HWSW Informatikai Kerekasztal: YouTube - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

YouTube és egyéb videomegosztó oldalak Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 18. 09:03

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2011. 01. 11. 19:41

Miért mondják sokan a youtube-ot "jutyúbnak"? Amiket eddig én hallottam angol anyanyelvűek szájából, (youtube videó, film/sorozat) egyik sem így mondja. Simán "jutúb", persze azért nem így magyar akcentussal és hangleejtéssel, de egyáltalán nem "TY".

Mert divat rosszul ejteni és mert Magyarhonban nem beszélni rendesen angol. Két lehetőség van. Vagy brit (ezzel együtt ausztrál, új-zélandi, stb.) kiejtés szerint kb. ['ju:(,)tju:b], vagy amerikai angol szerint ['ju:(,)tu:b], hangsúlyos szótagban ugyebár az amerikai megszabadult a j-től n, t, d után. Például itt, és itt is így van fent. Még az is előfordul, hogy képzés helye szerinti hasonulás miatt szlengesen lehet belőle akár ['ju:tSu:b] is, amit tényleg lehet "cs"-vel is mondani. Sok változat jó lehet.

Jól tudod, a "TY" nem jó. Semmiképpen nem ju"ty"ub. Az angolban a t+j, d+j, n+j nem olvadhat náluk egyáltalán nem létező ty, gy, ny hanggá. Ugyanilyen baromság a k"ó"l "o""f" "gy"uti, vagy a "ny"újork, a "metallika", az "ájron! méden", stb.

Nálunk ugyebár mérhetetlen az idegennyelv-oktatás színvonala. Oroszból, németből átképzett szagemberek tanítják a fostos ragozási táblázataikat, az igeidőket, a nyelvtan más finomságait, csak épp szerencsétlen tanuló angolul nem fog megtanulni. Még egy mondatot is nehezen nyög el 10+ év tanulás után. A kiejtés az utolsó, amire figyelnek, általában a tanár se ért hozzá. A szinkronizált filmekben, hírekben is rosszul mondanak be egy csomó mindent (pl. "cs"ikágó, "sztéjtön ájlend"). Ezért általában a magyaroknak (sokszor sajnos még az angol szakosoknak is) sajátos Hunglish a kiejtésük lesz, keverednek a filmekből szedett amerikai és a nyelviskolákban erőltetett és következetlenül tanított (RP) brit angol, ehhez jön hozzá néhány magyar sajátosság (ty, gy, ny), amit a magyar média terjeszt. De ez a helyzet a többi idegennyelvel is.

Pedig a kiejtés pont olyan játszva elsajátítható apróság, amit érdemes megtanulni és meg is lehet. Történetesen éppen a YT-on is fent van egy csomó ingyenes ESL videó, professzionális angol anyanyelvű tanárok a külföldiek kiejtési hibáit elemzik és bemutatják hogy kell jól ejteni. A jó kiejtés önbizalmat ad az embernek és hitelesebben tud nyilatkozni a meglévő nyelvi szintjén. Egy anyanyelvi angol beszélő sokkal jobban megért egy viszonylag normálisan kiejtett, de nyelvtanilag helytelen mondatot, mint fordítva. Vannak kiejtéssel foglalkozó fonetikai blogok, mint pl. ez, tele jó cikkel és hangmintával. Akinek van erre igénye, ma már el tudja sajátítani ezt a területet egy csomó forrásból, akkor is, ha nem jut ki külföldre és nem tud tanárt fogadni.

Szerkesztette: Wile E 2011. 01. 18. 09:20 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#122 Felhasználó inaktív   tamás72 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 25. 22:02

A feltöltésemnél kaptam egy olyan üzenetet, hogy 15 percnél hosszabb videókat is feltölthetek. Ez mekkora videót jelent? Mi a max hosszúság?

#123 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 01. 13:59

Már megint alkotnak, most meg a keresést qrták el, nem lehet szűrni, hogy csak videókat mutasson, és ne playlisteket meg channeleket.

