HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#421 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 10. 30. 10:26

SFIJ, ez az újarisztokrácia kiszorítja a plebset egy lázálmod, semmi nem támasztja alá. Az elit nem azzal akart volna választást nyerni, hogy tömegessé teszi az ingyenes felsőoktatást, ha úgy lett volna, ahogy mondod. Ugyanígy ha ki akarnák pucolni a plebset a felsőoktatásból, akkor nem FER-t vezetnek be, és egyébként is egy ilyen eszköz hatásai az elit gyerekeire nézve tompák, és a papírok többsége már rég elvesztette értékét a piacon, azt visszaállítani sok idő. Harmadrészt pedig az elit nem a képzettségből, hanem a kapcsolati tőkéből húz hasznot.

Azon el lehet vitázni, hogy a FER jelenlegi formájában a hátrányos helyzetben lévőket még jobban sújtja, de az alapkérdés nem ez volt.

Az alapvetés az, hogy a felsőoktatás finanszírozási rendszerének átalakítása előfeltétele annak, hogy annak működési mechanizmusában gyökeres változások álljanak elő. Értelmezhetetlen a te elképzelésed, ahol először a színvonalas oktatást alakítják ki, majd akkor ezért már etikus pénzt szedni. Már hogy a rossebbe alakulna át a felsőoktatás maga központi diktatórikus eszközök hiányában, kérdem én, ha nincsenek meg a megfelelő gazdasági ösztönzők, mint mozgatórugók? Persze mondhatnád erre, hogy ezeket az ösztönzőket állami finaszírozásban is ki lehet alakítani, csakhogy ez nincs így, ez alapjaiban befolyásolja a hallgatók magatartását és a rendelkezésükre álló eszközöket, vagyis a hallgatók felől támadó ösztönzőket. A központi tervezés és egyenfinanszírozás régóta elbukott koncepció egyszerű kibernetikai okokból kifolyólag, ahogyan a vegytiszta szintetikus tervezés is az organikus fejlődéssel szemben.

A felsőoktatásba működő piaci mechanizmusokat kell bevezetni ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményeket, vagyis egy piaci igényeket strukturálisan lekövető, színvonalas és hatékony felsőoktatást. A társadalompolitika működésének színterét pedig át kell tenni a másik oldalra, a diákság "mögé", és erős kontroll mellett az ő kezükbe kell juttatni a forrásokat, például állami garanciával biztosított tőkepiaci tandíjhitellel, halmozottan hátrányos helyzetűek esetében továbbtanulási támogatás és ösztöndíjak formájában.

Próbáltam tömörre venni, mert úgy is felesleges. Mint mondtam, aki 2007-ben még mindig nem érti, az már nem is fogja.

#422 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 11. 21:45

Helló!
Most akkor hogy is van ez?  :D
Egyik helyen igy irják, máshol meg amúgy. Amennyire tisztában voltam a dolgokkal a tandijat illetően, most már annyira vagyok bizonytalan. Valahol azt olvasom, hogy szeptembertől mindenkinek kötelező lesz a tandij már első szemesztertől és a legjobb 15% meg nem fizet, másik helyen meg azt irják, hogy csak 3. szemesztertől kell fizetni, ha az illetőt a költségtéritéses finanszirozású módba sorolják. Meg a fizetendő összeg is iskolánként olyan különbségeket mutat, hogy nem igaz. Valamelyik iskolán nincs is megkülönböztetve a BSc az MSc képzésnél fizetendő összeg, hanem egységes és ez akár 300e Ft is van.
De van ahol csak 130e Ft - BSc képzés. Ezek szerint már az összeget is az iskola szabja meg, de ilyen eltéréssel? Eddig úgy tudtam a BSc képzésnél a max fizetendő összeg <150e Ft és MSc-nél pedig <250e Ft. Akkor ez is megváltozott?
Legyen már olyan szives, aki tényleg érti a dolgok mostani állását tandij terén, magyarázza el nekem... Köszönöm!

#423 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 12. 08:15

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 21:45

De van ahol csak 130e Ft - BSc képzés. Ezek szerint már az összeget is az iskola szabja meg, de ilyen eltéréssel? Eddig úgy tudtam a BSc képzésnél a max fizetendő összeg <150e Ft és MSc-nél pedig <250e Ft. Akkor ez is megváltozott?

Összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így legalacsonyabb összege évi 52500 forint, a legmagasabb pedig 225000 forint lehet évenként. (Ez havonta minimum 4375 forintot, maximum 13.125 forintot jelent).

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#424 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 12. 16:21

Idézet: Samott - Dátum: 2008. jan. 12., szombat - 8:15

De akkor sem 250 meg 300e Ft.

Meg ezek az összegek nem szemeszterenként érvényesek?

#425 Felhasználó inaktív   faster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 13:21

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. okt. 29., hétfő - 23:32

számodra is adnék egy példát. nézzük a BKV/MÁV jegy esetét. mIndkettő nagyon drága, olyannyira nagyon hogy egy átlagos 1500 ccm-es verdába 3 embert ültetve mindkét tömegközlekedési üzletág viteldíja magas. namost felmerül a kérdés, hogyha ilyen hihetelen drága, akkor mért olyan prosztó a minősége? Nos azért, mert a hihetelen drága viteldíj a valós, bekerülési költségeknek csak kb 15-20%-át fedezi.

Nos oda szeretbék kilyukadni - hogy amíg a tandíj mértéke nem korrelál jelentősen a képzés költségével, addíg nam kapok minőséget a pénzemért, pontosan úgy, mint a BKV esetében. Lehet a felsőökításért pénzt szedni - majd. De először alakuljon át, pazaroljon kevesebbet és legyen minőségibb. A World top100 egyetemben legyen legalább 1 magyar - mertmég ha jól emléxem a top200-ban sincs. ésha a diák látja a minőséget, akkor szívesebben a zsebébe is nyúl...

Sőt, továbbmegyek, mi most olyan gazdasági helyzetben vagyunk, amikor muszáj átalakítani a gazdaság szerkezetét (illetve, alakul át magától, ha hagyják), az egyszerű dolgok tömegtermeléséről át kell állni a magasabb hozzáadott értékű termékek-szolgáltatások irányába. Tartok tőle, hogy tömeggyártásunk nagy része nem lesz versenyképes a kínai bérek miatt. Ezért viszont kiemelt jelentősége van az oktatásnak. Ilyen időszakban bevezetni a tandíjat, hát hogy is mondjam. Emlékeztet az egészségügy átalakítására...  :rolleyes:

Szerkesztette: faster 2008. 01. 30. 13:25 -kor

#426 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 30. 13:32

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2008. jan. 11., péntek - 21:45

Most akkor hogy is van ez?

veszed a torvenyt, elolvasod. az minden kerdesedre valaszt ad! :)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#427 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 08. 11:08

Kampánycsendre való tekintettel 2008.03.09 19:00-ig zárva.

#428 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 03. 09. 19:13

Kampánycsend vége.

#429 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 10. 08:48

Kovezzetek meg erte, de ez szimpatikus nekem: HÖOK: Vissza akarják csempészni a tandíjat

Ha jol ertem arrol van szo, hogy mindenki megkapja a lehetoseget, aztan masodik evtol aki nem teljesit eleg jol az fizet. Ha jol tudom most olyan 90e diak kezd a felsooktatasban, ebbol a masodik evben 50-60e diak maradna az ingyenes keretben... gondolom azok, akik jobban tanultak. Es minden evben teljesitmeny kenyszer lenne, mert aki nem tanul az kiesik az ingyenes keretbol...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#430 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 10. 09:34

Samott netom mi baja van a HÖOK-os csókáknak ez viszont már korrekt, mindig is aszontam egy iloyen rendszer kéne. aki rosszul tanul, az fizessen. amúgy jelenleg is ez a gyakorlat, a rosszul tanulókat átteszik költségtérítéses helyre, egyedül a jó eredményeket elérő költségtérítéses számára nem szabad az út az államilag támogatott helyre.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#431 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 10. 09:44

Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. ápr. 10., csütörtök - 10:34

... amúgy jelenleg is ez a gyakorlat, a rosszul tanulókat átteszik költségtérítéses helyre, egyedül a jó eredményeket elérő költségtérítéses számára nem szabad az út az államilag támogatott helyre.

Pont fordítva.

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó