HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek V.

#2121 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 13. 06:33

Vedd meg nyugodtan, nagyon jó gép.

#2122 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 07:32

Idézet: Satriani - Dátum: 2006. dec. 12., kedd - 23:37

Drágábbak a saját fókuszmotorral rendelkező obik, esetleg kisebb belőlük a választék?

igen, mindkettő...  :(
csak bízni lehet abban, h ha már egyszer a Nikon úgy tűnik, elszánta magát egy ilyen váltásra, talán új obikat is elkezd kihozni

#2123 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 08:19

Köszi az objektív válaszokat! :D Igazság szerint az tart vissza a D40-től, amit Saen írt. Mennyire jelenthet ez gondot objektív vásárlásnál? Drágábbak a saját fókuszmotorral rendelkező obik, esetleg kisebb belőlük a választék?

az Af-S obik választéka érdekes. mert a legelső ilyen típusú objektívek a nikon legprofibb részlegébe tartoznak, és jobb teljesítményűek minden szempontból, mint bármely más hasonló obi. legendás hírük van. Ezek:

AF-S 17-35 F2,8 IF-ED
AF-S 28-70 F2,8 IF-ED
AF-S 70-200 F2,8 IF-ED VR

ezek mellé jött még később az AF-S 12-24 F4 IF-ED, állítólag ez is fantasztikus üveg.

ezek a profik a D40re, az első 3 ára darabonként 400 és 550 ezer Ft között mozog, a 12-24es kb 250 asszem.

ezután jöttek az amatőr obik, pl kitobik D70shez meg D40hez. őket nem ismerem annyira.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2006. 12. 13. 08:22 -kor

#2124 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 12. 13. 08:58

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. dec. 12., kedd - 23:10

Szóval az újítások nagyon csábítóak, az igazán zavaró az exposure bracketing hiánya, ill. talán a méret lehet (de ezt előbb meg kell nézni).

Az exposort egyszerűen meg tudod csinálni kézzel, ne ez legyen az oka, hogy lemondasz a D40-ről.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2125 Felhasználó inaktív   pgx 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 12. 13. 09:00

Idézet: saen - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 5:33

Vedd meg nyugodtan, nagyon jó gép.

Köszönöm, izzítom a konyhapénzt!  :cool:
_ _ _________ _ _
Uff by PGX

#2126 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 09:13

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 9:58

Az exposort egyszerűen meg tudod csinálni kézzel, ne ez legyen az oka, hogy lemondasz a D40-ről.

Persze, meg lehet csinálni, csak nem egyszerű megoldani, hogy picit se mozduljon be a gép.
Tájképnél meg kifejezetten nehéz, mivel a faágak bemozdulása sokkal nagyobb, ha kézi beállítással szöszmötölök.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2127 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 12. 13. 09:44

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 9:13

Persze, meg lehet csinálni, csak nem egyszerű megoldani, hogy picit se mozduljon be a gép.
Tájképnél meg kifejezetten nehéz, mivel a faágak bemozdulása sokkal nagyobb, ha kézi beállítással szöszmötölök.

Felteszed egy rendes állványra egy stabil fejjel, nehogy már elmozduljon egy tárcsa eltekerésétől.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2128 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 10:02

de miert baj az expoziciosorozatban, ha elmozdulnak az agak? (ja, hogy ha HDR kepet akar csinalni az ember?? na akkor lehet, de csak akkor..)

az RGB histogram valoban nem art, de azert szerintem nem annyira eletbevago. lehet nelkule elni. en azt mondom, ha csak ez a kulonbseg, de az arban/szolgaltatasokban/stb megis az RGB hist. nelkuli kell az embernek ez ne tartsa vissza.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2129 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 10:28

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 10:02

az RGB histogram valoban nem art, de azert szerintem nem annyira eletbevago. lehet nelkule elni. en azt mondom, ha csak ez a kulonbseg, de az arban/szolgaltatasokban/stb megis az RGB hist. nelkuli kell az embernek ez ne tartsa vissza.

