ilyen korong. Ha vékonyabb a lemez, akkor oldalcsípővel ki lehet vágni a luykak mentén, majd gömbölyű / félgömbölyű reszelővel ki kell tágítani, kerekre csiszolni. Ez gyorsabban meg, mint az ember gondolná. Szerelhető ventirácsot a 4M computerbontóban (Bp) kapni, én ott szoktam feltankolni ezekből...
Hát őőőőő... azt csak viccből írtam!

Nem fogom szétvagdosni a házat, még megfúrni se vagyok hajlandó.
Erről a házról van szó:

A hátsó két helyre akarok ilyen adaptert, és bent 1-1 12 centis ventilátor szívná be a levegőt. Azért kell ilyen, mert a gyári helyek sajnos csak 9 centisek. Szóval ez pont megoldaná a problémámat.

Szerkesztette: Lipton 2009. 11. 17. 22:13 -kor
Elküldve: 2009. 11. 17. 23:17
Egyébként nekem ilyen van a venti alatt: http://pixel.hu/kata...stigasket-120mm Nem pont ez a márka, de ilyen. És nagyon bevált.

Idézet
Elküldve: 2009. 11. 18. 01:07
Idézet: JonesC - Dátum: 2009. nov. 18., szerda - 0:17
Egyébként nekem ilyen van a venti alatt: http://pixel.hu/kata...stigasket-120mm Nem pont ez a márka, de ilyen. És nagyon bevált.

http://pcgear.hu/index.php?option=com_virt..._id=14&Itemid=6
http://pcgear.hu/index.php?page=shop.produ...uemart&Itemid=6
Elküldve: 2009. 11. 18. 03:31

Idézet