Idézet: Brumm - Dátum: 2014. 10. 13. 10:30
Jo reggelt, tudna vaalki ajanlani olyan ingyenes, esetleg portable programot, amivel katalogizalhatnam a fotoimat?
Jelenleg mindig uj alkonyvtarat hasznalok temankent, de mar tobb ezer kozott kell keresgelnem, es mar nem nagyon emlekszem, mi hol van.
Nem kepnezegetore gondolok, hanem kategorizalasra, ahova bejelolhetem, hogy mely evszak, makro vagy normal vagy tele, termeszet, rovar, portre, stb.
Nem tudom milyenek a pontos igényeid, de tkp. az IrfanView is használható erre a célra, csak mélyebben el kell merülni a kezelésében. A kulcsszó az IPTC, ez olyan szöveges információ, amit a képek törzsében lehet tárolni, azaz bele lehet írni a képfájlokba. Előnye, hogy akárhova viszed a képfájlt, az infó megy vele, és szoftvertől független. Az Irfanview plugin packal képes ezeket az infókat beleírni, akár úgy hogy nem változtatja meg a képek dátumát, lehet csoportosan szerkeszteni. És persze, lehet keresni is ezeket az infókat, Fálj / Keresés menüpont alatt. (És más szoftverekkel is lehet keresni ezeket az infókat, pl. Total Commander is megtalálja így a fájlokat). IrfanView tud az EXIF infókban is keresni, ha megismered a géped által használt EXIF szövegeket, akkor kereshetsz olyan dolgok alapján, mint vakuhasználat, exponálási idő, ha beleírja makró módot, zoomot, akkor az alapján is. Az EXIF infókat meg tudod tekinteni, innen inspirálódni tudsz. (Kép megjelenítése, és Infó gomb). Bélyegképek módban (csoportos megjelenítés) lehet a képeket EXIF infók alapján rendezni, kijelölni, stb. Én ilyen módon katalogizálom a képeket. Hátrány, hogy sokat kell írni, de a csoportos írás sokat segít. Picasa és hasonló szoftverekkel kényelmesebb a katalogizálás, de ezek saját adatbázist használnak, azaz máshol ezeket az információkat nem tudod használni.