HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#2161 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 24. 21:18

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2010. 10. 24. 22:02

Fal sarkába nem lehet fúrni lyukat?

Pontosan ezt akartam én is kérdezni... :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#2162 Felhasználó inaktív   Gubek 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 04:13

Az áram hálózati továbbítás a lakás két vége között biztosan siralmas eredmény hozna így ha nem lehet kábelezni akkor marad a wlan de abból is N-est érdemes kialakítani a jövőre való tervezés miatt.
------------------------------------------------------------------
Gigabyte F2A85X-D3H, AMD APU A8-6500@3,5 GHz with Radeon 8570D, CSX 8 GB RAM, Samsung 840 PRO 128GB + WD Red 1TB, Samsung SH-224DB/BEBE fekete OEM, Corsair VS450, Thermaltake Commander GS-III + Windows 7 Ultimate SP1 (64 bit) + Logitech Ultra-Flat Keyboard + Logitech Corded Mouse M500 + Dell SE2416H + Logitech X-530
Canon Pixma MP540

Internet power by UPC Fiber Power 120 with Cisco EPC3925 HGW + UPC Digital Gold + HBO MaxPak + Európa + Világ with Cisco HD DVR and Thomson SD DVR (fekete)

#2163 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 25. 11:18

Már most is N-es a wlan, de sajnos csak 80% körüli a jelerősség 3 antennás routerrel és kártyával. Vastagak a falak, ez van.

Fúrni elvileg mindent lehet, de nem fogok: minimum 3 falat kellene kilyuggatni, plusz eldugni valahol a vezetékeket, annyit meg nem ér a dolog. Félútra azért nem tehetem a routert, mert 1. nem ott van a kábelmodem, és ha áttenném más helységbe, ahhoz is fúrni kéne 2. a félút az előszoba lenne, ahol nem nagyon fér el ilyesmi 3. mindentől függetlenül a nappaliban kell lennie a routernek, lévén a médialejátszó, ami hálón van, csak vezetékes kapcsolatot tud (ill. kapható hozzá wifi adapter, de állítólag lassú). Az lenne a legjobb, ha a routert, a NAS-t és a kábelmodemet átvihetném a PC mellé (ezek vezetékkel kapcsolódnának egymáshoz), de a médialejátszó megköti a kezem. Inkább a torrent akadozzon a PC-n, mint a médialejátszás a nappaliban.

A következő lakásnál nyilván bevezetékelek mindent, ahogy kell, csatornába rejtve, szerelhető módon. Mikor ezt a lakást vettük, még internet sem volt tervben, nemhogy helyi háló... Így marad a wlan.

#2164 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 27. 08:05

Sziasztok!

Van otthon egy mini hálózatom, két asztali gép, egy notebook, mindhármon Windows 7 home prémium. Meg egy Asus rt-n16 router. A címe 192.168.1.1 ez szerepel a TCP-IP protokoll alapértelmezett átjárójaként. A gépek fix IP címmel mennek, 2, 3, 4 és 5 az IP címük vége (a notiban két csatoló van). Ez majd 1 éve ment gond nélkül, azonban pár napja a noti és az egyik asztali gép elvesztette a fix IP címét a hozzátartozó beállításokkal együtt, majd az asztali gépen az újbóli beírás után ha kikapcsolom, a legközelebbi bekapcsolásnál megmarad a fix IP cím, de elveszti az alapértelmezett átjáró beállítását (üresen marad), így aztán nincs netelérés, csak ha indulás után ismét beállítom. Mi lehet a hiba?
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2165 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 27. 10:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Satriani - Dátum: 2010. 10. 25. 12:18

A következő lakásnál nyilván bevezetékelek mindent, ahogy kell, csatornába rejtve, szerelhető módon. Mikor ezt a lakást vettük, még internet sem volt tervben, nemhogy helyi háló... Így marad a wlan.

