HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium -- második rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (55 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium -- második rész folytatás Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 18. 18:49

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 17:58

Valahogyan nagyon ismerősek az érvei. :D

méghacsak az. de a stiláris jegyek is ráutaló magatartásról árulkodnak. :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#22 Felhasználó inaktív   Fenegyerek 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 18. 19:07

szpesöl illetve naffeju :D
Kép

Szerkesztette: Fenegyerek 2006. 10. 18. 19:11 -kor

weiting for Conroa... than K8L.... than????

#23 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 19:37

Idézet: Fenegyerek - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 20:07

szpesöl illetve naffeju :D

Ne, ezt jobb ha kimoderálod. Nem szokás és nem etikus IRL adatokat és képeket kiadni. Persze, ha a neten publikus helyen találtad, akkor más tészta.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#24 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 19:42

Nekem különben ez az egyik kedvenc részem belőle:

Idézet

Az Intel felelős beosztású képviselői emellett többször elmondták, hogy 3 IPF-chip fejlesztését is folytatják párhuzamosan, több ezren dolgoznak rajta, és melyek 2007, 2008, és 2009-10 körül esedékesek (Montvale, Tukwilla, Poulson).  Ezt azt jelenti, hogy a mai architektúrák közül az IPF rendelkezik a leghosszabb, publikus és garantált terméktervvel.

Ez a "felelős" szó és annak kiemelése egyértelműen erre a topicra utal. Mondjuk érdekes a "felelős" és a Foxton+Montecito szavak összevetése. A "felelős"-ök kijelentették, hogy lesz Foxton a Montecitoban 2005 közepén, aztán nem lett Foxton még 2006 közepén sem. Ugyanígy mondhatják, hogy "ja, bocs, Poulson se lett, ugye nem baj?" :D Jó, ez így azért kicsit csúsztatás. ;)
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#25 Felhasználó inaktív   Fenegyerek 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 19:57

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 20:37

Ne, ezt jobb ha kimoderálod. Nem szokás és nem etikus IRL adatokat és képeket kiadni. Persze, ha a neten publikus helyen találtad, akkor más tészta.

hülye azért nem vagyok. vagy mégis?  :D
wiwről van  :)

ps: a wiw tudtommal pa'bliknak számít ,nemde?

Szerkesztette: Fenegyerek 2006. 10. 18. 20:02 -kor

#26 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 20:20

Idézet: Fenegyerek - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 19:57

mérsékelten...

#27 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 20:40

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 18:46

te kiírod nyiltan a neved, ide ? :) de urak fáratgőzt kifújni, kultúremberek vagyunk, nem lincselünk :Đ

a) lincselunk?? hol? kit?
b) azt irtam, hogy "nevet", azaz a nick-rol beszeltem. nem volt eleg egyertelmu?
c) amugy en felvallalom a nevem. ;) miert, baj?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#28 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 21:39

Special a blogjában arról értekezik, hogy az Itanium success story, mivel a SPARC és a Power már 16 éves és ehhez képest jól szerepel. Nos, kicsit utánanéztem.

A SUN 1998-as éves jelentésében az áll, hogy:

Idézet

Servers
Sun is a market leader in UNIX
servers: No. 1 in entry-level
systems, No. 1 in midrange systems,
and No. 3 in high-end data center systems - a category we entered just last year with our award-winning Sun Enterprise 10000 server.

A SPARC processzor ekkor 6 éves volt. Na, ezt nevezem én success storynak (és akkor a WS-ekről még nem is beszéltem).

Ott van aztán a HPC piac. Itt az Itanium nagyon jó előjelekkel indult. Magas lebegőpontos teljesítményt nyújtott és az inkompatibilitás sem volt gond, mivel a migrácio relatíve egyszerű. Ennek ellenére jelenleg csak vegetál ezen a piacon, legalábbis a TOP500 adatai alapján. Kivonult a WS szegmensből, pedig nem is olyan régen még nagy reményeket fűztek hozzá.

Azt kell észrevenni szerintem, hogy az Intel rosszul mérte fel a piacot. A piacnak nem egy új szuperchipre volt szüksége, hanem konszolidációra, egy olyan architektúrára, ami egységes és nagy piacokat fog át. Az Itankium tény, hogy rosszkor lépett piacra, de nem várt volna sokkal jobb jövő rá akkor sem, ha kicsivel korábban érkezik. Egyszerűen nem elégítette ki a piaci igényeket.

Az Itanium szinte biztosan elér néhány éven belül egy kb. 25%-os részesedést a nem X86 szerver piacon. Viszont teljesen biztosan nem lesz az a szélesen elterjedt, sok piaci szegmenst átfogó kvázi szabvány termék, aminek az Intel kezdetben szánta. Ha pedig valaki (mint az egyszeri székely) egy gerendát akar faragni és a végére csak fogpiszkáló lesz belőle (az is csak akkor, ha "el nem baszom"), akkor azt nehezen lehet success storynak nevezni. :D

Szerkesztette: hvuk 2006. 10. 18. 21:46 -kor

#29 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 22:19

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 21:39

Az Itanium szinte biztosan elér néhány éven belül egy kb. 25%-os részesedést a nem X86 szerver piacon.

jo, de ez a piac még jóindulattal is szinte csak stagnál...

