Szóval én azért így "kívülállóként" hozzászólok.
Mert aki azt mondja, hogy a hangosbemondóal szerelt autók hatására, mintegy "varázsütésre" eloszlott volna a tömeg, az óriási butaságot mond, s nincsen tisztában sem a magyar ember mentalitásával, sem azzal, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy egy hasonló rendezvényen, egy ilyen méretű embertömeg megszűnjön. Az nem két perc ám! Általában órák kérdése, ugyanis ilyenkor az ember, nem akarja, hogy a rendezvényre szánt ideje pocsékba menjen, ezért ha tudomásul veszi is, hogy amiért érkezett, az elmarad, még akkor és ott, azon a helyen keres egyéb szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget.
1. Éppen semmin nem változtatott volna a figyelmeztetés, mint ahogyan tudni is lehetett, hogy xar időjárás várható, mégis ennyien kimentek.
Ha lett volna közvetlen, helyszíni figyelmeztetés, az annyit eredményezett volna, hogy a sok akarnok mégis marad. A tömeg 99,99%-a nem vette volna komolyan a figyelmeztetést. "Nem azért utaztam ennyit/foglaltam a jó helyet/stb., hogy egy kis eső miatt most ne nézzem meg a tüzijátékot."
(Pláne annak függvényében, hogy sokan tudták, nem szép, nyári este várható. A hét eleje óta szajkózzák minden TV csatornán, hogy "vasárnap, késő délutántól, estétől mindenfelé erős lehűlés, záporok, zivatarok várhatóak". Akinek ez nem elég...)
Ennyi. Lehet ebbe bármit belemagyarázni, de felesleges. Számos nagy látogatottságú rendezvény tapasztalata ez hosszú évekre visszanyúlva.
2. Azt egyenesen szánalmasnak tartom, hogy egyesek az OMSZ-re próbálják ráhúzni a vizes lepedőt, mintha ők tehetnének az időjárásról, vagy mintha felelőtlenül cselekedtek volna. Pedig megtették azt, ami a kötelességük. Volt előrejelzés, aminek függvényében mindenki eldönthette, hogy szeretne-e egy tüzijáték miatt rossz időben tömegben nyomorogni.
Az is nevetséges, hogy a "hibás" nyári előrejelzést hánytorgatják fel nekik. Hosszú távot bizony nehéz megjósolni, s ne higyje senki, hogy hozzá nem értő idióták dolgoznak ott. Felkészült szakemberek, akik az akkori légnyomás, előzetes időjárási tényezők, hőmérséklet alakulás, stb. alapján arra a következtetésre jutottak, hogy hideg, esős nyarunk lesz.
De remélem azt sem felejti el senki, hogy szintén ők (OMSZ) voltak, akik még a télen, jóval előre figyelmeztettek, hogy az utóbbi száz évben nem esett ennyi hó a környező hegyekben, így mindkét nagy folyónkon az utóbbi száz év legnagyobb áradása várható. Ennek ellenére a kormány, és a katasztrófavédelem nem ennek függvényében készült fel a katasztrófára. Meg is lett az eredménye. (S mindezek függvényében triplán le a kalappal mindazok előtt, akik a gátakon ilyen erőbedbással dolgoztak, próbálva menteni a menthetőt, pusztán azért, mert a felelős személyek nem vették komolyan az OMSZ előrejelzését.)
3. Én is nagyon sajnálom mindazokat, akik meghaltak, megsérültek, életük talán legkellemetlenebb augusztus 20-áját kellett megélniük. (Én az utóbbi csoportba tartozom, mert államunk alapítása számomra szent ünnep, emellett örülök, hogy első királyunk nevét viselem, s ezért ekkor ünneplem a névnapomat is. De a tegnapi események, s a hírek az emelkedett hangulatomra gyorsan árnyékot vetettek.
De úgy gondolom, hogy nagy általánosságban az is kijelenthető, hogy ha mondjuk ezt a tüzijátékot 19-én, vagy legkésőbb 20-án reggel lefújják, akkor éppen azok a személyek lennének legjobban felháborodva (amiért megfosztották őket e szórakozástól), akik most azon vannak felháborodva, hogy miért nem fújták le az egészet. Magyarországon ez már csak így megy.

Súgó
A téma zárva.