HWSW Informatikai Kerekasztal: NAS szerver - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

NAS szerver ki mit tud róla

#1261 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 03. 02. 16:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 01. 22:00

Na, asszem ennyi volt ezt a Freenas dolog... :(

Veszek egy home servert 16k-ért meg egy optikai meghajtót és kész. Nincs nekem időm hetekig faszkodni egy "ingyenes" termékkel... :(

Amit írtam linket, az sem működik? Olyan a rendszer, mint a Borgok? Víderstánd iszt cvekklósz?
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#1262 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 02. 17:17

Üzenet megtekintéseIdézet: pgyafi - Dátum: 2012. 03. 02. 08:45

Érdekes módon pont ugyanígy csináltam én is :laugh: :laugh:
De én előbb eljutottam a freenas support oldalára, ahol szépen le van írva, hogyan kell megfelelő jogosultságokat is még hozzáadni. Anélkül nem fog menni. Szóval RTFM!

És adsz legalább egy linket is ahhoz az FM-hez? ;)

#1263 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 02. 17:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 02. 17:17

És adsz legalább egy linket is ahhoz az FM-hez? ;)

Freenas DOC

#1264 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 02. 19:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 02. 13:04

Kijön Gazdagrétre hétvégén és beüzemeli? Nem vagyok benne biztos...
A legrosszabb, hogy VKP segitett, elszúrt rá ö is egy fél napot... :-(

Aha, simán. Nézd, ha vki már foglalkozott vele, akkor fél óra alatt beállítja azt, amit szeretnél. Ezt az újat még nem próbáltam, de a 7.x eléggé adta magát, az nekem max fél óra volt. Még jútúb video is volt arról, mit-hogyan kell belőni. 16k az nem rosz pénz egy kiszállásra, és akár 1-2 óra munkára. Szerintem.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1265 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 02. 19:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 02. 15:05

Nekem is 2008 van, azt elérem logmeinnel, mindent tudok rajt babrálni. Ha végeztem, akkor egyikre lehet megy freenas, vagy el is adom, sosem tudni, de szintén ehhez értek, filmbe távolról bele tudok nézni, nem szopok a képőek miniatűrjeivel, mert az csak fél pillanat, 100 megás ppt/pdf szintén ugyanez, megnyitom helyben, aztán kész.

Vettünk w2k8 foundationnal most egyet. Hát a hp bekaphassakb, telepítőjét iso-ba benyomtam. Debian + Xen-el virtualizáltam neki egy gépet, kapott 2 magot, meg 4G ramot, lvm-el adtam neki 48G-át egy ocz vertex3-on, erre micsinál a köcsög? Hát, nem leli alatta a hp vasat, h kapja be. Úgy kellett letöltenem egyet, szerencsére megette a hozzáadott serialt, és lehetett aktiválnom. De levirtualizálva, ezen az ssd-n, 8G memóriával kibagecigyors, nem is érezni a kis procit.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1266 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 02. 19:49

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2012. 03. 02. 19:06

Vettünk w2k8 foundationnal most egyet. Hát a hp bekaphassakb, telepítőjét iso-ba benyomtam. Debian + Xen-el virtualizáltam neki egy gépet, kapott 2 magot, meg 4G ramot, lvm-el adtam neki 48G-át egy ocz vertex3-on, erre micsinál a köcsög? Hát, nem leli alatta a hp vasat, h kapja be. Úgy kellett letöltenem egyet, szerencsére megette a hozzáadott serialt, és lehetett aktiválnom. De levirtualizálva, ezen az ssd-n, 8G memóriával kibagecigyors, nem is érezni a kis procit.

Hát a ROK-os cuccok ilyenek, ha HP-s ESXi-vel ágyazol egy Prolianton akkor ma már nincs gond, régebben ott is szögelni kellett.
Nem tudom Xen esetén van-e a vmware smbios.reflecthost="TRUE" kapcsolóhoz hasonló beállítási lehetőség ami megoldja ezt a problémát.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1267 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 14:21

En meg gondoltam osszlokok egy Nexentastort.
Aha.
Ilyen kibaszott lassu rendszert meg eletemben nem lattam.
A GUI egy katasztrofa. Minden modositas kb 20 masodperc.
Pedig direkt kerestem neki egy gyors pendrajvot - 35MB/s olvasa, 17MB/s iras (Transcend USB 3.0-s pendrive).
Attol tartok ez a kis genya logol mint allat es azert ilyen baszott lassu.

