Vezetek nelkuli LAN III
Elküldve: 2008. 10. 06. 16:47
Egy komplett hálózatot cserélnék le kábelesről WiFi-sre. Ami lesz:
UPC Chello Gold internet (lesz), saját modemük. Ebből menne a net egy ASUS WL-320gE Acces Point-ba (adott), innen pedig 3 (vagy több) gépre lenne osztva WLAN hálózati kártyák segítségével a net. Az AP tud PPPoE-t, tehát be tudok vele tárcsázni (tudtommal a Chello is PPPoE-t "használ").
Kérdésem az lenne, hogy ez a gyakorlatban is ilyen egyszerűen fog működni, vagy valami mellett lazán elsiklottam?
Köszönöm előre is a megtisztelő válaszokat!
Ui.: Nézegetek LAN hálózati kártyákat a gépekbe, látom, hogy TP-Link 2.500 Ft-ért, ami tudja az 54 MBit-et, meg van 9.000 Ft-ért Linksys is, ami szintén 54 Mbit-et tud. Kérdésem az lenne, hogy a hálókártyán nem sok múlik és vegyem nyugodt szívvel az olcsóbbat, esetleg vegyem a szintén ASUS márkájút 4.400 Ft-ért, ha már ASUS az AP, vagy rémálom, és a legdrágább Linksys-re kell beruházni? :confused:
Elküldve: 2008. 10. 06. 17:10
Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. okt. 6., hétfő - 17:47
Kérdésem az lenne, hogy ez a gyakorlatban is ilyen egyszerűen fog működni, vagy valami mellett lazán elsiklottam?
AP nem nagyon szokott PPOE-t tudni, így Neked router kell. Ráadásul a Chello sem PPPOE-t használ.
Amúgy bedugod, fő géped MACjét beírod a routernek, kis babrállás, izébigyó, működik. Olvasgass sokat, meg manualt. De ha mindegyik gép forgalmaz, akkor kb. 6 megabit/gép sebességek lesznek.
Elküldve: 2008. 10. 06. 18:37
Ahogy eddig észrevettem, ez elég nagy tudású AP, persze az árát is megkérték. Van PPPoE funkciója, kéri a jelszót, a felhasználót. De ezek szerint mind hiába, ha a UPC nem is PPPoE-t használ. Úgy néz ki valóban routert kell venni, de akkor már lehet, hogy marad a régi jól bevállt kábeles rendszer. Azért gondoltam az AP-re, mint router helyettesítőre, mert a régi szolga elviszi a saját routerét, ez tűnt a legolcsóbb megoldásnak.
:confused:
Elküldve: 2008. 10. 06. 19:01
Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. okt. 6., hétfő - 19:37
Közben egy vezeték nélküli router olcsóbb, mint egy sima AP.
Elküldve: 2008. 10. 06. 19:46
Mindezek után úgy néz ki, hogy egy sima router-t veszek és marad a régi kábeles hálózat (illetve az egyik kábel megy az AP-be a notik miatt). Esetleg ebben tudtok/tudsz tanácsot adni, milyet érdemes? A lényeg az, hogy legyen rajta 4 port, illetve hogy megbízható legyen (és 100 mbps-es). Sokan ajánlják a Linksys WRT54GL-t, slágertermék, ahogy néztem, de ebben a WiFi számomra felesleges, mert csak kábelek mennének bele. Vagy vegyek egy ilyet, a 20.000-es AP-t meg adjam el?
Elküldve: 2008. 10. 06. 21:11
Idézet: mhorvat - Dátum: 2008. okt. 6., hétfő - 20:46
Vegyél már egy wlanos routert, oszt maradhat a vezetékes háló, meg a wlanos is, meg amit akarsz.
Elküldve: 2008. 10. 09. 08:43
Olyan gondom van, hogy van emeleten összesen 5 db neatgear wg102-es AP-m. Úgy szeretném beállítani, hogy 1 ssid-e,wlant lásson, ne 5-öt. Tudnátok segíteni, hogy kellene beállítani? ( eddig point to bridge-el próbálkoztam, de eddig nem működött, csak lefogta az egész hálózatot)
Elküldve: 2008. 10. 09. 10:56
Idézet: burkuszs - Dátum: 2008. okt. 9., csütörtök - 8:43
Olyan gondom van, hogy van emeleten összesen 5 db neatgear wg102-es AP-m. Úgy szeretném beállítani, hogy 1 ssid-e,wlant lásson, ne 5-öt. Tudnátok segíteni, hogy kellene beállítani? ( eddig point to bridge-el próbálkoztam, de eddig nem működött, csak lefogta az egész hálózatot)
Megoldottam, hülye voltam csináltam 1 jó kis hurkot a hálózatban.
