HWSW Informatikai Kerekasztal: NAS szerver - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

NAS szerver ki mit tud róla

#1181 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 02. 21. 08:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 20. 22:13

Rossz nézni, ahogy szenvednek, mi?

:Đ Az ember már lusta segíteni fórumon keresztül. Majd rájönnek alapon. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1182 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 09:41

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2012. 02. 21. 08:38

:Đ Az ember már lusta segíteni fórumon keresztül. Majd rájönnek alapon. :)

Csak ket komplett Freenas2USb leirast linkeltem az elozo oldalon.
Ha ezzel sem megy akkor megette a fene....

De egyebkent a Vmware-es megoldas nem tudom miert nem mukodik nekik.
Vmware-ben feltelepitik pendrajvra es atdugjak a mikroszerverbe.
Ezek mar nem csak az adott vashoz valo kornyezetet masoljak az USB kulcsra - igy a masik hardveren is nagy valoszinuseggel elindul.

Persze en is lattam mar olyan vasat ami nem tudott USB-rol bootolni (HP DC7900 ha jol remlik).

#1183 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 10:20

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 02. 21. 09:41

Csak ket komplett Freenas2USb leirast linkeltem az elozo oldalon.
Ha ezzel sem megy akkor megette a fene....

De egyebkent a Vmware-es megoldas nem tudom miert nem mukodik nekik.
Vmware-ben feltelepitik pendrajvra es atdugjak a mikroszerverbe.
Ezek mar nem csak az adott vashoz valo kornyezetet masoljak az USB kulcsra - igy a masik hardveren is nagy valoszinuseggel elindul.

Persze en is lattam mar olyan vasat ami nem tudott USB-rol bootolni (HP DC7900 ha jol remlik).

Jaja, én is 2x linkeltem azt a vendózos progit, ami akármilyen bútolható iso imidzsből csinál bútolható flasht, dehát, nehéz elolvasni ezeket a kommenteket. :)

Linux az olyan, h kernelhez vannak modulokban a driverek, oszt mikor bootol, akkor berántja magának azt, ami kell. Szóval, ha az architektúra azonos (nyilván i386-on nem indul egy ia64, vagy egy amd64 kernel), akkor simán elindul. Azaz fogom a linuxos vinyómat, és átteszem egy kb akármilyen mai gépbe, az ott el fog indulni. Vmware flashre meg ugyanez érvényes, a vmware egyben láttatja a guestnek átadott pendriveot, ott sincs semmi diffi, ugyanaz, mintha a host gépen dolgozna rajta.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1184 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 13:31

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 20. 17:36

Ha a Microservert feltáposítja az ember 8 gigára, akkor megvan az elméleti minimum a ZFS-hez. Viszont olvastam azt is, hogy teránként kell neki 1 giga ram. Ha én bele szeretnék rakni 4db 3 terás vinyót vagy 2x3 és 2x4 terát akkor kellene 10 giga vagy inkább több. Ez elgondolkodtató, de gondolom 8 gigával már azért el kell röcögjön, csak mondjuk 16-al még jobb lenne a rendszernek.

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2012. 02. 20. 19:53

"To use ZFS, at least 1 GB of memory is recommended (for all architectures) but more is helpful as ZFS needs *lots* of memory"

Bekavarni nem akarok, csak infóként leírom, hátha valaki kedvet kap, hogy lehet ám "virtuális" RAM-ot is létrehozni.
Aki nem ismeri, a zram, régi nevén compcache progiról beszélek. Link

Ezzel könnyedén meg lehet triplázni a gépben lévő RAM mennyiségét.
A zram a 2.6.37.1-es kerneltől bele van integrálva a kernel-be, nem kell külön telepíteni.

A zram-mal "virtuális" RAM-ot lehet létrehozni. Ami annyit tesz, hogy igazából virtuális SWAP-ot hoz létre, és amit erre a SWAP-ra kiír az oprendszer, azt valójában tömörítve a memóriába teszi.

- Hogy mire jó ez?
Olyan, mintha megdupláznád vagy megtripláznád a gépben lévő RAM-ot. Ez úgy lehetséges, hogy tömörítve használja a memóriát.

