Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 24., szerda - 19:10
na, kicsit gondolkodtam, hogy a kovetkezo hozzaszolast melyik topicba is rakjam, de vegul dontesemben a megapixel mania gyozott!
szoval szintet leptem, az elert szam kozel 30..
.
.
.
Nem érdektelenek a képek, hanem idő kell a megemésztéséhez. Én is foglalkozom a gondolattal, hogy szerzek valami filmes vázat (gyakorlatilag egy pici is elég, egy EOS-33V) és egy jó szkennert. Ez lehetne egy Minolta Scan Elite 5400 például. Mindenképpen használt cucc lenne, mert újonnan brutálisan drága sajnos.
A film nagyon macerás, régen filmen fotóztam. De máshogy érzékel, mint a szenzor, az esti képeknél ez külön öröm lehet. A szkennelés is érdekel, szóval nagy figyelemmel vizsgáltam a képeket. Én mondjuk itt TFT-n nézem, ami csal, de kicsit furcsának tűnik a színe. Gondolom, hogy a fehéregyensúlyt nem állítottad el a filmen, de a szkennelésnél nem volt belőve valami. Túl kék minden, a kék ég valahogy dominál, a mészkő is bekékült, valahogy a színek telítettsége lecsökkent.
Én azt olvastam az Index szkennelős témájában, hogy nagyon fontos a szkennelés előtti kalibráció. Be kell lőni a monitort, a szkennert és esetleg a printert is. Utána lehet csak megkezdeni a műveletet. És a legfontosabb második lépés a szkennelés előtti beállítások elvégzése, a képhez a legjobb színeket beállítani a szkenneren. Ekkor ugyanis még a nagy színmélységű (mondjuk 48 bit vagy amit a szkenner tud) adatokat nem konvertáltad át 16 bitre, tehát jobb eredményt kapsz, mintha a már "lebutított" képen próbálnál színkorrekciót végrehajtani.
Nagyon fontos a kép megtisztítása is, a por és karc okozta hibák elkerülése. Ha a szkenner tud infrás megoldással segíteni, akkor azt használni kell. Ezért sajnos sietni kell, gyakorlatilag előhívás után egyből neki kell esni szkennelni, akkor még nem sérül annyira a negatív/dia.
A szkennelés egyébként a legnehezebb művelet, sok a buktató. Ha a szkenner engedi, akkor lehet multipass kiolvasással is próbálkozni, az általam kiszemelt berendezés talán 64 menetben is tud operálni. Ilyenkor a sötét tónusú részek igen jó kiolvasási eredményt kaphatnak. Több részlet lejön a képről. Nem tudom, hogy ez mennyire csalás, de mindenképpen érdekel.
Az egész filmes dologban az a leginkább csábító, hogy egy EOS 5D (1Ds) árának töredékéért kapok egy FF vázat, ami ráadásul fekete-fehér is lehet. Lesz normális mélységélesség, lesz világos kereső (még az EOS-33 esetén is) és lesz nagyon komoly felbontás. És sokat lehet vele tanulni. Ez érdekel igazán.
A képekről pedig:
Alapvetően tetszenek, talán egy egész picit nem a harmadban van a torony. Az égbol felhős, ez pozitívum, az üres ég unalmas lenne. Az állványzat "feldobja" a témát, de egy kicsit túlságosan zsúfolt is tőle a kép. Mivel nem vagyok egy jó kritikus, ezért én többet nem is írok. A színeket próbáld valahogy élővé tenni, most sok a kék benne. És még csak a pici képeket néztem, a nagyokat nem. A felbontás impresszív, itt már az optika összes hibája előjön.
Üdv!
.
.
.