A Masik meg az, hogy a belerakott SSD-t egyben akarja odaadni CACHE-nek - en meg nem tul szeretnem ha a komplett SSD csak egy fajta cache lenne.
Szoval probalom ezt a szep kis SSD-t 3 fele particionalni - na ehhez kb doktori vegzettseg kell a Solaris alatt. Pedig lattam mar sok linuxot - az elso melom is DEC Alpha adminolasa volt - de ez valahogy nagyon durva.

Format, aztan particionalas aztan Label - aztan amikor formaznam siman hibat dob.
Erre probaltam a disk tesztet - 2x vgigirta hibat nem talalt.
A mocsoklada Nexenta alol persze nem lehet particionalni - szoval mar kb a fasz kivan.
A telepitesnel is a teljes SSD-t birtokba venne - azt sem szeretnem egy 2GB-os rendszerhez.
Mondjuk aztr lehet, hogy az SSD-n egy mappat odaadok cache-nek - de ez hulyeseg, hiszen akkor duplan commitolna a ZIL-ben.
Szoval szopolok en is.

Viszont szereztem egy Philips HMP5000 media lejatszot. Kb mindent visz eddig, wifi/lan/usb/esata/cardreader.
Picasa, accuweather, youtube, facebook kliens. Siman megy es tok jo minosegu a kep amit ad.
Csak 4mbit ADSL-em van de a youtube videok kibaszott jo minoseguek rajta.

#1268 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 15:11

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 03. 03. 14:21

En meg gondoltam osszlokok egy Nexentastort.
Aha.
Ilyen kibaszott lassu rendszert meg eletemben nem lattam.
A GUI egy katasztrofa. Minden modositas kb 20 masodperc.
Pedig direkt kerestem neki egy gyors pendrajvot - 35MB/s olvasa, 17MB/s iras (Transcend USB 3.0-s pendrive).
Attol tartok ez a kis genya logol mint allat es azert ilyen baszott lassu.

A Masik meg az, hogy a belerakott SSD-t egyben akarja odaadni CACHE-nek - en meg nem tul szeretnem ha a komplett SSD csak egy fajta cache lenne.
Szoval probalom ezt a szep kis SSD-t 3 fele particionalni - na ehhez kb doktori vegzettseg kell a Solaris alatt. Pedig lattam mar sok linuxot - az elso melom is DEC Alpha adminolasa volt - de ez valahogy nagyon durva.

Format, aztan particionalas aztan Label - aztan amikor formaznam siman hibat dob.
Erre probaltam a disk tesztet - 2x vgigirta hibat nem talalt.
A mocsoklada Nexenta alol persze nem lehet particionalni - szoval mar kb a fasz kivan.
A telepitesnel is a teljes SSD-t birtokba venne - azt sem szeretnem egy 2GB-os rendszerhez.
Mondjuk aztr lehet, hogy az SSD-n egy mappat odaadok cache-nek - de ez hulyeseg, hiszen akkor duplan commitolna a ZIL-ben.
Szoval szopolok en is.

Viszont szereztem egy Philips HMP5000 media lejatszot. Kb mindent visz eddig, wifi/lan/usb/esata/cardreader.
Picasa, accuweather, youtube, facebook kliens. Siman megy es tok jo minosegu a kep amit ad.
Csak 4mbit ADSL-em van de a youtube videok kibaszott jo minoseguek rajta.

Kezd nekem is ilyen érzésem lenni:
Kép

Elvileg kedd magasságában megjön a Win 2008 Server, optikai meghajtó, 32 GB-os SSD (akkor már ne a csigalassú pendrive-ról menjen a cucc), meglátjuk, az mit tud.

#1269 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 03. 03. 15:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 03. 15:11

Elvileg kedd magasságában megjön a Win 2008 Server, optikai meghajtó, 32 GB-os SSD (akkor már ne a csigalassú pendrive-ról menjen a cucc), meglátjuk, az mit tud.

Én azt feltettem vinyóra és kész, főleg ilyennél minek SSD, meg akkora sebesség?
Make love not Wor.

#1270 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 15:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 02. 29. 13:50

Na, most már kezd a tököm kilenni ezzel a FreeNAS dologgal... :mad:

Össze van rakva a cucc, indul, OK.
Grafikus felület is megy.
Be is tudok lépni.
Csatolmány nas_info.png
Diszket is hozzá tudtam adni.
A poolban virtuális eszközt is tudtam csinálni, így néz ki:
Csatolmány nas_ZFS.png
Ez után meg akarom csinálni a volume-ot és ez van:
Csatolmány nas_vol.png
Csatolmány nas_vol_INFO.png

Mit kúrok el? :think: Vagy mit nem tudok, ami miatt nem tud ez létrejönni? :think:

Te VDEV-nek ugy tunik particiot/komplett diszket adtal meg abbol meg nem lesz dataset mert nem ZFS.
A ZFS-hez tobb lemez kell - mert redundanciat feltetelez.

