Siemens Simatic S5 ipari PLC programozása Dokumentációt keresek
Elküldve: 2006. 05. 26. 08:56
Van a cégünknél néhány S5-ös és S7-es ipari PLC, melyek különböző gépeket vezérelnek. Mivel S5 programozó SW-nk van, kézenfekvő, hogy mi(én) programozzuk őket.
A gond csak az, hogy dokumentáció kellene arról, hogy hogyan is épül fel a program illetve milyen utasítások, stb. vannak (néhányat már ismerek).
A pontos típusok S5-95U valamint S5-100U. S7-ből asszem 312-es van, de az másik projekt, ahhoz programozó SW-n sincs egyenlőre.
A Siemens honlapján igazi leírást nem találtam, bár valamit szedtem le a 95U-hoz amiben vannak programozási példák is, de jó lenne egy olyan leírás, amelyikből megérti az ember a működési elvét és a program felépítésének lépéseit, mert anélkül hiába ismerem az utasításokat, azokkal sokra nem megyek.
Relatív sürgős a dolog, szóval megköszönném a gyors válaszokat!
Üdv: byr
Konfig:
AMD Athlon 64 3200+, ASUS A8N-SLI Deluxe, 2x512MB DDR 400Mhz (PQI), 2x WD 74Gb SATA HDD RAID0, ASUS NV6600GT 128Mb
Elküldve: 2006. 06. 13. 09:54
Más: létezik olyan szoftver, amivel (hardveres egység nélkül) lehet tesztelni (gyakorlás céljából) a PLC programjainkat? Amit eddig láttam, az egy hardveres környezet volt, RS232 porton csatlakozott a számítógéphez. A Festo árul ilyen tanulócsomagokat elég borsos áron, ha jól emlékszem, hatszázezer forint körül van a legolcsóbb készlet, autodidakta tanuláshoz kicsit drága lenne

Szerkesztette: debaj 2006. 06. 13. 10:01 -kor
Elküldve: 2006. 06. 13. 15:27
Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 13., kedd - 10:54
Más: létezik olyan szoftver, amivel (hardveres egység nélkül) lehet tesztelni (gyakorlás céljából) a PLC programjainkat? Amit eddig láttam, az egy hardveres környezet volt, RS232 porton csatlakozott a számítógéphez. A Festo árul ilyen tanulócsomagokat elég borsos áron, ha jól emlékszem, hatszázezer forint körül van a legolcsóbb készlet, autodidakta tanuláshoz kicsit drága lenne

Festo néha rendez egyetemeken is tanfolyamokat, hétvégenként, ingyen.
Kapsz is egy sajtpapírt róla, de szerintem nem jó semmire.
Elküldve: 2006. 06. 14. 08:59
A Siemens sajna nem ilyen jószívű, hogy ingyen küldjön bármit is... Sajna meg kell fizetni. Az S5 már elég régi széria, sőt már nem is nagyon támogatja a Siemens, ennek ellenére a fejlesztőkörnyezetek hozzá (PLC programozó SW) még mindig fizetős, és elég drága.
Ami nekem van SW az az S5 für Windows progi a IBH softtec-től. Ennek van SPS emulátora, vagyis a progi, amit megírsz, tesztelhető. Persze csak azt látod, hogy mikor melyik ki ill. bemenet aktivizálódott, illetve tudod kapcsolgatni kézzel a bemeneteket. Látni lehet még a merkerek állapotát is, de azért eléggé fogni kell, hogy mit csinál a program ahhoz, hogy lássad, jól működik-e. De hát egy gyakorlott programozónak ez is elég

Az ingyenes oktatás gondolom Bp-en történik, az sajna nekem messze van, ill. nem szeretek Bp-re lemászkálni, úgyhogy azt kihagyom. Nagyjából már találtam ezt-azt hozzá, a logikáját is kezdem sejteni, majd élesben elválik, hogy tudok-e valamit kezdeni vele.
Konfig:
AMD Athlon 64 3200+, ASUS A8N-SLI Deluxe, 2x512MB DDR 400Mhz (PQI), 2x WD 74Gb SATA HDD RAID0, ASUS NV6600GT 128Mb
Elküldve: 2006. 06. 14. 19:12
Idézet: byr - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 9:59
Telefonálni érdemes, velünk elég jószívűen bánnak, elveszett doksikat szívesen elküldenek postafordultával. Gondolom, nem az Ecserin vettétek a PLC-ket

Az ingyenes oktatás nekem is kijönne úgy öt-hatezer forint/alkalomra, ahhoz sem keresek még elég jól, plusz felkelni korán és lefeküdni későn, az elég hétköznap is.

Idézet
Azért azt ne felejtsük el, hogy egyrészt ipari környezet, másrészt egy célhardver programozásához szükséges felület, ez nem úgy megy, mint a Turbo Pascalnál, hogy már senki sem használja, dobjuk ki ingyen.

Elküldve: 2006. 06. 20. 08:46
Idézet
Ez igaz... ezek sem akarnak szétesni... Igaz úgy küzdenek már, hogy beférjen a cucc a memóriájába, de menni fognak ezek szvsz még 100 év múlva is...
1ébként egész jól haladok, már jópár helyen módosítottam a programot, és úgy tűnik (persze 1előre csak szimulátorban), hogy műxik. Még 1 dolgot kell beletennem, és ha az is jó, akkor mehet az éles teszt... Aztán vagy felrobbanunk, vagy nem

Konfig:
Elküldve: 2006. 08. 20. 12:05
Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 13., kedd - 8:54
A Festo árul ilyen tanulócsomagokat elég borsos áron, ha jól emlékszem, hatszázezer forint körül van a legolcsóbb készlet, autodidakta tanuláshoz kicsit drága lenne

Hali debaj!
Léteznek PLC szimulátorok. Pl. a Siemens Step7-hez is létezik ilyen modul (PLCSIM).
Az a szimulátor gyakorlatilag teljes értékű. A fejlesztői környezet teljesen úgy tekinti mint a valós PLC-t. Lehet rá feltölteni, lehet monitorozni stb, mint a valódi PLC-t.
Sőt HMI-t is lehet szimulálni ha fel van pakolva a ProTool Rt és CS. Az RT képes kommunikálni a PLC szimulátorral. Így Win alapú operátorpanellel ellátott PLC együttesen szimulálható.
Sajnos a szoftveres szimulátor sem olcsó.
Szirty
Elküldve: 2006. 08. 20. 12:15
Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 18:12

Sajnos az a tapasztalat, hogy a PLC-hez vásárláskor nem nagyon adnak doksit. Legalábbis ha azt is meg nem vásároljuk.
Nekünk eddig még csak Simatic.net CD-t adtak amikor valamilyen kommunikációs modult vettünk. De se CPU-hoz, se egyéb elemhez nem adnak automatikusan doksit.
Idézet: debaj - Dátum: 2006. jún. 14., szerda - 18:12
Az S5-öt már nem támogatja a Siemens. Ez abban nyilvánul meg, hogy minden alkatrésze és a javítása is (már ha egyáltalán vállalják) csillagászati összegekbe kerül.
Miközben a vaterán vagy e-Bay-en szinte fillérekésrt lehet használt S5 alkatrészeket kapni, a Siemens drágábban árulja mint az S7-et. Emiatt előfordul, hogy egy meghibásodáskor mégis ki kell dobni, mert egyszerűen nem éri meg javítani.
Tehát a a javíthatatlan szétesés és a support megszűnése összefügg.

Szirty