A ház építésekor mi is csatornában gondolkodtunk először, de végül az lett belőle, hogy az alapvető igényeket már előre bekábeleztük a falba, ami meg még jöhet az elfér a padló szélén a szegőlécben.
Nincs az a csatorna, amit esztétikusan el lehet tüntetni a falban úgy, hogy látható se legyen, bárhol ki lehessen állni belőle végponttal és

A mostani helyzetet viszont miért nem próbálod meg router plusz 1-2 AP elhelyezéssel megoldani? Nem ismerem pontosan a piacot. Ha jól tudom, az olcsóbb AP-k nem tudnak WDS-t, de a wrt54l-ek képesek rá, és mintha a fonéra is kapott volna olyas fw-t már, ami ezt tudja.

#2166 Felhasználó inaktív   nicknick 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 10. 27. 22:44

Sziasztok!

Wi-fi hálózattal kapcsolatban lenne egy kérdésem. A napokban próbáltam wi-fi hálózatot kiépíteni egy nagyjából 400 m-re lévő pont felé. A 2 pont között nem tiszta a rálátás, 3 db jóval magasabb épület van közöttük + 2 db fenyő. A 2 pont között a kapcsolatot 2 db Edimax 7206agp AP illetve 2 db 18 dBi-s Yagi antenna segítségével hoztam létre a kábelhossz az AP oldalon 1m a vevő oldalon 5m (H155). Jelenleg a 2 pont között B/G-s átvitel esetén kb.: 5 Mbit -es kapcsolatot sikerült létesíteni. A gond csak az, hogy egy közepes vagy nagyobb eső esetén megszakad a kapcsolat és nagyjából 1 nap mire újra összekapcsolódik a 2 eszköz.

A kérdésem az lenne, hogy milyen eszközökkel tudnám esetleg a szakadást kiküszöbölni. A szabad rálátást sajnos nem tudom létrehozni. A 2 pont között nagyjából 1 Mbites állandó kapcsolatra lenne szükségem 2 db biztonsági IP kamera képét szeretném elérni.

A probléma adott, várnám a javaslatokat. Illetve feltennék egy olyan kérdést, hogy mekkora javulást okozhatna ha a kliens oldalon az 5m-es kábel helyett egy 1m-est iktatnék be?

#2167 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 28. 15:43

Üzenet megtekintéseIdézet: nicknick - Dátum: 2010. 10. 27. 23:44

...

Szerintem a jel nem azon a pár méter kábelen romlik, s főleg nem amiatt szakad meg, a levegő, a köztes épületek miatt sokkal inkább.

Harmadik pont beiktatásával nem lehet megoldani (bridge-ként viselkedő köztes pont, "átjátszó állomás")?

Nekünk is van telepünk, 2 silón vannak az eszközök, összesen 4 db, cikkcakkban, mert ma már semmi sem egyenes... :)

Jó volna tehát ha több töréssel is ugyan, de levegőn közvetlenül átlövöldözni azokat a jeleket. Az épületek sokféleképp "viselkedhetnek" ugyanis.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#2168 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 10. 28. 15:43

Üzenet megtekintéseIdézet: nicknick - Dátum: 2010. 10. 27. 23:44

...

:offtopic: bocsi, 2x.

Szerkesztette: Warrior 2010. 10. 28. 15:43 -kor

#2169 Felhasználó inaktív   nicknick 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 10. 28. 21:56

Szia Warrior!

A cikk cakk megoldást nem tudom most elképzelni. Egy utcával lejjebb van egy kliensem ahová lövök át jelet és stabil is az átvitel azonban onnan nézve sem lenne rózsásabb a helyzet. Ott kb 10 fenyő + 2 ház van útban. A jel megszakadását szerintem amúgy a statikus töltés okozhatja itt. Most az jutott eszembe, hogy az Edimaxokat lecserélem 2 db Senao Long Range ap-ra (200mw-os változat). Hátha...

