HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows XP kérdések V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows XP kérdések V.

#281 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 25. 16:27

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 15:58

Conner? Az nagyon régi. Tiltsd le az ide hdd block mode-ot és a 32bit transfer mode-ot a bios-ban, hátha.

Próbáltam Mode 0-ban, UltraDMA tiltással, de semmi változás. Beraktam egy másik gépbe, abban Auto-n van minden a BIOSben és pöcre indul.  :confused: Egy hete még ment ugyan ebben a gépben, most meg nem....

#282 Felhasználó inaktív   Hubble 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 25. 17:48

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 5:00

* Az adatvesztés: Nem az oprendszer hibájából száll el adat, a kettőnek semmi köze egymáshoz, de egy sérült partíciós táblát nyilvánvalóan a rendszer is és a mellette lévő adatok is megéreznek. Adatmenteni, helyreállítani pedig sokkal egyszerűbb több partíció használata esetén és akkor, ha a rendszerpartíción lévő sérült adat nem íródik felül induláskor valamely naplófájl révén pl., mikor a sérült vagy még ép rendszer próbál indulni.

**Aktív az a partíció...A BIOS pedig nem az elsődleges partíciót keresi automatice, hanem az INT13-on keresztül az MBR kódot hajtja végre, amiben többek között be van jegyezve az indítható partíció fizikai kezdete. Az MBR program innen végrehajtja a boot programot, mely a megfelelő kernelt kezdi el tölteni. XP esetében ez a dolog innen kezelhető a boot.ini fájl segítségével, mely további partíciókra, és további könyvtárakra mutathat. Nekem például két aktív partícióm van, nem tudom, mire gondolsz azzal, hogy csak egy lehet egyszerre.

Kicsit zavaros, amit írtál.

lehet.

Ez igaz: a master boot record mindig az aktív partíciót keresi, viszont nem minden elsődleges partíció aktív, viszont az aktív partíció kizárólag csak elsődleges lehet.

Ehhez azonban tisztázni kell a fogalmakat, mi is az elsődleges partíció és mikor van értelme aktív partícióról beszélni.

Csak több winchester, vagy egy winchesteren belül több oprációs rendszer esetén.
Elsődleges pedig az a partíció, amit telepített op. rendszer létrehoz és ahonnan indul.
Pont a nevéből is adódik, hogy az MBR vagyis a mesterbetöltő rekord mint a rendszerbetöltő szektor egy kis kódrésze az operációs rendszer betöltődését hívatott szolgálni.

"A lemez partícionálásáról szóló információk a lemez elsõ szektorában (azaz az elsõ lemezfelület elsõ sávjának elsõ szektorában) tárolódnak. Ez a legelsõ szektor a lemez master boot record-ja (MBR); ezt a szektort olvassa be a BIOS és indítja el tartalmát, amikor a számítógép elindul. Az MBR egy kis programot tartalmaz, mely beolvassa a partíciós táblát, ellenõrzi, melyik partíció az aktív (azaz boot-olható), és beolvassa annak az elsõ szektorát, amit boot szektornak nevezünk. (Az MBR szintén egy boot szektor, de különleges státusza és emiatt neve van.) Ez a boot szektor egy másik kis programot tartalmaz, mely beolvassa az operációs rendszer elsõ részeit az adott partícióról (ha boot-olható), és elindítja azt. "

Az is tuti, hogy csak az elsődleges partíciók indíthatóak, amelyen az op.r.-nek kell lennie (máshol nem is tud lenni) és induláskor a számítógép az elsődleges partíciót keresi, ill. az MBR utasítja a PC-t, hogy kezdje el beolasni az op. rendszert.
Egyébként, ha automatikusan nem az elsődleges p. lenne aktív, amely egyedül indítható, hogyan lehetne indítani az op. r.-t, azon keresztül, hozzájutni a többi partícióhoz?

Tehát ez ugyanaz, amit írtál vagyis az MBR-kód valóban az indítható, vagyis elsődleges partíciót fogja kereseni  :) - több op. rendszer vagy HDD esetén. (egynél értettem az automatikus ráállást.)
A logikai meghajtók E:, D:, stb. megosztott partíciók egyidejű jelenléte ás megynyitása persze, hogy lehetséges, tehát természetes, hogy aktívak és ezek is partíciók, viszont nem az MBR programkódhoz kapcsolódó aktív partíció értelmezésében.
Legfeljebb így tudom értelmezni a több aktív partíciód, mert egyébként lehetetlen.