Egy bizonyos szintig lehet nélküle élni, de nagyon hasznos. Nekem nincs ilyesmim és emiatt kénytelen vagyok expo sorozatot készíteni, hogy meglegyen az a kép ami még épp nincs kiégve egyik csatornában sem, de lehető legjobboldalra exponáljak a histogramon, így maximalizálva a minőséget. Emellett a múltkor akartam HDR képet csinálni egy olyan helyen/időben ahová nem tudok visszamenni, és a legsötétebb képen is ki volt égve a kék csatorna, pedig a histogram alapján már nyugodt voltam... Szóval fontos dolog az, de persze témától is függ nagyon, családi képekhez totál felesleges.

#2130 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 10:32

Köszi az objektív válaszokat! :D Igazság szerint az tart vissza a D40-től, amit Saen írt. Mennyire jelenthet ez gondot objektív vásárlásnál? Drágábbak a saját fókuszmotorral rendelkező obik, esetleg kisebb belőlük a választék?

Csak az újabb objektíveket tudod használni majd vele AF módban. Szerintem nem annyira nagy probléma, főleg ha keveset akarsz költeni, ugyanis akkor érdemes kit-et venni és ott használható obikat fogsz kapni. Ami ki fog maradni neked az a legtöbb fix obi a jelen állapot szerint, ha ez nem zavar, szerintem nem gond a fókuszmotor hiánya.

#2131 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 10:38

Idézet: szeder - Dátum: 2006. dec. 12., kedd - 23:49

Csakis a 400D, mert ezek közül csak azon van RGB hisztogram :Đ

nem: a D40-en is van!
(csak hülye helyre rakták)

#2132 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 10:46

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 10:38

nem: a D40-en is van!
(csak hülye helyre rakták)

dpreview preview-ját néztem, abban nem találtam említést róla, pedig más gépeknél ki szokták emelni, ha van.

[Annyira hülye helyre rakták volna, hogy ők se találják meg? (; Ezesetben főleg inkább 400D (;]

szerk.:  és még mindig mirror lock-up menüpont alatt van a szenzortisztítás... :omg:

Szerkesztette: szeder 2006. 12. 13. 10:54 -kor

#2133 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:07

nem tudom, miért nem találták meg a dpreview-n - de ez egyébként is lényegtelen a kérdésben

máskor joggal szidott Ken barátunk ír róla: képkészítés után "retusálás"-t kell kiválasztani, akkor jeleníti meg

ez akár még jobb is lehet a hagyományos megoldásnál, ha a teljes kép alapján teszi ki
(a legtöbb kamera csak a kisebb fölbontású előnézeti kép alapján számol hisztogramot)

#2134 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:30

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 10:02

az RGB histogram valoban nem art, de azert szerintem nem annyira eletbevago. lehet nelkule elni.

Persze, hogy lehet...  csak nem érdemes :Đ

Hogy a jel-zaj viszony és az árnyalatterjedelem minél nagyobb legyen digitális gépen, ezért érdemes "jobbra" exponálni.  Persze ilyenkor fennáll a beégés veszélye, de a beégett részeket úgyis jól megvillogtatja a gép visszanézéskor, meghát a hisztogram is erre való.  Aztán jött párszor a feketeleves, mire rájöttem, hogy ez bizony csak a tényleg beégett részeket villogtatja, ahol csak egy vagy két csatorna csordult túl, azokat nem, valamint a hisztogramról se lehet megállapítani, hogy íly módon beégett-e valami, vagy sem.
Úgyhogy miután így párszor megégettem magam, annyival módosítottam ezt az exponálj jobbra szabályt, hogy a hisztogramon az utolsó fél fényértéknyi részen már lehetőleg ne legyen semmi.
Később meg úgy, hogy az utolsó egész fényértéknyi részen már lehetőleg ne legyen semmi...
Aztán idén nyáron eljutottam Stockholmba, ahol az előadások és megbeszélések után, még a visszaindulás előtti délelőttön sétálgattam Gamla Stanban, és csak úgy szórakozásból házfalakat fotóztam.  Jó erős sárga, narancssárga, vörös színek, némi mintázattal, repedéssel, sötét ajtók, itt-ott egy fekete szellőzőrács, lámpavas, az alapzat színe is fekete volt.  Hogy a sötét színekben is maradjon valami részlet, kénytelen voltam jobbra exponálni, folyamatosan ügyelve arra, hogy a hisztogram utolsó fényértéknyi részén már ne jelezzen ki pixeleket.
Gondoltam ezzel megtettem, amit meg lehetett, úgyhogy nagy várakozásokkal ültem odahaza a gép elé.  Nos, az aznapi házfalas képek bizony beégtek.  Kivétel nélkül, használhatatlanságig.  A vörös csatorna mindegyiken beégett, több mint egy-másfél fényértékkel volt világosabb, mint az "egyszínű" hisztogram.
Ennyi a történet.

