HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu Linux 7.04 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu Linux 7.04 `Feisty Fawn Herd`

#21 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 22. 09:21

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. márc. 22., csütörtök - 7:18

passz - de szerintem sima ez is, csak "9600, 128M" volt a dobozán
annak idején csak azért vettem, mert az öreg 8500LE-nek nem volt digitális kimenete - amúgy bőven elég lett volna az is...
ez a 9600 már gyárilag passzív bordával jött, amit Zalmanra cserélve végképp nem melegszik - és a csönd sokkal fontosabb nekem, mint a nagy teljesítmény, úgysem játszom a gépen

na mindegy, 64 bites Ubuntut használok, és vagy az előbbit, vagy néhány piszkálgatás előtt ugyanezt, csak "9500/9700" helyett "Unsupported acceleration on R300" üzenetet kapom az X logjában - így aztán se GL, se persze AIGLX...
gyári ATI drivert pár hónapja fölraktam, azzal lett végre 3D gyorsítás, de úgy tudom az nem támogat vmit, ami a Berylnek kellene, így végül leszedtem, és újrainstalláltam az xorg-os drivereket

ráguglizva a hibaüzenetre egyébként elég tipikusnak tűnik, sokan szívnak vele, és számomra használható megoldást még nem találtam - ezért gondolom hátha az új X segít majd

FGLRX driverrel az AIGLX nem megy, XGL-nek viszont mennie kell. Az AIGLX meg csak az opensource ati driverrel megy, már ahol megy (nekem a sima R9600-ammal megy). Berylnek mindegy melyik van alatta (aiglx vagy xgl). Nvidiát kell venni (azzal megy szépen az AIGLX meg az XGL is). Az ati képtelen -már évek óta- egy rendes drivert produkálni linuxra (az fglrx még 2D-ben is olyan lassú, mint a csiga, sima X alatt lehet "radírozni" az ablakokkal, az opensource driver lassan mindenbe lekörözi).
-ZsOlTi-

#22 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 22. 10:01

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2007. márc. 22., csütörtök - 9:21

az fglrx még 2D-ben is olyan lassú, mint a csiga, sima X alatt lehet "radírozni" az ablakokkal

pontosan!
nagyon zavart is, amíg fönn volt
apróság, de idegesítő - egy mai kártya mai drivere ne legyen már 2D-ben lassú, ez fontos része a felhasználói feelingnek

lehet, h végül tényleg beszerzek vmi Nvidiát (tipped esetleg van vmi hasonló, passzív hűtésű, de azért Berylhez nem reménytelen, és digitális kimenettel is ellátott AGP kártyára?), csak azért nem akartam erőltetni, mert egyszer úgyis meglesz a váltás Core2-re, akkor pedig a mostani AGP-s kártyát amúgyis cserélni kell majd

#23 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 22. 11:01

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. márc. 22., csütörtök - 10:01

pontosan!
nagyon zavart is, amíg fönn volt
apróság, de idegesítő - egy mai kártya mai drivere ne legyen már 2D-ben lassú, ez fontos része a felhasználói feelingnek

lehet, h végül tényleg beszerzek vmi Nvidiát (tipped esetleg van vmi hasonló, passzív hűtésű, de azért Berylhez nem reménytelen, és digitális kimenettel is ellátott AGP kártyára?), csak azért nem akartam erőltetni, mert egyszer úgyis meglesz a váltás Core2-re, akkor pedig a mostani AGP-s kártyát amúgyis cserélni kell majd

Nekem tavaly év vége felé megvolt a váltás Core2-re, egy Gigabyte 7300GT-t (NX73T256P) vettem (256MB DDR2), gyárilag passzív hűtéssel. Ez most kb 20-22e Ft, gondolom nem egy csúcs kártya :), de az XGL (vagy AIGLX) és Beryl gyönyörűen -és probléma mentesen- megy rajta. Nem tudom hasonló van-e AGP-s, de nvidiába annyira nem lehet mellé lőni, a beryl még egy GF4MX440-en is megy (használtan potom pénzért tudsz olyat venni, ami már bőven jó a berylnek)
-ZsOlTi-

#24 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 22. 11:08

10eHUF-ból kijön Asus GeForce 6200 AGP-s passzív kártya, KATT!. :)

Szerkesztette: Csokis 2007. 03. 22. 11:10 -kor

Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#25 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 22. 12:47

Uraim! :)

Egy nagyon láma kérdés, "érzem" is a választ, de inkább kérnék rá megerősítést tőletek.
Ha most telepítek egy 6.10-es Ubuntu-t, majd később, ha kijön a végleges 7.04-es, megoldható az arra való upgrade (mintha eleve azt telepítettem volna fel) :think:
apt-get dist update kiadásával történne ez :confused:

Előre is köszi! :respect:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#26 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 22. 16:40

Idézet: Csokis - Dátum: 2007. márc. 22., csütörtök - 11:08

10eHUF-ból kijön Asus GeForce 6200 AGP-s passzív kártya, KATT!. :)

köszi, ennyiért megfontolandó lehet, valóban!

#27 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 23. 07:49

Idézet: Mono - Dátum: 2007. márc. 22., csütörtök - 12:47

Uraim! :)

Egy nagyon láma kérdés, "érzem" is a választ, de inkább kérnék rá megerősítést tőletek.
Ha most telepítek egy 6.10-es Ubuntu-t, majd később, ha kijön a végleges 7.04-es, megoldható az arra való upgrade (mintha eleve azt telepítettem volna fel) :think:
apt-get dist update kiadásával történne ez :confused:

Előre is köszi! :respect:

Javítás: dist-upgrade. De egyébként természetesen igen.

/etc/apt/sources.list file-ban ki kell cserélni a disztribúció nevét, majd apt-get update és apt-get dist-upgrade.

Általában szoktak kiadni release notest meg egyebeket az ubuntu oldalán, ahol leírják a pontos upgrade eljárást. Ez azért lehet érdekes, mert mindig előfordulhatnak buktatók, amit pl. én már rutinból javítok (nem mindig jól), de aki nem csinált még ilyet, annak első látásra ijesztő.

Megnyugtatásul közlöm, hogy az otthoni, és több általam managelt rendszer Wartyval indult, és dist-upgrade-ek során keresztül jutott el mostani állapotáig, és fog tovább is. Ahogy korábban a Debianom is az 1.3-tól ment folyamatosan 3.0-ig.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#28 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 23. 08:15

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2007. márc. 22., csütörtök - 6:44

Milyen 9600-asod van? Nekem egy 9600(sima, nem pro, nem xt) szépen megy 7.1.1-en (edgy) az xorg ati driverrel. DRI is van, még az AIGLX/Beryl is is megy rajta elfogadható sebességgel (mármint a sima opensource ati driverrel). Épp most hétvégén próbáltam.

és sikerült végre!
ha minden igaz, a "drm" modult kellett az xorg.conf-ban betölteni...
az a furcsa, h a fórumokon, amit olvastam (pl itt) nem írják ezt a modult, pedig ott is arra hivatkozik a srác, h az xorg-os "radeon" és nem az Ati féle drivert használja
(persze amilyen zöldfülű vagyok ebben, azt sem tudom mire szolgál ez a modul - de a lényeg, h megy végre)

a korábbi ("render acceleration unsupported") hibaüzenet egyébként most is ott van az X logjában, de egy későbbi ponton mégis megjelenik az "acceleration enabled"

szuper, mert most így messze szebb/jobb felülete van a Linuxos asztalomnak, mint az XP-nek (sőt, jobban tetszik az OSX-nél is, amit korábban annyira irigyeltem, h komolyan fontolgattam legalább egy Mac Mini beszerzését), így most alapban ezt fogom indítani, amíg nincs szükségem vmi csak Windows alatt elérhető programra

ami szebb lehetne: a mozgás nincs képvisszafutásra szinkronizálva, így bár szép az ablakok lengedezése, közben meg-meg törik a szélük
nem lehet valahogyan ezt visszafutásra korlátozni?

illetve egy apróság: ha MC-t indítok, ott már korábban is hozzászoktam, h a terminálablak lenyúlja az F10-et, így billentyűzetről kilépni csak "F9, File menu, Exit"-el tudtam - most viszont már az F9-et is ellopta a Beryl  :)
tudja vki hogyan lehet a MC menüsorát billentyűzetről előcsalni?
(egérrel szerencsére megy, így nagy vész egyébként sincs - de jó lenne néha csak billentyűzetről kezelni)

#29 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 23. 08:39

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 7:49

/etc/apt/sources.list file-ban ki kell cserélni a disztribúció nevét, majd apt-get update és apt-get dist-upgrade.

Általában szoktak kiadni release notest meg egyebeket az ubuntu oldalán, ahol leírják a pontos upgrade eljárást. Ez azért lehet érdekes, mert mindig előfordulhatnak buktatók, amit pl. én már rutinból javítok (nem mindig jól), de aki nem csinált még ilyet, annak első látásra ijesztő.

Megnyugtatásul közlöm, hogy az otthoni, és több általam managelt rendszer Wartyval indult, és dist-upgrade-ek során keresztül jutott el mostani állapotáig, és fog tovább is. Ahogy korábban a Debianom is az 1.3-tól ment folyamatosan 3.0-ig.

:respect:

Én barom meg mindíg újrahúztam a rendszert.  :omg:

Mondjuk most meg kinéz, h át kellene költöznöm egy sima 80-as viccmesterről egy 74-es raptorra. :) De lehet, h ghosttal, vagy hasonlóval megoldom.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#30 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 7:49

Kimerítő válaszod köszönöm! :respect:

Mocorog még bennem egy érzés. Elviekben egyes Windows változatok is upgrade-elhetőek egy későbbi változattal, de "egészségesebb" volt egy format után a későbbit önállóan telepíteni. Van-e valami ilyen jellegű analógia a kettő között :think: Lehetnek-e abból hátrányok, hogy egy régebbire frissítem rá az újat, szemben azzal, ha inkább eleve azt telepítem (tételezzük fel, hogy a frissítés rendben, tervezetten zajlik le) :think:

#31 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 8:15

[...]
ami szebb lehetne: a mozgás nincs képvisszafutásra szinkronizálva, így bár szép az ablakok lengedezése, közben meg-meg törik a szélük
nem lehet valahogyan ezt visszafutásra korlátozni?

illetve egy apróság: ha MC-t indítok, ott már korábban is hozzászoktam, h a terminálablak lenyúlja az F10-et, így billentyűzetről kilépni csak "F9, File menu, Exit"-el tudtam - most viszont már az F9-et is ellopta a Beryl  :)
tudja vki hogyan lehet a MC menüsorát billentyűzetről előcsalni?
(egérrel szerencsére megy, így nagy vész egyébként sincs - de jó lenne néha csak billentyűzetről kezelni)

:up:

A Beryl managerben mindent be tudsz állítani, valamelyik plugin "ellopja" az F10-edet, keresd meg, adj neki más hotkeyt, ha kell egyáltalán. VSync-et szintén be tudod kapcsolni a beryl manager general options részében, de ha jól emlékszem nekem ati-n ennek semmi hatása nem volt (próbáld ki).

Kérdés: firefox scrollozás / ablak átméretezések milyenek neked az opensource ati driverrel? Simán megy? Nekem ez az egy gondom volt vele mikor próbáltam, a firefox scroll nagyon lassú volt, illetve az ablak átméretezések is akadoztak.
-ZsOlTi-

#32 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 23. 08:42

Idézet: leslie - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 8:39

:respect:

Én barom meg mindíg újrahúztam a rendszert.  :omg:

Mondjuk most meg kinéz, h át kellene költöznöm egy sima 80-as viccmesterről egy 74-es raptorra. :) De lehet, h ghosttal, vagy hasonlóval megoldom.

OFF:

Javallom ilyen célra az Acronis termékeit. Ghost - konkrétan - nekem nem jött be, mind ext2, mind ext3-as fájlrendszer esetében vétett hibákat, de csak visszaállításkor. Acronis linux alapú cucc, egyszer sikerült kiakasztanom a 9-es változatát egy új vassal, ismerős linuoxos hibaüzeneteket generált, amúgy linux sosem volt a szóban forgó gépen. A 10-es változat viszont szépen megoldotta a feladatot.

#33 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 23. 09:56

Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 8:39

A Beryl managerben mindent be tudsz állítani, valamelyik plugin "ellopja" az F10-edet, keresd meg, adj neki más hotkeyt, ha kell egyáltalán. VSync-et szintén be tudod kapcsolni a beryl manager general options részében, de ha jól emlékszem nekem ati-n ennek semmi hatása nem volt (próbáld ki).

Kérdés: firefox scrollozás / ablak átméretezések milyenek neked az opensource ati driverrel? Simán megy? Nekem ez az egy gondom volt vele mikor próbáltam, a firefox scroll nagyon lassú volt, illetve az ablak átméretezések is akadoztak.

köszi, este megnézem!

igen, a Firefox scroll nálam is elég lassúcska, de még az "épp elviselhető" határon
érdekes, mert a képernyő kezelés egyébként gyors, ablakátméretezéssel nem tűnt föl gond - de majd este ezt is alaposabban megnézem

azt kipróbáltam, és pl sajnos nem ment, h a különböző munkaasztalokon eltérő háttér legyen, akkor "rajzolni kezdtek" az ablakok, nem frissült a háttér
(ezt írta is az opció melletti gyorshelp, h csak bizonyos támogatás megléte esetén megy)

#34 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 24. 01:03

Ubuntu 7.04 Beta:

The Ubuntu team is proud to announce the beta release of Ubuntu 7.04

GNOME 2.18, OpenOffice.org 2.2.0rc3, X.org 7.2, Apache 2.2, PostgreSQL 8.2, PHP 5.2.1, LTSP 5.0, GCC 4.1.2, glibc 2.5, Linux 2.6.20, Python 2.5, automatikus wireless felismeres es automatikus halozathoz csatlakozas, es minden mas, mi szem s szajnak ingere.

Link: http://www.ubuntu.co...s/Ubuntu704Beta

Letoltes:

Ubuntu 7.04 Beta 32bit: http://de.releases.ubuntu.com/7.04/ubuntu-...esktop-i386.iso

Ubuntu 7.04 Beta 64bit: http://ftp.snt.utwente.nl/pub/linux/ubuntu...sktop-amd64.iso

Enjoy!  ;)

#35 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 24. 17:25

Idézet: Mono - Dátum: 2007. márc. 23., péntek - 8:39

Kimerítő válaszod köszönöm! :respect:

Mocorog még bennem egy érzés. Elviekben egyes Windows változatok is upgrade-elhetőek egy későbbi változattal, de "egészségesebb" volt egy format után a későbbit önállóan telepíteni. Van-e valami ilyen jellegű analógia a kettő között :think: Lehetnek-e abból hátrányok, hogy egy régebbire frissítem rá az újat, szemben azzal, ha inkább eleve azt telepítem (tételezzük fel, hogy a frissítés rendben, tervezetten zajlik le) :think:

Túl sok hátrányod nem lesz belőle. Tény, hogy egy-egy frissítés során maradhat némi 'szemét' a konfigfile-ok között, valamint előfordulhat, hogy egyes konfigfile-ok formátuma megváltozik, és a program, amelyik használja, visít érte, vagy nem jól működik. Viszont ilyen esetben az upgrade szokott tenni egy default konfig file-t is a régi mellé, amit összevetve a sajátoddal, viszonylag könnyen elhárítható a probléma.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#36 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 24. 19:45

``Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re`` by trey (hup.hu)

Link: https://hup.hu/node/37312

Erdemes megnezni, jo cikk!

#37 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 26. 09:51

Válaszaitokat köszönöm, azt hiszem, megpóbálom! :up:

#38 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 09. 11:25

Az Ubuntu Official ShipIt-en mar ez fogadja a latogatokat:

Kép

Tehat par nap mulva kint lesz az uj Ubuntu 7.04 Feisty, es raadaskent ingyenesen lehet CD-t igenyelni a ShipIt-en keresztul az uj verziobol. En a Dapper-t mar megkuldettem regebben magamnak, es tenyleg ingyenes az igenyles is, meg a postazas is.

#39 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 11. 09:38

Requesting CDs from ShipIt

Ubuntu is available free of charge and we can send you CDs of the latest version (7.04) with no extra cost, but the delivery may take up to ten weeks, so you should consider downloading the CD images if you have a fast Internet connection.
I want to download Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn)

#40 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 04. 11. 10:15

bepe, most komolyan: még mindig nem értem mi értelme ennek a külön topicnak, mikor minden diskurzus a másik ubuntu topicban folyik. Ide meg csak a híreket postolod (azokat is párhuzamosan a másik topiccal)..
-ZsOlTi-

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó