HWSW Informatikai Kerekasztal: Lakásfelújítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés" Értékeld a témát: -----

#2161 Felhasználó inaktív   KoRUND 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2013. 01. 02. 13:43

Ha egyszeri akkor ultra szavó. rohadt büdös. erős szellőztetés.

penész pára ellen amúgy is szellőztetni illik napi rendszerességgel.

Üzenet megtekintéseIdézet: Grillo - Dátum: 2013. 01. 01. 20:04

A hálószoba egyik falán kijött a penész. Feltehetően azért, mert a gyerekek miatt esténként megy valamennyit a párásító. Ha jól láttam, akkora szekrény mögött is megvan,de azt majd hétvégén tudom jobban megnézni.
A fal külső, tehát gondolom a hideg fal - meleg levegő még jobban fokozza a dolgot, bár tavaly is párásítottunk, akkor meg nem volt.

Mit érdemes/lehet csinálni. Diszperzittel van festve, tehát lemosás játszik, de nem tudom, hogy mivel lehetki írtani, mert gondolom ez nem elég.

-Öreg! Hová viszi azt a piát?
-Túlzásba.

Kitt-katt

#2162 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 03. 07:25

Üzenet megtekintéseIdézet: KoRUND - Dátum: 2013. 01. 02. 13:43

penész pára ellen amúgy is szellőztetni illik napi rendszerességgel.

Első körben párásítás helyett páraelszívó. És nem a tablettás, hanem a rendes gép. Az napi több vödör vizet ki tud pumpálni a levegőből.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#2163 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 04. 21:12

Van konkrét típus is, amit ajánlatok? pl: EZ?

A fő problémát az jelenti, hogy a nagyobbik gyerkőccel voltunk tavaly pár napot kórházban kruppal, és épp emiatt lett véve hidegpárásító.
Max megpróbáljuk azt, hogy északára kicsit párásabbra vesszük, nappal meg kivonjuk az okszigénbül a vizet.
KomposztWC

#2164 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 04. 21:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Grillo - Dátum: 2013. 01. 04. 21:12

Van konkrét típus is, amit ajánlatok? pl: EZ?

Nekünk 60 wattos hasonló van, a ~20 négyzetméteres szobába (~3.5-4 méteres belmagassággal) önmagában édeskevés lenne, bár a zaj miatt csak napközben megy. Rendszeres szellőztetéssel (reggel, este legalább 10 perc) kordában tartható a penész, de ha nem figyelünk oda, azért ki-kivirágzik.

Szerkesztette: debaj 2013. 01. 04. 21:46 -kor

#2165 Felhasználó inaktív   Rstudi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 05. 10:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Grillo - Dátum: 2013. 01. 01. 21:04

A hálószoba egyik falán kijött a penész. Feltehetően azért, mert a gyerekek miatt esténként megy valamennyit a párásító. Ha jól láttam, akkora szekrény mögött is megvan,de azt majd hétvégén tudom jobban megnézni.
A fal külső, tehát gondolom a hideg fal - meleg levegő még jobban fokozza a dolgot, bár tavaly is párásítottunk, akkor meg nem volt.

Mit érdemes/lehet csinálni. Diszperzittel van festve, tehát lemosás játszik, de nem tudom, hogy mivel lehetki írtani, mert gondolom ez nem elég.

A penészre nekem eddig a hypo vált be legjobban. Fogsz egy tiszta ecsetet, szépen átkened vele a penészes falfelületet, és a környékét, majd jól kiszellőztetsz. Igen olcsó megoldás, és egy évig biztos, hogy nem jön vissza azon a területen a penész.
Nekem a zuhanyfülkém ilyen, régen kamra volt, nincs fűtés, a zuhanyzáskor keletkező gőz miatt folyton penészesedett. Most átkentem ősszel a területet, semmi nyoma. Korábban az új építésű lakásban, ahol nem volt semmi természetes szellőzés a szuper ablakok miatt, szintén ez volt a megoldás.

Persze a szellőzést nem helyettesíti, a víz le fog csapódni, tehát a páratartalmat valahogy kordában kell tartanod emellett.

#2166 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 01. 06. 22:47

Koztudott, hogy a penesz (es meg sok organizmus) imadja a klort, ezert is szuper megoldas a hipo, illetve barmilyen klor tartalmu fertotlenito szer a problemas felulet kezelesere. Ajanlott a kesztyu es vedoszemuveg, mert sokszor a legnagyobb odafigyeles mellett is froccsennek ezek a dolgok. Lehetoleg ne ontsd ossze sosavval, mert ki kell koltoznod jo par orara utana... ;)
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#2167 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 01. 21:37

Nálunk idén vadiúj felső szint került 37 tonna friss betonfödémre, fantasztikusan penészedett minden, és annyit nem bírtunk szellőztetni, hogy halovány esélyünk legyen ellene. Nem a külső falon jött ki (16 centi grafitos polisztirol mögött nem hidegebb semmi másnál), hanem az alsó szinti plafon, a bútorokon, ruhákon, meg úgy bármin odabent. Próbáltunk mi is kis párátlanítókat, tablettát, gépet (semmit nem értek), sokat szellőztetni (minden kihűlt, a pára maradt), gázpalackos brutálszárítót (34 fokos szoba, kiszedte a levegőbül a zoxigént, ki kellett engedni mind a meleg széndioxidot, pár óra alatt ugyanolyan párás lett megint minden, csak a fejem fájdult bele), semmi nem segített. Végül beraktunk egy nagy párátlanítót, az már egész jól kordában tartja, öntögetjük ki a 3 literes tartályát napi 2-3 alkalommal. Egy hónap alatt eljutottunk oda, hogy általában már csak akkor megy, ha van éjszakai áram, és 60-70% között vagyunk, szárazabb időben akár 60 alatt is, és végre nem penészedik a ház berendezése.

Viszont van pár lecsapódási pont, tipikusan ott, ahol a padlószint alatt még csupasz lábazat (pincefal) van. Most végre jó idő volt, ragasztgattunk maradék polisztiroldarabokat oda is, amíg nincs rendes lábazati szigetelés, meglátjuk.

Szerkesztette: alvaro 2013. 02. 01. 21:38 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#2168 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 18. 17:35

Utólagos alap és lábazat szigeteléssel van valakinek tapasztalata? Házfelújításba kezdek, kijön kompletten az aljzat a házból, ide megy 10cm szigetelés+hőtükör padlófűtéssel. Ahogy olvasom kivűlről az alap mellé ásnak 30-40cm mélyre és simán felragasztják az xps lapot a betonra, lábazatra szintén dupla hálózással, bár ide a dübelezést szükségesnek tartom.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#2169 Felhasználó inaktív   ShoT 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 02. 28. 16:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Evil. - Dátum: 2013. 02. 18. 19:35

Utólagos alap és lábazat szigeteléssel van valakinek tapasztalata? Házfelújításba kezdek, kijön kompletten az aljzat a házból, ide megy 10cm szigetelés+hőtükör padlófűtéssel. Ahogy olvasom kivűlről az alap mellé ásnak 30-40cm mélyre és simán felragasztják az xps lapot a betonra, lábazatra szintén dupla hálózással, bár ide a dübelezést szükségesnek tartom.

A 10 cm szigetelés igen karcsú padlófűtés alá 18-20cm min.
A lábazati szigetelést a lábazatra ragaztod, min. 60cm mélyen, magasabb látszó lábazatnál természetesen az egészet feded.
Dupla hálózás minek? Mivel az xps eleve keményebb felesleges!
Dübelezés szintén mindek? Csemperagasztóval felnyomod, ha marad hézag nem dagadós purhabbal kitöltöd!
Dübelezést max. akkor raknék, ha valami terméskő vagy dísztégla kerül a lábazatra!

Szerkesztette: ShoT 2013. 02. 28. 16:58 -kor

#2170 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 02. 07:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Evil. - Dátum: 2013. 02. 18. 17:35

-minél mélyebbre, annál jobb, de legalább 60cm legyen
-padló alá, pláne padlófűtés esetén 20cm szokott lenni. Ezt érdemes úgy, h az első aljzatbeton alá is tesztek mondjuk 5cm zártcellásat, és eföle 15cm-rt, ebbe a csövek, majd szerelő beton, és burkolás
-austrotherm expertnek nézz utána, ez is zártcellás, és pont oda való, és anno jóval olcsóbb volt, mint az xps. Ide is tervezz be nyugodtam 10cm-ert minimum. Föld alatt ne dűbelezt, mert az 10-15%-ot ront a szigetelésen
-javaslom, nézz körbe szerelő púrhab ügyében. Kell hozzá pisztoly, acetonos tisztító, 1 doboz hab elég kb 5nm cucc rahasztásra, anno volt 1500ft. Drágább, mint a cementes, de sokkal minőségibb, gyorsabb vele a munka
-olyan csapatot válassz, aki speckó szerszámmal vágja a szigetelést, mert aki ilyen szinten még fűrészel, az pancser. Én csináltam magamnak ilyen szerszámot némi fából, és ellenállás huzalból, meg kellett hozzá egy tápegység

Legfontosabb: mindíg legyen valaki, aki naponta, betonozás elött ellenőrzi a munkát, és nem hagyja tovább menni őket, míg nem ok a doloog. Ez a leges legfontosabb, ezen nem szabad spórolni!!!

indexen van egy fórum, ott az építkezős részben kérj részletes tanácsot, illetve pár napot rászánnék a megfelelő topikok átnézésére, h nem tudjanak átbaszarintani. Gondolom ez sok pénz lesz.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#2171 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 20. 14:14

Sziasztok!

Segítséget és ötleteket szeretnék kérni, főleg ha van köztetek olyan, aki újított fel mostanában „klasszikus” távhős panellakást. Megpróbálom minél értelmesebben –helyiségenként- elmondani a célokat, de összességében arra törekednék, hogy a panel jellegből minél többet sikerüljön eltüntetni. Kifejezetten megköszönöm, ha valaki olyan gyakorlati tapasztalattal bír, hogy milyen típus problémákkal fogok szembesülni, amire esetleg nem számítottam az elején :-D

A számomra problémás részek helyiségenként:

-Szobák: A plafonban látható egy „horony” ami keresztben faltól falig ér, de a két oldala sincs szintben. A csillárhoz való áramot egy a fal tetején lévő konnektorból lehet kinyerni (ezt kapcsolja a kapcsoló), ami persze a horonnyal sincsen egy vonalban…

Mivel a teljes állmennyezet nem fér bele a keretbe (de legalábbis szeretném megspórolni) ezért nálunk egy olyan ötlet jött, hogy a konnektor kiszedésével a dobozból egy hornyot vésünk keresztbe a plafon hornyáig, ahol gipszkartonból készítünk egy pár centit belógó csíkot ahol a vezeték kultúráltan elvihető, vagy akár spotlámpák is beépíthetőek.
Milyen ötleteitek lennének a világítás kulturált megvalósítására, illetve a horony eltűntetésére? (Akár teljes plafon, akár csak a horony környékét nézve)

A szobákban gondot okoznak továbbá a rettenetesen ronda távhő csövek (egycsöves rendszer). Tudom, hogy teljesen nem lehet eltűntetni őket, de amennyire lehet megpróbálnám elrejteni őket. Erre jelenleg az az ötlet, hogy a sarok közelében menő függőleges részeket hátul kifaragott Ytong-gal eltakarni, majd az így keletkező oszlop és a fal közé polcokat tenni. Szívesen várok minden egyéb javaslatot! :-)

kép1 kép2 kép3 kép4 kép5

WC: Itt egyszerűen a felső tartályos megoldást szüntetném meg szívesen, de hátsó tartályos esetén nem biztos, hogy maradna elég hely a lábnak. Tudja valaki, hogy ezek milyen megoldással vannak megcsinálva, miből van a hátfal és mi van mögötte? kép1 kép2

Fürdő: Na itt elég necces a helyzet, mert szeretném a kádat a mellette lévő radiátorral együtt kidobni, és a helyére Ytongból egy zuhanyzót építeni, a radiátor helyére pedig törölközőszárítós megoldást tenni. A kérdés az, hogy ti hol vinnétek el a csövet ehhez, illetve az, hogy egy távhős lakásban megvalósítható-e ez a megoldás modernebb műanyag csövekkel is? Illetve itt is bármilyen új ötletet szívesen fogadnék. kép1 kép2

Előre is nagyon köszönök minden segítséget, ötletet! :respect:
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2172 Felhasználó inaktív   Tassadar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 20. 15:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsul - Dátum: 2013. 03. 20. 13:14

Sziasztok!

