HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek V.

#2421 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:20

B+W is jó, csak drága azis :) nekem az van.

#2422 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:27

Idézet: Dolfer - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 14:59

Én tuti Hoya-t vennék. Igy is tettem. Hama/soligor sokat tud rontani a képen :(
Hoyaból van vmi protector, vagy micsoda, ami direkt arra van, h védje a frontlencsét. Gondolom az uv-szűrő ezt a szerepet töltené be.

Érdekes hogy én idáig bármelyik Soligor termékbe botlottam bele az még az árához képest nagyon jól teljesített. Kurrva szerencsés fickó vagyok! Nemrég vettem egy 1,7 szerezőt mit mondjak nekem jó! Vagy én nem várok túl sokat? Múltkor vettem egy Raynox terméket és a tervezési hibáját nekem kellett korrigálni.

#2423 Felhasználó inaktív   Gordon Freeman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:28

Van értelme az UV szűrőnek? Olvasgattam fórumokon ,hogy a polárnak több értelme van.
Gigabyte K8N51GMF-9 S939, AMD Athlon64 3500 Venice, Hynix 4x512Mb DDR400, Inno3D 7600GS, NEC DVD_RW ND-3520A, LD DVD ROM

#2424 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:33

Digitális gépen nem sok; inkább azért veszik, hogy "hatás nélkül" védje valami a frontlencsét.

#2425 Felhasználó inaktív   Gordon Freeman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:37

Idézet: debaj - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 16:33

Digitális gépen nem sok; inkább azért veszik, hogy "hatás nélkül" védje valami a frontlencsét.

De gondolom a polár szűrő is tesz valamit ennek érdekében..
Na most tényleg, mennyit kéne minimum ráköltenem? Mért láttam, hogy már van 4000-5000Ft-ért is. Gondolom, az olyan is :rolleyes:
Gigabyte K8N51GMF-9 S939, AMD Athlon64 3500 Venice, Hynix 4x512Mb DDR400, Inno3D 7600GS, NEC DVD_RW ND-3520A, LD DVD ROM

#2426 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:44

Idézet: Gordon Freeman - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 15:28

Van értelme az UV szűrőnek? Olvasgattam fórumokon ,hogy a polárnak több értelme van.

Magashegységekben javíthat a képen egy kicsit. (nem, a Mátra nem olyan magas :))
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2427 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:46

Idézet: Gordon Freeman - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 15:37

Na most tényleg, mennyit kéne minimum ráköltenem? Mért láttam, hogy már van 4000-5000Ft-ért is. Gondolom, az olyan is :rolleyes:

A védelmet úgy értsd, hogy ha valami fizikailag megsérti, összekoszolja a lencsét, akkor először az olcsó uv szűrő megy tönkre, és nem maga a drága objektív.

#2428 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 15:54

Tesz, és közben le is vesz kb. egy-két blendényit a fényből. :) Az UV-szűrőnek filmes gépnél van értelme, az esetleges, UV fény miatti kékes elszíneződést csökkenti (a film elég érzékeny az UV fényre, a CCD előtt általában van valami védőréteg, ami UV-t is szűr), egyébként szinte teljesen átjárható a fény számára.

#2429 Felhasználó inaktív   Gordon Freeman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:13

Nagyon gagyik ezek a Soligor CloseUp Kit makro előtétek? Sokkal job a Raynox DCR-250?
ugy látom, hogy csak 46mm menetátmérőre van.. Tehát nekem nem jó az 58mm-re  :rolleyes:

Szerkesztette: Gordon Freeman 2007. 01. 11. 23:19 -kor

#2430 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 11:31

a polár elvesz minimum 1, de inkább 2 fényértéket. olyan, mintha az f4-es obidból lenne egy f5.6 vagy f8 esetleg. cserébe "eltorzítja" a színeket is, de pont ez benne a lényeg. az irányát változtatva a polarizált fényt szűri, ezzel lehet kreatív hatásokat elérni. például át lehet látni az üvegen (kirakat, autó), ami addig tükröződött volna. persze nem úgy, mint Superman, hogy eltűnik a tükrözö felület, de megváltozik a jellege. a növények levelén kialakuló tükröződést is lehet vele módosítani. egyedül a fém becsillanásokkal nem tud mit kezdeni (króm csillanás, hasonlók).