#30 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 18. 22:58

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 23:19

jo, de ez a piac még jóindulattal is szinte csak stagnál...

A szitu még ennél is rosszabb. Az Intel ugyanis nem a mid-range és high-end szerverek piacán versenyez, hanem a mid-range és high-end szerverprocesszorok piacán. Ilyen piac azonban nincsen, illetve van, de gyakorlatilag egyetlen szereplője az Itanium. És itt van a gond, az Itanium nem ugyanolyan üzleti szempontból, mint a Power vagy a SPARC. Azok ugyanis a SUN és az IBM szerverüzletágának melléktermékei, szükséges rosszak. Kellenek, hogy eladhassanak szervereket. Az Intel azonban nem a szerverekből, hanem a processzorból akar megélni.

Ez csak akkor lehetséges hosszú távon, ha jelentősen növeli az Itanium forgalmát. Ez kétféleképpen lehetséges: új piacokra lép be vagy pedig a jelenlegi piacain kvázi szabvánnyá, de legalábbis domináns szereplővé válik. Az elsőre semmi esélye nincsen, a low-end és a WS szegmensben nincs esélye az X86-al szemben. A másodikra van egyedül némi reménye, de ehhez viszont az kellene, hogy ne csak a HP dominálja az Itanium piacot. Ha ugyanis csak a HP-nak szállít (vagy 80-90%-ban csak nekik), akkor pont ott van ahol a part szakad: gyakorlatilag felváltja a PA-RISC-et. Ez azonban kevés az Intelnek, ebből nem lesz elég forgalma. Kellene, hogy más piaci szereplők is komoly részesedéssel forgalmazzanak Itaniumos rendszereket. De jelenleg a HP az Itaniumos gépek 85-90%-át forgalmazza, az SGI éppen haldoklik, az IBM nem veszi komolyan, a Dell feladta Itaniumos terveit, végül a SUN soha nem foglalkozott komolyan vele. Nem látni azt a piaci szereplőt, aki jelentős piaci részesedést szerezhetne az Itaniumnak, ezáltal felfuttathatná a termelést és az Intel számára profitabilissá tenné a termékvonalat.

Tavaly az Itanumos szerverek összforgalma kb. 2.4-2.5 milliárd dollár volt. Ebből jó, ha az Intel 400 millió bevételre szert tett (de inkább 300 millió lehet a reális becslés), miközben az Itanium fejlesztésén mérnökök százai dolgoznak. Könnyen látható, hogy ez a mennyiség, sőt akár ennek a mennyiségneka duplája is kevés a nyereségességhez (nem beszélve a teljes befektetett tőke visszanyeréséről).
Nullszaldósra vagy talán minimális nyereséget termelőre ki lehet hozni az Itaniumot, de a nyereségessége messze el fog maradni - a jelenlegi trendeket nézve - az X86 nyereségessége mellett.

#31 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 10. 19. 00:31

Idézet: Fenegyerek - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 20:57

hülye azért nem vagyok. vagy mégis?  :D
wiwről van  :)

fene, mégha teljesen publikus is lenne, ahogyan nem az, akkor is inkorrektnek tartanám az arcképem berakását a topikba. mi köze a hozzá? mit is akartál vele mondani?

nagy titkot fejtettetek meg egyébként, néhány száz emberen kívül, akik ismerik ezt a nicket, a google.com 8, a google.hu 2. találata az a wikioldal, amely explicite összeköti a polgári nevemmel.

a többihez nen nagyon van mit hozzáfűznöm, minden szinten lefutottuk ezeket a köröket már. látom hvuk, ezt a felelősség témát még nem nagyon sikerült befogadnod. a montecito kapcsán egyébként több tucat ember veszthette el az állását, ha már erről beszélünk, de továbbra sem úgy tűnik, mintha legalább sejtenéd, hogy mit jelent egy tőzsdén jegyzett cég és képviselőinek elszámoltathatósága.

ipf vs sparc: na igen, ahogy írtam, most jön a sikeresség kérdésének firtatása. egy aktuális állapot szelektív bemutatásával. :) 

'Special a blogjában arról értekezik, hogy az Itanium success story," ez pedig egyszerűen nem igaz, de most mit mondjak, ott a blog.

hvuk, szívesen adok egyébként accot a bloghoz, ez nem személyes blog, ti is írhattok bele, akár ellenvéleményt, mert miért ne.

#32 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 00:45

én egy utat látok, a CSI-t. mikoris hibrid x86-itanium gépeket építenek és a lebegőpötty korlátos taskokat az itanium  processzorra ütemezi be a scheduler. minden esetre ehhez is már elkésett. a 4 magos conroe egyszerűen lelépte az itaniumot. Nézd meg ezt az IDF-en bemutatott ingame video-t A Core 2 számolja a fizikát. félelmetes... :D

#33 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 00:59

Idézet: special - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 0:31

nagy titkot fejtettetek meg egyébként, néhány száz emberen kívül, akik ismerik ezt a nicket, a google.com 8, a google.hu 2. találata az a wikioldal, amely explicite összeköti a polgári nevemmel.

nekem ehhez nem köll gugli. elolvasom 4 egymást követő mondatodat és máris tudom, hogy tevagy az  :Đ

#34 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 10:25

Idézet: special - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 1:31

hvuk, szívesen adok egyébként accot a bloghoz, ez nem személyes blog, ti is írhattok bele, akár ellenvéleményt, mert miért ne.