Segítséget és ötleteket szeretnék kérni, főleg ha van köztetek olyan, aki újított fel mostanában „klasszikus” távhős panellakást. Megpróbálom minél értelmesebben –helyiségenként- elmondani a célokat, de összességében arra törekednék, hogy a panel jellegből minél többet sikerüljön eltüntetni. Kifejezetten megköszönöm, ha valaki olyan gyakorlati tapasztalattal bír, hogy milyen típus problémákkal fogok szembesülni, amire esetleg nem számítottam az elején :-D

A számomra problémás részek helyiségenként:

-Szobák: A plafonban látható egy „horony” ami keresztben faltól falig ér, de a két oldala sincs szintben. A csillárhoz való áramot egy a fal tetején lévő konnektorból lehet kinyerni (ezt kapcsolja a kapcsoló), ami persze a horonnyal sincsen egy vonalban…

Mivel a teljes állmennyezet nem fér bele a keretbe (de legalábbis szeretném megspórolni) ezért nálunk egy olyan ötlet jött, hogy a konnektor kiszedésével a dobozból egy hornyot vésünk keresztbe a plafon hornyáig, ahol gipszkartonból készítünk egy pár centit belógó csíkot ahol a vezeték kultúráltan elvihető, vagy akár spotlámpák is beépíthetőek.
Milyen ötleteitek lennének a világítás kulturált megvalósítására, illetve a horony eltűntetésére? (Akár teljes plafon, akár csak a horony környékét nézve)

A szobákban gondot okoznak továbbá a rettenetesen ronda távhő csövek (egycsöves rendszer). Tudom, hogy teljesen nem lehet eltűntetni őket, de amennyire lehet megpróbálnám elrejteni őket. Erre jelenleg az az ötlet, hogy a sarok közelében menő függőleges részeket hátul kifaragott Ytong-gal eltakarni, majd az így keletkező oszlop és a fal közé polcokat tenni. Szívesen várok minden egyéb javaslatot! :-)

kép1 kép2 kép3 kép4 kép5

WC: Itt egyszerűen a felső tartályos megoldást szüntetném meg szívesen, de hátsó tartályos esetén nem biztos, hogy maradna elég hely a lábnak. Tudja valaki, hogy ezek milyen megoldással vannak megcsinálva, miből van a hátfal és mi van mögötte? kép1 kép2

Fürdő: Na itt elég necces a helyzet, mert szeretném a kádat a mellette lévő radiátorral együtt kidobni, és a helyére Ytongból egy zuhanyzót építeni, a radiátor helyére pedig törölközőszárítós megoldást tenni. A kérdés az, hogy ti hol vinnétek el a csövet ehhez, illetve az, hogy egy távhős lakásban megvalósítható-e ez a megoldás modernebb műanyag csövekkel is? Illetve itt is bármilyen új ötletet szívesen fogadnék. kép1 kép2

Előre is nagyon köszönök minden segítséget, ötletet! :respect:

Erős a gyanúm, hogy a wc mögött csőrengeteget fogsz találni, kevés olyan panelt láttam, ahol nem ott vezették volna.
Jó drága a beépített tartály, talán érdemes lenne megnézni, hogy alsónak van-e elég hely.

A csövezésre rákérdezek, haverom víz-gáz-fűtés szerelő, ő is most kupálta ki a paneljét (és, ha jól rémlik műanyag csövekkel vitte a fűtést az ytong-ban).

Ha csak a felső szomszédok nem hangosak nagyon, szerintem nincs értelme a belmagasságot tovább csökkenteni.

Képeket elnézve, itt is vannak érdekes épületgépészeti megoldások. :laugh:

Szerkesztette: Tassadar 2013. 03. 20. 15:17 -kor

Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam.
Vannak gyümölcsbor receptek normál (bóti sör (candida albicans)) élesztővel.

