HWSW Informatikai Kerekasztal: Projektor - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Projektor ...

#1 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 29. 23:03

Remélem, nem szaladtam át a topicon - ha létezik egyáltalán -, de nem találtam sehol ezzel kapcsolatban.
(Ha mégis lenne, igazítsatok útba, kérlek).

Elsődleges probléma, h gyorsan kéne 175k magasságáig a legjobb ár/érték arányú készülék. Elsősorban prezentációk, de akár videók kivetítésére is alkalmas lehetne.

ViewSonic PJ402D

Acer XD1150 projektor

Ez a kettő merült fel eddig. Tudnátok segíteni, h mit érdemes egyáltalán figyelembe venni (nem csak konkrétan most, hanem általánosságban - esetleg főleg mozira használva)? Laikusként a kontarsztot, fényerőt, felbontást tartottam szem előtt.

Előre is köszönöm.

Szerkesztette: Smooth 2006. 11. 29. 23:13 -kor

Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#2 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2006. 11. 30. 10:01

sztem először is azt kell tisztázni, h lcd-n screendoor (azaz tyúkketrec) vagy dlp-n rainbow, azaz szivárvány effektus. :)
prezentációra általában az lcd-t, házimozihoz pedig a dlp-t szokták ajánlani. lcd halkabb talán.
aztán, h mekkora felbontással. házimozihoz minimum 850x480 natív. ez alatt amúgy sincs nagyon. prezi meg h milyen jellegű. 800x600 általában. házimozihoz natív 16:9 arány még kell.
fényerő/kontraszt:
preziseknek: nagy fényerő szar kontraszt, házimozis kis fényerő, tűrhető kontraszt.
öszvérmegoldás nem nagyon létetik.
prezis projit használni mozis célra >> kapsz szar színeket, kontrasztosság nulla. bár a kontrasztot lehet növelni (jobban mondva a fényerőt csökkenteni) egy nd szűróvel (Neutral Density  szürke fényszűrő), de a végeredmény....
prezentációs célra, ha a sötétítés megoldott végülis házimozis is használható. nem muszáj a fullsötét, 1400- 1800 lumennél már egész tűrhető a fényerő. eco módban általában ez 800-1200 körül van. talán ez még az öszvérebb megoldás.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#3 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 12:21

Nagyon szépen köszönöm :respect:
Ezek alapján már sokkal jobban átlátom a helyzetet, így asszem könnyebben fog menni a választás.
Van esetleg tiltott, vagy kevésbé javasolt márka?
Az illető Epson-ról és HP-ról hallott (neki ez a márka :))... Amiket fent írtam, Acer és ViewS... nekem sokkal szimpatikusabbak és olcsóbbak is. De még ott a Hitachi is, amiknek egész tűrhető áruk van.

[Szerk: közben beszéltem az illetővel, úgy néz ki, a ViewSonic lesz - ha minden igaz, kb jövő7 péntek környékén veszem meg neki, szal addig, ha van ezzel vmi gond, még lehet ide írni :) -előre is köszönöm]

Szerkesztette: Smooth 2006. 12. 01. 12:38 -kor

Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#4 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 13:14

ahogy elnéztem
ws vs. acer
kontraszt: 2000/2200
fényerő: 2000 ill. 1600 / 1800 ill. 1440 lumen
zajszint: 36 ill 34 /  31 ill. 27 dB
ellenben a wiewsonic tud állítólag 16:9-et natívan
mind2 dlp-s,  a baj csak az, h nem nagyon találok rá semmit hányszoros sebességű és hány szegmenses színtárcsával rendelkeznek, de általában a prezis projik ezen részére nem jellemző a mozizáshoz sztem minmiálisan elfogadható 4x-es sebességű, 6 szegmenses színtárcsa, különben az élvezeti értéket nagyban csökkenti a szivárványeffektus. valaki nem érzékeny rá, van aki kifut tőle a világból vagy hamar kifárad a szeme- sőt, állítólag nagyon szélsőséges esetben van, aki is rosszul lesz. de ez lutóbbi ehet csak mendemonda.
ha tényleg valami nagyon öszvér kell, akkor a technikai adatok alapján egy Acer PH112, ez házimozi kategória, de 1700 (1340) lumen fényerővel. ellenben borsosabb, 200e körül van. sztem elfogadható a fényereje prezentációkhoz is, ha nincs tűző nap. de mérget azért látatlanban nem vennék rá, h beválna. mert ugye az a körülményektől függ.
érdemes azért megnézni az illetőnek az alaptípusokat, csak tájékozódás végett, lcd vagy dlp jön be jobban, mennyire látja a szivárványt, zavaró-e a screendoor.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.

#5 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 14:28

Kontrasztot elnéztem, tényleg 2200 (asszem pár sorral lejjebb, a fényerővel kevertem el).
Egyébként egyrészt a 16:9 miatt néztem azt, másik ok a 4000óra élettartam volt (nyugimódban) - vagy az csak marketing, és ez is csak annyit tud, mint a többi? :think:
Igazság szerint egyik darabot se kezeltem még, de fontos lenne a könnyű kezelhetőség. A keret az nem nyújtható, és már a VS is 4500HUF-al túllépi. (tehát a 200k erősen ejtett - de annyira nem is fontos most az öszvér megoldás).
Elsősorban mindenképp prezentációkra kell, csak másodlagos a mozi/tv. Jó lenne, ha egyik se lenne rettenetes minőségű, de nem is igényes/finnyás közönség számára lesz. Nem szúrna nekik szemet, ha egy fokkal homályosabb, lilább vagy egyéb eltéréssel bír egyik a másikkal szemben. (nagyon laikus emberekben gondolkozz :) - kb annál egy fokkal többet várnak el, h odamenjek és felrajzoljam nekik a vetítendő anyagot :p)
16:9 se lesz talán annyira fontos (lehet, h ki sem használná)... szóval lehet, h végülis az Acer lenne :)
Kicsit doboz forma, de talán egy fokkal jobb.
Melyik nyom többet a latba, fényerő, vagy kontraszt? (filmeknél) - azaz inkább 2000:1 + 2000/1600 vagy a 2200:1 + 1800/1440?

[Egyébként ez a rosszullét nem feltétlenül mendemonda... mármint nem láttam még, h mennyire gáz egy ilyen minőségbeli különbség, de én pl szószerint rosszul vagyok a 19-es monitoroktól :s - beültem 5percre egy LG elé és forogni kezdett a gyomrom]

Amúgy egy másik oldalról megközelítve (felejtős a prezentáció - azon gondolkoztam ugyanis, ha netán rászorulnék, h szélesvásznú LCD-tv-t vegyek :Đ, akkor már sokkal inkább megérné egy projector, vagy nem?), ha csak és kizárólag tv/mozi lenne a szempont, akkor melyiket lenne most érdemes nézegetni?
Azt tudom, h nagy kontraszt/kisebb fényerő/színtárcsa paraméterek stb... de mégis, mely készülékek közül lenne érdemes válogatni?
edigital-on pl elég sok olyat láttam, ami még ezeknél is rosszabb, esetenkén még drágább is (sőt, akár sokkal drágább) - ez miért lehetséges?
3-4-500as kontrasztok, 16-1800as fény stb és mégis annyiba, vagy többe kerülnek mint ez a kettő.

Szerkesztette: Smooth 2006. 12. 01. 14:47 -kor

Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#6 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 14:50

szivárvány effektus sztem akkor kilőve, elsősorban nagy kontrasztú, sok feketés/szürkés árnyalatot tartalmazó képeknél, gyorsan változó képeknél !lehet! zavaró. elsősorban mikor a szem szökellő mozgást végez a kép egyik részéről a másikra fókuszálva.
prezisnél elsősorban a fényerő, ami meghatározó, azaz minél világosabb viszonyok mellett  lehessen hasnzálni. a képminőség gyanítom nem lehet számottevő, azok az idők már régen elmúltak. max a színárnyalatok megjelenítése illetve a vetített kép mérete. itt sajnos egyértelműen a drágább mindig jobb.

#7 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 14:57

Talán kezdek végre felhomályosodni :)
Ezekszerint akkor, ha sötétítés megoldható, inkább a nagyobb kontrasztos a javasolt? Ami jó filmre, az jó prezentációra is, nem? (és a sötétítés elvileg megoldható)
Persze ez a szivárvány efektus még nem egészen tiszta, de talán kezdem kapizsgálni. Vszeg akkor tudnám eldönteni, h igazán zavaró-e, ha látnám a különbséget... de az eddigiekkel, amikkel találkoztam, nem sok zavaró dolgot tapasztaltam. Egy Toshiba-n vetítettek nekünk a suliban, illetve kimondottan prezentálásra volt egy komplett dobozolt sulinetes cucc is (laptop, hangfalak, video, meg egy projektor), az is gyönyörű képet tolt a falra/vászonra.
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#8 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 15:06

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. dec. 1., péntek - 15:28

Amúgy egy másik oldalról megközelítve (felejtős a prezentáció - azon gondolkoztam ugyanis, ha netán rászorulnék, h szélesvásznú LCD-tv-t vegyek :Đ, akkor már sokkal inkább megérné egy projector, vagy nem?), ha csak és kizárólag tv/mozi lenne a szempont, akkor melyiket lenne most érdemes nézegetni?

házimoziban is a pénztárca a döntő.
én egyértelműen a proji mellett teszem le a voksot.
ami ugye kell hozzá egy magasabb katos dvd lejáccó, vagy htpc azaz home theater pc vagy laptop) + hangrendszer (bár ez a másikakhoz is kell) + vászon + kábelek. ezek megdobják a költséget.
belépőszinten már 200-220e környékén simán hozzá lehet jutni egy elfogadható házimozi projihoz és sztem ugyanezt a méretet és minőséget plazmában/lcd-ben jelenleg félmilla körül kapná meg az ember. mert én legalábbis a 200-300e környékén leledző lcd/plazma megjelenítőket nem találom túl meggyőzőnek.
egy 160x160-as vászon már 30-50 között mozog, de lehet falat is megcsinálni vagy vásznat készíteni.
tévézéshez valami tv tuner vagy dvd felvevő
hosszabb távon hd ready, most az optoma hd70-et mondják bestbuy-nak, 300e nettó környékén. ez állítólag már a 700-900e hufos lcd/pl. megjelenítők minőségét súrolja.
persze azért a kettőt nem lehet összehasonlítani, inkább csak mozi élményre. nekem erre jobban bejön a proji.
legjobb vétel meg egy használt toshiba mt200 vagy egy hd felé közelítő InFocus ScreenPlay 5700. csak akinek van az nem nagyon válik meg tőle...

Szerkesztette: avman 2006. 12. 01. 15:07 -kor

#9 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 15:12

Ugyanígy vagyok vele én is... nézegettem a hipermarketek kínálatát... csodát jó áron sehol, csak gyengust jó magas áron.. Szellemképesek, szemcsések, pixelesek stb... és egyik se megy 150-200 alá. (annyiért meg projektor, sokkal jobb minőség - nem sokat láttam, de egyikben se csalódtam)
Vászon nem fontos, mert vszeg úgy alakítanám ki a falat... de tény, vszeg csináltatni is tudnék.
Minden gépről menne, még a hang is, így már csak egy jó hangfalszet kéne (azokat is lehet jó áron találni).
Persze ez még nálam azért a jövő zenéje :) (majd úgy 2-3év múlva talán).
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#10 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 15:15

http://www.hazi-mozi...php?cid=3&old=1 >> dlp technológiáról bővebben.
a szivárvány effektust úgy képzeld valahogy el, h ha mondjuk egy kontrasztosabb kép van és hirtelen "elkapod" a szemed, ahogy a retinádon "elcsúszik" a kép (miközben mozog a szem és máshova fókuszálsz),  a kép körvonalai a szivárvány minden színében pompáznak. kicsit talán inkább a periférikus látás az ami jobban észreveszi. én lassan megtanultam, hogyan nem szabad nézni illetve hogyan kell tudomást sem venni róla. igaz, amikor a hollót néztem, majd sírva fakadtam annyira zavaró és szar volt.

Szerkesztette: avman 2006. 12. 01. 15:21 -kor

#11 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 01. 15:21

itt lehet elkapni jó cuccokat használtan, garival
http://www.projektor...p?action=aukcio
meg itt is:
http://lsk.hu/

#12 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 02. 00:03

Köszönöm a sok jó tanácsot és infót  :respect:
Megnézegetem majd ezeket az oldalakat is (bár van egy olyan érzésem, h még használtan se fogok 50k körül találni :Đ több meg nemigen lenne most erre a célra)
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#13 Felhasználó inaktív   Klown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 02. 17:23

Idézet: avman - Dátum: 2006. dec. 1., péntek - 15:15

http://www.hazi-mozi...php?cid=3&old=1 >> dlp technológiáról bővebben.
a szivárvány effektust úgy képzeld valahogy el, h ha mondjuk egy kontrasztosabb kép van és hirtelen "elkapod" a szemed, ahogy a retinádon "elcsúszik" a kép (miközben mozog a szem és máshova fókuszálsz),  a kép körvonalai a szivárvány minden színében pompáznak. kicsit talán inkább a periférikus látás az ami jobban észreveszi. én lassan megtanultam, hogyan nem szabad nézni illetve hogyan kell tudomást sem venni róla. igaz, amikor a hollót néztem, majd sírva fakadtam annyira zavaró és szar volt.

Üdv!

Suliban (BME - Mechatronika, Optika laborban) van 1 Toshiba DLP-s projektor! (Csak előadás prezentációra használják.) Nagyon pontosan körülírtad, hogy mit tapasztalok! Mikor még nem tudtam, hogy ez a DLP "rákfenéje", akkor szimplán azt hittem  meghibbantam  (Bár lehet benne vmi!  :pokeas2:  ), hogy örökké szivárványt látok, ha pislogok, főleg a látómező szélein!  :D  Érdekes, ha megkérdezem haveromat, hogy ő tapasztalja-e ezt, vagy látja-e, zavarja-e, akkor mindegyikre nemleges választ adott! Tehát gondolom akkor ez látás, ill. emberfüggő!

Üdv: Klown
<< Jégvirágos ablakot láttam már, de fagyott pingvint még soha! >>

#14 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 03. 13:51

Idézet: Klown - Dátum: 2006. dec. 2., szombat - 18:23

akkor szimplán azt hittem  meghibbantam  (Bár lehet benne vmi!  :pokeas2:  ), hogy örökké szivárványt látok, ha pislogok, főleg a látómező szélein!  :D  Érdekes, ha megkérdezem haveromat, hogy ő tapasztalja-e ezt, vagy látja-e, zavarja-e, akkor mindegyikre nemleges választ adott! Tehát gondolom akkor ez látás, ill. emberfüggő!

Üdv: Klown

száhámvőr óvőr döréjnbó.... :D

#15 Felhasználó inaktív   Gordon88 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 03. 22:01

Haverral beszélgettük, hogy vannak ezek az írásvetítő gépek, amik képeket tudnak kivetíteni.
Nos én arról szereztem tudomást, hogy a kép helyére egy LCD kijelzőt rakni, mely kicsi, de ÁTLÁTSZÓ!! és a kijelzőnek a képét vetíti ki az írásvetítő.
Létezik ilyen "átlátszó" kijelző, vagy bármi ilyesmi?

#16 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 04. 12:57

Idézet: avman - Dátum: 2006. dec. 3., vasárnap - 13:51

száhámvőr óvőr döréjnbó.... :D

:up:  :D
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#17 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 05. 17:41

Idézet: Gordon88 - Dátum: 2006. dec. 3., vasárnap - 23:01

Haverral beszélgettük, hogy vannak ezek az írásvetítő gépek, amik képeket tudnak kivetíteni.
Nos én arról szereztem tudomást, hogy a kép helyére egy LCD kijelzőt rakni, mely kicsi, de ÁTLÁTSZÓ!! és a kijelzőnek a képét vetíti ki az írásvetítő.
Létezik ilyen "átlátszó" kijelző, vagy bármi ilyesmi?

találkoztam jópár csinálj magadnak projektort topikkal, sztem gúglizd meg a témát, h konkrétan hogy is van (asszem a hwsw-n is van ilyen), mert emlékeim valóban vmi hasonlóról volt szó.

#18 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 22:28

Sziasztok

Panasonic PT-P1SDEA projektort kaptam kölcsön hétvégére.
Mivel soha nem volt ilyen nekem, leesett az állam, mikor kivetítettem a filmet a falra. Nincs összehasonlítási alapom, így ettől a látványtól 1szerűen bes***rok.

A King Kongot tettem be, és hihetetlen moziélményben volt részem. Visszahozta azt az érzést, mikor a moziban ülök.

Innen szinte egyenesen következik, hogy kell egy ilyen dolog nekem is. (Most jut eszembe, hogy a feleségemmel már tavaly nyár óta terveztünk venni egy plazma TV-t 106-osat, de vártuk, hogy lejjebb menjen az ára. Nem hiszitek el, de az elmúlt néhány órában, melyben élvezhettem ezt a projit, eldöntöttük, hogy nem kell plazma, a kivetítő a mi világunk.)
Csakhogy, mivel nem értek hozzá, egy-két jótanács elkellene, hogy azért ne hirtelenjében vegyek egyet az öröm hatására, hanem okosan válasszak, hogy sokáig tudjam élvezni.

CÉL: mozizás csak, Notiról, DVD-játszóról, használat általában hétvégente, úgy kb heti 8 óra, de lehet, hogy kevesebb;  a vászon lehet, hogy egy saját készítésű lenne, vagy a fal.

Mire figyeljek, mi fontos, milyen márka jó nekem? (pl a belinkelt, az egy okos kis készülék?) 4:3-as, de énnekem tetszik a két csík, fent és lent , tehát nem fontos a 16:9, ha az árnövelő lenne.
Ár: 200000Bruttó alatt szeretném mindenképp (igazából 140-160körül, de az már jó legyen az én NEM vájtszemű igényeimnek.), és nem borzasztóan sürgős azért. Lehet, hogy csak késő tavasszal, nyáron lesz belőle valami. (Mivel tényleg megfontoltan szeretnék vásárolni).

ViewSonic PJ402D-hoz mit szóltok?

Legyetek szívesek segítsetek válaszaitokkal.

Köszönöm szépen

Szerkesztette: tesa 2007. 01. 26. 22:50 -kor

tesa

#19 Felhasználó inaktív   tesa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 27. 16:52

up.

:confused:
tesa

#20 Felhasználó inaktív   tesa