Idézet: TroppauerHümér - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 17:55
Íme az első magyar (méretre-gyártott-fa-ablak) vállalkozó. Hétfön hívtam, szerdán jött, megállt a ház előtt, közölte, hogy nincs ideje, annyi a melója,, majd jön szombaton délután. 
Mondom neki: "annyi ideje sincs, hogy lemérje az ablakot? "
A válasz: "sajnos, nincs, jövök szombaton"
Nem jött. Nem is hívott.
......
Ezt a topicot konkrét javaslatoknak szántam, fa vagy műanyag-ki-mennyiért-hogyan, mennyi volt/-most mennyi-a-számla- meddig tartott--jött ki a projectből? 
Nem ez történt, de azért tanulok.

Sajnos tipikus magyar vállalkozó.
Egy árajánlat kérő levél előállításához te is nyugodtan lemérheted az ablakokat, mert ugyan nem lesz pontos, de árban nem lesz difi, hogy most két centivel rövidebb, de hárommal magasabb az ablakod. 
Én leírtam, hogy miből mit szeretnék (erkélyajtó, ablakok balos, ablakok jobbos, belül ekkora műanyagpárkány, kívül valami fém, stb), illetve hogy mi van most. 
A bejárati fronton már tudtam, hogy rácsot nem akarunk, így oda drága mabiszos biztonsági üveget kértem, valamint zárható kilincset (ezt is a biztosító kéri: gombbal zár, tök primitív, szintenulla felár). Kívülre aluredőnyt.
Ezt csinos formába öntöttem és elfaszkoltam tizeniksz helyre. Voltunk kint a construmán is, ott is gyűjtöttem címeket. A nagyrésze válaszolt valamit, de lényegében 4 korrekt ajánlat jött vissza a többi kuka. Lehet rosszul tettem, de úgy gondoltam, ha egy ajánlatkérő levélre nem tudnak válaszolni rendesen, akkor inkább gyártsanak másnak ablakot.
Végül a Piroth maradt talpon, aki Rehau profillal épít ablakokat. A fő érv az volt, hogy láttam élőben is a referenciát (haveréknál 12lakásos társasházat csinálták kompletten) és egy idióta lakót leszámítva mindenki meg volt elégedve velük. Ezen kívül árban már alig szórt a megmaradt 4 ajánlat, talán 10%ot max.
Lefixáltuk a témát, kijött a Piróth, lemérte pontosan, faxolt pontos ajánlatot, előleget fizettünk. Kijöttek a megbeszélt időpontra. Első nap kivették a front abalkokat (2) és berakták helyére az újat. Másnap kivették az erkély részen lévőt (2+1) és be az újat. Mivel sok vakolat meg tégla jött ki, ezért extra kőművesmunka kellett (ez nem volt benne az ajánlatban), de végül ingyen megszámította, mivel 1 hétbe telt, míg kijött a kőműves. 
Természetesen kívül estek le dolgok, belül emlékeim szerint semmi. Még az akkor 1 éves festést sem maszatolták össze, bár botor dolog volt előtte festetni, ez tény 

Amire nem gondoltunk előre, az a régi ablakok elszállítása, így azt először behánytuk a garázs mellé, majd lomtalanításkor kitettük az utcára. A sittet emlékeim szerint elvitték.
A mabiszos papírért (ami kell a biztosítónak) kellett egyedül rinyálni, mert azt nem hozták magukkal, de pár telefon után megküldték postán. Egyébként érdekes, de az ajtós is ugyanezt csinálta...
Azóta egyszer hívtuk őket, mivel az erkélyajtó alján lévő kis fémbizbaszba (a buktatáshoz kell gondolom) beleért az ajtó alján lévő másik fémbizbasz és menetet vágott bele. A tippem valami vetemedés/süllyedés lehet, de passz. Kijött a fószer, bizergált valamit, aztán elment. Pénzt nem kért.