#2173 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 20. 15:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Tassadar - Dátum: 2013. 03. 20. 15:14

A csövezésre rákérdezek, haverom víz-gáz-fűtés szerelő, ő is most kupálta ki a paneljét (és, ha jól rémlik műanyag csövekkel vitte a fűtést az ytong-ban).

Köszi! Ha esetleg lenne 1-2 fotó akkor meg tudnék bolondulni a boldogságtól, mert ettől félek a legjobban :-D

#2174 Felhasználó inaktív   Tassadar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 21. 09:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsul - Dátum: 2013. 03. 20. 14:29

Köszi! Ha esetleg lenne 1-2 fotó akkor meg tudnék bolondulni a boldogságtól, mert ettől félek a legjobban :-D

El lehet vinni műanyag csőben, rákérdeztem.

#2175 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 21. 09:16

Üzenet megtekintéseIdézet: ShoT - Dátum: 2013. 02. 28. 16:57

A 10 cm szigetelés igen karcsú padlófűtés alá 18-20cm min.
A lábazati szigetelést a lábazatra ragaztod, min. 60cm mélyen, magasabb látszó lábazatnál természetesen az egészet feded.
Dupla hálózás minek? Mivel az xps eleve keményebb felesleges!
Dübelezés szintén mindek? Csemperagasztóval felnyomod, ha marad hézag nem dagadós purhabbal kitöltöd!
Dübelezést max. akkor raknék, ha valami terméskő vagy dísztégla kerül a lábazatra!

Jobb később, mint soha :) ....kiszedettem az alját 15cm szigetelővel számolva, erre a tervező azt mondta, elég a 10cm, visszahordattam, le lett döngölve stb. ,pont ma öntik a szerelőbetont. :/ Ez már úgy marad, max a hozzáépítendő új résznél rakok 15-20cm -t, persze nem tudom jó e az eltérés a két rész között.
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#2176 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 21. 09:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Tassadar - Dátum: 2013. 03. 21. 09:04

El lehet vinni műanyag csőben, rákérdeztem.

És szabályos is? :-D

#2177 Felhasználó inaktív   Tassadar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 21. 09:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Zsul - Dátum: 2013. 03. 21. 08:21

És szabályos is? :-D

Igen, de a távfűtő vállalattól és elképzelhető, hogy a közös képviselőtől is kell engedélyt kérned hozzá (Pécsett az előbbi ingyenes), merthogy van olyan cső a lakásban, ami közös tulajdon.

Szerkesztette: Tassadar 2013. 03. 21. 09:58 -kor

#2178 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 03. 21. 10:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Tassadar - Dátum: 2013. 03. 21. 09:57

Igen, de a távfűtő vállalattól és elképzelhető, hogy a közös képviselőtől is kell engedélyt kérned hozzá (Pécsett az előbbi ingyenes), merthogy van olyan cső a lakásban, ami közös tulajdon.

Értem, köszi! Én is terveztem beszélni a helyi céggel, hogy mit lehet és mit nem. :-)

#2179 Felhasználó inaktív   gene 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 05. 09. 18:11

zuhanytálca cserére kit hívjak? burkolót, vagy vizest?
talán egy sor csempét is cserélni kell.
PSN ID: geneMTS

A férfiak és a fiúk között nincs más különbség, csak a játékok ára. // A munka nem f@sz, állhat napokig.[/center]

#2180 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 06. 24. 10:15

Padlóhűtésnek mennyire van értelme? Van a kertben fúrott kút, olyan 13-14 fokos víz jön belőle. Gondoltam letekertetek neki külön egy kört, mint a padlófűtésnek, kint locsolok nyáron, bent meg hűtöm ezalatt a padlót. A víz alacsony hőfoka miatt félek a párásodástól a kövön, ráadásul a szobákban laminált padló lesz, ott meg főleg nem tesz jót a nedvesség. Nem is beszélve, hogy ezzel csak lesz egy hideg padlóm, a hűvösebb levegőt át is kellene kavarni a feljebb lévő melegebb levegővel.
Ezek a dolgok aggasztanak, vélemény?

Téma megosztása:

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.