Ami fontos: az AZ AKTÍV PARTÍCIÓ FOGALMA CSAK TÖBB OPERÁCIÓS RENDSZERREL RENDELKEZŐ MEREVLeMEZEN értelmezhető.
Tehát egy lemez esetében nincs is értelme aktív partícióról beszélni, mert az evidens.

Példa:
Elméletben 4 különböző op. rendszer lehet egy merevlemezen.
HONNAN FOGJA TUDNI AZ MBR, MELYIK PARTÍCIÓRA KELL ÁLLNIA??
Na itt lép képbe az aktív partíció, amelyre mindig rááll. Értelemszerűen a fogalmak tisztázása után csak egy partíció lehet aktív a hozzá tartozó operációs rendszerrel.

#283 Felhasználó inaktív   MákosGuba 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:28

Sziasztok!

Egy másolt WinXp Professional-re próbálom föltenni az sp2-őt, de az azonosítkulcs miatt mindíg visszadob telepítés közben. Az a fura, hogy kaptam hozzá kulcsot, de telepítés közben sehol nem lehetett regisztrálni.

Üdv

#284 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:31

Idézet: Hubble - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 18:48

Ehhez azonban tisztázni kell a fogalmakat, mi is az elsődleges partíció és mikor van értelme aktív partícióról beszélni.

Ez az, jó lenne végre tisztázni magadban a fogalmakat, mivel rendre összemosol dolgokat. Főleg az elsődleges partíció fogalmát.

Elsődleges (Primary)
Kiterjesztett (Extended)
Logikai (Logical)

Ezek partíció típusok.

Aktív

Ez pedig egy jel a partíciós táblában. A partíciótípusok fogalmának pontos tisztázását az Interneten könnyen megtalálod: Google.

Idézet

Elsődleges pedig az a partíció, amit telepített op. rendszer létrehoz és ahonnan indul.

Nem ettől elsődleges egy partíció.

Idézet

Az is tuti, hogy csak az elsődleges partíciók indíthatóak, amelyen az op.r.-nek kell lennie (máshol nem is tud lenni)

Máshol is tud lenni, hiszen maga az oprendszer logikai meghajtóra is telepíthető.

Idézet

induláskor a számítógép az elsődleges partíciót keresi

Nem az elsődlegest, hanem az aktív partíciót keresi (elsődlegesből több is lehet).

Idézet

az MBR utasítja a PC-t, hogy kezdje el beolasni az op. rendszert.

A bootfolyamat nem épp így működik szó szerint. Az MBR-kód az aktív partíció bootszektorában lévő kódnak adja át a vezérlést, az pedig az ntldr-t (DOS alapúnál az io.sys-t) indítja stb.

Idézet

Ami fontos: az AZ AKTÍV PARTÍCIÓ FOGALMA CSAK TÖBB OPERÁCIÓS RENDSZERREL RENDELKEZŐ MEREVLeMEZEN értelmezhető.
Tehát egy lemez esetében nincs is értelme aktív partícióról beszélni, mert az evidens.

Ez sem igaz, mert az aktív jelet, ha akarom leveszem (nullázom), és akkor nem lesz aktív partíció egy darab sem.

Az aktív jel független bármiféle oprendszertől, ha például az nézem, hogy egy adattároló vinyón is odarakhatom az aktív jelet (vagy nem), ahová akarom. Eszerint 0 db operációs rendszernél is értelmezhető...

Idézet

csak egy partíció lehet aktív

Egy merevlemezen egy lehet aktív (bár ha nagyon akarom, többet is megjelölhetnék aktívként, csak ennek értelme nincs, mivel az MBR-kód besokall tőle, illetve beint egy hibaüzenettel.)

Az alábbi képen (partíciós tábla szerkesztő program) látható, hogy 4 darab "fő" bejegyzés fér el a partíciós táblában, a 80-as flag az aktív jel. Ebből adódik, amit már a másik topikban is említettem, hogy 4 db elsődleges típusú partíció lehet egy merevlemezen. Logikai meghajtók adatai külön vannak bejegyezve, a Goto EPBR gombnál lenne elérhető (itt most nincs logikai).