Amúgy még egy kérdés, nemrég volt egy érdekes jelenségben részem. 3 ap-m van most fent és lent egy wi-fi router, minap egy enyhén esős este egyszer csak elszállt az összes eszközről a jel. Majd nagyjából 20-30 perc múlva visszatért. Az tartókonzolok földeltek, a hálózat villám védett és zavarszürt valamint szünetmentes tápellátás is adott... mi történhetett szerintetek? Valami természeti jelenség? Az egyik eszköznek azóta mintha csökkent volna az érzékenysége is.

#2170 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 03. 09:20

Olyat lehet valahogy h van egy laptop ami wifin kapcsolodik az internethez, es ezt a netet valahogy 'megosztani' egy sima LAN kabelen egy masik laptop fele amiben nincs wifi? [nem tudom osszedugni a nemwifis laptopot a routerrel mert csak rovid kabel van]
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2171 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 03. 09:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Wyco - Dátum: 2010. 11. 03. 09:20

Olyat lehet valahogy h van egy laptop ami wifin kapcsolodik az internethez, es ezt a netet valahogy 'megosztani' egy sima LAN kabelen egy masik laptop fele amiben nincs wifi? [nem tudom osszedugni a nemwifis laptopot a routerrel mert csak rovid kabel van]

Megoldható. De én inkább vennék egy hosszabb kábelt...
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#2172 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 03. 09:29

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2010. 11. 03. 08:28

Megoldható. De én inkább vennék egy hosszabb kábelt...

Kozben megtalaltam a megoldast :)
Ah csak egy napra kell kb, azert nem akarok nagyon kábelezni.
Koszi!
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2173 Felhasználó inaktív   Claude Leon 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 04. 19:26

Üzenet megtekintéseIdézet: nicknick - Dátum: 2010. 10. 28. 22:56

Szia Warrior!

A cikk cakk megoldást nem tudom most elképzelni. Egy utcával lejjebb van egy kliensem ahová lövök át jelet és stabil is az átvitel azonban onnan nézve sem lenne rózsásabb a helyzet. Ott kb 10 fenyő + 2 ház van útban. A jel megszakadását szerintem amúgy a statikus töltés okozhatja itt. Most az jutott eszembe, hogy az Edimaxokat lecserélem 2 db Senao Long Range ap-ra (200mw-os változat). Hátha...

Amúgy még egy kérdés, nemrég volt egy érdekes jelenségben részem. 3 ap-m van most fent és lent egy wi-fi router, minap egy enyhén esős este egyszer csak elszállt az összes eszközről a jel. Majd nagyjából 20-30 perc múlva visszatért. Az tartókonzolok földeltek, a hálózat villám védett és zavarszürt valamint szünetmentes tápellátás is adott... mi történhetett szerintetek? Valami természeti jelenség? Az egyik eszköznek azóta mintha csökkent volna az érzékenysége is.

Nagyobb esőknél nem tűnt el a jel?
(a víz erősen nyeli ezt a tartományt, még kötött állapotban is)

#2174 Felhasználó inaktív   zotya82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 11. 05. 19:02