#124 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 01. 14:12

Nekem is kezd egyre jobban kilenni a tököm tőlük. Egyre több a törölt, letiltott videó, hangsáv. A keresést elbaszták, a kevésbé népszerűbb videók streamelése egyre döcögősebb. A végén nem lesz más fent, csak az a kibaszott dzsasztin bíbr-ük :angry:
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#125 Felhasználó inaktív   cocka 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 06. 03. 12:01

Nos ez olyan dolog, hogy ha az ember nem beszéli napi szinten az angolt, nem él mondjuk a brit szigeteken, hogy nap mint nap hallhassa, hogyan ejtik azt, hogy YouTube, akkor nem alakul ki az angolra jellemző artikulációs bázis. Ehhez napi szinten kell beszélni az adott nyelvet, lehetőleg olyan környezetben, ahol egy deka magyar szó nem hangzik el. Az kevés, hogy ha az ember csak angolul filmeket vagy híreket néz.

A Magyarországon élő magyarok többsége nincs arra kényszerítve, hogy angol nyelvet napi szinten használjon, de aki erre vágyik az éljen UK-ban és ott akár teljesen el is felejtheti a magyar nyelvet.

Azért megszólni egy magyart, mert dj helyett gyt, tj helyett tyt, nj helyett nyt mond egy angol szóban, nem valami bölcs dolog. Ha olyan magyar szavakat vizsgálunk, ahol összeolvadás van: adja, barátja, bánja stb. akkor pedig az lenne a hibás magyar kiejtés, ha ezeket elkülönítve TJ, NJ, DJ-ként mondanánk ki.

Ilyen alapon egy magyarul tanuló külföldinek is felróható, hogy miért nem képes helyesen kiejteni a gy, ty, ny hangokat vagy ugye egy afrikainak hogy miért nem képes kimondani azt, hogy ü.
És hiába mondod egy angolnak, hogy az nem hodzs vadzs, hanem hogy vagy :D

X éve itt élő echte németektől nem hallottam még, hogy sikerült volna helyesen elsajátítaniuk az a és az á kiejtése közti különbségeket. Néha jól kimondják, de a szinte teljesen fonetikus írásunk ellenére nem képesek rá odafigyelni. Ahogy pl. az alanyi és a tárgyas ragozást is keverik. Pedig az ő kiejtésük annyira nem áll távol a miénktől. Akkor most én is kezdjem el őket fikázni, hogy miért nem képesek helyesen kimondani, hogy a?

De ha majd sikerül helyes kiejtéssel elsajátítanod pl. az arabot, akkor majd lehet ugatni, hogy kinek milyen szar a kiejtése. :D

#126 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 03. 13:17

Újabb rohadt nagy OFF a nyelvi témához, olvasása gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott. Komolyan.
Spoiler

Szerkesztette: Raynes 2011. 06. 03. 13:24 -kor

#127 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 03. 13:53

Üzenet megtekintéseIdézet: cocka - Dátum: 2011. 06. 03. 13:01

...

akkor én is OFF
Te most a narancsot hasonlítod az almával. Kb.
Én arról beszéltem, hogy ha már vannak ezek az idegen szavak, vagy brandek ("márkák". tehát mint twitter, msn, youtube, vagy bármi más, akár Tv márka, ital márka, stb), azokat azért illene jól mondani, pláne jól elterjeszteni. Hiszen ezek már a nyelvünk részét képezik (?), és naponta használjuk is őket. Én szavakról beszéltem, nem holmi egész nyelvről. Nyilván nem fog tudni egy átlag magyar helyesen angolul beszélni és szavakat kiejteni anyanyelvi szinten. Nem leszólás ez, hanem nem a rosszat kellene terjeszteni. Egy médiában szereplő / dolgozó igazán tudhatná. (pl híradóban is rosszul mondják)

youtube = tecső ... (amikor ezt megláttam itt a fórumon, kicsit néztem. :D lol.)

Szerkesztette: des 2011. 06. 03. 13:55 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#128 Felhasználó inaktív   cocka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 06. 03. 14:58

Idézet

Újabb rohadt nagy OFF a nyelvi témához, olvasása gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott. Komolyan.

Nem találtam meg hogy hol lehet offként megjelölni a hsz.-t vagy annak részeit. :s

Idézet

Ahogy a magyar sem az, a német nyelv sem teljesen fonetikus, de ebbe ne menjünk bele.

Erről annyit, hogy idézve magamat: a szinte teljesen fonetikus írásunk.

Idézet

Pedig elég lenne annyit tudnia, hogy miközben az u-t mondja kerek ajkakkal, tolja előre a nyelvét egy egész picit.

Megpróbáltam a leírásod alapján kiejteni, hát ez így nekem sem menne. Próbáld ki te is. :D

Idézet

Vágó nem nyelvész, pláne nem fonetikus

Te viszont az vagy nem? Nagyon szakértőnek tűnsz. :D

Idézet

Az angolról volt szó.

Nem hinném, hogy ez a probléma csak magyar-angol vonatkozásban van jelen. Lásd ugye arab, német stb.
Egyébként ha te meghallod, hogy jutyúb, akkor egyből kijavítgatod ju:tju:bra? Valahogy nekem erőltetettnek tűnik, hogy a mindennapi élet során magyarok közti kommunikációban be kéne szólni azoknak, akik jutyúbot mondanak jutjúb helyett. Itt Magyarországon nem a legfontosabb, hogy egy közbeszédbe átkerülő idegen szót teljesen helyesen ejtsünk ki. Azt megértem, hogy jó lenne, ha mindenki a helyes kiejtést részesítené előnyben, de az a baj, hogy hiába szól be egy kisebbség, ha a többség körében a hülyeség terjed el. Hogy csak egy magyar példával éljek: határozott névelő teljesen felesleges használata keresztnevek előtt. Ez is apróság, de helytelen. Vagy az egyelőre helyett feszt egyenlőrézni. :D

De van még szép számmal olyan példa ahol hülyeséget ejtenek a magyarok rossz "beidegződés" miatt:

Hányszor hallani, hogy Sztár Vársz? :D De azért az inkább wɔ: lenne. :D

Vagy amikor Worcestert kiejtik vorcseszternek, holott ugye wʊstəʳ. Ezek után megkérdezném a vorcsesztereseket, hogy Leicestert hogy ejtenék. :D

De azért az angolokat sem kell félteni. Budapest az nem bjudöpeszt hanem Budapest. SH-sel :D Vagy pl. itthon senki nem ejti úgy a Berlint, hogy Berli:n, holott ez a helyes vagy senki nem mondja a London helyett, hogy lʌndən.

Vagy lehetne még pl. a dán Jysköt is mondani, amit sokan jiszknek mondanak, holott jüszknek kéne. Vagy a japán Sanyo. Magyarék minek mondják? Sanyó, holott szaniónak kéne. Meg pl. a lengyel Varsó nevezetű kocsimárka: Warszawa. Mit ejtettek? Varszava, mit kéne: Vársává. De hány ilyen van és ha mondod a helyes kiejtést még téged néznek hülyének, hogy nem úgy van az. Ők tehát biztos alkalmazott nyelvészetből diplomáztak. :D

Szóval úgy gondolom a probléma összetettebb, mint amilyennek látszik és mindkét oldalon találunk helytelen kiejtéseket: a külföldi és a magyar oldalon is.

A nyelvoktatás meg azért arra kiváló, hogy az alapokat megtanítsa, az ilyen nüansznyi különbségek és rossz beidegződések kijavítgatása már inkább a szorgalom, továbbtanulási hajlandóság, precizitásra való törekvés kérdése.

#129 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 03. 17:41

Kicsit hosszúra nyúlt a válasz.
Spoiler

#130 Felhasználó inaktív   cocka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 06. 04. 22:43

Tiszta égő már hogy mennyire eltérek a youtube-tól, de ez érdekes beszélgetésnek ígérkezett. :) Esetleg valamelyik moderátor az offtól kezdve leválaszthatja ezt a pár hsz.-t a youtube témából és át lehetne pakolni vmi nyelvész topicba. :D

Idézet

A németet illetően csak azt jegyezném még meg, hogy az igazi német kiejtés még nehezebb is, mint az angol. Sokkal több nehéz, idegen hang van benne.

Nekem mondod? Hetente hallom szinte. Nekem mindkettő nyelvtörőnek tűnik, nem tudnék különbséget tenni, főleg ha a helyes kiejtésre törekszem. :)

Idézet

Nekem megy így az ü ejtése, ezzel a közelítéssel.

Profi vagy. ;)

Idézet

sőt a magyarom is javult tőle, amin meg is lepődtem.

Mármint hogy?

Idézet

kioktattak, hogy miért mondom rosszul, mert az nem jutub, hanem jútyúb.

Nem a picsába kell elküldeni, hanem megkérni, hogy lapozza fel a Longman vagy az Oxford egynyelvű szótárat. A legújabbakban benne van a youtube. :D

Egyébként röhej, de ettől függetlenül én gyakrabban találkoztam az amerikai kiejtéssel.

Idézet

tájnyelvi fordulat. Furcsállni lehet, de kijavítani nem.

Olyan tájnyelvi fordulat, ami az elmúlt 10-15 évben nagy divat lett, azelőtt nem igazán lehetett hallani. Most meg lépten-nyomon.

A kiejtés kapcsán nekem az volt a fura, hogy vannak olyanok, akik nemhogy nem használják a fonetikus jeleket az angoltanuláshoz, de nem is ismerik. Na így tanuljál helyes angol kiejtést. :D

Idézet

semmire nem jó nyelvtant és ragozást beletömjék az emberben

Ezzel azért vitatkoznék, mert nyelvtan és ragozás nélkül szét vagy esve, házat sem lehet alapok nélkül építeni. Fordítással foglalkozok és hát bizony ide elengedhetetlen a nyelvtan beható ismerete. E nélkül igazán vicces lenne egy magyarról idegen nyelvre történő fordítás. Elismerem vannak másfajta kommunikációs csatornák, ahol a kiejtés, nyelvhasználat és a megértés sokkal fontosabb, mint a nyelvtan. De nyelvtan nélkül halott vagy. Ezért is vannak kevesen akik beszédben képesek a helyes nyelvtant alkalmazni.

A leiterjakabot szoktam olvasgatni, de végül is ez a nyelvész fórum is megteszi. :D

Tudom hogy az angol nyelvtanban az igeidők elég elcsépeltnek tűnnek egy olyan embernek, aki nem ma kezdett angolul tanulni, de elolvasgattam ezekről a dolgokról a Practical English Grammart. Nagyon jól magyaráz, de valami iszonyat nehéz eldönteni, hogy mikor melyik a helyes igeidő. Főleg ha nem az amerikai butított 6 igeidős közbeszédi nyelvezet szerinti stílust akarod írásban visszaadni. :s

#131 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 05. 07:49

Külön topic felesleges lenne. Ez egy IT fórum, kettőnket leszámítva baromira nem érdekel itt senkit. Én is csak azért fakadtam ki, mert des kérdezte. Célszerűbb lenne ezt a belinkelt blogon vagy http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/ , esetleg hasonló oldalon megbeszélni. Igaz ezek az oldalak már foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel, de vissza lehet térni rájuk, örökzöld témák. Mindig van mit hozzátenni.

Spoiler

#132 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 07. 17. 11:41

Egyre pofátlanabb ez a juhtyúk. Már nem csak hogy egyes tartalmak blokkolva vannak területenként, de még a találati listából is ki vannak szűrve. Ekkora egy szemétséget :angry:

#133 Felhasználó inaktív   cocka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 07. 17. 11:49

Nekem az sem tetszik, hogy ha hosszú videokat töltesz fel, akkor egy idő után visszaállítják a 15 perces korlátot. Akkor minek kellett beharangozni, hogy korlátlan, ha csípi a szemüket?