Csatolt fájl:

#285 Felhasználó inaktív   McKinley 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:35

Sziasztok!

Teljesen hülye kérdés:

Hogy lehet XP-t telepíteni, cd rom nélül, tehát a winchesterről kéne bootolni a telepítőnek...

Vagy esetleg, hogyan lehet elíndítani parancssorból a telepítést?

Előre is köszi a segítséget...

#286 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:45

Idézet: McKinley - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 20:35

Sziasztok!

Teljesen hülye kérdés:

Hogy lehet XP-t telepíteni, cd rom nélül, tehát a winchesterről kéne bootolni a telepítőnek...

Vagy esetleg, hogyan lehet elíndítani parancssorból a telepítést?

Előre is köszi a segítséget...

Nem éppen hülye kérdés:

i386\winnt.exe (DOS-ban futtatható telepítő).

De előtte még egy smartdrv.exe indítása szükséges (DOS lemezgyorsító, enélkül igen lassú a másolási folyamat).

#287 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 06. 25. 19:52

Idézet: Hubble - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 18:48

...

Huhh. Ettől csak még zavarosabb lett :D .
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#288 Felhasználó inaktív   MákosGuba 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 20:02

Kép

Ezt dobja ki!

Szerkesztette: Xboxman 2006. 06. 25. 20:03 -kor

#289 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 06:38

Több, mint valószínű, hogy illegális kulcsod van az XP-dhez. "Néhányat" kizártak az SP2-ben az érvényes kulcsok közül, azokat, amelyekről kiderült, hogy jóval több, mint 1 db gépen használtak.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#290 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 09:00

Idézet: McKinley - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 20:35

Win98se bootfloppy-ról (www.bootdisk.com)boot, aztán amit Signal is javasolt, smartdrv elindít, majd az előzőleg a HDD-re másolt (FAT partícióra, hogy a Win98 olvasni tudja!) telepítőCD tartamából a winnt-t elindítani. Viszont figyelj oda, hogy ha C:-nek szeretnéd az XP partíció betűjelét, akkor a legjobb az, ha te előre elkészíted az aktív és elsődleges partíciót az XP számára.

#291 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 10:01

Idézet: Suricated - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 22:28

Mit lehet kezdeni az Intéző bal oldalán található munkaablakkal?

Én sosem foglalkoztam ilyesmivel (az első dolgok között van, amit kikapcsolok :) ), de itt van valami leírás, erősen hack-szagú.

#292 Felhasználó inaktív   integra 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 14:59

Az alábbi hibaüzenetet kapom, minden új böngészőablak megnyitásakor, vagy ha a sajátgép-re kattintok. A Windows most frissítettem, de a hiba megmaradt. Mi okozhatja ezt?

Csatolt fájl:

#293 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 15:53

Ezt az iexplorer írja ki? Nincs visszaállítva az idő (dátum) a gépeden?

#294 Felhasználó inaktív   integra 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 18:35

Igen, az Internet Explorer minden megnyitásakor. Előbb rá kell kattintani, utána nyílik meg a böngészőablak. A dátum és óra jól működik.

#295 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 15:10

Idézet: integra - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 19:35

Igen, az Internet Explorer minden megnyitásakor. Előbb rá kell kattintani, utána nyílik meg a böngészőablak. A dátum és óra jól működik.

Ezt valószínűleg az IE egyik bővítménye okozza.

Tehát Eszközök menü >> Bővítmények kezelése parancs.

A bővítményeket egyesével letiltod, közben figyeled, hogy a hiba fennáll-e még. (Letiltasz egy bővítményt, majd újra elindítod az IE-t, ha még mindig kapsz ilyen hibaüzenetet, akkor letiltasz mégegyet stb. addig, amíg a hiba megszűnik.) Így rá lehet jönni, hogy melyik bővítmény okoz ilyen hibát indításkor.

Ha "gyanús" bővítményt találsz a listában, akkor előfordulhat, hogy adware fertőzés van a gépeden -- ez esetben egy Ad-Aware vagy SpyBOT futtatása ajánlott a kémprogramok leírtása végett. Ha nem tudod, melyik bővítmény mire jó, akkor írd be ide.

Itt van néhány bővítmény, ami "tiszta" (nem adware):

AcroIEHlprObj Class (Adobe Reader)
Kutatás (MSOffice 2003 Kutatás eszköztár és gomb) (nem kötelező)
MUWebControl Class (Microsoft Update)
Windows Genuine Advantage Validation Tool (Win legalitását ellenőrző eszköz)
Windows Messenger (nem kötelező)
.....

Szerkesztette: Suricated 2006. 06. 27. 15:13 -kor

#296 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 15:18

Idézet: brd - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 11:01

Én sosem foglalkoztam ilyesmivel (az első dolgok között van, amit kikapcsolok :) ), de itt van valami leírás, erősen hack-szagú.

Ez a cikk programfejlesztéssel foglalkozik. Azt írja le, hogy hogyan tehetsz ilyen munkaablakot az általad írt alkalmazásokba. :D

Szóval az Intéző munkaablakának testreszabásához vajmi kevés köze van. :rolleyes:

További ötletek?

Köszi!

#297 Felhasználó inaktív   forever68 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 16:18

Sziasztok, na megint itt vagyok  ;)

Ujrapakoltam a windózt a satás vinyómra, viszont a régin is fenntmaradt, ami hagyományos ide csatlakozós.
Namost mikor berakom a régi azaz ide vincsesztert akkor arról bootol a gép, erre megszüntettem azt a particiót gondoltam akkor nem arról fog bootolni, erre mikor ujraindítom elindul a satás vinyóról, de nemlátja a régi vicsesztert.
Már próbáltam ide1-re ide2-re master-re és slave-re, kínomban arra is felraktam a windózt :) (nem kell kiröhögni!!!)  most látja a gép mindegyik vincseszterem mindegyik particióját csak azt nem tudom hogy fogom letörölni az ide vinyóról a windózt?
Mert annak ellenére hogy a sata az elsődleges azaz ő a "C" mikor felcsatlakoztatom a régi merevlemezt annak a windózát bootolja be.
Mit tegyek??  :think:  :lame:  :sandor:

#298 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 16:22

Mivel frissen telepítetted a sata vinyóra, nem lehet gond újrarakni oda úgy, hogy közben az ide-s vinyó nincs bent.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#299 Felhasználó inaktív   forever68 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 17:00

úgy raktam fel hogy az ide vinyó nem volt benne, de mikor beraktam , mivel rajta volt a rgi windóz, bebootlt róla, aztán az xp telepítőjével elindítottam a telepítést rá és mikor a particionáláshoz értem, letöröltem róla a "C"-t.
Utána nem látta a gép, bárhogy is raktam be.
Ezért aztán rápaszíroztam arra is a windózt, tehát most mindegyik lemezen van 1-1- windóz. és most látja is a gép mindegyiket.
De az ide-ről bootol.

Ja és a betüjeleket átnevezi a windows.

Szerkesztette: forever68 2006. 06. 27. 17:06 -kor

#300 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 19:34

Hello

Egy kis segítséget kérnék XP ügyben.

Remote control-lal (logmein) használom az otthoni gépem, és feltünt, hogy lassabb mint kellene.
Előhoztam a win feladatkezelőt, és nagy értetlenségemre azt irja, hogy:
futó folyamatok: 36;
CPU használat: 65-85% között ingadozik
Viszont a folyamatoknál a rendszer üresjárata 65-90% között ingadozik, egyéb programok is 1-2% terhelést jeleznek, a többség 0% -on van.
Az összes felhasználó folyamata megjelenítésre került.

Ellentmondás van a cpu használat és a folyamatok cpu terhelése között.
A CPU használatot alátámasztja, hogy a hőmérséklete 55 fok ami megfelel a terhelésnek mert üresjáratban 43 fok körül van.

Hogyan tudnám kideríteni mi terheli a gépet, és mit tehetek ellene?
A gyors válasznak nagyon örülnék, mert igy nem futtatom sokáig a gépet, ha nem tudom mit csinál.
Előre is köszi.

Üdv
szabi
az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 / Kép / BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14