Elküldve: 2008. 10. 10. 01:44
Az lenne a kérdésem, hogy milyen kártyát éri meg venni ma, aminek van stabil drivere XP 64-re és Linuxra is? Atheros-os TP-Linkeket néztem, de pont a driver idegesítő, TP-Linkék a régi kártyákhoz nem adnak ki semmit, az Atheros honlapján meg nem láttam semmilyen közös drivert, mint pl. ahogy a Ralink honlapján tök korrekten táblázatban van! Néztem az MSI PC70SE-t is, nem egy olcsó kártya, de legalább Ralink-es, és N-es. Egy N-es kártya segít, ha g-s AP-hez csatlakozok, vagy inkább egy g-s kártya + direkt antenna?
Szerkesztette: zsero 2008. 10. 10. 01:45 -kor
Elküldve: 2008. 10. 10. 06:47
Idézet: zsero - Dátum: 2008. okt. 10., péntek - 1:44
Az lenne a kérdésem, hogy milyen kártyát éri meg venni ma, aminek van stabil drivere XP 64-re és Linuxra is? Atheros-os TP-Linkeket néztem, de pont a driver idegesítő, TP-Linkék a régi kártyákhoz nem adnak ki semmit, az Atheros honlapján meg nem láttam semmilyen közös drivert, mint pl. ahogy a Ralink honlapján tök korrekten táblázatban van! Néztem az MSI PC70SE-t is, nem egy olcsó kártya, de legalább Ralink-es, és N-es. Egy N-es kártya segít, ha g-s AP-hez csatlakozok, vagy inkább egy g-s kártya + direkt antenna?
"Atheros-os TP-Linkeket néztem, de pont a driver idegesítő, TP-Linkék a régi kártyákhoz nem adnak ki semmit" - a driver jó, nem kell frissítani. Az 551g jó lesz.
Elküldve: 2008. 10. 10. 09:37
Idézet: lrajmon - Dátum: 2008. okt. 10., péntek - 7:47
Tessék, pont jó példa. Egy éves driver, nincs XP64. US. Robotics MAXg, 2 éves driver, igaz XP64-gyel, de akkor is gáz!
Intel, Ralink meg folyamatosan frissít, központi oldalon, minden oprendszer korrektül megoldva.
Elküldve: 2008. 10. 10. 12:38
Idézet: zsero - Dátum: 2008. okt. 10., péntek - 9:37
Intel, Ralink meg folyamatosan frissít, központi oldalon, minden oprendszer korrektül megoldva.
Nem gáz. Az Atheros akkor is jobb mint chipset, mint pl. a Ralink vagy az Intel.... Ez egy 54Mb/s kártya, ami jelenleg teljesen alap technológiájú, nincs benne semmi extra. Ethernet interfészfez sem jön ki évente 6 frissítés
Az N technológia viszonylag friss, ott jön is évente 2-3 új frissítés.
Elküldve: 2008. 10. 10. 13:47
Idézet: lrajmon - Dátum: 2008. okt. 10., péntek - 12:38
Azért lehet következtetni, itt van például néhány:
1. Nincs frissités, mert a chip meg a driver abszolut tökély, nincs bennük hiba, ezért nincs szükség frissitésre.
--- Aki ilyet talál, kérem jelezze.
2. Nincs frissités, mert a kutya se törödik a visszajelzett hibákkal.
3. Vannak frissitések, mert javitják a hibákat. Jó esetben release_note vagy readme fájlok is vannak a driverek mellé, ahol leirják a verzióbeli ujdonságokat és az ismert hibákat is.
Az Atheros chippekhez tényleg nem sürű a frissités. Lehet, hogy az 1. kategóriába tartozik? Tisztességes Linux drivert meg nem nagyon lehet találni a "gyártók" honlapján az Atheros chippekhez.
