Idézet: brd - Dátum: 2006. júl. 18., kedd - 20:28
Ez minden bizonnyal így van, de az is biztos, hogy van közöttük olyan, aki joggal hiszi ezt. Ill. akkor már nem is hiszi. Bár, olyan, hogy tökéletes vezetési tudás, nincs. A gyorshajtás nem minden esetben veszélyes manőver. Nem attól lesz valami veszélytelen, hogy 150 helyett 130-al halad egy autó az autópályán... (Vagy itt nem csak a gyorshajtásról írsz? Ha nem, miért nem?

)
De nincs olyan, hogy "joggal" hiszi. A gyorshajtás bizony önmagában is lehet veszélyes manőver, mert az autó, az út, a gumik fizikai tulajdonságai (az időjárási viszonyokról nem is beszélve) eleve determinálják azt a határt, amit veszélyes átlépni.
S azt sem szabad feledni, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy balesetben két 45-50-el közlekedő autó, vagy egy 45-50-el és egy 95-el közlekedő autó ütközik. (A két gyorshajtó ütközéséről nem is beszélve.)
S azért nem csak a gyorshajtást említettem, mert ha figyelmesen olvasol, akkor láthatod, hogy a gyorshajtás kapcsán az emberi felelőtlenségről, s a jelenlegi joggyakorlat szerinti nevetséges retorziókról, a szabályozás drasztikus szigorításának szükségességéről írtam.
Idézet
Úgy látom, nem csak a szösszenet alátámasztására ferdítettél, hanem ez általános nálad. Én ilyet sehol nem állítottam, még csak sejtetni sem engedtem. Hol olvastál ki ilyet a mondataimból?
Nem szeretem, ha hazugnak, vagy sunyinak tartanak! Egyrészt a "szösszenet alátámasztásában" semmi ferdítés nem volt. Sajnálom, hogy még mindig nem érted, miért írtam Kanada példáját. De elmagyarázom mégegyszer. Szóba került itt a demokrácia, s annak ellentéte az "orwell-i vízió" a magántulajdon lefoglalásának lehetősége kapcsán.
Erre írtam Kanada példáját, amely vitathatatlanul egy demokratikus jogállam, mégsem tehet meg bárki büntetlenül bármit. Sokkal szigorúbb büntetéseket szabnak ki számos esetben.
S maga a példa azért sem sántított, mert bár szerinted az orvhalásszal szemben a gyorshajtó (de mondom, terjesszük ki nyugodtan a többi szabálytalankodóra is, akik esetében szigorúbb büntetés szükségeltetik) nem okoz kárt, balesetek százai mutatják minden évben, hogy ez nem igaz. S utóbbi esetben az emberhalál sem ritka, mint "kár". S ennek a kárnak a súlyosságát ugye senkinek nem kell érzékeltetni?
S hogy hol olvastam ki mindazt a mondandódból? Hát itt:
Idézet
Ha valaki nem tud vezetni, ne száguldozzon!
Egyre jobban bosszant, hogy az idiótákkal együtt/miatt engem is nagyobb büntetés fenyeget, ha esetleg nem tartom be a sebességkorlátozást, holott én körültekintően (ahogy néha elnézem a többi közlekedőt, a nagy részüknél -bben) közlekedem, még akkor is, ha túllépem a sebességhatárt. Valamilyen intelligenciateszthez, vagy "lazaságteszthez" kellene kötni a jogosiitvány megszerzésének a lehetőségét.
Ha nem is mindenkinél, de a nagy többségnél feltétlenül különbnek (vezetési tudás, magabiztosság szempontjából) tartod magadat e hozzászólás alapján. S erre írtam azt, amit.
De ha ez nem azt sejteti, amire én gondoltam, akkor tessék... magyaráz meg, mit is szerettél volna ezzel mondani!
Idézet
Megint a demagógia. Segítek árnyalni: van mondjuk (az egyszerűség kedvéért) kis, és nagy szabálytalanság. Ez egy nagy. Észérvekkel valóban nehezen indokolható, ha az illető nem kíván meghalni. A kis szabálytalanság az pl. egy jobbra kanyarodásnál az indexelés elhagyása, pláne, ha éppen senki nincs a közelben, vagy, hogy a témánál maradjunk, egy útépítésnél kintfelejtett (út készen, munkások/gépek sehol) 40-es táblánál 70-el "száguldozni".
Úgy látom, erős fogalomzavarban vagy, hiszen állandóan csúsztatásnak, s demagógiának állítod be a hozzászólásomat. S ennek nem örülök. Előtte inkább értelmezned kellene, s megpróbálni megérteni. (A Kanadás példára érkezett válaszod is sejteti, hogy nem nagyon fáradtál ezzel.)
S ez a hozzászólásod ismét több dolgot nem vesz figyelembe. A számos (nem egy-két!) kivételt. Mást ne mondjak, a mi utcánkat. Kertváros, családi ház övezet, az út előttünk (az utóbbi 10 évben NAGYON, DRASZTIKUSAN megnőtt forgalommal) nagy ívben kanyarodik, bokrok, fák végig (hiszen zöldövezet) az utca bizonyos részei ezek miatt beláthatatlan szakaszok.
Rendszeresek a száguldozók az utcában. Bárkit, aki tolat kifelé a háza elől, vagy megy át az úton elcsaphatnak. Volt is példa már mindkét esetre. Ütközés is volt, egy teherautó a nagy sebesség miatt éppen nem borult fel az utca végén található körforgalomban, s gázolás is volt.
Szóval jön az autós/motoros, előre néz, gondolja "se munkás, se ember az utcán, látok egy viszonylag hosszú szakaszt (amelyek után jönnek a bizonyos beláthatatlan, veszélyes szakaszok), miért ne mennék 70-90-el 40 helyett?"
Aztán egyszer csak valaki átsétál az úton, vagy kitolat a háza elől, és ott van előtte. 35-40-nél még lehetne esély megállni. 70-90-100-nál (általában ilyen tempóban suhannak) már nincs.
Az indexelés elhagyása pedig azért rossz példa, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen - az általad említett - eseteknél kezdődik az index használatáról való leszokás. Először csak akkor nem rakja ki, amikor nincsen körülötte 500 méteres körzetben senki, majd máskor már a zsúfolt városban, sávváltásokkor, kanyarodásnál sem.
Idézet
Akkor, ott, hülye volt (az esetre nem emlékszem; remélem, csak azért hoztad a példát, mert a saját hibájából történt a baleset, nem külső körülmény hatására).
Igen, ezért írtam. Rally versenyző volt, ez a tény mégsem mentette meg az életét, miután elszállt az útról.