Szerintem ez alapjan probald meg. http://www.trainsign...nas-setup-guide
En mindjart ralokok egy Freenas 8.04-et az uj masinara - meglatjuk milyen.
Majd leirom en mit hogyan csinalok.

#1271 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 15:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 03. 15:29

Én azt feltettem vinyóra és kész, főleg ilyennél minek SSD, meg akkora sebesség?

Kellett plusz egy drive, hogy ne a 2 terás vinyók valamelyikén lakjon a rendszer.
13 ezerért ez volt a legolcsóbb megoldás, ennyiért nem kapok új, garanciális HDD-t sem...
(Használt is játszhatna, de akkor meg csak 8k lenne a keret, mert erről számla is van.)

#1272 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 15:56

A regi nekem igy nez ki:

Van ugye 4 diszk:
Kép
Amikor a lemezeket elkeszited, ZFS pool device-nak formazd.

amibol letre van hozva egy Vdev Raid_z-vel:
Kép
Kép

majd a Tank nevu Pool ebbol a Vdev-bol van letrehozva:
Kép

Ez az eredmeny:
Kép
A Timemachine dataset nem erdekes - nem feltetlenul kell.

Ezek utan mar lehet Share-t csinalni a meglevo Tank-ban az adott konyvtarakra:
mert automatikusan az mnt ala kerul az uj kotet.
Kép
Feltetlenul toltsd ki a Hosts.allow mezot, kulonben nem enged be:
Kép

En ugy allitom be User home konyvtarat, hogy ott legeyn ahol a fajljai:
(siman lehet a /mnt/Tank a Home-ja es akkor lat mindent.)
Kép

Ezzel szerintem be tudod allitani.
Nekem ugyan 0.7.2 ami most megy - es tudom a Freenas8 GUI-ja total mas - de szerintem eligazodsz majd.

Szerkesztette: FőDudu 2012. 03. 03. 16:02 -kor

#1273 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 15:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 03. 03. 15:29

SSD nalam a ZIL cache lesz - az ugye arra jo, hogy irasnal az egy raid elotti cache - az SSD elerese elvileg gyorsabb barmilyen RAID tombnel - igy ami jon a gigabiten oda megy es amikor a lemezek kiirtak az adott cuccot akkor torli a cache-bol.
Nekem lesz vagy 60GB ZIL es 60GB L2Arc cache (utobbi meg az olvasast gyorsitja.

#1274 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 16:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 03. 15:11

Kezd nekem is ilyen érzésem lenni:
Kép

Ez kép tényleg leírja a Linux jellegét, ha nem kellő kompetenciával áll neki az ember. Én folyamatosan lepattantam róla. Nem volt meg a kellő háttértudás és a képesítés, hogy megfelelően haladjak vele. Mivel inkább használni akartam a gépet mint küzdeni vele, ezért beláttam, hogy én ehhez kevés vagyok. Nem a Linux hibája, egyszerűen más a logikám, nem vagyok eléggé rendszergazda hozzá. Be kellett lássam, hogy én pont az a szürke tömeg vagyok, akinek a Windows a leginkább megfelelő. Most nézegetem a Mac OS rendszert és az is, de át kell rá szokni.

#1275 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 16:01

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 03. 03. 15:30

Te VDEV-nek ugy tunik particiot/komplett diszket adtal meg abbol meg nem lesz dataset mert nem ZFS.
A ZFS-hez tobb lemez kell - mert redundanciat feltetelez.

Szerintem ez alapjan probald meg. http://www.trainsign...nas-setup-guide
En mindjart ralokok egy Freenas 8.04-et az uj masinara - meglatjuk milyen.
Majd leirom en mit hogyan csinalok.

Aha.
De ha én nem akarok redundanciát, csak 2 db 2 TB-os diszket 2x2 TB-ként használni, akkor ne is ZFS-t forszírozzam? :think:
Eh, bonyolultabb ez, mint gondoltam, pedig nem akartam túl sokat... :(

Nem hiszek otthon az ilyen RAID dolgokban, ami igazán fontos, az nem sok adat (kevesebb, mint 0,5 TB, bőven), azt egyszerűen tárolni fogom a NAS-on, meg a külső, 1 TB-os hordozható HDD-n. Biztonsági mentésnek meg ott lesz az asszony 500 GB-os hordozható HDD-jén is...

#1276 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 03. 03. 16:02

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 03. 03. 16:00

Nem a Linux hibája, egyszerűen más a logikám, nem vagyok eléggé rendszergazda hozzá. Be kellett lássam, hogy én pont az a szürke tömeg vagyok, akinek a Windows a leginkább megfelelő. Most nézegetem a Mac OS rendszert és az is, de át kell rá szokni.

No meg a többi, most vittem havernak vasat Linux alá, már azzal fogadott, hogy a stabilverzióban nem volt hozzá ethernet driver, így "valamit hegesztettem, remélem működni fog". Ehhh...
Make love not Wor.

#1277 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 16:07

Ez kép tényleg leírja a Linux jellegét, ha nem kellő kompetenciával áll neki az ember. Én folyamatosan lepattantam róla. Nem volt meg a kellő háttértudás és a képesítés, hogy megfelelően haladjak vele. Mivel inkább használni akartam a gépet mint küzdeni vele, ezért beláttam, hogy én ehhez kevés vagyok. Nem a Linux hibája, egyszerűen más a logikám, nem vagyok eléggé rendszergazda hozzá. Be kellett lássam, hogy én pont az a szürke tömeg vagyok, akinek a Windows a leginkább megfelelő. Most nézegetem a Mac OS rendszert és az is, de át kell rá szokni.

Kb. ugyanitt járok én is.
Csak 11 év HWSW fórum után ez már lehet, picit ciki! :D

Amúgy én is pont azon agyalok most, hogy melóba elhordom a laptopot (12", HP), de ha beindul a távoli munka, akkor otthonról egy ilyen "all in one" gépről nyomnám. Pl. egy 27" iMac-ről, vagy valami hasonlóról, más gyártótól...

Csak fontos lenne, hogy olyan legyen a kijelző, ami nem árt a szememnek, és eddig az Apple kijelzőiről hallottam a legjobbakat (ami persze faszság is lehet, mert ők nem gyártanak, szóval akármi másban is lehet olyan kijelző, azonos beszállítótól...).

#1278 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 16:16

En mar kb mindet probaltam - az OS X azert nem jott be, mert ott aztan tenyleg egyedul vagy ha barmifele rendszer szintu problemaval talalkozol.
Az Apple magasrol szarik az aprobb - de felhasznalot bosszanto - hibakra.

Pelda:

BT internet eleres. Adott agy Macbook pro - es a telefonnal 10kbit/s sebessegu dialupot hoz letre.
USB-n radugva 1.2Mbyte/s. A telefon windowsos geppel meg rendesen BT-on.
Az adott telefon es meg 5 masik sem ment egyik Apple laptoppal sem.

Vagy benyeled - vagy mast valasztasz.

#1279 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 16:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 03. 16:01

Aha.
De ha én nem akarok redundanciát, csak 2 db 2 TB-os diszket 2x2 TB-ként használni, akkor ne is ZFS-t forszírozzam? :think:
Eh, bonyolultabb ez, mint gondoltam, pedig nem akartam túl sokat... :(

Nem hiszek otthon az ilyen RAID dolgokban, ami igazán fontos, az nem sok adat (kevesebb, mint 0,5 TB, bőven), azt egyszerűen tárolni fogom a NAS-on, meg a külső, 1 TB-os hordozható HDD-n. Biztonsági mentésnek meg ott lesz az asszony 500 GB-os hordozható HDD-jén is...

Akkor XFS-re formazd a lemezeket es ne ZFS alatt babrajl :)

Aztan a mount point alatt adhatod hozza az elkeszult lemezt - es utana ugyanaz a share ahogy leirtam...

#1280 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 03. 03. 16:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 03. 03. 16:07

Kb. ugyanitt járok én is.
Csak 11 év HWSW fórum után ez már lehet, picit ciki! :D

Amúgy én is pont azon agyalok most, hogy melóba elhordom a laptopot (12", HP), de ha beindul a távoli munka, akkor otthonról egy ilyen "all in one" gépről nyomnám. Pl. egy 27" iMac-ről, vagy valami hasonlóról, más gyártótól...

Csak fontos lenne, hogy olyan legyen a kijelző, ami nem árt a szememnek, és eddig az Apple kijelzőiről hallottam a legjobbakat (ami persze faszság is lehet, mert ők nem gyártanak, szóval akármi másban is lehet olyan kijelző, azonos beszállítótól...).

akkor az apple fenyes kijelzoit gyorsan felejtsd el.....
A matt az jo munkara a fenyes annyoira tukrozodik, hogy hulyet lehet tole kapni.

Sajnos a matt csak a komolyabb 15" gepekben elerheto...

Téma megosztása:

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.