HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés V. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1841 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 25. 10:01

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 9:35

Ha már így kéred: nekem nagyon furcsa így, ilyen színekben az István-szobor

a fotozasban pont az a szep (szerintem), hogy egy helyszinnek (arcnak, novenynek, esemenynek, stb..) nincs egy abszolut kepe, hanem sok van neki! es a foto ezt tudja mutatni. ez a szep benne.

es persze egy nyari, lemeno nap altal vilagitott helyszinnel nehez versenyezni teli, eppen-hogy-kibujik-a-nap fenyekkel.. ;) mindazonaltal kerlek vesd ossze a kepem technikai minoseget (felbontas, elesseg, miegyeb) a Tieddel, ha lehet, mert alapvetoen ezert tettem fel. (most linkeltel egy 500x700-as kepet, en ennek a szazszorosat adtam! ;)) fel tennel egy 100%-os croppot, es megirnad, hogy ez az eredeti kep meretenek hany szazaleka? (az en crop-jaim 10-11% meretuek.)

Szerkesztette: bogdan 2007. 01. 25. 10:17 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1842 Felhasználó inaktív   Lord 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 10:19

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 7:57

Ha kicsit követted mostanában, hogy mivel próbálkozom, akkor talán megbocsátod nekem, hogy egy hírfotó tartalmazza a választ: a "kivel + hol + mikor + miért + mi történt" közül néhány kérdésre...

Egy szalonban álló magányos Defenderről nehéz állítani, hogy az a Felvonulási térről indul, érdeklődők gyűrűjében a Budapest-Bamako rallyra...

Persze nekem is vannak kimerevített fotóim, mint a másik 50 fotóriporternek, de azokat megnézheted szerte a neten (van amibe pont én lógok bele), de azt ne várd el senkitől, hogy száznál több indulóról, többezer nézőről, a Felvonulási tér környékén steríl fotót készítsen - max. portrét vagy részletfotót a járművekről...

Mentégemre szolgáljon mester, hogy a szarból felépítettem egy olyan képet, hogy a nézők/fotósok ívszerűen viszik a tekintetet belógás nélkül a terepjáró eleje felé (amit az autó elhelyezkedése is erősít), míg az épület annyira el van mosva, hogy ne főképelem legyen, de a helyszín felismerhető általa - sorry

no problem :)
értem én, mit szerettél volna, mit valósítottál meg, csak épp nekem - sokakkal ellentétben - nem tetszik.

#1843 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 10:21

az sosem baj!
a baj ott kezdodik, ha valaki abszolut velemenyt mond, es a kep azonnali torlesere szolitja fel az illetot! ;)
a forum ma:

#1844 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 10:25

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:54

az eletlenseget viszont nem ertem. eletlen egy 1m x 1m kepnek? vagy eletlen egy "normal" mondjuk 30x30cm-esnek? Te milyen nagysagban szoktad a kepeid elesseget ertekelni? (a multkori porban furdo madarad elessege 1000 pixel meretu kepen volt kiugro a 100dpi-s monitoron, ami 25cm-nek felelne meg, latni mar a browser kis kepen is lehetett, ami egy 10cm-es nagyitas volt.)

ja es implicit kerdesedre: nem, nem a kompozicio ertekelese izgat, hanem pont, hogy a kep minosege! ha ugy tetszik a 70 eves csucstechnika a mai ellen.. ;)

Életlenség én azt tudom amit töllem szoktak minimum kérni : a képem 1:1 pl 3504 x 2336 itt full éles legyen (az amit élesnek akartam hagyni),és ha rákattintanak még egy zommal akkro is , és a következőnél már lehet benne életlenség.  Plakát nagyságtól - cikk meletti kisképig mindig ez volt az elvárás felénk, mert nem tudni mi lesz belőle.

De én a tiedet 1000*1063-ba nézem és ott nincs éles tartalom ,az igaz hogy a hátsó rész élesebb , de az is életlen. A szobor rész meg túl sötét nekem és a színei is olyan színtelenek. Legjobban nekem ha az életlenségtől eltekintek , ez a legjobban zavaró :(

Ps (piszok/vágás...): Amiket én feltettem képeket ps-t nem láttak( mind nyers kép ), szerintem te is próbáld a kép készítés előtt a fejedben megvágni a képet és csak utána expo , ne kelljen még utána semmi vágás, ha ezt már tökéjre tudod fejleszteni ( sok idő , én is tanuló fázisában vagyok )-sok-sok év, hogy rutinból jöjjön- , akkor leszel igazán boldog, hogy a nyers képed is tökéletes.
Jó bort szeretem ,meg a jó nőt, együtt mindent ütnek ...

#1845 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 25. 10:49

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:01

a fotozasban pont az a szep (szerintem), hogy egy helyszinnek (arcnak, novenynek, esemenynek, stb..) nincs egy abszolut kepe, hanem sok van neki! es a foto ezt tudja mutatni. ez a szep benne.

Ezzel tökéletesen egyetértek.

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:01

es persze egy nyari, lemeno nap altal vilagitott helyszinnel nehez versenyezni teli, eppen-hogy-kibujik-a-nap fenyekkel.. ;) mindazonaltal kerlek vesd ossze a kepem technikai minoseget (felbontas, elesseg, miegyeb) a Tieddel, ha lehet, mert alapvetoen ezert tettem fel. (most linkeltel egy 500x700-as kepet, en ennek a szazszorosat adtam! ;)) fel tennel egy 100%-os croppot, es megirnad, hogy ez az eredeti kep meretenek hany szazaleka? (az en crop-jaim 10-11% meretuek.)

Az nem derült ki az eredeti postodból, és az értékelést kérőből sem, hogy technikai összehasonlítást vársz. Nos, a színek technikailag sem tetszenek, egy 70éves felszereléstől sem. (Itt egy jobb példa, hogy ne a levegőbe beszéljek. Ez egy 48-as TLR géppel készült a kép.) Az élességgel nekem semmi bajom, nem szeretem a pengeéles képeket. Este megkeresem a fenti kép eredetijét és teszek fel belőle 100% cropot az összehasonlításhoz. A megapixel-harcba viszont semmi kedvem beszállni, inkább csak fényképezgetek a saját kedvemre. :)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1846 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 11:24

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 10:49

A megapixel-harcba viszont semmi kedvem beszállni, inkább csak fényképezgetek a saját kedvemre. :)

Valahol az hobbifotózásnak ez a lényege, nem ? :) (Izgatottan várom a yashica mit tett az első tekercs elkattintott ilforddal, holnap mehetek a hívott negáért)

#1847 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 25. 11:53

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 11:24

Valahol az hobbifotózásnak ez a lényege, nem ? :)

Erre próbáltam (immár többedszer, most erősebben) utalni. Örülök, hogy átment. :)

#1848 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 12:02

weeklyshotra  feltettem egy képet, ami szerintem passzol az aktuális témába, de tartok tőle, hogy mások szerint nem fog, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1849 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 12:33

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 12:02

weeklyshotra  feltettem egy képet, ami szerintem passzol az aktuális témába, de tartok tőle, hogy mások szerint nem fog, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle :)

Gyorsan le is pontoztam :) Szerintem kevésbé illik a témába, ugyanis a háttérről látszik, hogy nem este készült, vagy legalábbis azt sejteti. Ettől függetlenül a kép nekem nagyon bejön.

Közben feltöltöttem 3 képet a témában, mindegyik featured lett :)

#1850 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 12:36

pedig este készült :)

láttam a három featured-et grats :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1851 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:18

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 24., szerda - 19:10

na, kicsit gondolkodtam, hogy a kovetkezo hozzaszolast melyik topicba is rakjam, de vegul dontesemben a megapixel mania gyozott! :D

szoval szintet leptem, az elert szam kozel 30.. ;)

.
.
.

Nem érdektelenek a képek, hanem idő kell a megemésztéséhez. Én is foglalkozom a gondolattal, hogy szerzek valami filmes vázat (gyakorlatilag egy pici is elég, egy EOS-33V) és egy jó szkennert. Ez lehetne egy Minolta Scan Elite 5400 például. Mindenképpen használt cucc lenne, mert újonnan brutálisan drága sajnos.

A film nagyon macerás, régen filmen fotóztam. De máshogy érzékel, mint a szenzor, az esti képeknél ez külön öröm lehet. A szkennelés is érdekel, szóval nagy figyelemmel vizsgáltam a képeket. Én mondjuk itt TFT-n nézem, ami csal, de kicsit furcsának tűnik a színe. Gondolom, hogy a fehéregyensúlyt nem állítottad el a filmen, de a szkennelésnél nem volt belőve valami. Túl kék minden, a kék ég valahogy dominál, a mészkő is bekékült, valahogy a színek telítettsége lecsökkent.

Én azt olvastam az Index szkennelős témájában, hogy nagyon fontos a szkennelés előtti kalibráció. Be kell lőni a monitort, a szkennert és esetleg a printert is. Utána lehet csak megkezdeni a műveletet. És a legfontosabb második lépés a szkennelés előtti beállítások elvégzése, a képhez a legjobb színeket beállítani a szkenneren. Ekkor ugyanis még a nagy színmélységű (mondjuk 48 bit vagy amit a szkenner tud) adatokat nem konvertáltad át 16 bitre, tehát jobb eredményt kapsz, mintha a már "lebutított" képen próbálnál színkorrekciót végrehajtani.

Nagyon fontos a kép megtisztítása is, a por és karc okozta hibák elkerülése. Ha a szkenner tud infrás megoldással segíteni, akkor azt használni kell. Ezért sajnos sietni kell, gyakorlatilag előhívás után egyből neki kell esni szkennelni, akkor még nem sérül annyira a negatív/dia.

A szkennelés egyébként a legnehezebb művelet, sok a buktató. Ha a szkenner engedi, akkor lehet multipass kiolvasással is próbálkozni, az általam kiszemelt berendezés talán 64 menetben is tud operálni. Ilyenkor a sötét tónusú részek igen jó kiolvasási eredményt kaphatnak. Több részlet lejön a képről. Nem tudom, hogy ez mennyire csalás, de mindenképpen érdekel.

Az egész filmes dologban az a leginkább csábító, hogy egy EOS 5D (1Ds) árának töredékéért kapok egy FF vázat, ami ráadásul fekete-fehér is lehet. Lesz normális mélységélesség, lesz világos kereső (még az EOS-33 esetén is) és lesz nagyon komoly felbontás. És sokat lehet vele tanulni. Ez érdekel igazán.

A képekről pedig:

Alapvetően tetszenek, talán egy egész picit nem a harmadban van a torony. Az égbol felhős, ez pozitívum, az üres ég unalmas lenne. Az állványzat "feldobja" a témát, de egy kicsit túlságosan zsúfolt is tőle a kép. Mivel nem vagyok egy jó kritikus, ezért én többet nem is írok. A színeket próbáld valahogy élővé tenni, most sok a kék benne. És még csak a pici képeket néztem, a nagyokat nem. A felbontás impresszív, itt már az optika összes hibája előjön.

Üdv!
.
.
.

#1852 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:29

2x ment el :omg:

Szerkesztette: donphobos 2007. 01. 25. 13:30 -kor

.
.
.

#1853 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:37

Idézet: qnadam - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 12:36

pedig este készült :)

Elhiszem, de a világos háttér megtévesztő.

#1854 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 15:27

a szinek azok szinte biztos, hogy a Kodak VS sajatossagai. (a tultelitett keket, es az eg kekesen derito sajatossagat is szinte biztos, hogy ez hozta ki. ennek valoszinuleg semmi koze a gephez magahoz, ez az alapanyag sajatja..) a tobbire kicsit kesobb, ha raerek. raadasul szemre is ugyanugy latszik, tehat nem a scanner rakta bele.

(latom legkozelebb mar egy velvia 50-essel fogok kiserletezni, mert azt legalabb ismerem, igy bele tudom komponalni a kepbe a hatasat. es a szemcsezettsege is 2 fokkal jobb kene, hogy legyen, mint ez a tulszaturalt.. aminek egyebkent nekem tetszik a kepe, ra is jottem, hogy miert: majdnem monokrom, es ez azokat nagyon kedvelem. de ez csak a szubjektivum megnyilvanulasa itt.)
a forum ma:

#1855 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 16:20

Rossz az, aki rosszra gondol, avagy minden csak nézőpont kérdése

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1856 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 25. 16:29

A zászlótartó nem rossz, szép kontrasztos és erősen alulszaturált, épp ahogy szeretem.
"Rossz az aki rosszra gondol" témában nekem is van képem egy felfelé mutató hüvelykujjról. A kompozíció ugyanúgy hiányzik itt is. :)
Kép

#1857 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 00:30

Mai kis séta egy eredménye.
Csak egy kis (10-es) shadow contrast van rajta (plusz 30 saturation és 20 sharpness), hogy ne túlozzam el a jelenséget.
Kis érdekesség, hogy pont a közgáz épületét világítja be :)

Kép

Gyönyörű képeket lehet csinálni a Rawshooter shadow és highlight csúszkáival, a baj csak az, hogy ettől már inkább lesz digit. illusztráció a kép, mintsem fénykép :/
shadow kontraszt: 100
highlight kontraszt: -100

Kép

Szerkesztette: zomgwtf 2007. 01. 26. 00:50 -kor

#1858 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 12:35

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 0:30

Mai kis séta egy eredménye.
Csak egy kis (10-es) shadow contrast van rajta (plusz 30 saturation és 20 sharpness), hogy ne túlozzam el a jelenséget.
Kis érdekesség, hogy pont a közgáz épületét világítja be :)

Gyönyörű képeket lehet csinálni a Rawshooter shadow és highlight csúszkáival, a baj csak az, hogy ettől már inkább lesz digit. illusztráció a kép, mintsem fénykép :/
shadow kontraszt: 100
highlight kontraszt: -100

Érdekesnek érdekes, de kevéssé gyönyörű.. Én jobban kedvelem az olyan képeket amik úgy ötletesek, hogy közben ábrázolnak is valamit, lehetőleg jó minőségben. Tehát nem szívesen nézegetek olyanokat aminek egyáltalán nincs témája. Ebből a szempontból a penorámát is kevésnek érzem, ha különlegesnek érezted a megvilágítást,  akkor azt szerencsésebb lett volna valamihez felhasználni, nem pedig önálló témaként mert úgy nem állja meg a helyét. Persze mint minden értékelés, ez is szubjektív...

Szerkesztette: Mirko 2007. 01. 26. 12:36 -kor

#1859 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 12:40

Idézet: Mirko - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 12:35

Persze mint minden értékelés, ez is szubjektív...

Elfogadom, ez is egy vélemény.
Én mindenesetre úgy vagyok vele, hogy van, amikor az égbolt olyan gyönyörű, hogy totálisan nem érdekel, mi van alatta. Odarak alá vmit, fákat, épületet stb., de abszolúte nem érdekel, mert nem az a szép, tök felesleges oda. Még kontrasztnak sem kell.

#1860 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 12:51

Kép

Ki találja ki, miket ábrázol a kép? :)
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.