Üdvözlök mindenkit!
Átolvastam majdnem mind a 109 oldalt, de vagy átsiklottam a téme felett vagy még nem volt róla szó. :-) Teljesen friss vagyok még itt, ezt nézzétek el nekem. Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy szeretnék csinálni itthon egy komoly(abb) hálózatot, csak nem tudom hogy érdemes-e beruházni rá. Adott egy DELL PowerEdge 1400-as szerver. Jelenleg még tesztüzemben. Később médiaszerver lesz belőle, tökig pakolva raid kártyával és HDD-vel. De ez majd később, ez a lényeget nem érinti. Erre a gépre akarok illetve szeretnék majd elég nagy mennyiségű adatot másolni, és onnan elérni akár a belső hálón akár FTP-n, és hát menne róla a letöltés is. A routerem egy Linksys WRT54GL, tomato-val. A hálózatot ami jelenleg 100Mbps, StaticDHCP-vel használom. Szeretném a hálót gigabitesre bővíteni, de abban nem vagyok biztos hogy ha van egy 'X' portos gigabites switch, de a ruti csak 100-as, akkor a hálóm mekkora sebességgel fog menni. Az asztali gépemben és a notimban is gigabites a NIC, és a szerverben is kivitelezhető egy PCI-X-es gigás kártya. Ha kell FTP-vel kábelezem be a zavarok elkerülése miatt. Tudom hogy a router ad IP-t és felügyel, de másolásnál, de olyan műveleteknél ahol nincsen kapcsolat a WAN és LAN között, mennyire avatkozik bele ez nem tiszta. Gigabites rutit nem akarok venni, mert amik vannak, azoknak a konfigja közel sem olyan mint a tomato, és hát nem bíznám rá a rendszert egy D-Link kategóriára. Switch tekintetében nem akarok venni gagyit, jó lenne ha tudná is a gigabitet. Vagy ha esetleg a nagy kategóriás rack-es TP-Link eszközök már jók akkor olyat vennék. De a sebesség lenne a lényeg. Cisco, KTI vagy 3Com eszközöket venni biztos nem tudok, de egyenlőre a téma elméletben érdekel. Köszönöm a segítséget!
Üdv!

#2175 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 05. 19:46

Üzenet megtekintéseIdézet: zotya82 - Dátum: 2010. 11. 05. 19:02

A routerem egy Linksys WRT54GL, tomato-val. A hálózatot ami jelenleg 100Mbps, StaticDHCP-vel használom. Szeretném a hálót gigabitesre bővíteni, de abban nem vagyok biztos hogy ha van egy 'X' portos gigabites switch, de a ruti csak 100-as, akkor a hálóm mekkora sebességgel fog menni. Az asztali gépemben és a notimban is gigabites a NIC, és a szerverben is kivitelezhető egy PCI-X-es gigás kártya. Ha kell FTP-vel kábelezem be a zavarok elkerülése miatt. Tudom hogy a router ad IP-t és felügyel, de másolásnál, de olyan műveleteknél ahol nincsen kapcsolat a WAN és LAN között, mennyire avatkozik bele ez nem tiszta. Gigabites rutit nem akarok venni, mert amik vannak, azoknak a konfigja közel sem olyan mint a tomato, és hát nem bíznám rá a rendszert egy D-Link kategóriára. Switch tekintetében nem akarok venni gagyit, jó lenne ha tudná is a gigabitet. Vagy ha esetleg a nagy kategóriás rack-es TP-Link eszközök már jók akkor olyat vennék. De a sebesség lenne a lényeg. Cisco, KTI vagy 3Com eszközöket venni biztos nem tudok, de egyenlőre a téma elméletben érdekel. Köszönöm a segítséget!
Üdv!

Cisco Wireless-N VPN Router Gigabit 4 port LWRVS4400N
Nagykerben 35 + áfáért is van.
Ha csak a switched gigás, akkor az arra kötött gigás eszközök között lesz gyors forgalom.
Előtte lehet a 100-as router, hiszen a neted úgyis csak pár szolgáltatónál tud ekkora sebességet.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#2176 Felhasználó inaktív   zotya82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 11. 05. 20:16

Tehát akkor ha a ruti 100-as és veszek egy gigás switch-et, jó vagyok. Persze az tiszta hogy csak a gigás eszközökkel lesz gyors a kapcsolat, a többivel csak 100-as. Az hogy nekem kifelé nagy netem, legyen ahhoz minimum csoda kellene. :-)
Ha esetleg eltéved erre a T-home vagy a UPC az optikával más lesz a helyzet, de nem hiszem hogy erre mostanában sor kerül. Idén szeptembert hallottam az egyik helyi szolgáltatótól hogy jönnek szerelni a panelházakat FTTH-val, de nem nagyon látni itt szerelőt. Gyanítom nem is fogok mostanában. Kíváncsi vagyok még a többiek véleményére is, de neked is nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv!