További előnyei:
- ha swap-ra kerül a sor, nem a vinyóra ír, illetve nem onnan olvas, hanem közvetlenül a memóriából, ezért sokkal gyorsabb a "swap"-ról való olvasás.

- Hátránya:
Hát ugye semmi nincs ingyen, a hátránya az, hogy a tömörítés processzor használattal jár. Tehát, tulajdonképpen, a memóriát növeled a processzor használat kárára.

Ebből következik, hogy akkor érdemes a zram-ot használni, ha a RAM kevés, viszont a procit nem használjuk ki teljesen.
Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#1185 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 02. 21. 13:47

Üzenet megtekintéseIdézet: batagy - Dátum: 2012. 02. 21. 13:31

- Hogy mire jó ez?
Olyan, mintha megdupláznád vagy megtripláznád a gépben lévő RAM-ot. Ez úgy lehetséges, hogy tömörítve használja a memóriát.

Szóval lassításra való.
Make love not Wor.

#1186 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 14:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 21. 13:47

Szóval lassításra való.

Nem teljesen.
Mint mondtam, attól függ hogy a proci-lassúság vagy kevés-memória szituáció áll fönt!
Ha kevés a ram, de a proci még bírja, arra jó. Ha elég a ram, de a proci 100%-on teker, akkor nincs értelme.
Mellesleg, annyira nem növeli meg a proci használatot.

Szerkesztette: batagy 2012. 02. 21. 14:29 -kor

Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#1187 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 17:57

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2012. 02. 21. 10:20

Jaja, én is 2x linkeltem azt a vendózos progit, ami akármilyen bútolható iso imidzsből csinál bútolható flasht, dehát, nehéz elolvasni ezeket a kommenteket. :)

Linux az olyan, h kernelhez vannak modulokban a driverek, oszt mikor bootol, akkor berántja magának azt, ami kell. Szóval, ha az architektúra azonos (nyilván i386-on nem indul egy ia64, vagy egy amd64 kernel), akkor simán elindul. Azaz fogom a linuxos vinyómat, és átteszem egy kb akármilyen mai gépbe, az ott el fog indulni. Vmware flashre meg ugyanez érvényes, a vmware egyben láttatja a guestnek átadott pendriveot, ott sincs semmi diffi, ugyanaz, mintha a host gépen dolgozna rajta.

Na, voltam VKP-nál, neki sem sikerült beizzítani teljesen a cuccot, neki is csak ODD-ről volt hajlandó bootolni, de a WebGUI már ne ment... :(
Azóta hazahoztam, itthon rádugtam a TV-re (monitor gyanánt), de nincs semmi kép a TV-n, olyan, mintha semmi jelet nem adna ki a monitor kimeneten a cucc... Még a POST képernyőig sem jut el! :(

Szóval lehet, hogy valami nem kóser a cuccban, és nem (csak) én vagyok teljesen analfabéta hozzá...

#1188 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 18:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 02. 20. 19:57

NAS-t minek a nappaliba? :think:
Én pl. be fogom tenni a klotyóba és ott az sem baj, ha 22 decibell helyett 30 lesz... :D

Jó kérdés. Albérletben lakom. A hálózat TV-antennán keresztül jön, a modem és router a sarokban van elrejtve egy szekrényke egyik polcán. Konnektor nincs a klotyóban, a hálózatot sem olyan egyszerű kivezetni, mert fúrni kéne hozzá a falat és/vagy szögelni. Ez pedig látszik, aminek a lakástársaság annyira nem örül. Talán még az előszobában lehetne, de oda fel kellene szerelni valami komolyabb polcot, hogy ne szakadjon le. És a hálózat még mindig kérdés ott is. Ezért egyelőre a nappali a befutó.

A kis szekrényke 4 rekeszből áll, ebből az egyik most nincs beépítve, csak ott figyel benne a tápegység és a modem. Ha oda betolok egy ilyen fiókot megmoddolva (csak előlap és két oldallap), akkor hátul még ugyanúgy szellőzik, de elölről le van fedve a zaj nagy része. Ha nagyon hozzá akarok férni, akkor ki tudom húzni a moddolt fiókot. Túl nem melegszik, mert van rés a fal felé, ott levegőzik. Meg elöl is van rajta 9 pici rés, ahol tud szellőzni.

Akár még működhet is.

Ha nagyon nem jó, akkor valami bitang fúróval és bitang tiplikkel felszerelek egy heavy-duty polcot fejmagasság fölé jóval, hogy senki ne érje el, és valami szuper módon odahúzok egy drautot. Konnektor van az előszobában, áram legalább van.

Kell gigabites router is. Ráadásul olyan, ami "átvilágít" több réteg betonfalat. Most a dolgozószobában asszony laptopja fogja a jelet, de nagyon sokat kellett sakkozni a router pozíciójával mire megtaláltam a Szent Grált. Ezt néztem ki:

[b][size="3"]D-LINK DAP-2553 WIRELESS N ACCESS POINT[/size][/b]

Van 3 antennája, gigabites. Ez remélhetőleg átvilágítja majd a falat jellel.
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#1189 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 18:49

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 21. 18:45

Van 3 antennája, gigabites. Ez remélhetőleg átvilágítja majd a falat jellel.

TPLinket nézz. Amúgy tök mindegy, inkább arra egy jó nagy botantenna, mint megpróbáljon összevissza N sebességgel szinkronizálgatni, aztán fel/le mert nem jött össze. Leveszed valami fix sebességre, az sokkal jobb lesz.
Make love not Wor.

#1190 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 18:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 21. 18:49

TPLinket nézz. Amúgy tök mindegy, inkább arra egy jó nagy botantenna, mint megpróbáljon összevissza N sebességgel szinkronizálgatni, aztán fel/le mert nem jött össze. Leveszed valami fix sebességre, az sokkal jobb lesz.

Szerintem is TP-Link, persze ha a túlvégen valami dzsunka G-s eszköz van a notiban akkor még lehet szopás...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1191 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 19:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 21. 18:49

Ez szimpátikus?

TL-WR1043ND

KépAz eleje nem érdekes, a lényeg a hátulja. Gigabites, 3 antenna és van rajta Wan is :)

Jóval olcsóbb, mint a D-Link, kábé a negyede az ára. Ez döbbenetes lehúzás a D-Link részéről.

#1192 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 19:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Szabcsi - Dátum: 2012. 02. 21. 18:55

Szerintem is TP-Link, persze ha a túlvégen valami dzsunka G-s eszköz van a notiban akkor még lehet szopás...

Egy kis 11.6"-os Acer szubnoti. De a régi IBM T60-as is hasonló módon küzdött. Túl sok vasbeton van közben sajnos. Most közel van a router a nappali ajtajához és 45 fokban áll az antenna, így van 70-80% között a jelerősség. Ha a 3-antennás stabilan 80-90% körül lenne akkor én már boldog vagyok. Asszonyt csak az érdekli, hogy ne szakadozzon.

#1193 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 19:04

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 21. 19:00

Ja, nem sok panasz van, antennák emberi áron cserélhetők erősebbekre ha szükség van rá...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1194 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 19:17

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 02. 21. 19:02

Egy kis 11.6"-os Acer szubnoti. De a régi IBM T60-as is hasonló módon küzdött. Túl sok vasbeton van közben sajnos. Most közel van a router a nappali ajtajához és 45 fokban áll az antenna, így van 70-80% között a jelerősség. Ha a 3-antennás stabilan 80-90% körül lenne akkor én már boldog vagyok. Asszonyt csak az érdekli, hogy ne szakadozzon.

Azt tudod ugye, hogy nem csak a routeren múlik? 2-3 betonfalat még mindennek vinni kellene, de nyilván nem teljes gőzzel.
Make love not Wor.

#1195 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 21. 19:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 02. 21. 19:17

Azt tudod ugye, hogy nem csak a routeren múlik? 2-3 betonfalat még mindennek vinni kellene, de nyilván nem teljes gőzzel.

A baj az volt régen, hogy az egyik falhoz képest nagyon kis szöggel próbált átmenni a jel. Tehát mondjuk 10 fok alatt volt a régi router pozícó felől nézve a notebook. Így szinte hosszában kellett átvinni a falat, így nehéz volt. Amióta közelebb van az ajtóhoz, így csak 3 falat kell átvinnie, nem pedig 5 méternyi falat hosszában és még aztán 3 falat.

Tudom, hogy a rádióadás sok faktortól függ, de ha van lehetőségem olyan routert választani ami jó, akkor legalább egy tényezőt már kipipáltam az ekvációban.

#1196 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 22. 10:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 02. 21. 17:57

Na, voltam VKP-nál, neki sem sikerült beizzítani teljesen a cuccot, neki is csak ODD-ről volt hajlandó bootolni, de a WebGUI már ne ment... :(
Azóta hazahoztam, itthon rádugtam a TV-re (monitor gyanánt), de nincs semmi kép a TV-n, olyan, mintha semmi jelet nem adna ki a monitor kimeneten a cucc... Még a POST képernyőig sem jut el! :(

Szóval lehet, hogy valami nem kóser a cuccban, és nem (csak) én vagyok teljesen analfabéta hozzá...

Na, műxik minden, csak már nem szereti a TV-t monitor gyanánt a gép...
Már csak az a baj, hogy baromi lassú a WebGUI... De ez lehet a lassú pendrive miatt is, nem?
Lehet, hogy rendelek bele egy pici (8 GB) SSD-t és akkor gyorsabb lesz a boot is, meg a működés is... :think:

#1197 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 22. 10:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 02. 22. 10:16

Na, műxik minden, csak már nem szereti a TV-t monitor gyanánt a gép...
Már csak az a baj, hogy baromi lassú a WebGUI... De ez lehet a lassú pendrive miatt is, nem?
Lehet, hogy rendelek bele egy pici (8 GB) SSD-t és akkor gyorsabb lesz a boot is, meg a működés is... :think:

Én a webes felületet kb fél éve nem láttam (akkor toltam be egy plusz vinyót), ezért felesleges SSD-t venni...

#1198 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 22. 11:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Szabcsi - Dátum: 2012. 02. 22. 10:48

Én a webes felületet kb fél éve nem láttam (akkor toltam be egy plusz vinyót), ezért felesleges SSD-t venni...

Jah.
Egyszer beallitod es kalap.
Nekem a power gombra szepen leall - az online UPS-t is siman lekezeli a soros porton, szoval minden faxa.
Mellesleg nekem 4 giga ram van benne es szerintem otthonra eleg.

Mondjuk az enyem 7.02 mivel akkor meg eleg szar volt a 8.0 amikor ez instalalva lett.

A pendrive-rol meg lehet egy Virtual Hard Disk image-et kesziteni a winimage progival.
Az meg masikra (gyorsabbra) siman atirhato. Meg ugye kell egy config backup es mar rendben is vagy.

Egyebkent meg a logolast kell total kiirtani es akkor nem ir az USB-re ami nem lassitja a GUI-t.

#1199 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 22. 12:04

Üzenet megtekintéseIdézet: FőDudu - Dátum: 2012. 02. 22. 11:34

Jah.
Egyszer beallitod es kalap.
Nekem a power gombra szepen leall - az online UPS-t is siman lekezeli a soros porton, szoval minden faxa.
Mellesleg nekem 4 giga ram van benne es szerintem otthonra eleg.

Mondjuk az enyem 7.02 mivel akkor meg eleg szar volt a 8.0 amikor ez instalalva lett.

A pendrive-rol meg lehet egy Virtual Hard Disk image-et kesziteni a winimage progival.
Az meg masikra (gyorsabbra) siman atirhato. Meg ugye kell egy config backup es mar rendben is vagy.

Egyebkent meg a logolast kell total kiirtani es akkor nem ir az USB-re ami nem lassitja a GUI-t.

Hát most először a "ZFS konfigurációs alapok" kurzus jön, mert ehhez aztán tényleg totál kezdő vagyok...
Mindegy, most dolgoznom kell, este nekiülök, egyszerűnek tűnik...

#1200 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 22. 18:37

Meg szeretném köszönni az eddigi hozzászólásokat és jótanácsokat. Elrakom fejbe őket mindenképpen a jövőre nézve. A céggel beszéltem ma és abban a konstrukcióban ahogy én veszem nem működik a Microserver, ezért a dedikált NAS irányba megyek végül. De sokat tanultam és követem is a témát, mert akadémikus szempontból érdekes.

Még egyszer köszönöm a segítséget!

Téma megosztása:

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • Utolsó »