Egyébként a Ralink chipes kártyák is nagyon jók, nem kell lebecsülni. Egy kártya minőségét pedig nemcsak a chipset határozza meg, hanem az is, hogy milyen alkatrészeket raknak köréjük. A "gyártók" között sajnos az a gyakori, hogy a költségek levitele miatt gyengébb minőségü,
olcsóbb komponenseket tesznek rá a kártyákra. Emiatt volt már nálunk gyengébb minőségü Atherosos kártya is.
Elküldve: 2008. 10. 10. 16:27
Idézet: Little Bit - Dátum: 2008. okt. 10., péntek - 13:47
1. Nincs frissités, mert a chip meg a driver abszolut tökély, nincs bennük hiba, ezért nincs szükség frissitésre.
--- Aki ilyet talál, kérem jelezze.
2. Nincs frissités, mert a kutya se törödik a visszajelzett hibákkal.
3. Vannak frissitések, mert javitják a hibákat. Jó esetben release_note vagy readme fájlok is vannak a driverek mellé, ahol leirják a verzióbeli ujdonságokat és az ismert hibákat is.
Az Atheros chippekhez tényleg nem sürű a frissités. Lehet, hogy az 1. kategóriába tartozik? Tisztességes Linux drivert meg nem nagyon lehet találni a "gyártók" honlapján az Atheros chippekhez.
Egyébként a Ralink chipes kártyák is nagyon jók, nem kell lebecsülni. Egy kártya minőségét pedig nemcsak a chipset határozza meg, hanem az is, hogy milyen alkatrészeket raknak köréjük. A "gyártók" között sajnos az a gyakori, hogy a költségek levitele miatt gyengébb minőségü,
olcsóbb komponenseket tesznek rá a kártyákra. Emiatt volt már nálunk gyengébb minőségü Atherosos kártya is.
Sajnos a rádiós paraméterek esetében ezt nem tudom igazolni. Jó Linux driver is van (ld. Mikrotik), ami a Ralinkről nem mondható el (mármint a Mtik támogatottság).
Elküldve: 2008. 10. 11. 10:48
Idézet: lrajmon - Dátum: 2008. okt. 10., péntek - 16:27
Mikrotik driver nem publikus. Nem tudod belerakni az általad használt Linuxba. Igy értettem a jó Linuxos drivert.
Elküldve: 2008. 10. 11. 12:20
Idézet: Little Bit - Dátum: 2008. okt. 11., szombat - 10:48
az is van...... Madwifi, HAL, ath9k, stb. Sok szolgáltató dolgozik velük... Ráadásul alig van olyan gyártó, aki 802.11b,g,a,N szabványú cuccot gyártana, ami használható is. Jelenleg az Atheros a de facto szabvány, az összes többi meg "van".
Elküldve: 2008. 10. 11. 16:33
Idézet: lrajmon - Dátum: 2008. okt. 11., szombat - 12:20
Pl AR9xxx chippekhez nincs beforditható Linuxos driver vagy legalábbis mi nem találtunk.
Az erős túlzás, hogy az Atheros a "de facto szabvány". Realtek, Ralink, TI és még mások is ott vannak, s nem is rosszul.
a,g,n : Ralink, Realtek gyárt dual-band -en müködő és kiváló chippeket. Sok neves eszköz gyártó használja is őket a wlanos eszközeiben.
Elküldve: 2008. 10. 11. 18:26
Idézet: KoLasz - Dátum: 2008. okt. 11., szombat - 16:33
Az erős túlzás, hogy az Atheros a "de facto szabvány". Realtek, Ralink, TI és még mások is ott vannak, s nem is rosszul.
a,g,n : Ralink, Realtek gyárt dual-band -en müködő és kiváló chippeket. Sok neves eszköz gyártó használja is őket a wlanos eszközeiben.
Realtek:8255 a/b/g chipset; 8256 "n" RF chipset, rx gain 90 dB ; eszköz oldalon:8186 és 8186p.
ATHEROS: 5005,5006,5007,5008; eszköz: AR9001, AR9002.
A legnagyobb Atheros felhasználók pedig itt vannak: http://customerproducts.atheros.com/custom...tsPageBasic.asp
A Ralinknek ugyan nagyobb a választéka, de több siralmas termékkel találkoztam (802.11a), ezért ebbe bele se mennék. A Realtek b/g sorozatai a maguk idejében nagyon jók voltak, de lassan eljár felettük az idő.

Súgó
A téma zárva.