Ez jó lenne, szívesen összfoglalnám az ellenérveimet. Ott maradandóan tudnánk megvitatni a dolgot, itt a fórumon állandóan ismétlésekre kényszerülünk.

Egyelőre nekem gondjaim vannak a Buzz! használatával, én például még nem találtam meg a blog kereső funkciót. Tudom, hogy béna vagyok, ezt nem kell kihangsúlyoznotok, viszont a megoldást örömmel fogadom. :D

Regisztrálni viszont már regisztráltam.

Szerkesztette: hvuk 2006. 10. 19. 10:26 -kor

#35 Felhasználó inaktív   Balala 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 12:08

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. okt. 18., szerda - 23:45

a lebegőpötty korlátos taskokat az itanium  processzorra ütemezi be a scheduler.

Ennek -- tisztan a szamitas szempontjabol -- ma mar sztem max. long double pontossag eseten lenne ertelme... Meg anno a Merced->McKinley valtasnal kivettek a HW SIMD supportot az IA-64-bol, azota a 4 fp eredmeny/clk a max teljesitmenye 1 szalon 1 core-nak 32, 64 es 80 bites operandusok eseten is. Allitolag azert vettek ki, mert igy le tudtak szoritani 5-rol 4-re az FMA latency-t. 1db Core2 core 8 32 bites, 4 64 bites vagy 2 80 bites eredmenyt tud (utobbit csak x87-ben), azaz single prec. csucsertekben 2x jobb. Persze a latency/clk elony meg mindig az Itaniumnal van az FMA miatt, de az SSE4-ben mar tervezik a skalarszorzas valamilyen implementaciojat -- ami vszeg a szokasosan felszeg megoldas -- de megis varhato valamilyen fused multiply-add x86/x64-re is.

#36 Felhasználó inaktív   Fenegyerek 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 19:44

mea maxima culpa, utólag ahogy higgadtabban látom tényleg eléggé elkúrtam, nem kicsit, nagyon.
igen, valóban nagy tahóság volt betenni, a modoknak jeleztem , hogy vegyék ki a képet.
szent a béke?  :)

ps: bár mondjuk néha ahogy olvasom itt a fórumot kicsiny hazámtól nagy messzeségben, eléggé el tud keseriteni néha amit itt, bocs, leginkább TE művelsz a "nagyok" közül.

Szerkesztette: Fenegyerek 2006. 10. 19. 19:47 -kor

#37 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 20:40

Idézet

waiting for Conroe... than K8L.... than????

Fenegyerek, te hol vagy kint? Csak nem angol nyelvterületen? :D

#38 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 20:51

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 20:40

:offtopic:  miis a mondattal a bajod?

#39 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 21:06

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 21:51

:offtopic:  miis a mondattal a bajod?

Gondolom azt akarja jelenteni, hogy "Várni a Conroe-ra ... aztán a K8L-re ... aztán?". De a "than" azt jelenti, hogy "mint", az akkor pedig "then". Vagy én értem félre a mondatot?

#40 Felhasználó inaktív   Fenegyerek 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 19. 21:08

Idézet: hvuk - Dátum: 2006. okt. 19., csütörtök - 21:40

nem tetszik az aláírásom? faxomkivan az összestől aki azért kényszerít írni, mert dysgraphiás meg  dyslexhiás vagyok.  :Đ

egyébként meg  :D

Idézet

THAN - THEN spelling errors all over the site
Question:

Hi,

Thanks for the very helpful site. I just wanted to point out that you're using "then" instead of "than" all over the site. Example: "more than" not "more then" etc. This is somewhat distracting because it's all over. Seems like most of your "then" should be "than". Also, "latter" vs "ladder" -- you have "climbing the latter." Only saw one of these.

good luck

<<:-)

Answer: That doesn't surprise me at all. I'm sure there are all kinds of grammatical and punctual errors on this site in addition to spelling ones. That's probably the case because I type at over 100 words a minute, write this stuff late at night and if the spell checker doesn't catch it and me proof reading it a few times doesn't, it stays as is. I'm sure there are tons of "the" instead of "then" or "it" instead of "is" and "better" instead of "bettor." If you or anyone else wants to go through all the text and correct it, then send it in, be my guest -- you are more than welcome! Otherwise, don't look a gift horse in the mouth! My goal here isn't to write perfect prose, it's to teach people how to play cards. Any extra time I have is going to go to answering more questions or adding more content and tips; but I'll do my best to make sure it is better written so everyone can decipher it.

Jsut sa a tset smoetmie, tyr oen fo thsee pysc exeprimenst.

Téma megosztása:

• (55 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó