HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#1921 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 06. 07. 16:51

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2010. 06. 07. 17:48

Kell egy szabad hálókártya a másik gép felé, majd az internetkapcsolat megosztását engedélyezni.
Meg akarod várni a routert. :-D

Van két hálókártya, de nem akar működni a dolog.
Akkor várok.

#1922 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 18:22

Zulubuntuban meg biztos bekő állítani átjárónak a vistát. vin7-et.

Szerkesztette: Dr. Szöszi 2010. 06. 07. 18:22 -kor

És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#1923 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 18:52

Még egy kérdés. Ha van egy hálózat max 100mbit-es sebességgel, illetve wifivel, hogyan lehetne két gép közt gigabites kapcsolatot létesíteni olcsón. Nem kell a hálózat többi gépével kommunikálni, csak két gép között, ahol mind a két gépen van gigabites ethernet. Asztali gépek közt van ugye a 100mbit-es LAN hálózat, illetve laptophoz pdahoz wifi. De az egyik asztali gép és egy laptop közt szeretnék gyorsan másolgatni, firewire nincs a laptopon. Megoldható az, hogy ha kell mondjuk rádugom a kábel végére a laptopot és már tudom is használni a megosztásokat, nyilván úgy hogy egyszer már jól be lett állítva a rendszer. Netet wifin kapna a a laptop.
Ha van egy router, és az egyik ethernet kábel végénél több gépet szeretnék a hálózathoz csatlakoztatni, akkor switch szükséges igaz?

#1924 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 19:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Primary - Dátum: 2010. 06. 07. 19:52

Még egy kérdés. Ha van egy hálózat max 100mbit-es sebességgel, illetve wifivel, hogyan lehetne két gép közt gigabites kapcsolatot létesíteni olcsón. Nem kell a hálózat többi gépével kommunikálni, csak két gép között, ahol mind a két gépen van gigabites ethernet. Asztali gépek közt van ugye a 100mbit-es LAN hálózat, illetve laptophoz pdahoz wifi. De az egyik asztali gép és egy laptop közt szeretnék gyorsan másolgatni, firewire nincs a laptopon. Megoldható az, hogy ha kell mondjuk rádugom a kábel végére a laptopot és már tudom is használni a megosztásokat, nyilván úgy hogy egyszer már jól be lett állítva a rendszer. Netet wifin kapna a a laptop.
Ha van egy router, és az egyik ethernet kábel végénél több gépet szeretnék a hálózathoz csatlakoztatni, akkor switch szükséges igaz?

1. gondolom a laptopban van gigás lan, akkor abba a gépbe, amire gyorsan szeretnél másolgatni, abba tegyél egy gigás lan kártyát, ip címnek adj meg mindkettőnél olyat, hogy ne keveredjenek a routeres ip címekkel, pl. 192.168.5.1 és 192.168.5.2, átjáróhoz ne írj semmit, és akkor elvileg a két gép látni fogja egymást, viszont a netre majd mindkettő a routeren keresztül akar menni.

2. switch is jó, akkor egy hálón lesznek, ugyanúgy, mintha a routernek lenne még több portja.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#1925 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 19:50

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2010. 06. 07. 20:43

1. gondolom a laptopban van gigás lan, akkor abba a gépbe, amire gyorsan szeretnél másolgatni, abba tegyél egy gigás lan kártyát, ip címnek adj meg mindkettőnél olyat, hogy ne keveredjenek a routeres ip címekkel, pl. 192.168.5.1 és 192.168.5.2, átjáróhoz ne írj semmit, és akkor elvileg a két gép látni fogja egymást, viszont a netre majd mindkettő a routeren keresztül akar menni.

2. switch is jó, akkor egy hálón lesznek, ugyanúgy, mintha a routernek lenne még több portja.

A 2. pont tiszta.

AZ elsőnél felmerül még néhány kérdés:
A laptop gigabites a desktop pedig egy gigabites és egy 10/100megabites kártyával rendelkezik, ezen megy a router felől a net.
A laptop is ugyanattól a routertől kap vezetéknélkül netet.
Fix IP van itthon az asztali gépeknél, így hát be van állítva 192.168.1.3 a 10/100-as hálókártyára beállítva.
A gigabitesen is be kell egy másik IP-t állítani, vagy az ugyan ez legyen?

#1926 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 06. 07. 20:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Primary - Dátum: 2010. 06. 07. 20:50

A gigabitesen is be kell egy másik IP-t állítani, vagy az ugyan ez legyen?

Gigabitesen mondjuk 10.0.0.1 és 10.0.0.2, akkor nem kavarodnak össze. Dénes/átjáró nem kell. Aztán kész a direkt kapcsolat.
Make love not Wor.

#1927 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 21:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 06. 07. 21:19

Gigabitesen mondjuk 10.0.0.1 és 10.0.0.2, akkor nem kavarodnak össze. Dénes/átjáró nem kell. Aztán kész a direkt kapcsolat.

És egy cross ethernet kábel kell és minden baba?

#1928 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 21:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Primary - Dátum: 2010. 06. 07. 22:30

Gigabitre már az egyenes is jó :)
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#1929 Felhasználó inaktív   Primary 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 21:35

Köszi a segítséget mindenkinek, aztán majd kiderül, hogy happy end lesz-e a vége!

#1930 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 07. 21:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Primary - Dátum: 2010. 06. 07. 22:30

Mai cuccokra egyenes kell, sőr, gigabit szerintem a kereszttől meg is őrülhet.
Make love not Wor.

#1931 Felhasználó inaktív   Virus9AX 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 23:51

Sziasztok.
Először is pár alap info.
Koliban leszek a nyáron is mivel kaptam egy munkalehetőséget.
A problémám csak az hogy itt nincs rendes net csak valami proxy-s.
Mostanság ráakadtam egy egész jó leírásra amit ki is próbáltam és úgy tűnik működő képes sikerült vele olyan programot is kiengedni a netre amivel eddig nem votl lehetőség (az én esetemben a steam).
Ezt az alábbi leírással tudtam megoldani:
http://www.keepandsh...steam-334k?da=y

Ez mind szép és jó csak éppen a net sebbesége elég gyatra mivel a HTTP-Tunnel progi ingyenes licenset használ és így csak a lassú serverekhez csatlakozok. Keresgettem a programba beállítási lehetőséget de nem találtam rá hogy én adjam meg neki manuálisan azt a szervert amire csatlakoznia kellene.

Ebből adódik a kérdésem is.
Aki ismeri a programot az esetleg tudna segíteni nekem hogy állítsam be úgy hogy azt a szervert használja amit én adok meg neki?
Vagy esetleg valami helyettesítő programot ha tud az is megfelel nekem.
Egyik ismerősöm csinált nekem elviekben a saját serverén egy VPN kapcsolatot/servert amit erre a célra tudnék felhasználni (1 ip-t adot + felhasznéló és pw).

Előre is köszönöm a segítségeteket.
Üdv.

#1932 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 08. 23:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Virus9AX - Dátum: 2010. 06. 09. 00:51

Vagy esetleg valami helyettesítő programot ha tud az is megfelel nekem.
Egyik ismerősöm csinált nekem elviekben a saját serverén egy VPN kapcsolatot/servert amit erre a célra tudnék felhasználni (1 ip-t adot + felhasznéló és pw).

Vagy az a VPN, vagy otthoni gépre Hamachi és hasonlók, de ez azért trükkösebb is lehet. Amit kiengednek, azt lehet használni, ha nem, akkor nem.
Make love not Wor.

#1933 Felhasználó inaktív   Virus9AX 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 00:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 06. 09. 01:53

Vagy az a VPN, vagy otthoni gépre Hamachi és hasonlók, de ez azért trükkösebb is lehet. Amit kiengednek, azt lehet használni, ha nem, akkor nem.

Ezt hol tudom vagy milyen program segítségével beállítani hogy azt használja? Mármint a VPN-t.

Nézegettm hogy a windows internetkapcsolat varázlójába is be lehet álíltani de akkor nem az lenne a gond hogy a kolis proxy-ra nem csatlakozna ergo nem tudna a világháló felé kommunikálni és egyben a VPN servert se érné el.

#1934 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 00:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Virus9AX - Dátum: 2010. 06. 09. 01:30

Ezt hol tudom vagy milyen program segítségével beállítani hogy azt használja? Mármint a VPN-t.

Attól függ milyet kaptál, van olyan fajta, ami be van építve a winbe, bár ipsecest szerintem elég nehéz beizgatni, a pptp-s az kattintgatós, de van amihez util kell, am ilehet openVPN nyílt genya, vagy a cucc sajátja, vagy előre generált kulcsok, de lehet egyből előre csomagolt telepítőkészlet is, szóval aki adta inkább ot érdeklődj. Aztán kiderül, hogy a proxy úgysem engedi át :-)
Make love not Wor.

#1935 Felhasználó inaktív   Virus9AX 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 00:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 06. 09. 02:42

Attól függ milyet kaptál, van olyan fajta, ami be van építve a winbe, bár ipsecest szerintem elég nehéz beizgatni, a pptp-s az kattintgatós, de van amihez util kell, am ilehet openVPN nyílt genya, vagy a cucc sajátja, vagy előre generált kulcsok, de lehet egyből előre csomagolt telepítőkészlet is, szóval aki adta inkább ot érdeklődj. Aztán kiderül, hogy a proxy úgysem engedi át :-)

Elviekben windowsos beépítettet használt, de ez ilyen gyors próbára votl összerakva még jobban rá fog nézni.
Esetleg valami ajánlás amit használhatna? Pl egy komplett csomag aminek van server és kliens oldala is?

Proxy ról meg annyit hogy biztos megoldható valahogy ha most is működik csak ugyebár ingyenes verzióban kb 2kbyte/s a sebesség ami elég gyér :D és az is eléggé labilis.

Szerkesztette: Virus9AX 2010. 06. 09. 00:53 -kor

#1936 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 09. 01:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Virus9AX - Dátum: 2010. 06. 09. 01:51

Esetleg valami ajánlás amit használhatna? Pl egy komplett csomag aminek van server és kliens oldala is?

OpenVPN. Bár ott csak a túloldali lant fogod elérni, ha felépül, akkor még meg kell magyarázni, hogy a túloldali gateway legyen a default, vagy oda egy proxy.
Make love not Wor.

#1937 Felhasználó inaktív   Greenthunder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 13. 13:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Virus9AX - Dátum: 2010. 06. 09. 01:51

"Koliban leszek a nyáron is mivel kaptam egy munkalehetőséget."

Halika!

Amennyiben még aktuális az ügy nagy eséllyel ez neked is segíteni fog, mondhatni hasonló cipőben jártam énis, ez meg átmegy még a "tavalyi éven is :) ".

Kipróbálva, elégedetten használva, osonkodik 80 és 443 portok bármelyikén, progit kapsz hozzá csak beleírod a kolis proxy-d címét és hajrá.

Üdv!

ui.: mivel írtad, hogy keresel eért bátorkodtam nem free megoldást javasolni...
ALL FOR ONE , ONE FOR ALL!
Csatlakozók

#1938 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2010. 06. 16. 10:29

adott egy helyi háló. indul a dolog egy gigabites rútertől (ezen lóg 2 gép, meg wifin 2 noti, de ez érdektelen). innen megy egy szobába, 100 megás szvicsre. ezen lóg egy gép, nevezzük home servernek. illetve megy innen tovább egy másik szoba másik szvicsére az utp kanóc, ahol van két további gép illetve egy ap.
kvescsön: ha a home serverbe rakok egy gigabites hálókártyát, ide jön a kanóc a rúterről, majd az alaplapit dugom rá egy másik mazzaggal a szvicsre, az milyen hatással van a helyi háló további részére? kell valamit külön konfigolnom h a háló eddigi része is a helyi lanon maradjon neteléréssel, távoli asztallal? ha igen, mit?
arra sincs ötletem, mire gúglizzak.

Szerkesztette: avman 2010. 06. 16. 10:29 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#1939 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 06. 16. 11:43

Üzenet megtekintéseIdézet: avman - Dátum: 2010. 06. 16. 11:29

kvescsön: ha a home serverbe rakok egy gigabites hálókártyát, ide jön a kanóc a rúterről, majd az alaplapit dugom rá egy másik mazzaggal a szvicsre, az milyen hatással van a helyi háló további

Szerintem ennek értelme nincs, távoli asztallal eléred a gigás interfészén is, de a router úgysem bírja a gigát, első switch meg alapban lehúzza 100 megára. Vagy legyen egyik switch gigás, ebbe menjen a router, szerver, másik switch, így még lehet értelme sebességileg.

Ha második lant is bedugod ugyanabba a hálózatba, akkor ott ne adj meg gatewayt, aztán kész, kap egy következő IP-t, eléred, bódottá. Milyen megfontolásból szeretnéd babrálni?
Make love not Wor.

#1940 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2010. 06. 16. 13:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 06. 16. 12:43

Szerintem ennek értelme nincs, távoli asztallal eléred a gigás interfészén is, de a router úgysem bírja a gigát, első switch meg alapban lehúzza 100 megára. Vagy legyen egyik switch gigás, ebbe menjen a router, szerver, másik switch, így még lehet értelme sebességileg.

Ha második lant is bedugod ugyanabba a hálózatba, akkor ott ne adj meg gatewayt, aztán kész, kap egy következő IP-t, eléred, bódottá. Milyen megfontolásból szeretnéd babrálni?

kezdjük ott, h a rúter kb. azt bírja, amit ezek a szimpla merevlemezek. azaz, amit kapok, az kb. 4x-5x-6x-os sebességnövekedés, a 100 megabithez képest. ezt azért el tudnám viselni a home server meg a dekstop gépem között. a többi nem érdekel.
gigabit hálókártya vs. szvics: értelmesebb hálókártya 3-5 k. értelmesebb szvics 8-10.
a gépben nincs gigabites hálókártya (ellenben van egy 1,4 ghz-re csökkentett e4300 proci, ami azért elboldogul komolyabb dolgokkal), ergo szvics mellé vennem kellene. 3-4k-t még megér a dolog, többet nem. 10-et pláne nem. kb. 5 éve csücsülök 100 megabites hálón, komolyabb okot nem tudnék mondani, mire nem elég. elég. csak ha már van gigabitem, legalább 2 gép között lehetne.
a szvicsek mögött ülő maradék gépek nem érdekelnek sebesség ügyileg. csak annyiban, h a wines lanon maradjanak. jelenleg fix ip-t kapnak a rútertől, de ez gondolom elmúlna, ha a hs-re csatlakoztatott szvicsre dugnám.
a kérdésem, mit kell basztatnom a home serveren, h a helyi hálón maradjon a mögötte ülő rész? lesz két helyi háló, az egyik a gigabites a másik a 100 megabites.
a rúter kitossza a a gigabites kártyára az ip címet, de onna hogyan tovább. gondolom a 100 megabitesen kéne babrálni. van valahol valami 100 megás hálókártyám, legfeljebb beletolom azt, aztán ha múkoggy, akkor veszek egy gigabites karit.

Szerkesztette: avman 2010. 06. 16. 13:34 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.