Idézet: Boba - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 22:13
Sziasztok! Nemtudom jo helyen jarok-e, de hatha...
En nem Wine-vel szeretnem emulalni a windowst, hogy progit futtathassak, hanem egy teljes windost szeretnek emulalni, felinstallalni virtualisan. Eloszor is azt szeretnem megkerdezni, hogy ez lehetseges-e. Ha igen, akkor milyen programmal?
Dual-Core rendszerem van, az megoldhato, hogy 1ik proci Fedora6nak a masik pedig Windowsnak menjen?
2.5giga memoriam van, 0.5-ot szanok Fedora6nak es 2 gigat oda tudnek adni a linuxon belul futtatott windowsnak?
Teljesen ugy fog futni a Win mintha egy valos wint futtatnek? Drivert telepitek, progikat telepitek, ilyesmi...
Full screen tudom-e hasznalni?
Hogy miert e kerdesek... van 3 program, es mind3 program hasznalata alatt olyan hardwaret hasznalnek, aminek a driver tamogatasa borzasztoan pocsek linux alatt. WacomIntous2-rol volna szo, linux alatt nincsen megfelelo nyomas erzekenyseg es egyeb problemak. Szoval ha felteszek linux alatt egy WinXp-t es felrakom VGA drivert meg a digi tablanak a driveret akkor ugyan ugy pakolhatok fel hozza progikat, es hasznalhatom oket ugyan ugy mint windows alatt?
Ha kb 10-15% alatt, esetleg 20% alatt van a teljesitmeny veszteseg, akkor talan OK a dolog. Ha tobbet lassul feltetelezhetoleg, akkor marad a dualboot.
Elore is koszonom! Es bocsi, amiert nemigazan tudtam, hova is kellene irjak.
Komlett windows futtatására
virtuális gépen több lehetőség is van. Pl VmWare, KVM (újabb linux kernelek része), Qemu, Xen, Virtualbox. Ezek közül pl a XEN és a KVM (kernel virtual machine) támogatja az újabb procik (pl Core2Duo) virtualizációs képességeit, teljesítményben ez sokat számít.
Ez pl az én desktopomról egy régebbi screenshot: az XGL cube egyik oldalán full screenben fut a windows egy VmWare Player alatt.
nagyban
Ezzel kellene tenned egy próbát. A kérdéseidre válaszolva:
- 2 magos proci: ezt a host os osztja be, nem tudod megmondani, hogy egyik mag ide, a másik oda dolgozzon, de a számítási teljesítménnyel nincs gond, KVM/QEmu alatt közel natív sebességel fut a guest OS
- videókártya drivert nem tudsz telepíteni, a guest os nem a host gép videókártyáját látja, hanem a virtuális gép emulált vga kártyáját. 3D, directx és társai nem működnek.
- USB: intuost -szerintem- biztosan fel tudnád telepíteni
- memória: annyit adsz a guest OS-nek, amennyit akarsz.
Egyebek: nekem is azért van a gépemen vmware, meg azért kísérletezek a többi virtuális géppel/megoldással is, mert próbálok szabadulni a windows világtól, de kell 1-2 program (flash, ps). A tapasztalataim eddig vegyesek.
KVM/QEMU: nagyon gyors, de nem lehet normálisan full screenben használni, maximum 1024x768, ami kicsi. Másik gondom, hogy az egér mozgása baromi "darabos" (pláne ha usb- egér emulációval megy), tehát pont finomabb grafikai munkára alkamatlan (egyelőre, de gyorsan fejlődik).
VmWare: számítási teljesítményre kicsit gyengébb, mint a KVM, de lehet akármekkora ablakban vagy akár full screnben használni. Az egér mozgása itt sem olyan finom, mint "igazi" windows alatt, de használható. Hogy intuossal milyen, azt ki kéne próbálni.
Virtualbox: ez egy relatíve friss projekt, az egér mozgását ebben találtam a legjobbnak, gyorsabb, mint a vmware, viszont ennél is fennáll a QEmu-tól örökölt maximális 1024x768-as felbontás (max 1280x1024, de az csak 16 bites).
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Azt javaslom próbálj ki egy vmware-t, demót, bétát le lehet tölteni, 30 napig lehet próbálgatni. Vagy letöltöd az ingyenes VmWare playert, aztán kis ügyeskedéssel arra is felmegy a windows (egyébként csak előre elkészített OS imagek "lejátszására" alkalmas).