Tanulság:  én nem adnék pénzt olyan digitális fényképezőgépért, amin nincs RGB hisztogram.

#2135 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:38

nekem úgy rémlik, hogy az enyim azokat a részeket is villogtatja, amik csak egy csatornán égtek be, de ebben nem vagyok biztos, majd kipróbálom :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2136 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:38

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 11:07

nem tudom, miért nem találták meg a dpreview-n - de ez egyébként is lényegtelen a kérdésben

máskor joggal szidott Ken barátunk ír róla: képkészítés után "retusálás"-t kell kiválasztani, akkor jeleníti meg

ez akár még jobb is lehet a hagyományos megoldásnál, ha a teljes kép alapján teszi ki
(a legtöbb kamera csak a kisebb fölbontású előnézeti kép alapján számol hisztogramot)

Hát, megnéztem mit ír Ken barátunk...

Idézet: Ken Rockwell

Color Histogram? Not really, but I discovered a trick to get a real RGB color histogram (not the useless single one you get by clicking the up or down arrows).

After making a shot, press OK which brings up the gimmick (retouch) menu. Click down to FILTER EFFECTS, then press OK, click down to COLOR BALANCE, and hit OK. AHA!! RGB Histogram! See Why You Need Color Histograms.

The next time you need the RGB Histogram, and I use it almost every scene, you won't need to navigate to it. Once you've used it the first time, press OK exactly three times (slowly) and you're there. Hit Play to get back.

Mostmár nem csodálkozok, hogy nem találták meg (;  vagy ha meg is találták, miért nem említették, mint RGB hisztogramot.

Szóval ha RGB hisztogramot akarnék, akkor minden kép után nyomjam meg az OK gombot.  Háromszor.  Lassan.
Ez viccnek is rossz.

#2137 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:39

igen, a D70 pl különösen érzékeny a piros tartományban, azt mondják részben a gyenge infraszűrés miatt
de RAW-ban tisztességes tartalékok vannak, és mivel mindig azt használom, nincs is komoly gond belőle

#2138 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:42

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 11:38

nekem úgy rémlik, hogy az enyim azokat a részeket is villogtatja, amik csak egy csatornán égtek be, de ebben nem vagyok biztos, majd kipróbálom :)

Egyik kollégámnak is Pentaxa van, de meg nem tudnám mondani, hogy melyik...
Kipróbáltuk, de nem jött be.

De belegondolva, annyiban mindenesetre igazad van, hogy nem feltétlenül kellene RGB hisztogram, már az is elég lenne, ha a csak egy csatornán beégett részeket is villogtatná.

#2139 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:42

Idézet: szeder - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 11:38

Szóval ha RGB hisztogramot akarnék, akkor minden kép után nyomjam meg az OK gombot.  Háromszor.  Lassan.
Ez viccnek is rossz.

nem hiszem, h annyira elviselhetetlen lenne max mondjuk 2 mp alatt részletes hisztogramot kapni...
különösen, mert a D40-re is érvényesek a kicsi RAW file-ok, tehát azt is lehet folyton abban használni, így nem annyira kritikus

#2140 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 11:45

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 11:39

de RAW-ban tisztességes tartalékok vannak, és mivel mindig azt használom, nincs is komoly gond belőle

Én is RAW-ot használok, a fenti történet során is.  Van benne tartalék, de sajnos ez sem csodaszer...

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.