Idézet: jrpryv - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 18:02
Van a késség és van a rutin. Ha valakinek van érzéke a vezetéshez, akkor annak pár ezer km valóban elég ahoz, hogy alkalmazkodjon a forgalomhoz és mindezt veszélyes vezetés nélkül tegye. De emellett a rutin is nagyon fontos, amit viszont tényleg képtelenség mérni. A legtöbben km-ben akarják meghatározni a rutint, pedig az csak egy valószínűséget határoz meg. A rutin lényege a speciális szituációkban rejlik, az olyanokban amiket nem lehet kézséggel, vagy PÁV vizsgával helyettesíteni. A rutin ezekből a megélt, megértett helyzetekből épül fel.

Ezeken régóta gondolkodom én is. A kreszt el lehet kezdeni 16,5 évesen is. A gyakorlati órákat a betöltött 17. születésnapon lehet el kezdeni. Eröltetett menetben 1 hónap mulva kezében a jogosítvány. "Emberünk" 17,1 éves. Gyakorlatilag alig nőtt ki a gyerekkorból. Veszélyérzete, konfliktuskezelése, önképe még rengeteg gyerekes vonást tartalmaz. Cigit ( elméletileg) még nem vehet a boltban, korhatáros filmről (elméletileg)kiküldik, nehogy sérüljön a harmatos lelke, de autót már vezethet és a közelekedés veszélyes üzem.
Tudom, tudom, rengeteg példa van, hogy valakinek 17 évesen kialakult egyénisége van, felelősen dönt a sorsáról etc, de ez a kisebbség, ezen kár is vitakozni. Akárcsak az, hogy valaki 18 évesen már kitünő, megfontolt sofőr. Persze sok múlik az a ráérzésen is, de nem helyettesíti az évek során megszerzett rutint. Szvsz. szerintem is emelni kéne a korhatárt. Mi nem vagyun olyan autó-orientált társadalom mint pl. az USA, hogy ne tudnánk ezt elviselni.
Másrészt valóban szigoritani kéne az alkalmassági vizsgálatot is. (Nálam az orvos megkérdezte: jól lát? Igen. Rendben, akkor alkalmas. ) Nem ártana valamilyen cihológiai tesztet is bevetni, ha valaki erőszakos pszihopata, akkor az ne nagyon kapjon jogosítványt. Vagy nehezebben.
Be kéne vonni az oktatásba az extrém körülményeket szimuláló pályákat. 8-10 órát is el kéne gyakorolgatnia itt a "nebulónak".
Rengeteg lefoglalt, gazdátlan, ill. forgalomból kivont, ám üzemképes autó van mindenfelé. Kaphatnának egy speciális rendszámot ill. a gyakorlótelepre szóló "forgalmi engedélyt", amivel a "mazsolák" képzett oktatóval gyakorolhatnák, milyen az pl. ha megcsúszik az autó a murván, vagy milyen ha nagy kátyút fog, vagy kiegyenesít egy kanyart, vagy ha elcsap egy nagytestű kutyát vagy őzet (nem, nem igazit, megteszi a gumi is)

.... etc. Tehát valami
rutin féleséget szerezzen.
Nyilván ez az egész rengeteg pénzbe kerül, a költségeket meg kellene osztozni fele-fele részben osztani az állam és a tanulók között. Ez még mindíg olcsóbb, mint a tűzoltókat mozgatni vagy éppen a mentőhelikoptert.
Nyilván először nem lesz mérhető változás, de évek multán szvsz igenis jelentős javulás jelentkezne a balesti statisztikákban, kiváltképpen ha a kreszt is kicsit átdolgoznák és a betartását is szigorúbban vennék... Pl. első lépésként kötelezővé kellene tenni téligumit.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."