mivel a polár maga is elég érzékeny, ezért védelmet várni tőle nem túl jó. csak akkor érdemes felcsavarni, ha szükség van rá. ha védeni akarod a frontlencsét, akkor valami nem túl rossz UV-szűrőt érdemes rátenni. digit gépen szinte semmit nem változtat (az optikai torzítást leszámítva), de nem megy rá a por és ujjlenyomat a drága obira. persze egy sima Hama szűrő nem lesz olyan semleges, mint mondjuk egy csúcs B+W. de azt sem kell gondolni, hogy a Hama egy sörösüveg aljából lett kivágva. érdemes elmenni mondjuk a Westend aljában a Pálvölgyibe, ott előszeretettel szólják le a Hama szűrőt. demonstrálják is, hogy mennyire jó egy B+W, egymás mellé tesznek kettőt és akkor látszik. a legjobb B+W olyan, mintha csak kerete lenne, üveg nem, a többi "kutyaütő" pedig látszik.

mivel nekem a szigetobimra kellett valami szűrő, ezért vettem rá a "hülye azért nem vagyok" boltban egy Hama 72mm-es UV-t. biztos sokat ront rajta, de én még nem vettem a fáradtságot, hogy leteszteljem. lehetne csinálni egy tudományos tesztet, amikor állványról MLU funkcióval manuális éelsséggel és M-módban fix fehéregyensúllyal csinálok szűrővel és nélküle. aztán lehetne PS alatt vizsgálni.

én azt mondom, hogy valami szűrő mindenképpen kell rá, az állagot megóvni. ha pedig maximális képminőséget akar az ember, akkor lecsavarja a kép idejére. ha persze van pénz, akkor lehet venni jó szűrőt is. de egy olcsó obira kár drága szűrőt tenni. én a szigetobira a legolcsóbbat vettem. a nagy telére viszont egy komolyabb került, annak az árából már kijött volna egy polár is. 82mm sajnos, így ott már nagyobb összegek röpködnek. cserébe viszont az obi képe gyönyörű.

ha több méretű obid van, akkor pedig lehet olyat is, hogy veszel egy polárt a legnagyobbra és átalakítóval teszed fel a kisebbre. egy 82mm --> 72mm átalakító párszáz HUF és frappánsan letudod a költekezést. Uv viszont kell szerintem.

remélem, hogy segített az infó!
.
.
.

#2431 Felhasználó inaktív   Ksebi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 14. 11:38

Hogy lehetne megoldani, hogy vakuval természetes fényt érjek el...
Adott egy szoba. Félhomályban van egy tárgy. Le lehetne fotózni igy is. Mert a fény éppen elég. De állvány hiányában nem menne.... Ha pedig vakut használok, akkor nem lesz olyan a kép hangulata.... Erre létezik valami szűrő? Vagy hogy tudnám megoldani?
Próbáltam a vaku erejéből lejjebb venni... De semmi....

#2432 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 11:47

természetesen léteznek vakura is színszűrők, olyasmit keressél, ami passzolna a kép hangulatához, és persze feltehető a vakura is :)

ha beépített a vaku, vagy nincs hozzá (neked megfelelő) szűrő, passz. léteznek gondolom olyan átlátszó fóliák, amik színesek (mint pl reflektorokhoz koncerteken, vagy hasonlók).  ezek is megoldják talán a dolgot.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 14. 11:47 -kor

#2433 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 12:58

Idézet: Ksebi - Dátum: 2007. jan. 14., vasárnap - 11:38

Adott egy szoba. Félhomályban van egy tárgy. Le lehetne fotózni igy is. Mert a fény éppen elég. De állvány hiányában nem menne.... Ha pedig vakut használok, akkor nem lesz olyan a kép hangulata.... Erre létezik valami szűrő? Vagy hogy tudnám megoldani?

Állítsd a vakut a plafonra olyan szögben, hogy az a tárgyra verődjön vissza. Így természetes hatás érhető el.
Persze ha beépített vakud van, akkor ez nem fog menni. Mindenképp külsö vakura lesz szükséged, a beépített vaku akármilyen színszűrő mellett is telibe fogja villantani a témát, ami meglehetősen természetellenes hatású.

