Épp most vagyok túl egy Windows telepítésen. Gondoltam leírom, miket pakoltam fel, amiket nap mint nap használok, mivel mostanában freeware mániás lettem
Rendszer programok
*
freeCommander: A legjobb ingyenes NC-klón, kicsit lassabb, és kevésbé nagytudású, mint a Total Commander, de a mindennapi használatra tökéletes.
*
Bulk Rename Utility: Az előbbi program nélkülözhetetlen társa, zavarbaejtően nagytudású tömeges fájl-átnevező. Fizetősben sincs ilyen okos szerintem.
*
CDBurnerXP: CD/DVD író program. Nem rég tértem át erre a burnatonce után, jónak tűnik.
*
Search & Destroy: Spyware, trójai, és egyéb csúnyaságok ellen védő program. Nem nagyon szoktam ilyeneket bekapni, úgyhogy valszeg jól működik, hogy a fizetősökhöz képest hogy áll, azt nehéz eldönteni.
*
Daemon Tools Lite: Virtuális CD/DVD meghajtó. Mindent tud, amire nekem szükségem van. Opcionálisan Adware!
Hálózati programok
*
Firefox: No comment
*
FileZilla: FTP kliens, se több, se kevesebb. Mindent tud, amit tudnia kell. Nem sok olyan funkciót tudok, amiért érdemes lenne fizető progit keresni.
*
Orbit Downloader: Remek kis letöltéskezelő, Youtube és egyéb multimédiás folyamok letöltését is támogatja.
*
A-Patch: MSN Messenger testreszabó program. Eltávolíthatók vele a reklámok, idegesítő feliratok, figyelmeztetések, gombok.
*
Messenger Plus! Live: MSN Messenger turbózó program. Opcionálisan Adware!
Multimédiás programok
*
GIMP /
GIMPShop: Okos kis multiplatformos képszerkesztő. Photoshop után kínszenvedés az átszokás (nekem legalábbis elég döcögős), ebben segíthet az utóbbi módosítás.
*
foobar2000: Amilyen puritán felületű, olyan jó zenelejátszó.
*
Audacity: Az Adobe Auditionhoz hasonló, de annál lényegesen kisebb tudású hangszerkesztő. Hobbi felhasználásra elég.
*
Media Player Classic /
Media Player Classic - Home Cinema: (az utóbbi link jelenleg nem él) Media Playert helyettesítő, kis gépigényű és puritán felülető, de nagyon kellemes multimédia (elsősorban videó) lejátszó.
*
FFDShow: Alapvetően MPEG4 dekóder, de ezt felrakva gyakorlatilag minden videó fájlt le lehet játszani (a kodek packoknak semmi értelmük emellett!)
*
Real Alternative: Real Player kodek csomag, az otromba és gonosz lejátszó nélkül.
*
QuickTime Alternative: Az előbbihez hasonló kodek csomag, csak épp QuickTime-ban.
*
xnview: Képnézegető, sok extrával (pl tömeges konvertálással, cd írással). Hihetetlen sok formátumot ismer. ACDSee-t ugyan rég néztem, de nem hinném, hogy sokkal többet tud.
*
VirtualDub: Videó vágó, (át)tömörítő. Nagyon kellemes program.
*
Exact Audio Copy: A legjobb audio CD ripper.
Szövegfájl-kezelők
*
Foxit Reader: PDF olvasó, az Adobe sajátjához képest nevetségesen kicsi és sokkal fürgébb. Opcionálisan Adware!
*
Notepad++: Mindentudó szöveges fájl szerkesztő, kiegészítőkkel, rengetek programozási nyelv ismeretével. Makrózható, saját szintaktika adható meg neki. Szintén nem tudom elképzelni, hogy ennél jobbat fizetősben találnák-e.
Ezt a hozzászólást is vele szerkesztem
Amik helyett nem találtam alternatívát...
*
Eset NOD32: Víruskereső, talán a legjobb. Diák kedvezménnyel féláron kapható, abszolút megéri a pénzét!
*
Microsoft Office 2007: Gondolom őt sem kell bemutatni. Az OpenOffice-szal sok próbálkozás után sem tudtam megbarátkozni, az MS Office 2007 pedig akkora előrelépés, hogy nem is tudom, mikor fogok próbálkozni legközelebb az ingyenes változattal. Szerencsére Campusban olcsón megkaphatom....
Hát remélem, semmi nem maradt ki a listából!