Sokkal jobb a vimeo: klasszisokkal jobban konvertál, a video lejátszó is emberbarátibb (pl. nem indul el azonnal, ha több lapot is megnyitsz), a hossz tetszőleges lehet, 500 mega nekem meg elég hetente. :D

De szerintem az sem bánja meg, aki előfizet a prora. Na mindegy, ezt csak úgy megjegyeztem. :) Biztos van már vimeos topic is.

#134 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 17. 09:23

Yuhtyúkon kerestem vissza egy kommentet, egy dátum miatt lett volna érdekes számomra. A YT viszont csak annyit ír a komment dátumához, hogy "1 évvel ezelőtt", ami nem csak pontatlan (év.hó.napra pontosan kéne), de valótlan is, mert több, mint másfél. Meg lehet tudni valahogyan a pontos dátumot?

Üzenet megtekintéseIdézet: cocka - Dátum: 2011. 07. 17. 12:49

a video lejátszó is emberbarátibb (pl. nem indul el azonnal, ha több lapot is megnyitsz)

Én ezért raktam fel az Flashblockot FF alá. Pont az ilyen videós oldalakon idegesített, hogy automatikusan elindult a videó, és elkezdett óblákolni, akkor is, ha tévedésből kattintottam rá. Meg az is zavart, hogy ha sok megnyitott fül között hagytam videómegosztós oldalt, akkor a FF indulásánál, ahogy betöltötte a lapokat, elkezdett raccacárézni a videó a háttérben, aztán lehetett keresgélni honnan szól. Flashblock ezt is megoldotta. Illetve külön szűrő nélkül is, a Flash tiltása automatikusan, lista nélkül kiszűri a reklámok ~90%-át, pont a legidegesítőbbeket ráadásul és sávszélességet spórol a hasznosabb dolgoknak.

#135 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 17. 16:11

Én meg most azt vettem észre, hogy akartam kommentelni egy videót, de olyan lassú volt a "gépelés", hogy valami hihetetlen. kb 1 karakter / sec. Meg jól le is fogta a gépemet közben a firefox a 100% cpu-val. wtf? régebben nem volt ilyen. persze mondjuk nem is a legupdatebb vagyok firefoxban, de azért ilyen alap dolog nem működne jól, az elég érdekes. addonjaim nem változtak, meg eleve alig van.

Szerkesztette: des 2011. 08. 17. 16:12 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#136 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 17. 16:57

Nekem nem csinál ilyet, az a 100%-os terhelés is valami sw-es bibiről árulkodik.

#137 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 08. 17. 17:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2011. 08. 17. 17:57

Nekem nem csinál ilyet, az a 100%-os terhelés is valami sw-es bibiről árulkodik.

Most meg már nem csinálja. Igaz, más videónál próbáltam. Lehet csak valami javascript gubanc volt, aztán összeakadt valamivel.

#138 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 08. 21. 22:07

Üzenet megtekintéseIdézet: des - Dátum: 2011. 08. 17. 18:02

Most meg már nem csinálja. Igaz, más videónál próbáltam. Lehet csak valami javascript gubanc volt, aztán összeakadt valamivel.

Biztos bugos a shell.dll. :Đ
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#139 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 02. 09. 13:09

Mióta új skint kapott a YouTube, azóta nem működik az URL-ben adott időrészhez tekerés.

Azelőtt működött a http://www. youtube.com/watch?v=video_kodja#t=xmy, ahol x a perc, y a másodperc, a lejátszás x:y-tól kezdődött. Van rá más megoldás?

Szerkesztette: Raynes 2012. 02. 09. 13:09 -kor

#140 Felhasználó inaktív   cocka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 02. 09. 13:20

Van.

Ilyen formában kell írni:

http://www.youtube.com/watch?v=q41nkhYKfiE#t=42s

Hátránya, át kell számolni másodpercekbe. :D

Szerkesztette: cocka 2012. 02. 09. 13:22 -kor

Téma megosztása:

• (11 Oldal)