Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan?
Elküldve: 2007. 10. 30. 10:26
Azon el lehet vitázni, hogy a FER jelenlegi formájában a hátrányos helyzetben lévőket még jobban sújtja, de az alapkérdés nem ez volt.
Az alapvetés az, hogy a felsőoktatás finanszírozási rendszerének átalakítása előfeltétele annak, hogy annak működési mechanizmusában gyökeres változások álljanak elő. Értelmezhetetlen a te elképzelésed, ahol először a színvonalas oktatást alakítják ki, majd akkor ezért már etikus pénzt szedni. Már hogy a rossebbe alakulna át a felsőoktatás maga központi diktatórikus eszközök hiányában, kérdem én, ha nincsenek meg a megfelelő gazdasági ösztönzők, mint mozgatórugók? Persze mondhatnád erre, hogy ezeket az ösztönzőket állami finaszírozásban is ki lehet alakítani, csakhogy ez nincs így, ez alapjaiban befolyásolja a hallgatók magatartását és a rendelkezésükre álló eszközöket, vagyis a hallgatók felől támadó ösztönzőket. A központi tervezés és egyenfinanszírozás régóta elbukott koncepció egyszerű kibernetikai okokból kifolyólag, ahogyan a vegytiszta szintetikus tervezés is az organikus fejlődéssel szemben.
A felsőoktatásba működő piaci mechanizmusokat kell bevezetni ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményeket, vagyis egy piaci igényeket strukturálisan lekövető, színvonalas és hatékony felsőoktatást. A társadalompolitika működésének színterét pedig át kell tenni a másik oldalra, a diákság "mögé", és erős kontroll mellett az ő kezükbe kell juttatni a forrásokat, például állami garanciával biztosított tőkepiaci tandíjhitellel, halmozottan hátrányos helyzetűek esetében továbbtanulási támogatás és ösztöndíjak formájában.
Próbáltam tömörre venni, mert úgy is felesleges. Mint mondtam, aki 2007-ben még mindig nem érti, az már nem is fogja.
Elküldve: 2008. 01. 11. 21:45
Most akkor hogy is van ez?

Egyik helyen igy irják, máshol meg amúgy. Amennyire tisztában voltam a dolgokkal a tandijat illetően, most már annyira vagyok bizonytalan. Valahol azt olvasom, hogy szeptembertől mindenkinek kötelező lesz a tandij már első szemesztertől és a legjobb 15% meg nem fizet, másik helyen meg azt irják, hogy csak 3. szemesztertől kell fizetni, ha az illetőt a költségtéritéses finanszirozású módba sorolják. Meg a fizetendő összeg is iskolánként olyan különbségeket mutat, hogy nem igaz. Valamelyik iskolán nincs is megkülönböztetve a BSc az MSc képzésnél fizetendő összeg, hanem egységes és ez akár 300e Ft is van.
De van ahol csak 130e Ft - BSc képzés. Ezek szerint már az összeget is az iskola szabja meg, de ilyen eltéréssel? Eddig úgy tudtam a BSc képzésnél a max fizetendő összeg <150e Ft és MSc-nél pedig <250e Ft. Akkor ez is megváltozott?
Legyen már olyan szives, aki tényleg érti a dolgok mostani állását tandij terén, magyarázza el nekem... Köszönöm!
Elküldve: 2008. 01. 12. 08:15
Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 21:45
Összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így legalacsonyabb összege évi 52500 forint, a legmagasabb pedig 225000 forint lehet évenként. (Ez havonta minimum 4375 forintot, maximum 13.125 forintot jelent).
Samott
Elküldve: 2008. 01. 12. 16:21
Idézet: Samott - Dátum: 2008. jan. 12., szombat - 8:15
De akkor sem 250 meg 300e Ft.
Meg ezek az összegek nem szemeszterenként érvényesek?
Elküldve: 2008. 01. 30. 13:21
Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 23:32
Nos oda szeretbék kilyukadni - hogy amíg a tandíj mértéke nem korrelál jelentősen a képzés költségével, addíg nam kapok minőséget a pénzemért, pontosan úgy, mint a BKV esetében. Lehet a felsőökításért pénzt szedni - majd. De először alakuljon át, pazaroljon kevesebbet és legyen minőségibb. A World top100 egyetemben legyen legalább 1 magyar - mertmég ha jól emléxem a top200-ban sincs. ésha a diák látja a minőséget, akkor szívesebben a zsebébe is nyúl...
Sőt, továbbmegyek, mi most olyan gazdasági helyzetben vagyunk, amikor muszáj átalakítani a gazdaság szerkezetét (illetve, alakul át magától, ha hagyják), az egyszerű dolgok tömegtermeléséről át kell állni a magasabb hozzáadott értékű termékek-szolgáltatások irányába. Tartok tőle, hogy tömeggyártásunk nagy része nem lesz versenyképes a kínai bérek miatt. Ezért viszont kiemelt jelentősége van az oktatásnak. Ilyen időszakban bevezetni a tandíjat, hát hogy is mondjam. Emlékeztet az egészségügy átalakítására...

Szerkesztette: faster 2008. 01. 30. 13:25 -kor
Elküldve: 2008. 01. 30. 13:32
Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 21:45
veszed a torvenyt, elolvasod. az minden kerdesedre valaszt ad!

"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2008. 04. 10. 08:48
Ha jol ertem arrol van szo, hogy mindenki megkapja a lehetoseget, aztan masodik evtol aki nem teljesit eleg jol az fizet. Ha jol tudom most olyan 90e diak kezd a felsooktatasban, ebbol a masodik evben 50-60e diak maradna az ingyenes keretben... gondolom azok, akik jobban tanultak. Es minden evben teljesitmeny kenyszer lenne, mert aki nem tanul az kiesik az ingyenes keretbol...
Samott
Elküldve: 2008. 04. 10. 09:34
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2008. 04. 10. 09:44
Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. ápr. 10., csütörtök - 10:34
Pont fordítva.