sziasztok!
hosszú hozzászólás lesz, aki nem bírja az ilyesmit, az ugorjon az utolsó bekezdéshez...
elolvastam a témát és vonatkozó PH cikkeket is. hát, nehéz dönteni, ha mostanság akar bővíteni az ember. én majd ősszel próbálok meg új gépet összerakni a mostani helyett. tehát ennyiben könnyebb a választás, mert nem kell foglalkoznom a "legacy" alkatrészekkel.
a régi gépből gyakorlatilag a flopit lehetne áthozni, de a színe miatt alighanem abból is újat veszek. szóval nálam az a tapasztalat gyűlt össze, hogy kábé 4-5 évente nyúlok hozzá a géphez nagy mértékben. kisebb csinosítások esetleg beleférnek (csendesebb hűtő), de igazi alkatrészeket úgyis csak új gépbe teszek. a jelenlegi trend mellett ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindent lehet cserélni, mert már 3 év alatt is teljesen kifut minden.
mindenkitől elnézést kérek, de történelmi áttekintés következik.
az első gépem, amit én raktam össze egy Slot 1-es Celeron 400 volt, még SD-Rammal. abba könnyen bele tudtam passzintani a szintén Slot 1-es P3/700-at, még ramot és nagy boldogság volt. a Gef 1 helyett ment még bele Gef 2, majd sokáig így szolgált.
ebből a gépből akkor lett új, amikor elkezdtem dolgozni. akkor összeraktam egy minőségi masinát, még 2001 elején. ott már nem egyen szürke ház volt, nem zajos hűtés, hanem csendes és stabil masinát akartam. az már AMD lett, egy 2200-as Thoroughbred Athlon XP, Dragon fekete ház, Enermax táp, tuning Corsair ramok (DDR még természetesen) és csendes vinyó. a csúcs R9800 PRO került bele, jókat játszottunk vele, de műszaki rajzot is nyomtam rajta (ezért vettem olyan csendes alkatrészeket).
ezt gyakorlatilag a mai napig használja öcsém, mert a költözés során reája hagyományoztam. most akkor térjünk vissza a jelenbe.
akár öcsém gépét nézem, akár barátnőmét (aláírásban a részletek), gyakorlatilag minden kritikus alkatrészt cserélni kell. tehát alaplap tutira, emiatt viszont ram (DDR vagy DDR-II most mindegy), VGA, vinyó is cserére szorul.
tehát hiába működik tök pipecül öcsémnél a gép, már nem tudok bele ütőképes procit tenni, a VGA is megmarad AGP és a vinyókhoz is kellene egy SATA kártya. ha pedig barátnőm gépét nézem, akkor onnan semmit nem érdemes.
nézzük a jelen után a két lehetséges jövőképet. vagy S939 vagy az új foglalat. bármelyiket is válasszam, utána legalább 4 évig nem akarok hozzányúlni. tehát nagyon-nagyon valószínű, hogy addigra megint új foglalat van DDR-(n+1) ram és a legújabb ISA-Express grafkártya kell bele. tehát akármit is válasszak, a csere majd csak annyira később várható, hogy teljes cserét indukál. vagyis jól beleilleszkedem a marketing stratégák elképzelésébe.
számomra az új foglalat nem jelent semmi pluszt. az elképzelt sebességet nem üti meg az elkefélt ram időzítés miatt. a ram drágább, mert ugye érdemes a 800-ast választani, különben nagyon lassú lesz a gép a lehetségeshez képest. az új chipset igazából nem mozdít, mert minimális a különbség sebességben. a lecsökkentett IDE vezérlő igazából bosszantó, mert így nem megy rá annyi optikai eszköz. a kisebb fogyasztású procikat üdvözlöm, de nem fogom tudni megfizetni.
vagyis oda lukadtam ki, hogy nekem untig elég egy bevált S939-es lap, mert már erre ácsingózok idestova egy éve. a bővíthetőség számomra kimerül abban, hogy legyen a gépben elég ram (ez utólag bővíthető) és tudjak bele tenni egy dupla magos procit később.
jelenleg a terv egy 3000+ proci, 1 giga ram (esetleg később 2-re bővítve), nagyon csendes léghűtés és 1 csendes vinyó. az író jönne a mostani gépből, a grafkártya pedig teljes talány. valami low-endet közelítő középkategóriás, amin fut az
Enemy Engaged: Commanche vs Hokum szimulátor, ami az űber kedvenc. sajnos NVidia kártyákon nem fut, amióta kijött a 70.x-es Detonator, ez az egy hiányossága van. tehát a számomra nagyon szimpatikus 7600GT helyett kénytelen leszek mást választani.
a koncepció az, hogy a gép alapvetően ne legyen túl gyors, mert úgyis hamar elavul. legyen annyira erős, hogy a kedvenc régi játékaim (IL2 Sturmovik, LOMAC, USAF, Jane's F/A-18 és hasonló szimulátorok) elfussanak rajta. az új csodák nem érdekelnek egyáltalán. hiányzik belőlük az spiritusz, amit egy játéktől elvárok. a gép többi része, amihez hozzáért viszont legyen jó és csendes.
ha ősszel venném meg az alkatrészeket, akkor még szerintem bőven lesz jó áron DDR-500 ram, ami markáns tuningot is lehetővé tesz. veszek belőle 1 db gigás modult, aztán következő fizuval még egyet. így egy dupla ramos rendszer van, ráadásul eleve 2 giga rammal, amit vélhetően nem kell bővíteni. a Vista nem érdekel, mindig is régi és bevált rendszereket használtam.
a prociból jó lesz valami éppen árugrás előtti A64, lehetőleg a legfrissebb magos, ami nem melegszik semmit. grafkártyából pedig valami még megfizethetó középkategóriát választok, PCI-E foglalattal, mert most az a célszerű. egy X800GTO2 nagyon tetszene. a látványjavítók teljesen hidegen hagynak, az új feature-csokor is érdeketelen, amikor maximum a régi kedvenceket nyúzom.
tehát a konklúzió: carpe diem. élj a mának a hardverek tekintetében is. ne próbálj olyat venni, ami majd jövőálló, mert a marketing folyamata ellened dolgozik. hiába akarsz 3 évre hardvert venni továbbfejlesztési potenciállal, mert nagyon sokat kell fizetni az élvonalbeli cuccért és garantáltan bedobnak egy olyan csatolót vagy foglalatot, ami miatt úgyis mindent cserélni kell. ha nincs igény a váltásra, akkor megteremtik mesterségesen. tehát szerintem a letesztelt és megfelelő ár/érték arányú hardverből kell a legjobbat kihozni, ami még megfizethető. aztán esetleg a következő váltáskor még valami menthető belőle, de nem érdemes túlzott reményeket fűzni ehhez sem.
üdv!
u.i.: ez a hosszú hablaty szigorúan az én esetemre vonatkozik, a tárgyi tévedések sajátjaim és nem akarok senkinek a lelkivilágába belegázolni. de úgy vélem, hogy ha ritkán fejleszt valaki gépet, akkor talán érdemes átgondolni és megszívlelni. vagy felírni a kéménybe korommal, mert ez is csak egy vélemény/tanács, nem több. üdv!
.
.
.