#2434 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 13:42

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 14., vasárnap - 12:58

Állítsd a vakut a plafonra olyan szögben, hogy az a tárgyra verődjön vissza. Így természetes hatás érhető el.
Persze ha beépített vakud van, akkor ez nem fog menni. Mindenképp külsö vakura lesz szükséged, a beépített vaku akármilyen színszűrő mellett is telibe fogja villantani a témát, ami meglehetősen természetellenes hatású.

jól beszélsz, de még ha a plafonra is lő, attól még a színek mások lesznek, mint természetes fény mellett, szóval a fehéregyensúllyal is számolni kell.

#2435 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 13:51

Ingyenesen letölthető az Adobe Lightroom bétája, elég kellemesen lehet variálni a színegyensúllyal. :)

#2436 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 14:26

Idézet: Ksebi - Dátum: 2007. jan. 14., vasárnap - 11:38

a vakuval az a gond, hogy nagy erős és direkt fénye van. ha beépített, akkor még az irányát sem lehet szabályozni. de ilyenkor sem kell megijedni, lehet barkácsolni.

egyrészt érdemes megnézni a gépet, hogy lehet-e vaku fényerőt kompenzálni. aztán pedig lehet gyártani bouncer-t, csak papír és alufólia kell hozzá. ezzel lehet irányítani a plafonra a fényét, némi kézigyesség kell hozzá. arra kell figyelni, hogy kézzel ne "fogja le" az ember a vakut, mert megégethet!

ha pedig szórni kell a fényt, akkor valamilyen tejes műanyag objektummal (tipikusan üres tejfölös doboz) is elég jó eredményeket lehet elérni. arra kell figyelni, hogy mindkét esetben meg fog bolondulni esetleg a fénymérő, mert nem úgy villan a vaku, mint az a biosz várná. ezért esetlegesen növelni is kell a vaku fényerejét.

a legkönnyebb helyzetben akkor van az ember, ha külső vaku van, esetleg kábellel külön is lehet tartani a géptől. ilyenkor rögtön nem muszály szemből vakuzni, lehet ferdén a falra-plafonra is. a nagy felületről visszaverődő fény nem okoz olyan éles "vakus" árnyékot a téma mögött, a szeme sem lesz terminátoros, szóval lehet irányítani a fényt. ráadásul mondjuk egy fa lambéria még az 5500 K-es vakufényt is megszínezi.

egy link a beépített vakuk tuningolásáról...

remélem, hogy segített az infó!

üdv!

:respect:
.
.
.

#2437 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 15:06

egyébként furcsa, hogy az emberek ennyire ragaszkodnak a vakuhoz. egy szimpla lámpa (asztali, vagy olvasó, vagy akármilyen aminek szórt fénye van), ami szerintem van azért egy háztartásban, is megteszi.

#2438 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 17:11

kulso feny + haztartasi lampa = PS-ban is javithatatlan szinkeveredes! ;)

a vaku legalabb nappali fenyu. jobb a terelo ilyenkor, es nem kicsit.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2439 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 17:25

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 14., vasárnap - 17:11

kulso feny + haztartasi lampa = PS-ban is javithatatlan szinkeveredes! ;)

a vaku legalabb nappali fenyu. jobb a terelo ilyenkor, es nem kicsit.

hopp téleg. most jövök rá hogy én se használok nappal lámpát, csak természetes fényt.

#2440 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 18:23

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 14., vasárnap - 14:26

aztán pedig lehet gyártani bouncer-t, csak papír és alufólia kell hozzá. ezzel lehet irányítani a plafonra a fényét, némi kézigyesség kell hozzá. arra kell figyelni, hogy kézzel ne "fogja le" az ember a vakut, mert megégethet!

bizony: az öreg SB-27-es vakum fejét pl nem is lehet fölfelé fordítani, hanem gyárilag egy alutükör hajtható ki elé, ami folytatásában még egy derítőként működő műanyag lap is van (a képen éppen lefelé fordították, ami makrónál lehet hasznos):

Kép

karácsonykor csak az összehasonlítás kedvéért lőttem egyet közvetlenül:
Kép

és plafonról:
Kép

közvetlen rávakuzás szerintem is felejtős, nagyon ronda eredményt ad - akkor már többnyire inkább ne is legyen kép
nappal viszont hasznos lehet derítésre

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.