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2010. 11. 05. 19:46

Ha csak a switched gigás, akkor az arra kötött gigás eszközök között lesz gyors forgalom.
Előtte lehet a 100-as router, hiszen a neted úgyis csak pár szolgáltatónál tud ekkora sebességet.

#2177 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 11. 06. 02:00

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2010. 11. 05. 19:46

http://www.wlan-ok.h...8&cat=60&page=1

Bár nincs wlan, de ez legalább műxik.
Make love not Wor.

#2178 Felhasználó inaktív   Greenthunder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 11. 06. 15:43

Üzenet megtekintéseIdézet: zotya82 - Dátum: 2010. 11. 05. 20:02

Üdvözlök mindenkit!
Átolvastam majdnem mind a 109 oldalt...
...Tudom hogy a router ad IP-t és felügyel, de másolásnál, de olyan műveleteknél ahol nincsen kapcsolat a WAN és LAN között, mennyire avatkozik bele ez nem tiszta....

Üdv!
Leírásod alapján neked tökéletes a jelenlegi routered mögé tenni egy gigás swithet és az eszközeidet erre dugva érheted el a legnagyobb sebességet, ezt tudnám neked ajánlani.
Onnantól a routerednek, hogy beállításaidnak megfelelően kiosztotta az eszközeidnek az IP címeket ( StaticDHCP jelenlegi esetben )
a LAN oldali switch-re dugott eszközeid közötti másolgatásnál nincsen további feladata.
Üdv!
ALL FOR ONE , ONE FOR ALL!
Csatlakozók

#2179 Felhasználó inaktív   zotya82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 11. 07. 12:33

Szia!
Köszönöm az infót. Akkor egyenlőre a router marad, és a switch vásárlás lesz majd megvalósítva. Egyébként a routeren szoftveresen átkapcsoltam a WAN port sebességét 100Mbps-ra. Ez szerinted valós? Ha igen akkor a gyári fw-rel miért csak 10Mbps-ot tudott? Szándékosan volt lebutítva? Illetve 100Mbps-os WAN/LAN sebességgel maximálisan mekkora sávszélességű netet tud kezelni az eszköz lassulás nélkül? Ettől teszem függővé egy későbbi Mikrotik eszköz beszerzését. Mekkora távolságtól javasolt az FTP kábel használata gigabites hálón? Sajnos a körülmények nem a legjobbak, sok a hálózati (230V) kábel, ami zajt okozhat. Eddig nem volt még (pontosabban nem vettem észre) baj a kábelekkel mert jelenleg UTP-t használok 10-15m-en. Egyenlőre persze nem volt...A 32 bites PCI csatis gigás hálókártya valósan mekkora sebességet tud? Mert az okés hogy a 64 bites kártya valósan tudja a gigát. Köszi!
Üdv!

Üzenet megtekintéseIdézet: Greenthunder - Dátum: 2010. 11. 06. 15:43

Üdv!
Leírásod alapján neked tökéletes a jelenlegi routered mögé tenni egy gigás swithet és az eszközeidet erre dugva érheted el a legnagyobb sebességet, ezt tudnám neked ajánlani.
Onnantól a routerednek, hogy beállításaidnak megfelelően kiosztotta az eszközeidnek az IP címeket ( StaticDHCP jelenlegi esetben )
a LAN oldali switch-re dugott eszközeid közötti másolgatásnál nincsen további feladata.
Üdv!

#2180 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 11. 07. 14:21

Üzenet megtekintéseIdézet: zotya82 - Dátum: 2010. 11. 07. 12:33

Illetve 100Mbps-os WAN/LAN sebességgel maximálisan mekkora sávszélességű netet tud kezelni az eszköz lassulás nélkül?

Mekkora távolságtól javasolt az FTP kábel használata gigabites hálón?

Max sebességet ki kell próbálni, vagy neten tesztet túrni. Általában ha cak simán NATol, vagy mögé letöltesz 1 jó nagy filét, akkor többet bír, mint ha ezrével futnak mögötte a torrentek.

FTP kábel nem javasolt, inkább egy jú CAT6os UTP.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.