Idézet: Warrior - Dátum: 2008. márc. 18., kedd - 9:08
Kérdezek én is: érdemes ezen NAS eszközöket kb. 260 gépes hálóba file-szervernek beállítani? Van 1-2 kritikus alkalmazás, külön adatbázis-szerver, s most akarunk bővíteni, nem tudom, hogy a storage bővítést ha NAS irányába húzom, jó irányba haladok-e? Jó lenne pl. 2 terás storage. Mert szerver (gép) már van.
Vagy "sima" hdd-t vegyünk inkább (raid, stb), be a szerverbe, s arra fel egy minimal OS? Ez az egyszerűsített diszk-alrendszer tetszik, de nem tudom, mire számítsak, sosem láttam még.
A koncepció onnan indult, hogy vettünk 2 gépet, s főnök mondta, hogy terminál-szerver lesz belőlük, +vékony kliensek stb. Eddig ok, viszont az üzleti alkalmazások file-szervert is igényelnek, erre főnök azt mondta, hogy majd lesz minden gépen külön-külön, amik nem fognak egymással szinkronizálni, pedig kellene, stb. Erre gondoltam én, hogy jobb lenne, ha egy egységes, koherens storage irányába mozdulnánk, s inkább EGY storage-szervert építenénk, ha kell, fullra az egyik vason, valami linux, vagy bsd platformon, azon mehetne ftp, smb, nfs, ami kell (nem hangzik rosszul). A vas gondolom stabil, nem lenne jó, ha bármi kiesne, tehát a 365/24 órás meló elvárás. Meg jó lenne a bővíthetőség, ha esetleg új gép jön, új igények, kitalálnak valamit egyik napról a másikra, stb., akkor ne kelljen adatokat mozgatni, átszervezni, szopózni, stb.
Ezért kérdezem, hogy jó-e esetleg a NAS irány, vagy valamit alaposan félreértek, s nem igazán ilyen hálóba javallott? Mert ha jól veszem ki, ezek főként sohóba mennek.
ps.: ha ez az útvonal hülyeség, tudnátok abban segíteni, hogy milyen irányba mozduljak, ha leginkább egy "dedikált adattárolót" szeretnék kialakítani?
Ez szerintem bírni fogja:
http://media.lejatsz...shop&termid=348
Brutális 5 lemeze NAS dupla gigabites ethernet porttal, és mindennel ami kell egy NAS-ba.
Nem olcsó, de céges viszonylatban, beleszámolva az esetleges karbantartási munkadíjakat -ill. azok megspórolását- abszolút jó áron van, mondhatni szinte olcsó.
Cégeknek még a térfigyelő funkció is zsír lehet, IP kamerákat kezel és menti a képet a diszkre, beállítható include és exclude területekkel.
hír a cuccról:
http://media.lejatsz...dal=hirek&id=57